Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Wykształcenie Jezusa 
Autor Wiadomość

Ateiści odwołują się do historii i swojego IQ wierząc naiwnie, że nauka rozwiąże – i to jeszcze za ich życia – wszystkie zagadki. Praktyka pokazuje jednak coś innego: z jednej strony Węcławski, Obirek i inni szczególnie na zachodzie a z drugiej strony wciąż zmieniające się teorie bez pewników czegokolwiek.

Jeśli oczekujesz że nauka dostarczy Ci prawdziwej i ostatecznej wiedzy o czymkolwiek to rzeczywiście czeka Cię rozczarowanie. Jeśli nie wystarcza Ci możliwie największe przybliżanie się do poznania prawdy o świecie to niestety pozostaje Ci tylko religia i jej niepodważalne prawdy objawione.

Above us only sky”

Cz paź 16, 2008 7:43
zbanowany na stałe

Czy Jezus byl czlowiekiem wyksztalconym? Watpie. Czy umial pisac?.
Juz wtedy dobrze znano znaczenie slowa pisanego i jego przewage nad mowionym w rozprzestrzenianiu wiadomosci. Jednak chodzil tylko od chaty do chaty i, sila rzeczy, powielal te same wypowiedzi w nieskonczonosc.
Gdyby potrafil pisac gwarantuje, ze kazdy Apostol dokladnie by to wyjasnil i mielibysmy wiele przykladow na to jak Jego pismo bylo piekne, jakie te literki okragle, jakie te zdania tresciwe. Tymczasem cisza.
Dar krasomostwa niewatpliwie posiadal.

Klebestift.
Czy Ty zdajesz sobie sprawe z tego co tworzysz?

Cz paź 16, 2008 10:03

A wracając do tematu to chyba w NT jest tylko jedna wzmianka mogąca sugerować że Jezus cokolwiek napisał, opowiadająca o tym że nakreślił coś na piasku (nie pamiętam dokładnie gdzie). Czy się mylę?

Above us only sky”

Cz paź 16, 2008 11:31
zbanowany na stałe

No tak ja tez strzelilem gafe. Jednak co do nauki to mi wystarcza wiedza
jaka posiadamy dzisiaj bo wiem, ze to nie koniec i czekam!
Jezus rzeczywiscie "pisal" po piasku i jest to jedyny slad.
Co pisal?. Bylo to raczej grzebanie w trakcie skupiania mysli(moje elokwentne zdanie). :D

Cz paź 16, 2008 11:56
Moderator

(J 8, 32b)

Cz paź 16, 2008 13:50

Rzucę tym razem jedynie pytanie ku przemyśleniu w temacie wykształcenia Jezusa: kto w tamtych czasach mógł przemawiać w synagogach, i czytać ustępy Pisma? Czytając NT mając w tle religijne zwyczaje tamtych czasów, oczywiście.

Pozdrawiam

Pt paź 17, 2008 17:03
Moderator

(J 8, 32b)

Pt paź 17, 2008 17:27

szumi napisał(a):
Każdy mężczyzna mający minimum 30 lat.
No i oczywiście musiał umieć czytać. ;-) Zastanawia mnie, czy każdy umiał. Muszę poszukać kolejnych pozycji książkowych na temat edukacji i wykształcenia w tamtych czasach.

A skąd masz takie informacje? Bo ja wyczytałem w Komentarzu Historyczno-Kulturowym NT (wyd. VOCATIO), że taką możliwość dawano Rabinom, by mogli przeczytać i skomentować słowa Pisma.

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że każdy ówczesny mężczyzna po 30-ce mógł komentować Pismo w synagodze.

Pozdrawiam

Pn paź 20, 2008 1:43

Przegapiłem coś sprzed wielu, wielu dni. Sprawa z 30 września 2008, 18:16, gdzie
On napisał(a):
mcfunthomas napisał(a):
A jednym ze zwyczajów było to, że uczęszczał do ówczesnej "szkoły".
To stwierdzenie wykracza raczej poza sola Scriptura ;).
;) hehe Masz dziwne rozumienie tej doktryny - jakby... fałszywe. ;) No, ale to sprawa nieważna w tym wątku.

OK, do rzeczy:
On napisał(a):
Poza tym gdyby był uczniem to nie budziłby zdziwienia jak poniżej:
Mt 13:54 BT "Przyszedłszy do swego miasta rodzinnego, nauczał ich w synagodze, tak że byli zdumieni i pytali: Skąd u Niego ta mądrość i cuda?"
Jednak myślę, że nie masz racji. Być może dlatego, że dla Ciebie mądrość i wykształcenie to to samo. Ale ja inaczej rozumiem oba te pojęcia i tak odczytuję te słowa z Pisma. Ludzie się dziwili Jemu, że 'odstawał' od reszty rodziny; że nie był zwykłym robotnikiem jak jego ojciec. Nawet jeśli się skupimy jedynie na wykształceniu to:
Dziś też czasem słyszę podobnie, jak ktoś się dziwi, że z takiej to biednej i prostej rodziny ktoś się wybił. Że jego rodzice to nie jacyś wykształceni ludzie, ale prości 'wieśniacy', a ten ich syn to wręcz profesorem został.

1. Myślę, że ówcześni Rabini/Nauczyciele byli wykształceniu, ale czy wszyscy byli mądrzy? Oj chyba nie, skoro nie wszyscy przyjęli Żywą Prawdę - Pana Jezusa.
2. Tak się też zastanawiam ilu było wówczas Rabinów czyniących cuda. Może byli ale ja nic o tym nie wiem.

Na tej podstawię odczytuję ich zdziwienie Panem i Jego słowem, działającym w mocy Ducha.

Pozdrawiam

Wt lis 18, 2008 0:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6