Bóg jest dobry i miłosierny jak i potężny
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Bóg jest dobry i miłosierny jak i potężny
Acro napisał(a): MIXer napisał(a): atheist napisał(a): Cytuj: Czyli zapewnianie sobie radości to oznaka dobroci i to nieskończonej? Tak. MIXer napisał(a): Bóg jest nieskończenie dobry, dlatego że zapewnia sobie (i nie tylko) nieskończoną radość. Radość też nie jest tym samym, co przyjemność czy rozkosz. Poza tym, jeśli ktoś ma na uwadze przyjemność i swoją, i innych, nie robi nic złego. Zawsze myślałem, że hedonizm polega na tym, by dbać tylko o siebie kosztem drugiego człowieka.
|
Pn sty 21, 2013 0:35 |
|
|
|
 |
Acro
|
Nie dyskutujemy o tym, czy zapewnianie sobie radości to coś złego. Hedonizm nie musi (może) odbywać się kosztem innych, więc też nie musi być złem. Ty napisałeś jednak coś innego ciekawego: zapewnianie sobie radości to oznaka dobroci i to nieskończonej. Ja zapewniam sobie tę radość jako mogę. Czy w związku z tym jestem nieskończenie dobry?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn sty 21, 2013 12:04 |
|
 |
Andy72
|
Czy zapewniasz innym radość?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn sty 21, 2013 12:09 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Mnie zapewnił. ; )
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pn sty 21, 2013 12:42 |
|
 |
wolay82
|
Bóg nie działa na pokaz, ale świadczy dobro.
_________________ zobacz najnowsze szablony aukcji allegro!
|
Pn sty 21, 2013 16:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Nie dyskutujemy o tym, czy zapewnianie sobie radości to coś złego. Hedonizm nie musi (może) odbywać się kosztem innych, więc też nie musi być złem. Ty napisałeś jednak coś innego ciekawego: zapewnianie sobie radości to oznaka dobroci i to nieskończonej. Ja zapewniam sobie tę radość jako mogę. Czy w związku z tym jestem nieskończenie dobry? A, rzeczywiście - tak rozumiany hedonizm wcale nie musi być złem, rozumiem. W zdaniu "zapewnianie sobie radości to oznaka dobroci i to nieskończonej" odnosiłem się do Boga, nie do człowieka.
|
Pn sty 21, 2013 20:12 |
|
 |
Acro
|
MIXer napisał(a): W zdaniu "zapewnianie sobie radości to oznaka dobroci i to nieskończonej" odnosiłem się do Boga, nie do człowieka. Co za różnica? Czemu to samo, w odniesieniu do człowieka nei jest miłosierdziem, a w sotsunku do Boga już jest? Powinno być raczej odwrotnie, bo Bóg więcej może, to więcej od niego należy wymagać. Lurker napisał(a): Mnie zapewnił. ; )  Andy72 napisał(a): Czy zapewniasz innym radość? Pomijając oczywisty fakt, którego jakoś nie potrafisz dostrzec, że Bóg niewielu ludziom zapewnia tę radość, to co to ma do rzeczy? Gdzie w podanej przez Mixera definicji masz coś o zapewnianiu radości ludziom?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn sty 21, 2013 22:50 |
|
 |
Qwerty2011
|
Acro napisał(a): Powinno być raczej odwrotnie, bo Bóg więcej może, to więcej od niego należy wymagać. Żadam! Wymagam! Nich Bóg daje i to tak jak chce! I to zaraaaz! Zupełnie podobnie krzyczą moje małe dzieci (może innym językiem i pod moim adresem) pod stoiskiem z zabawkami. Mam nadzieję, że kiedyś dojrzeją... Acro napisał(a): Pomijając oczywisty fakt, którego jakoś nie potrafisz dostrzec, że Bóg niewielu ludziom zapewnia tę radość, Skąd taki pesymizm. Ja odczuwam ciągłą radość a im jest mi gorzej tym większą. Mam nadzieję, na przyszłe, wspaniałe życie. A nic tak nie cieszy jak nadzieja. Odczuwam cudowną błogość myśląc o tym, co mnie czeka. Tym bardziej już teraz czuję się szczęśliwy. A moje szczęście nie jest uzależnione od niczego - ani od kasy, ani od zdrowia, ani od pracy, bo dotyczy innej rzeczywistości. Bóg zapewnia wiele, wiele, wiele radości tym, którzy w niego wierzą!
