Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 9:41

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Dlaczego ludzie utożsamiają Krk z Kościołem Chrystusa? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Dlaczego ludzie utożsamiają Krk z Kościołem Chrystusa?
R6 napisał(a):
Co to znaczy "samemu interpretować Biblię"? Czy powinno się interpretować tak samo jak ktoś kto też sam to robił tylko cieszył się poważaniem? A może trzeba tak rozumieć Pismo jak rozumie je GRUPA dawnych kościelnych mędrców?

Zrozumienie daje ci tylko Bóg. Jeżeli on chce abyś zrozumiał Pismo, kroczył Jego drogą, to do Ciebie przemówi. I nie powinieneś czytać pism pomocniczych. Ludzie którzy przychodzili do Chrystusa przyjąć chrzest i później do apostołów, robili to z Jego przyczyny. Przychodzili Ci co chcieli w Niego uwierzyć i otrzymali Ducha Świętego - zostali uzdrowieni.

So lut 20, 2010 14:53

No, chyba że możemy sprawdzić, że te pisma są wiarygodne i spod zaufanego pióra wyszły;) To czemu by się nie doszkolić w kwestiach niezrozumiałych;)

So lut 20, 2010 22:49

To mój pierwszy post na tym forum zatem witajcie.

Zalogowałem się aby sprostować jedną sprawę - 3 pierwsze przykazania:

Odnośnie drugiego. Bóg zabrania nam czynienia posągów i figur na podobieństwo wszystkiego, co na ziemi, w ziemi, w powietrzu itp
KRK wystąpił przeciwko temu przykazaniu - obrazy, rzeźby Jezusa, Marii NIEboskiej...

KRK wystąpił przeciwko pierwszemu przykazaniu - czci Marię i ją ustanowiono królową Polski(?) ( do niedawna nawet byliśmy państwem...)

KRK zwodzi do wystąpienia przeciwko trzeciemu przykazaniu - NIEDZIELE I ŚWIĘTA, "niedziele to niedziele tamto"..... Niedziela jest pierwszym dniem tygodnia. Bóg powiedział, że tylko jednego dnia będziesz składać mu pokłon a reszta dni nie będzie pokłonem dla niego - dlatego KRK bezczelnie i obłudnie prowadzi lud w obrazę i gniew Boży - w Biblii jest również napisane w listach do apostołów, parafrazując - sami do Nieba nie traficie i innym Bramy Niebios pozamykacie.

SOBOTA (szabat, szabas,) czy lepiej szabota - Jest dniem świętym i w tym dniu składać będę pokłon i oddanie swojemu Panu, Bogu.
NIEDZIELA - po Chrystusie została uznana za dzień wolny ; staropolski "nie dziela" (kiedyś nie było "ł" a l czytano jak w rosyjskim) - nie dzieła, "nie dziełaj" niedziela.
A Chrystus powiedział o sobie, parafrazuję - teraz odchodzę bo nadchodzi pan tego świata.

Kolejne ważne info - SUNDAY (dzień słońca) - niedziela jest odpowiednio świętem słońca, bożka Ra(i inne imiona) - klękasz w niedzielę przed bożkiem Ra...

Bóg, nasz Pan jest Bogiem wszystkich bogów - w Biblii jest to wielokrotnie powiedziane. I też zabrania nam składać pokłonu wszystkim zastępom gwiazd, kiedy zejdą na ziemię bo on je przydzielił każdemu narodowi - są jego zastępami.

Dlaczego w Watykanie jest obelisk - symbol bożka Ra?
Jak tłumaczy KRK te wszystkie pogańskie obrzędy i wielorakie krzyże ?
Dlaczego moje skojarzenia z Bogiem i byciem religijnym nawoływały słabość (przed czym? przed światem, jaką? duchową, moralną....) i uległość (przed kim? przed władzami kościoła, na co? na własne pychy i "zwierzęcość").

Kościół nie kłamie - manipuluje prawdą - zataja ale nie kłamie. Zmienia i usprawiedliwia ale nie kłamie. To jest dzieło antychrysta. Nawet w biblii szatana nie ma kłamstwa ale on manipuluje naszym rozumieniem słów - próbuje zapłodnić w nas zwierzęta.

Swoją drogą.Kto jest w temacie wie, że za Hitlerem stały obrzędy pogańskie i satanistyczne.....
W torze jest napisane również, że jak Żydzi odejdą od boga to będą prześladowani, rozsypani po świecie, będą uciekać choć już nikt ich nie będzie gonił...... Holokaust? Dlaczego Polacy z nimi? Może my jesteśmy równie ważni Bogu jak Żydzi.
Bóg wybrał Żydów właśnie dlatego, że są ludem o twardym karku - my również jesteśmy ludem o twardym karku.

Poznałem, że Bóg nienawidzi usprawiedliwień/wytłumaczeń - KRK daje wytłumaczenie swoich niejasnych czynów z każdą zmianą, z każdym razem - kto pójdzie za KRK ten zginie.

ALE
to BIBLIA jest ocaleniem - nie bądźmy naiwni. To z Biblii znamy Boga, więc w Biblii jest pierwotna mądrość.

Szukajcie a znajdziecie :)

Cytuj:
W_aldek napisał"
"o naśladowanie Chrystusa we wszystkim w czym się da"

a w czym nie da się?

Zacytuję fragment ze wstępu do pięcioksięgu:
Cytuj:
"Dla judaizmu po powrocie z niewoli był Pięcioksiąg nadto programem odnowy życia narodowego oraz niedoścignionym wzorem "drogi Bożej". "
z "Biblii Tysiąclecia (wyd. trzecie, poprawione]"
To wywołuje mój gniew - NIEDOŚCIGNIONYM ????? To dopiero jest manipulacja - wszystko, co zrobiono to wpojono nam, że to prawo Boże jest niedoścignione!

Bóg nie słucha tłumaczeń, Bóg chce od nas stosowania swojego kodeksu - nigdy nie zabraniał nam się śmiać z kolegi albo ujeżdżać dzikie konie, czy grać w golfa....
Rób co chcesz a przestrzegaj prawa - ŚWIĘTE PRZYMIERZE i pokaż, że dalej jesteś jego własnością - ukłońmy się, spowiadajmy się.....
Nie każę nikomu tego robić bo sam leczę się z patologii rzymskokatolickiej, patologii bo nie mamy wg niej przywiązywać wagi do Pisma Świętego aż tak wielkiej, - wg KRK ważne jest "dopełnienie" ich autorstwa w ludzkich katechizmach ...

Dopełnienie z katechizmu polega na tym, żeby łamać 3 pierwsze przykazania.

Moi Bliźni - kto nie jest ze mną jest przeciwko mnie
Nie możemy ich modyfikować. To jest rana - tak Rzym zadaje ranę Bogu. Krzyżuje go, by Chrystus odkupił nasze grzechy
ale zadaje mu też ranę włócznią - zadaje mu potężniejszy i zaskakujący ból bo dodatkowo zranił...
Tak KRK nawołuje nas do trzymania się Prawa Bożego i krzywdzi nas dodatkowo - zmieniając treść a przez to wymiar naszej wiary. KRK robi z nas barbarzyńców przed Bogiem - choć nie chcemy...

W-aldku - nie przepraszaj. Przepraszasz a jeszcze nie wiesz za co - waż słowa zamiast pisać frazesy.
Człowiek odpowiedzialny najpierw czeka na konsekwencje. Głupi przeprasza jak idą w jego kierunku.
OBŁUDNY przeprasza zawczasu - by nikt nie zastanowił się, czy twoje owoce go nie strują.

Kto nie jest gotów jeść owoców ze swojego pola ten jest oderwany od rzeczywistości - taki człowiek jest ZIMNY, GŁODNY jedynie CHWAŁY...

Więc nie wymawiaj jednym tchem przeprosin i tym samym tchem nie nieś swojej winy - TEN ODDECH SĄCZY JAD.

Pn mar 08, 2010 3:05

CIERPLIWY napisał(a):
to BIBLIA jest ocaleniem - nie bądźmy naiwni. To z Biblii znamy Boga, więc w Biblii jest pierwotna mądrość.

Czyli co, pierwsi chrześcijanie nie mogli znać Boga, bo nie mieli Biblii?
Nie ma Boga poza Biblią, zaklęty w nią jest?

CIERPLIWY napisał(a):
Cytuj:
"Dla judaizmu po powrocie z niewoli był Pięcioksiąg nadto programem odnowy życia narodowego oraz niedoścignionym wzorem "drogi Bożej". "

To wywołuje mój gniew - NIEDOŚCIGNIONYM ????? To dopiero jest manipulacja - wszystko, co zrobiono to wpojono nam, że to prawo Boże jest niedoścignione!

A doczytałeś w Biblii, że nikt nikt jest w stanie wypełnić tego przymierza?
Że Bóg zawarł nowe przymierze?

Pn mar 08, 2010 3:22

Tak, w KK czcimy Maryję i świętych. Ponieważ oni wyznaczają nam drogę prowadzącą do Boga. Za ich wstawiennictwem możemy wypraszać łaski. Tylko tyle i aż tyle.

co do rzeźb i wizerunków to zapomniano o dokończeniu:
Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. 6 Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
Dodajmy do tego kontekst i nam wyjdzie, ze symbole nawiazywały do Egipskich bóstw, których Żydzi mieli zaprzestać czcić. Zamiast tego byl Jahve, który dla odmiany pozostawał bez wizerunku. Bo nie chciał się ukazać.
Ukazał się w Jezusie Chrystusie. Więc skoro wiemy już jak Bóg mógłby wyglądać wcielając się w człowieka, czemuż nie mamy go malować?

I moje pytanie czy Świadkowie Jehowy maja zakaz robienia zdjęć?

Pn mar 08, 2010 9:10

Cytuj:
"to BIBLIA jest ocaleniem"
- poprostu jak nie znasz Biblii to nic się nie dowiesz, czego Bóg od Ciebie wymaga. Fakt - przepis nie jest ciastem :) źle się wyraziłem. - nie bądźmy naiwni. To z Biblii znamy Boga, więc w Biblii jest pierwotna mądrość.

Cytuj:
ysuk-san
Tak, w KK czcimy Maryję i świętych. Ponieważ oni wyznaczają nam drogę prowadzącą do Boga.

Kto ich zatrudnił - gdzie "umowa" (w Biblii?)
Drogę do Boga wyznacza nam przecież Chrystus ...
Modlić się do zmarłych tez nie możemy....
Wyjaśnij mi 3 fakty - papież z odwróconym krzyżem za plecami ;
papież klękający przed plastikową matką boską ;
całowanie stopy plastikowego Jezusa w jakieś święto i klękanie przed plastikową matką boską,
modlenie się do zdjęć kogokolwiek.

A BARDZIEJ dobra prośba - udowodnij mi bez zbędnych meandrów teologicznych - dlaczego takie rzeczy są na porządku dziennym? Proszę o dowód bo nigdzie mi go nie przedstawiono a na razie nie znalazłem odnośnika w Biblii - nigdzie mi nie napisano, że może człowiek skasować cokolwiek z Dekalogu...

Wskazówka - KRK napędza modlenie się do zmarłych ALE jakimś trafem usunął TĘ część przykazania :) Ciekawe? -Dla mnie nieciekawe - oczywiste...

Pn mar 08, 2010 9:44

poprawka - Wskazówka - KRK napędza modlenie się do zmarłych i robienie sobie podobizn ALE jakimś trafem usunął "tę" część przykazania. :) Ciekawe? -Dla mnie nazbyt nieciekawe ale oczywiste...

Obawiam się, że będę musiał kupić Septuagintę - pierwsza, bezpośrednia i tłumaczenie jedyne w swoim rodzaju - Bóg ma nas w swojej opiece :)

Pn mar 08, 2010 10:07
CIERPLIWY napisał(a):
A BARDZIEJ dobra prośba - udowodnij mi bez zbędnych meandrów teologicznych - dlaczego takie rzeczy są na porządku dziennym? Proszę o dowód bo nigdzie mi go nie przedstawiono a na razie nie znalazłem odnośnika w Biblii - nigdzie mi nie napisano, że może człowiek skasować cokolwiek z Dekalogu...

Wskazówka - KRK napędza modlenie się do zmarłych ALE jakimś trafem usunął TĘ część przykazania :) Ciekawe? -Dla mnie nieciekawe - oczywiste...

Przeczytaj ze zrozuminiem (Mt 9,14-17 ).

Pn mar 08, 2010 10:13

Ok,i co z tego wynika,wg Ciebie?Bo ja np,czytam w 1 Tym.2:5,że "jeden jest pośrednik".

Pn mar 08, 2010 10:46
Tutte napisał(a):
Ok,i co z tego wynika,wg Ciebie?Bo ja np,czytam w 1 Tym.2:5,że "jeden jest pośrednik".

Przeczytaj dokładnie czego tyczy moja odpowiedź - Dekalogu.
Gdy Bóg objawił się osobowo ludziom, tym samym utracił ważność zakaz wykonywania podobizn Boga.
Zauważ jak Jezus odnosi się do starotestamentowych nakazów postu.
Literalnie ST jest Księgą Judaizmu, chrześcijanie trakują ST jako zapowiedź.
Wypełnienie i sedno wiary stanowi Jezus i Jego przykazanie miłości.

Pn mar 08, 2010 10:59

CIERPLIWY napisał(a):
Odnośnie drugiego. Bóg zabrania nam czynienia posągów i figur na podobieństwo wszystkiego, co na ziemi, w ziemi, w powietrzu itp
KRK wystąpił przeciwko temu przykazaniu - obrazy, rzeźby Jezusa, Marii NIEboskiej...

Myślę, że nie doczytałeś do końca tego przykazania i wyrywasz fragment. Zakaz czynienia obrazów nie istnieje w oderwaniu od zakazu bałwochwalstwa (patrz jak rozumiał je Józef Flawiusz).
Jeśli chcesz poznać uzasadnienie naszej wiary patrz np.:
http://www.analizy.biz/marek1962/przykazania.pdf

CIERPLIWY napisał(a):
KRK wystąpił przeciwko pierwszemu przykazaniu - czci Marię i ją ustanowiono królową Polski(?) ( do niedawna nawet byliśmy państwem...)

Pierwsze przykazanie mówi o nieposiadaniu innych bogów. My nie posiadamy innych bogów, ani Maryja nie jest Bogiem. Ale oczywiście inni wiedzą lepiej co my uważamy.
Jeśli chcesz poznać to w co wierzymy, a nie opierać się jedynie na swoich domysłach, to poczytaj:
Szerokie opracowanie tematu:
http://analizy.biz/marek1962/km7.pdf
Oraz temat na forum o tym:
viewtopic.php?f=24&t=22054

CIERPLIWY napisał(a):
KRK zwodzi do wystąpienia przeciwko trzeciemu przykazaniu - NIEDZIELE I ŚWIĘTA, "niedziele to niedziele tamto"..... Niedziela jest pierwszym dniem tygodnia. Bóg powiedział, że tylko jednego dnia będziesz składać mu pokłon a reszta dni nie będzie pokłonem dla niego - dlatego KRK bezczelnie i obłudnie prowadzi lud w obrazę i gniew Boży - w Biblii jest również napisane w listach do apostołów, parafrazując - sami do Nieba nie traficie i innym Bramy Niebios pozamykacie.

SOBOTA (szabat, szabas,) czy lepiej szabota - Jest dniem świętym i w tym dniu składać będę pokłon i oddanie swojemu Panu, Bogu.
NIEDZIELA - po Chrystusie została uznana za dzień wolny ; staropolski "nie dziela" (kiedyś nie było "ł" a l czytano jak w rosyjskim) - nie dzieła, "nie dziełaj" niedziela.
A Chrystus powiedział o sobie, parafrazuję - teraz odchodzę bo nadchodzi pan tego świata.

Kolejne ważne info - SUNDAY (dzień słońca) - niedziela jest odpowiednio świętem słońca, bożka Ra(i inne imiona) - klękasz w niedzielę przed bożkiem Ra...

Zobacz:
http://www.analizy.biz/marek1962/przykazania.pdf

Poszukaj też tematów, o których wspominasz na forum, bo już bardzo wiele było o tym napisane i wyjaśnione.

CIERPLIWY napisał(a):
poprawka - Wskazówka - KRK napędza modlenie się do zmarłych i robienie sobie podobizn ALE jakimś trafem usunął "tę" część przykazania. :) Ciekawe? -Dla mnie nazbyt nieciekawe ale oczywiste...

Jesteś w błędzie z tym rzekomym usunięciem.
Poczytaj:
viewtopic.php?p=11561#p11561

Pn mar 08, 2010 11:35
Zobacz profil WWW

Alus,idąc dalej tym tokiem rozumowania chrześcijan nie obowiązuje zakaz mordowania,kradzieży itp.?Tak,Jezus wypełnił Prawo,ale to wcale nie oznacza,że stosunek Boga do oddawania czci wizerunkom się zmienił.

Pn mar 08, 2010 14:10
Tutte napisał(a):
Alus,idąc dalej tym tokiem rozumowania chrześcijan nie obowiązuje zakaz mordowania,kradzieży itp.?Tak,Jezus wypełnił Prawo,ale to wcale nie oznacza,że stosunek Boga do oddawania czci wizerunkom się zmienił.

Jezus nie mówił do końca prawdy, a Paweł zupełnie kłamał pisząc: "dzięki Ciału Chrystusa umarliśmy dla prawa (Rz 8,21).

Pn mar 08, 2010 14:20

Nie wiem po co ta ironia.Zgadzam się z tym,że Jezus wypełnił Prawo(patrz mój ostatni wpis),ale w dalszym ciągu nie jest to dla mnie uzasadnieniem tego ,że teraz Bóg aprobuje "czczenie" wizerunków.Apostoł Paweł wypowiedział się na ten temat np. w Dziejach 17:29 i w 1Kor 10:14 i nie kłamał.

Pn mar 08, 2010 14:34
Tutte napisał(a):
Nie wiem po co ta ironia.Zgadzam się z tym,że Jezus wypełnił Prawo(patrz mój ostatni wpis),ale w dalszym ciągu nie jest to dla mnie uzasadnieniem tego ,że teraz Bóg aprobuje "czczenie" wizerunków.Apostoł Paweł wypowiedział się na ten temat np. w Dziejach 17:29 i w 1Kor 10:14 i nie kłamał.

Strzeżcie się bałwochwalstwa - wymyslonych bożków greckich, rzymskich.
Nie chcesz chyba powiedzieć, że święci pańscy - wyznawcy Chrystusa są tożsami w owymi bóstwami :D

Pn mar 08, 2010 15:04
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona