Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 18:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Zmienność interp. Biblii przez KK 
Autor Wiadomość
Wyobraź sobie, Grzmocie, że jesteś w Kościele, który załóżmy w danym czasie odkrył, że to nie było prawdziwe objawienie, ale nie powiedział Ci tego, co byś zrobił, gdybyś się dowiedział? Ja bym wyszła i wiecej nie przyszła. Jakkolwiek szanuję przyznanie się do błędu i mogę szanować Kościół, który okazuje się omylny /bo składa się z ludzi/ to tego bym nie wybaczyła.

Ja, jakkolwiek względem Kościoła jestem na nie, widzę to tak: społeczeństwo generalnie nie jest zbyt "mądre". Osobno, mając chęć i czas na zastanowienie, ludzie są przeważnie mądrzy, ale jako społeczeństwo, w grupie, już nie. W tym momencie, stabilne, pozytywne "kłamstwo" wydaje się mieć lepsze skutki niż nagła, odmienna "prawda". A to, że ktoś, gdzieś się dowie jakiegoś faktu sprzecznego z oficjalnym stanowiskiem Kościoła - to często da się skorygować. Odpowiednia propaganda (mówię tu teraz ogólnie, nie względem KRK) jest nadal bardzo skuteczna.

Druga sprawa - jako niewierzący - uważam Kościół przede wszystkim za instytucję, organizację (bez żadnego nieomylnego przewodnictwa z góry). A każda organizacja w pierwszym rzędzie dba o własne interesy, nie o etykę. Zaś przyznawanie się do błędów, kiedy do tej pory swierdzało się własną nieomylność, jest raczej niezyskowne.

I z obywdu przyczyn wychodzi mi raczej preferencja zachowawczości, stałości z jedynie lekkimi modyfikacjami rozciągniętymi w czasie, w oficjalnych poglądach Kościoła, niezależnie od faktycznych nowych objawień czy interpretacji.

N maja 17, 2009 9:10

kaloryfer napisał(a):
Żadna religia nie kłamie. Wszystkie mają rację. Ale każde wg swoich własnych kryteriów.

Woda.Brudna woda do wylania.Rzeczywistość weryfikuje religie i jej kryteria.

http://www.youtube.com/watch?v=mGe5RnAn ... re=related

N maja 17, 2009 9:59
Dlaczego należy szanować skłonność do grzechu? Pomijam zupełnie, czy prowadzi do czynu czy nie, ale dlaczego szanować homoseksualność a nie zbrodniczość? Skłonność do mordowania, cudzołóstwa itp. Co w homoseksualności jest godnego szacunku?

nic w niej nie jest godne szacunku. człowiek jest godny szacunku. kiedy ubrudzisz się kupą i tak jesteś godny szacunku, kapisz?
nie chodzi o szanowanie skłonności do grzechu, tylko człowieka obdarzonego wolnością.

Cz maja 28, 2009 18:38

ten Platon to jakiś trol chyba, tylko po to, aby prowokowac konflikt wskrzesza wątek dawno (2 str temu) przeze mnie zakończony:
Rutilius napisał(a):
A kolega czytać umie?
Rutilius napisał(a):
Wprawdzie co innego wynika ze słów apbŻycińskiego, ale niech będzie, że czepiam się słówek.

Cz maja 28, 2009 19:06
Zobacz profil WWW
Moderator

Rutilius - jeśli nie podoba Ci się, to nie zabieraj głosu i już. Sam sobie raczej odpisywał nie będzie.
A uwagi do moderacji są gdzie indziej!

(J 8, 32b)

Cz maja 28, 2009 19:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6