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Wt sty 22, 2013 9:18 |
|
 |
Acro
|
Qwerty2011 napisał(a): Żadam! Wymagam! Nich Bóg daje i to tak jak chce! I to zaraaaz! Zupełnie podobnie krzyczą moje małe dzieci (może innym językiem i pod moim adresem) pod stoiskiem z zabawkami. Mam nadzieję, że kiedyś dojrzeją... Oczywiście, Qwerty tak nie myśli, o nie. Od swojego rocznego dziecka na pewno wymaga tego samego co od siebie - i dlatego za każdym razem, jak dzieciak narobi w majtki, kroi mu tyłek. A może odwrotnie - jak Qwerty załatwi się nie w majty, tylko do sedesu, to leci dumny pochwalić się żonie, tak? Uważasz, że od ludzi mozna oczekiwać tego samego co od Wszechmocnego? Cytuj: Skąd taki pesymizm. Ja odczuwam ciągłą radość a im jest mi gorzej tym większą. Jesteś, jakby to powiedzieć, mało reprezentatywny. Masz szczęście był jeszcze młodym, zdrowym człowiekiem, którego los nie doświadczył, który żyje w kraju, będącym na tle innych w czołówce bezpieczeństwa i stabilności. Ale przytłaczająca większość ludzi na naszej planecie cierpi w powodu wojen, chorób, prześladowań, przemocy - nie dojada i głoduje ponad miliard osób! Ale Qwerty jest syty, więc co go obchodzi reszta 
|
Wt sty 22, 2013 19:50 |
|
 |
Lurker
|
Acro napisał(a): Ale przytłaczająca większość ludzi na naszej planecie cierpi w powodu wojen, chorób, prześladowań, przemocy - nie dojada i głoduje ponad miliard osób! Ale Qwerty jest syty, więc co go obchodzi reszta. Co to ma do rzeczy? Ci ludzie mają już swoją, suwerenną władzę ludzi z własnego narodu czy plemienia. Jeśli cierpią, niech pretensje zanoszą do niej właśnie. Jakim prawem usiłujesz Białemu wmówić odpowiedzialność za stan świata? Kolonializm się skończył.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Wt sty 22, 2013 19:57 |
|
 |
Acro
|
Nie rozumiem? Przecież nic takiego nie sugeruję. Napisałem że to, iż Qwerty jest syty i zadowolony nie oznacza, że mamy wspaniały świat zaludniony przez radosnych i beztroskich ludzi.
|
Wt sty 22, 2013 20:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie rżnij głupa Acro Acro napisał(a): Ale przytłaczająca większość ludzi na naszej planecie cierpi w powodu wojen, chorób, prześladowań, przemocy - nie dojada i głoduje ponad miliard osób! Ale Qwerty jest syty, więc co go obchodzi reszta  A co to jest, jak nie próba wzbudzenia poczucia winy za resztę świata? Masz ten syndrom wiecznego poczucia winy, że gdzieś w Afryce ktoś głoduje. Więc Ci Lurker tłumaczy, że to nie Twoja wina, że gdzieś na świecie ktoś głoduje. W sumie, skoro jesteś tak przejęty tą sprawą, to nie dziwota, że wałkujesz temat przymiotów Boga w nieskończoność. Brakuje tu @Lizy, która by napisała coś o obwinianiu Boga, które to obwinianie jest przyczyną Twojego ateizmu, czy coś w ten deseń 
|
Wt sty 22, 2013 20:08 |
|
 |
Lurker
|
Albo Pan Bóg jest, albo Go nie ma.
Jeżeli Pan Bóg jest, your argument is invalid, ponieważ jesteśmy Jego pupilkami od dwóch tysięcy lat, a nasz dobrobyt jest wynikiem tego właśnie. Ten cierpiący miliard albo w Niego nie wierzy, albo uwierzył dopiero co, trudno więc oczekiwać, żeby osiągnął nasz poziom za pstryknięciem palców. Samo wyznanie wiary nie wystarczy, trzeba jeszcze zmienić swój sposób myślenia o świecie i ludziach.
Jeżeli Pana Boga nie ma, miłość bliźniego nie obowiązuje, co mnie zatem obchodzi, że Qwerty nie jest reprezentatywny dla świata? Ważne jest to, że jest reprezentatywny dla mojej kultury, obojętne w co wierzy. Your argument is invalid too.
|
Wt sty 22, 2013 20:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie o to chodziło Lurkerze.
Na forum przewijali się ateiści, którzy argumentowali w swych poematach, że Boga nie ma, bo na świecie jest tyle zła. To tak w skrócie.
Jest jeszcze taka kwestia:
Różne obrazy Boga, którego ludzie wyznają i są to zawsze obrazy pozytywne. Znasz plemię, które wierzy w bóstwo, które jest złe w całości i jak coś obieca to wieczne męki, choćby nie wiadomo co się robiło?
|
Wt sty 22, 2013 20:31 |
|
 |
Acro
|
Val napisał(a): Nie rżnij głupa Acro Acro napisał(a): Ale przytłaczająca większość ludzi na naszej planecie cierpi w powodu wojen, chorób, prześladowań, przemocy - nie dojada i głoduje ponad miliard osób! Ale Qwerty jest syty, więc co go obchodzi reszta  A co to jest, jak nie próba wzbudzenia poczucia winy za resztę świata? Masz ten syndrom wiecznego poczucia winy, że gdzieś w Afryce ktoś głoduje. Więc Ci Lurker tłumaczy, że to nie Twoja wina, że gdzieś na świecie ktoś głoduje. W sumie, skoro jesteś tak przejęty tą sprawą, to nie dziwota, że wałkujesz temat przymiotów Boga w nieskończoność. Brakuje tu @Lizy, która by napisała coś o obwinianiu Boga, które to obwinianie jest przyczyną Twojego ateizmu, czy coś w ten deseń  Nie rżnij głupa, Val. Jeszcze raz tłumaczę, na żabie: Qwerty twierdzi, że jestem pesymistą w sprawie niedostatku radości na świecie, ponieważ Qwerty'ie,u jest dobrze. Więc ja tłumaczę, że poza nim jest jeszcze kilka miliardów ludzi na świecie i większość z nich nie będzie tak zadowolona i radosna. NIC NIGDZIE nie piszę, że to wina moja lub Qwerty. A filozofia i dziecinna psychoanaliza, jaką do tego dorabiasz, to może powinien być asumpt do tego, abyś nad sobą się głębiej zastanowiła?...
|
Wt sty 22, 2013 20:39 |
|
|
|