Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
 Dlaczego tak dużo osób się myli? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego tak dużo osób się myli?
Nie, ten nic nie mówi o potępieniu żadnej religii. Współgra raczej z innym cytatem "Nie kazdy, kto mi mówi Panie, wejdzie do Królestwa"

Pn lut 01, 2010 16:36

Tymi,co mówią do Jezusa "Panie" to z pewnością ludzie wierzący w niego czyli należący do religii chrześcijańskiej.
Jednak Jezus im odpowiada ,że nie wejdą do królestwa ,bo nie spełniają woli Ojca w niebie.
Zatem można należeć do religii wyznającej Jezusa ,a nie być zbawionym przez Boga.

Pn lut 01, 2010 16:55

W świetle powyższych wypowiedzi: Jezus martwił się tymi, którzy wierzyli w Niego powierzchownie albo nieszczerze. I też raczej przestrzegał niż potępiał.

No więc może są w Biblii jakieś inne słowa potępiające inne religie?

Pn lut 01, 2010 18:17
Joannag napisał(a):
...że nie wejdą do królestwa ,bo nie spełniają woli Ojca w niebie.

A to ci dopiero ... A wiesz może jaka jest wola Ojca w niebie ?

Jesteś na ziemi ? Ja cały czas myślałam ,że to pełni się wolę Ojca Niebieskiego ale tu gdzie jesteśmy obecnie czyli na ziemi :D Jesli się mylę to daj mi jakiś namiar , bo moze jestem na Słońcu :?:

Pn lut 01, 2010 22:09
evoleth napisał(a):
W świetle powyższych wypowiedzi: Jezus martwił się tymi, którzy wierzyli w Niego powierzchownie albo nieszczerze. I też raczej przestrzegał niż potępiał.

No więc może są w Biblii jakieś inne słowa potępiające inne religie?

Akurat w tym fragmencie bardziej chodzi o spełnianie tego co jest wolą Bożą .
Powiedzmy to na przykładzie . Czasem bywa tak ,że komuś się wydaje, że jak przesiedzi pół dnia w kościele , czy na jakichś wyjazdach rekolekcyjnych czy różnych takich, a ma obowiązki wobec swoich najbliższych , które po prostu zaniedbuje albo i porzuca dla ,,dzieł Bożych ",że to jest dobrze .

Takie sytuacje trzeba dobrze rozeznać o czyją chodzi chwałę ? Boga czy naszą ?

Pn lut 01, 2010 22:20

Tutte napisał(a):
Np.w ew.Mateusza 7:22,23 Jezus powiedział:"Wielu mi powie w owym dniu:Panie,Panie,czyśmy w twoim imieniu nie prorokowali i w twoim imieniu nie wypędzali demonów,i w twoim imieniu nie dokonywali wielu potężnych dzieł?Ale ja wtedy im wyznam:Nigdy was nie znałem!Odstapcie ode mnie,czyniciele bezprawia."

W Ewangelii Mateusza 7.21 jest napisane : "Nie kazdy mowiacy mi Panie, Panie, wejdzie do krolestwa niebios, ale CZYNIACY WOLE OJCA mego w niebiosach." Co to znaczy CZYNIACY WOLE OJCA ? Czy jest jakas roznica pomiedzy moja/Twoja rzeczywistoscia a RZECZYWISTOSCIA BIBLIJNA ?

Wt lut 02, 2010 9:19

Ja bym nie powiedziała,że to zwykłe martwienie się-być nazwanym czynicielem bezprawia...moim zdaniem to potępienie.Nie sądzę też żeby chodziło tu o powierzchowność,bo prorokować,czy wyganiać demony?Trzeba się mocno angażować,aby to robić.
Aspherus,wyjaśnij o co chodzi z tą rzeczywistościa,bo nie bardzo rozumiem.I co,Twoim zdaniem znacz czynić wolę Ojca?

