Jezus czy Horus, który jest prawdziwy?
Autor |
Wiadomość |
KamiZelka
|
Nie wydaje mi się, żeby taka forma dyskusji dała efekty. Potrzebny byłby bezpośredni dowód, a tutaj mamy raczej do czynienia z wieloma pośrednimi. Postaram się coś spłodzić o terminie Osiris-Dionysus i przyjmiemy to za punkt wyjścia, bo zeitgeist nie sprawdzi się w tej roli.
_________________ www.napoziomie.pl
|
Śr paź 01, 2008 12:21 |
|
|
|
 |
snafu
|
Spoko, nie ma sprawy. W takim razie przestaje się wymądrzać i czekam na Twoje ujęcie tego zagadnienia. 
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
Śr paź 01, 2008 13:41 |
|
 |
worek
|
Leszek, Jan napisał(a): Pytając o źródła, miałem na myśli materiały dostępne w necie i to po polsku.
i tu sie uśmiałem trochę  to do kiążek ważniejsze są strony www
temat kontrowersyjny...
ja wieżę że religię na wzajem od siebię zaporzyczały różne fragmenty, celem zwiększenia swojej atrakcyjnośći,
|
Pt paź 31, 2008 16:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Autorze tematu, wyjaśnienie jest proste.
Kiedy chrześcijaństwo było w ludzi wmuszane, to na miejsce pogańskich bogów chrześcijanie dawali swoich aniołów, świętych itp. Inaczej by nie zwalczyli pogaństwa.
|
So lut 21, 2009 20:25 |
|
 |
teatime
|
mulok napisał(a): biedni jestescie wszyscy tzw. chrześcijanie, jedynym dowodem waszej religii jest bajka - czyli ewangelia, to tak jakby za 1000 lat ktoś wierzył w kubusia puchatka, czy smerfy, to tyle o nowym testamencie, stary testament jest za to zlepkiem ze wszystkich istniejących wcześniej religii - choć na pewno opiera się na faktach, a tylko jego część jest bajkowa.
"Ogniem i mieczem" też opiera się na faktach. Powiem więcej - w tej książeczce fakty są faktami, a fakty opisane w ST, to też jedna wielka mistyfikacja - co potwierdza arecheologia
_________________ Uczę o wielkich rzeczach i stromą idę drogą, rwąc religijne więzy i kłam zadając bogom.
Lukrecjusz
|
So lut 21, 2009 20:25 |
|
|
|
 |
emem
|
A ja to tak sobie czytam, czytam i czytam te ateistyczne wywody i tylko się uśmiecham sam do siebie. Bo znowu się chłopaki napracowali - i wszystko na nic 
|
So lut 21, 2009 20:56 |
|
 |
greg(R)
|
@emem
Bo znowu się chłopaki napracowali - i wszystko na nic
Pełna zgoda. Wszystko na nic. Bo do "Was" nic nie trafia. 
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
So lut 21, 2009 23:46 |
|
 |
Witold
|
emem napisał(a): A ja to tak sobie czytam, czytam i czytam te ateistyczne wywody i tylko się uśmiecham sam do siebie. Bo znowu się chłopaki napracowali - i wszystko na nic 
Oczywiście, nawet gdyby naukowo udowodniono że Bóg nie istnieje, że Jezus nie zmartwychwstał i że religia jest absurdalna - to i tak byłoby wszystko na nic, bo wierzący zawsze jakieś wyjaśnienie znajdą ("Bóg sprawdza naszą wiarę!" albo coś w tym stylu).
|
So lut 21, 2009 23:50 |
|
 |
emem
|
Witold napisał(a): emem napisał(a): A ja to tak sobie czytam, czytam i czytam te ateistyczne wywody i tylko się uśmiecham sam do siebie. Bo znowu się chłopaki napracowali - i wszystko na nic  Oczywiście, nawet gdyby naukowo udowodniono że Bóg nie istnieje, że Jezus nie zmartwychwstał i że religia jest absurdalna - to i tak byłoby wszystko na nic, bo wierzący zawsze jakieś wyjaśnienie znajdą ("Bóg sprawdza naszą wiarę!" albo coś w tym stylu).
Ano już napisałem w innym miejscu, moi Drodzy Interlokutorzy: oprócz wywodów, takich czy innych, istnieje jeszcze cała sfera duchowości, związana z wiarą. A to nierzadko poza różnorakie wywody wykracza. Spróbujcie to zrozumieć. Tylko o tyle proszę, całkiem prywatnie 
|
N lut 22, 2009 0:10 |
|
 |
emem
|
greg(R) napisał(a): @ememBo znowu się chłopaki napracowali - i wszystko na nic  Pełna zgoda. Wszystko na nic. Bo do "Was" nic nie trafia. 
No właśnie, Gregu, a dlaczego nie trafia? Bo ktoś nam zrobił wodę z mózgu, powiesz. A ja Ci powiem, jako świeżo nawrócony: my tak wybraliśmy. Ja tak wybrałem. Wiara daje mi mnóstwo radochy - od takiej zwykłej, codziennej, aż po rozważania o Bogu i wieczności. Plus niesamowite poczucie wolności. Tak, wiem, że Tobie wiara kojarzy się wyłączne z zakazami i nakazami. Rozumiem to - mnie przez lata też tak się kojarzyła. I zdumiewającym odkryciem było dla mnie to, że jest dokładnie odwrotnie.
|
N lut 22, 2009 0:15 |
|
 |
teatime
|
Jakże marnym trzeba być człowiekiem, aby wolność poczuć dopiero w okowach.
_________________ Uczę o wielkich rzeczach i stromą idę drogą, rwąc religijne więzy i kłam zadając bogom.
Lukrecjusz
|
N lut 22, 2009 0:24 |
|
 |
emem
|
teatime napisał(a): Jakże marnym trzeba być człowiekiem, aby wolność poczuć dopiero w okowach.
Marność nad marnościami. Nawet mi się podoba. Ciepnę sobie nalepkę na zderzaku. Dzięx za inspiracje.
|
N lut 22, 2009 0:35 |
|
 |
emem
|
emem napisał(a): teatime napisał(a): Jakże marnym trzeba być człowiekiem, aby wolność poczuć dopiero w okowach.
No, chyba, że toś miał na myśli, Panie Herbaciany:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Marna
Ale ja nie stamtąd, jeno znad Wisły...
|
N lut 22, 2009 0:37 |
|
 |
emem
|
emem napisał(a): emem napisał(a): teatime napisał(a): Jakże marnym trzeba być człowiekiem, aby wolność poczuć dopiero w okowach.
TeaMan mnie zainspirował do tworzenia twórczej twórczości:
Marny człek znad Marny
Kiedyś niedowiarny
Życia bieg odwrócił
I się wziął był nawrócił
Nigdy nie wiadomo, skąd powieje duch poezji... Marnej, oczywiście.
|
N lut 22, 2009 0:42 |
|
 |
teatime
|
Tak uwielbiłeś Boga, że ukrzyżowałeś człowieka.
Lukrecjusz
|
N lut 22, 2009 0:42 |
|
|
|