Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 23, 2025 2:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Oskarżam nieodpowiedzialnego Ojca ! 
Autor Wiadomość

Moderatorzy i żarliwi obrońcy Boga natomiast nie potrafią znalęźć żadnych sensownych argumentów i używają uklepanych sloganów typu: Bóg cię kocha, dał ci wolną wolę, to człowiek wybrał zło itd.

Tylko że te "oklepane" slogany stanowią meritum całej sprawy i będą powtarzane do końca świata i jeden dzień dłużej. Co więcej, są one bardzo sensowne

Pt sty 04, 2008 14:55

Post Uczynki wynikajace z wiary!!!
co Ci przeszkadza być Człowiekiem na(obraz) ....no wlasnie jaki?
Twoje uczynki świadczą o Tobie, Twój stosunek do świata i drugiego człowieka, jakie wartosci uznajesz za nadrzedne i z jakiej perspektywy to określasz (widzisz)?, na ile przyznajesz praw drugiemu, aby go nie przekreslić- to jest WAZNE!!!

Pt sty 04, 2008 16:13

Cytuj:
Moderatorzy i żarliwi obrońcy Boga natomiast nie potrafią znalęźć żadnych sensownych argumentów i używają uklepanych sloganów typu: Bóg cię kocha, dał ci wolną wolę, to człowiek wybrał zło itd.

Tylko że te "oklepane" slogany stanowią meritum całej sprawy i będą powtarzane do końca świata i jeden dzień dłużej. Co więcej, są one bardzo sensowne

a przepraszam, ze tak zapytam na marginesie, kiedy jest koniec swiata?
nie pytam o date a raczej co bedzie na tym koncu swiata?
zniknie wszystko?
znikna ludzie?

Pt sty 04, 2008 17:09

W mojej wypowiedzi zwrot "koniec świata i jeden dzień dłużej" był figurą retoryczną i znaczy mniej więcej tyle, co "na zawsze", w dość potocznym rozumieniu. Uznajmy, że do Paruzji

Pt sty 04, 2008 18:58

W takim razie Paschalis jaki sens ma nasza dyskusja na na tym forum skoro nawet jeżeli ja udowodnię ci, że Bóg nie jest taki doskonały jak ty uważasz i też popełnił błędy oraz postąpił wobec ludzi nie fair, a ty mi na to odpowiesz:

"To nie prawda bo Bóg cię kocha..."

Zastanów się gdzie tu logika.

So sty 05, 2008 15:18

So sty 05, 2008 15:20

Tylko że zdanie "Bóg cię kocha" nie jest odpowiedzią na ewentualne zarzuty, które wymieniłeś. Więc faktycznie nie wiem, gdzie tu logika

So sty 05, 2008 15:27

Biblia zaczyna się od "Raju" i kończy sie na nim ,jako Nowa Jerozolima zstępująca na ziemie z nieba.Wygląda to tak jakby cała historia człowieka i świata to był jeden z wielu epizodów ,z życia Boga.Biblia uczy ,że i tak Bóg zawsze zwycięży ,że wszystko dzieję się zgodnie z jego zamysłem .Nasze życie jest w jego rękach ,wszystko jest w jego mocy .Niemusimy sie wcale zabardzo wysilać ,jeżeli jest nam przeznaczony los Judasza ,a jeżeli zamysłem Boga jest ,że będziemy w raju to tez chyba na nic sie nie zda nasze grzeszne życie .Chmm?Czy to ma sens?

So sty 05, 2008 22:02

Nie ma to sensu, ponieważ nasze życie nie jest predestynowane. Nie da się z Biblii wywnioskować, że nasz los jest z góry przesądzony

So sty 05, 2008 22:41

Jest w Apokalipsie "Księga Życia ",i w niej zapisani są już wszyscy którzy będą zbawieni.Nasz los jest już przypieczętowany.Jeżeli kogoś nie ma w Księdze Zycia ,to sie juz tam nie znajdzie .Wszystko dzieje sie przeciez zgodnie z wolą Bożą.Zgodnie z wola Bożą powstał świat ,powstał człowiek i zgodnie z wola Bożą został z raju wygnany.

N sty 06, 2008 18:20

I zgodnie z Boża wolą ludzie mają wolną wolę, nie są marionetkami w przedstawieniu Boga. Owa "Księga Życia" nie determinuje, kto jest zbawiony. Gdyby nasze zbawienie było zdeterminowane, na nic zdałyby się posty, jałmużny, modlitwy, wszelkie uczynki pobożności. Wszystko to, co Jezus kazał nam czynić, nie byłoby warte funta kłaków. A przecież mamy czuwać i baczyć, byśmy nie upadli. Więc chyba jednak mamy znaczący (decydujący wręcz) wpływ na to, czy będziemy zbawieni, czy nie

N sty 06, 2008 21:20

Jednak to co nazywamy wolną wolą w gruncie rzeczy może nią nie być.Wybór między dobrem a złem nie jest wcale wolną wolą ,jakaż to wolność ,czy swoboda kiedy przez całe życie MÓSIMY dokonywać wyboru i to nie tylko tego miedzy dobrem a złem ,ale tysiące innych wyborów ,czy dróg ,czy celów .Najgorsze są wybory między jednym dobrem i drógim albo miedzy jednym złem i drógim.Ale jeszcze górzej jest kiedy nie wiemy co jest dobrem ,a co złem .Kiedy wiemy co jest dla nas dobre to zawsze wybierzemy dobro ,lecz popełniamy błedy w wyborze kiedy nie wiemy co jest dobre,a co złe ,wtedy najszybciej możemy sie pomylić .Mysle ,że pierwsi ludzie również dokonali złego wyboru ponieważ nie wiedzieli co jest dobre ,nie wiedzieli kim jest wąż ,niewiedzieli również czym jest śmierć i nie wiedzieli wiele ,wiele innych rzeczy które wiedział szatan i Bóg .Gdyby wiedzieli dokładnie kim jest szatan ,gdyby wiedzieli ,że ich kusi ,,że im żle podpowiada i ,że jest przeciwnikiem Boga ,to napewno by go nieposłuchali ,ba NAWET BY Z NIM NIEROZMAWIALI!!! Dlatego uznaje Boży akt wypędzenia ludzi z raju ,jako niesprawiedliwość ,oraz brak zrozumienia i miłosierdzia .Jestem skłonny tą historię o tym ,że kiedyś ludzie byli czyści ,święci i bez grzechu uznać za nieprawdę .

N sty 06, 2008 22:02

grzech oddziela od Boga - Bóg nie może przeskoczyć Swojej świętości, tylko przez Jezusa możesz mieć przystęp do Ojca, przez Jego Krew.

Ty nie oskarżaj Boga, nie naśladuj diabła...

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

N mar 23, 2008 12:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6