Wt lut 02, 2010 10:16

Tutte napisał(a):
Ja bym nie powiedziała,że to zwykłe martwienie się-być nazwanym czynicielem bezprawia...moim zdaniem to potępienie.Nie sądzę też żeby chodziło tu o powierzchowność,bo prorokować,czy wyganiać demony?Trzeba się mocno angażować,aby to robić.
Aspherus,wyjaśnij o co chodzi z tą rzeczywistościa,bo nie bardzo rozumiem.I co,Twoim zdaniem znacz czynić wolę Ojca?

Dlatego skojarzyło mi się to z sektami.
Natomiast wciąż nie widzę nawiązania do innych religii. Spodziewałam się że mi to wyjaśnisz.
A w ogóle co to znaczy potępiać?

Wt lut 02, 2010 10:27

Zajrzałam do słownika i proszę:potępiać-uznawać coś za złe.A jeśli chodzi o sekty i religie,to jak Ty rozumiesz te pojęcia?

Wt lut 02, 2010 10:37

Ale to już wykracza poza temat tej dyskusji

Wt lut 02, 2010 11:53

Tutte napisał(a):

Tutte ! To ja zadalem to pytanie(co znaczy czynic wole OJCA) . A jezeli chodzi o "rzeczywistosc" to wytlumacze to na przykladzie Abrahama : Jezeli wezmiemy cale opowiadanie o Abrahamie to mozna zadac sobie pytanie : O KIM JEST OPOWIADANIE O ABRAHAMIE ? Czy opowiadanie o Abrahamie jest opowiadaniem o Abrahamie ? Nie nie nie . Czy w takim razie opowiadanie o Abrahamie jest opowiadaniem o PANU BOGU ? nie nie nie . OPOWIADANIE O ABRAHAMIE JEST OPOWIADANIEM O PANU BOGU W ZYCIU ABRAHAMA . Prosze zrozumiec ta perspektywe .

Wt lut 02, 2010 12:33

Ok,evoleth nie widzi związku z religiami,dlatego spytałam jak pojmuje religie jako takie.Znalazłam definicję:Religia – system wierzeń i praktyk, określający relację jednostki do różnie pojmowanej sfery sacrum, czyli świętości i sfery boskiej. Manifestuje się ona w wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara), w czynnościach religijnych (np. kult czy rytuały), w sferze społeczno-organizacyjnej (wspólnota religijna, np. Kościół) i w sferze duchowości indywidualnej (m.in. mistyka).I właśnie o to mi chodziło,kiedy pisałam o religiach.Jeśli słowo "potępia" jest nieodpowiednie,to powiem tak-Bóg uznaje za niewłaściwe religie,które nie wypełniają Jego woli.
Aspherusie,wybacz,ale nie bardzo rozumiem Twój przykład-może reprezentuję inny poziom intelektualny.Co więc jest wolą Bożą?W 1 Tym.2:4 jest napisane:"którego wolą jest,by ludzie wszelkiego pokroju zostali wybawieni i doszli do dokładnego poznania prawdy".

Wt lut 02, 2010 13:17

nie myla sie tylko maja inny punkt widzenia od Chrześcijan.

Wt lut 02, 2010 13:34

Ale to chyba nie my powinniśmy oceniać.Mówimy o woli Boga nie ludzi.

Wt lut 02, 2010 13:39

Przyczepiłam się do potępiania innych religii w Biblii, ponieważ ktoś rzucił takie hasło, inni potakują, a nikt nie zastanawia się czy i gdzie na prawdę Bóg zawarł taki nakaz. Nadal nie rozumiem czemu Tutte widzi takie właśnie przesłanie w przytoczonym cytacie.

Pomiędzy 'potępiać' a 'uznawać za nie właściwe' jest ogromna różnica.
Potępienie to dla mnie negatywne nastawienie do kogoś, kto w naszych oczach robi lub reprezentuje sobą coś złego. Mogę się zgodzić z potępianiem założycieli sekt, które wykorzystują wyznawców do swoich celów i ogólnie czynią ludziom krzywdę.
Ale potępienie milionów wyznawców innych religii?? Dlatego że wierzą w to, co im przekazano i żyją zgodnie z tradycją kultywowaną przez pokolenia w ich środowiskach? Z tym się nie zgodzę.

Wt lut 02, 2010 17:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona