Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 05, 2025 14:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Ateiści też chcieliby żyć po śmierci 
Autor Wiadomość

Oczywiście że są, ale zdziwienie o którym piszesz bierze się z czegoś innego. Mnie np. zawsze dziwiło, że ktoś oczekuje uzasadnienia do wiary w Boga, i jednocześnie nie oczekuje ( a wręcz zżyma się na takie oczekiwanie u innych, oskarżając ich o interesowność ) uzasadnienia swojej wiary w to, że należy czynić dobrze. Albo trzeba uzasadnić wszystko, albo nie trzeba - a zatem ja również swojej wiary uzasadniać nie muszę.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz paź 22, 2009 10:38

Seweryn napisał(a):
I niestety tak faktycznie jest . Wielu ludzi żyjących bez Boga nie tylko gwałci , ale i morduje na lewo i prawo .

Wielu ludzi żyjących z własnymi wyobrażeniami Boga kradną, gwałcą i co tylko jeszcze. Odbijesz znowu piłeczkę?

Nie mówię o ludziach z własnymi wyobrażeniami Boga bo do nich należysz również Ty . Wyobrażasz sobie że Boga nie ma. Mówię o ludziach żyjących bez Boga do których należą wszyscy zbrodniarze i również Ty.
Wszyscy zbrodniarze to ludzie żyjący bez Boga, choć nie wszyscy żyjący bez Boga to zbrodniarze.

Cz paź 22, 2009 10:49

Oczywiście że są, ale zdziwienie o którym piszesz bierze się z czegoś innego. Mnie np. zawsze dziwiło, że ktoś oczekuje uzasadnienia do wiary w Boga, i jednocześnie nie oczekuje ( a wręcz zżyma się na takie oczekiwanie u innych, oskarżając ich o interesowność ) uzasadnienia swojej wiary w to, że należy czynić dobrze. Albo trzeba uzasadnić wszystko, albo nie trzeba - a zatem ja również swojej wiary uzasadniać nie muszę.

No i prawidłowo :) Jeżeli ktoś Cię oskarża o bycie dobrym z jakiegoś powodu, to powinien najpierw sam powiedzieć dlaczego on jest taki a nie inny :)

Cytuj:
Nie mówię o ludziach z własnymi wyobrażeniami Boga bo do nich należysz również Ty . Wyobrażasz sobie że Boga nie ma. Mówię o ludziach żyjących bez Boga do których należą wszyscy zbrodniarze i również Ty.
Wszyscy zbrodniarze to ludzie żyjący bez Boga, choć nie wszyscy żyjący bez Boga to zbrodniarze.

Ja wiem, że Boga nie i proszę byś nie odbijał już w tej sprawie piłeczki, bo to nie ma sensu.
Ludzie siedzący w pace i mówiący o Bogu wierzą w niego na swój sposób, jak każda inna religia. Żyją na pewno daleko od Twojego wyobrażenia Boga, ale trzymają się blisko swojej wiary. Zrozum to. Chrześcijaństwo to ni jedyna opcja.

Cz paź 22, 2009 11:08
Zobacz profil WWW

Ten ostatni cytat był oczywiście Seweryna.
Przepraszam, zapomniałem dodać nicku w Quote.

Cz paź 22, 2009 11:09
Zobacz profil WWW

A co do kodeksu karnego to też jestem pewien, ze bo jego zniesieniu wielu zaczeło by odrazu mordować, kraść i gwałcić bez skrupułów

Cz paź 22, 2009 11:48

Cytuj:

Ja wiem, że Boga nie i proszę byś nie odbijał już w tej sprawie piłeczki, bo to nie ma sensu.
Ludzie siedzący w pace i mówiący o Bogu wierzą w niego na swój sposób, jak każda inna religia. Żyją na pewno daleko od Twojego wyobrażenia Boga, ale trzymają się blisko swojej wiary. Zrozum to. Chrześcijaństwo to ni jedyna opcja.

Ty też mówisz o Bogu , poza tym ateizm to też nie jedyna opcja.

Cz paź 22, 2009 20:32

Ty też mówisz o Bogu , poza tym ateizm to też nie jedyna opcja.

Ehhh jak Ty ciężko rozumujesz.
Przecież właśnie mówię, że nie ma tylko jednej opcji.
Ja mówię, że Boga nie ma, a oni się do niego modlą.

Cz paź 22, 2009 22:29
Zobacz profil WWW

A ja mówię że Bóg jest i Ty sie do niego nie modlisz i co? jest 1:1 w/g Ciebie? A dla mnie jest 1:0. Bo On istnieje i kiedys sie zdziwisz.

"Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."

Cz paź 22, 2009 22:43

Mówi się, że piekło nie jest wcale karą, ale dokładnie tym, co człowiek wybrał dla siebie w trakcie życia na Ziemi - czyli życiem bez Boga (tak, jak gdyby Boga nie było). I to jest podobno sprawiedliwe.

Czy jeśli człowiek niewierzący żyje tak, jak gdyby Boga nie było, to czy nie powinien po śmierci otrzymać właśnie tego, co wybrał - czyli braku życia pozagrobowego?

Cz paź 22, 2009 23:31

Nie. Bo jeśli jest Bóg to nie na czegos takiego jak zycie pozagrobowe, jest Niebo i Piekło. I będzie tym ludziom tylko zal ze nie wierzyli..

"Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."

Pt paź 23, 2009 0:07

to czy nie powinien po śmierci otrzymać właśnie tego, co wybrał - czyli braku życia pozagrobowego?

Tak, jak nie wybiera się braku własnych narodzin, tak też nie wybiera się braku życia pozagrobowego ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt paź 23, 2009 9:25

Tak, jak nie wybiera się braku własnych narodzin, tak też nie wybiera się braku życia pozagrobowego ;)

A może jednak wybiera się jedno i drugie? Dusza może istnieć niezależnie od ciała i wcielać się tylko jeśli ma na to ochotę.

Pt paź 23, 2009 12:03
Moderator

A może jednak wybiera się jedno i drugie? Dusza może istnieć niezależnie od ciała i wcielać się tylko jeśli ma na to ochotę.

A z jakiej to doktryny? Ateistycznej?

(J 8, 32b)

Pt paź 23, 2009 12:16

Cytuj:

A mówi się, że to katolicy opierają swój światopogląd na dogmatach. "Dusza wciela się, kiedy tylko ma na to ochotę" - bardzo ciekawe i warte rozważenia.

Pt paź 23, 2009 15:01

A ja mówię że Bóg jest i Ty sie do niego nie modlisz i co? jest 1:1 w/g Ciebie? A dla mnie jest 1:0. Bo On istnieje i kiedys sie zdziwisz.

Ehh nie rozumiesz kontekstu. Seweryn twierdzi że wierzący znajdujący się w więzieniach żyją daleko od Boga. Od Katolickiej wersji tak, ale najwidoczniej mają jakieś swoje wyobrażenie, skoro naprawdę w niego wierzą i się do niego modlą.

Anna27 napisał(a):
Nie. Bo jeśli jest Bóg to nie na czegos takiego jak zycie pozagrobowe, jest Niebo i Piekło. I będzie tym ludziom tylko zal ze nie wierzyli..

Jeśli skazałby mnie na pustkę tylko za to, że w niego nie wierzył to bardzo dobrze. Nie miałbym ochoty żyć z egoistą, dla którego najważniejsze by było jego wielbienie, podczas gdy jest na świecie tyle kontrowersji nawet nie tyle co do istnienia, jak nawet wyobrażeń.

Pt paź 23, 2009 15:10
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona