Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi nas kusić?
Autor |
Wiadomość |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
 Re: Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi nas kusić?
Czyli w tej konwencji zło pojawia się kiedy człowiek działa przeciw woli Bożej, zatem Bóg nie jest kreatorem zła - zło kreuje działanie wbrew woli Boga, czy tak?
_________________ "Mądrość jest umiejętnością widzenia rzeczy z różnej perspektywy"
|
Wt sty 12, 2010 0:38 |
|
|
|
 |
mazli
|
booker napisał(a): Czyli w tej konwencji zło pojawia się kiedy człowiek działa przeciw woli Bożej, zatem Bóg nie jest kreatorem zła - zło kreuje działanie wbrew woli Boga, czy tak? Tak bym to mniej więcej ujął. Bardzo trudno jest pojęcie zła usystematyzować w konkretny termin. Jednak w kontekście wiary - osobiście - pojmuje zło, jako każde działanie wbrew woli Boga, wbrew Bożemu prawu. Bożą wolę najdokładniej wyjaśnię nam Chrystus w nadzwyczajnie prostych słowach: "Jak chcecie, aby ludzie wam czynili, tak wy im czyńcie." (Łk 6, 31). Czyli możemy być posłuszni względem Boga poprzez odpowiednie traktowanie drugiego człowieka. W ten sposób wyrażamy swoje posłuszeństwo. Zło tworzymy sami wtedy, gdy poprzez pychę uznajemy się za równych Bogu - wydaje nam się, że lepsze dla nas jest działanie sprzeczne z Jego wolą. Więc owe zło, odstępstwo od Boga, tworzymy sami. Dlatego też zło upraszczamy do terminu, oznaczającego powodowanie szkody sobie lub innym w najszerszych aspektach życia. Czyli zło jest poniekąd przeciwieństwem powyższych słów Jezusa, przez którego Bóg objawił nam swoją wolę. Oczywiście są to tylko moje skromne przemyślenia.
|
Wt sty 12, 2010 1:07 |
|
 |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
Rozumiem. Dzięki za rozjaśnienie.
_________________ "Mądrość jest umiejętnością widzenia rzeczy z różnej perspektywy"
|
Wt sty 12, 2010 1:23 |
|
|
|
 |
meny
|
Bog nie pozwala szatanowi nas kusic, jak i nam nie pozwala grzeszyc. To sa poprostu konsekwencje dania wolnej woli 
|
Wt sty 12, 2010 2:30 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Mazil napisał(a): Twoja wersja mówi wyraźnie, że Bóg to taki gość, który z nudów tworzy człowieka i podstępem wynajmując sprytnego węża zaczyna Big Brother'a. Brak interwencji Boga jest konsekwencją nadania człowiekowi wolnej woli - albo człowiek pozostanie posłuszny Bogu, albo posłucha węża i będzie nieposłuszny Bogu. Wąż symbolizuje zło. Zło jest natomiast każdym działaniem, które jest przeciwne woli Bożej. W istocie człowiek w pewnym momencie stanął przed wyborem: posłuszeństwo - nieposłuszeństwo. To człowiek podjął decyzję - nie wąż. Bóg wiedział też, że będzie Hitler i Stalin. Dlaczego więc nie powstrzymał szatana, który szeptał im "rozpętaj wojnę" - nie wiem. Należałoby zapytać Boga, nie człowieka. Wiesz co Mazil , przestań z tą wolną wolą , wolałbym już nie mieć żadnej wolnej woli i żyć sobie w raju aż do dzisiaj . Ludzie w Raju nie mieli wolnej woli , dopiero po spożyciu tego zatrutego owocu poznali dobro i zło i nabyli wolną wolę i możliwość wyboru między dobrem a złem . Na drzewie tym rosły owoce poznania dobra i zła , ludzie nie musieli z niego spożywać , to szatan chciał abyśmy poznali dobro i zło , a Bóg mu w tym nie przeszkadzał . Ale gdyby Bóg był dobrym ojcem , gdyby chciał aby ludzie mieszkali w raju , gdyby chciał naszego szczęścia to nie umieszczał by w raju tego przeklętego drzewa i wygonił by z raju szatana . Tak więc jeszcze raz powtarzam : Nic ta wolna wola nie jest warta , nic ona dobrego nam nie przyniosła i woleli byśmy nie znać dobra i zła i aż do dzisiaj żyć sobie szczęśliwie w raju  Ale widocznie Bóg tego nie chciał i wodzi nas aż do dziś na pokuszenie narażając na wieczne potępienie . Dlatego wciąż powtażamy do Niego ..." i nie wódż nas na pokuszenie , ale nas poprostu zbaw ode złego , Amen ".
|
Wt sty 12, 2010 19:56 |
|
|
|
 |
mazli
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Wiesz co Mazil , przestań z tą wolną wolą , wolałbym już nie mieć żadnej wolnej woli i żyć sobie w raju aż do dzisiaj. Mam prawo pisać o wolnej woli dopóki będę miał ochotę. Inny_punkt_widzenia napisał(a): wolałbym już nie mieć żadnej wolnej woli i żyć sobie w raju aż do dzisiaj. Wtedy nie bylibyśmy podobieństwem Boga. Tym właśnie chciał nas wyróżnić od reszty stworzenia - możliwością wyboru. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Ludzie w Raju nie mieli wolnej woli , dopiero po spożyciu tego zatrutego owocu poznali dobro i zło i nabyli wolną wolę i możliwość wyboru między dobrem a złem . Mieli wolną wolę - mogli pozostać posłuszni Bogu, lub zjeść owoc okazując nieposłuszeństwo. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Na drzewie tym rosły owoce poznania dobra i zła , ludzie nie musieli z niego spożywać , to szatan chciał abyśmy poznali dobro i zło , a Bóg mu w tym nie przeszkadzał . Co nie zmienia faktu, iż to człowiek zdecydował, że jednak skosztuje zakazanego owocu. Wąż nie wepchnął człowiekowi siła nic do gardła. Człowiek zerwał i zjadł. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Ale gdyby Bóg był dobrym ojcem , gdyby chciał aby ludzie mieszkali w raju , gdyby chciał naszego szczęścia to nie umieszczał by w raju tego przeklętego drzewa i wygonił by z raju szatana. Miłością nie nazwałbym zmuszania wszystkich do robienia tego, co ja chcę. Bóg był jeszcze bardziej "cool", gdyż dał nam możliwość wyboru. Nie narzucał się nam i nie zaprogramował jak robota. Wyróżnił człowieka pozwalając mu decydować o swoim losie. Konsekwencją pozostawienia człowiekowi kwestii decydowania było postawienie drzew dobrych i owego złego. Gdyby było tylko dobre człowiek nie miałby żadnego wyboru nie mając nawet szansy pójścia inną drogą. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Jak więc jeszcze raz powtarzam : Nic ta wolna wola nie jest warta , Popatrz na zaprogramowaną pralkę i człowieka. Powtórz, że różnica między nimi nie jest nic warta. Inny_punkt_widzenia napisał(a): nic ona dobrego nam nie przyniosła Zresztą na własne życzenie człowieka idącego za namową węża łamiąc prawo Stwórcy. Inny_punkt_widzenia napisał(a): i woleli byśmy nie znać dobra i zła i aż do dzisiaj żyć sobie szczęśliwie w raju  Pretensje należałoby kierować do Adama i Ewy - nasze "nieszczęscie" jest konsekwencją ich wyboru nieposłuszeństwa względem Boga. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Ale widocznie Bóg tego nie chciał i wodzi nas aż do dziś na pokuszenie narażając na wieczne potępienie. Chciał, ale człowiek zechciał być mu równy postępując wbrew Jego woli. Wodzi nas o tyle, o ile mamy wolną wolę. Mógł jedynie nas w pewnym momencie jej pozbawić, ale wtedy nie bylibyśmy już Jego podobieństwem i stanowilibyśmy instynktowną część stworzenia zaprogramowaną na jedną opcję. Czy Bóg nie wyszedłby jednak na egoistę nie dając człowiekowi możliwości podejmowania decyzji?
|
Wt sty 12, 2010 20:49 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Mazil napisał(a): Miłością nie nazwałbym zmuszania wszystkich do robienia tego, co ja chcę. Bóg był jeszcze bardziej "cool", gdyż dał nam możliwość wyboru. Nie narzucał się nam i nie zaprogramował jak robota. Wyróżnił człowieka pozwalając mu decydować o swoim losie. Konsekwencją pozostawienia człowiekowi kwestii decydowania było postawienie drzew dobrych i owego złego. Gdyby było tylko dobre człowiek nie miałby żadnego wyboru nie mając nawet szansy pójścia inną drogą. I bardzo dobrze , tak należało zrobić , nie dać nam szansy pójścia inną drogą , nasze szczęście było by wówczas zapewnione . Mazil napisał(a): Chciał, ale człowiek zechciał być mu równy postępując wbrew Jego woli. Wodzi nas o tyle, o ile mamy wolną wolę. Mógł jedynie nas w pewnym momencie jej pozbawić, ale wtedy nie bylibyśmy już Jego podobieństwem i stanowilibyśmy instynktowną część stworzenia zaprogramowaną na jedną opcję. Czy Bóg nie wyszedłby jednak na egoistę nie dając człowiekowi możliwości podejmowania decyzji? Nie , człowiek wcale nie chciał być równy Bogu , to szatan chciał być równy Bogu , szatan wciągnął człowieka w tą samą pułapkę w której sam się znalazł i udało mu się dzięki Bożemu przyzwoleniu . Z jednej strony twierdzisz , że Bóg chciał nas do siebie upodobnić poprzez wolną wolę tak byśmy mogli dokonywać wyboru , a innym razem masz oto pretensję , gdy chodzi o poznanie dobra i zła , z jednej strony chwalisz Boga , że pozwolił nam poznać dobro i zło , a z drugiej strony gdy człowiek popychany przez szatana decyduje się już na ten wybór twierdzisz , że za taki wybór należała się sroga kara , coś jest nie na rzeczy Mazil , coś jest nie tak . Otóż nie z powodu tego nieposłuszeństwa Bóg wygania ludzi z raju , ale zupełnie z innego powodu : Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki. (23) Dlatego Pan Bóg wydalił go z ogrodu Eden, aby uprawiał tę ziemię, z której został wzięty. (24) Wygnawszy zaś człowieka, Bóg postawił przed ogrodem Eden cherubów i połyskujące ostrze miecza, aby strzec drogi do drzewa życia. Proszę nie poczytać mi tego za blużnierstwo , ale Bóg w ogrodzie Eden popełnia wiele błędów , z jednej strony wywyższa człowieka , aby nie był zaprogramowany jak pralka , pozwala mu wybierać zło , stawia przed nim zło , a z drugiej strony , gdy Bogu ducha winny człowiek , naiwny niczym małe dziecko popychany z zewnątrz przy Bożej aprobacie potwierdza , że jest naprawdę wolny , Bóg gniewa się i ma pretensje chyba sam tylko do siebie , że zrobił głupstwo. Zaczyna Bóg żałować, bo w ogrodzie Eden rośnie jeszcze drzewo Życia , a człowiek ma coraz większy apetyt - To się właśnie Mazil nazywa EGOIZM . Tak więc potwierdzam co mówiłem wcześniej , nie z naszej winy , nie z winy człowieka jesteśmy teraz tułaczami na ziemi .
|
Wt sty 12, 2010 23:14 |
|
 |
mazli
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Nie , człowiek wcale nie chciał być równy Bogu , Postępując wbrew czyjeś woli uważasz się za osobę równie kompetentną, sądzisz że lepiej wiesz co powinieneś zrobić i podejmujesz własne działania nie licząc się z opinią. Może jest inaczej? Inny_punkt_widzenia napisał(a): Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki. Fragment potwierdzający chęć człowieka do stania się równym Bogu. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Bóg w ogrodzie Eden popełnia wiele błędów , z jednej strony wywyższa człowieka , aby nie był zaprogramowany jak pralka , pozwala mu wybierać zło ,stawia przed nim zło, To w końcu stawia przed nim zło, czy pozwala wybrać między dobrem a złem? Stawia zło znaczy, iż nie daje innego wyboru. Inny_punkt_widzenia napisał(a): a z drugiej strony , gdy Bogu ducha winny człowiek , naiwny niczym małe dziecko Bogu ducha winny Hitler, naiwny niczym małe dziecko. W ten sposób możemy usprawiedliwić każdego. Ewa wiedziała, że nie może zjeść tego owocu, a jednak to zrobiła. Pierwsi ludzie są więc winni i ponoszą konsekwencje zapowiedzianą przez Boga. Zgodzę się, że byli naiwni. Ludzie zresztą po fakcie czuli się winni: "Odpowiedział mężczyzna: Kobieta, którą postawiłeś przy mnie, dała mi owoc z drzewa i zjadłem. Bóg zapytał kobietę: Dlaczego to uczyniłaś? Kobieta odpowiedziała: Wąż mnie skusił i zjadłam" Przerzucanie odpowiedzialności wskazuje, że zdawali sobie doskonale sprawę z tego, co zrobili. Inny_punkt_widzenia napisał(a): popychany z zewnątrz przy Bożej aprobacie potwierdza , że jest naprawdę wolny , Wolność nie polega na wybieraniu opcji przeciwnych prawu Bożemu. Czy tylko człowiek wolny zabija, cudzołoży, kłamie? Nazwiemy więc osobę uczciwą mianem "niewolnika, niewolnego"? Potwierdzasz tym samym, iż człowiek poprzez nieposłuszeństwo chciał udowodnić Bogu, że jest samowystarczalny i nie musi postępować według Bożych zasad. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Zaczyna Bóg żałować, bo w ogrodzie Eden rośnie jeszcze drzewo Życia , a człowiek ma coraz większy apetyt Właśnie, więc skoro człowiek okazał się nieposłuszny, niech swoim życiem zasłuży na dostąpienie owocu Drzewa Życia. Sam zerwał idealną relację z Bogiem i całym stworzeniem - niech poniesie tego konsekwencje. Inny_punkt_widzenia napisał(a): - To się właśnie Mazil nazywa EGOIZM . Stwarzam Cię wolnym, Ty mnie odrzucasz a ja pomimo wszystko daje Ci szansę powrotu i życia wiecznego. Co więcej staje się człowiekiem, aby tak jak jeden człowiek sprowadził przekleństwo, tak jeden Syn Boży odkupił winy - rzeczywiście egoizm w czystej postaci. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Tak więc potwierdzam co mówiłem wcześniej , nie z naszej winy , nie z winy człowieka jesteśmy teraz tułaczami na ziemi . Ja po raz kolejny grzecznie się nie zgodzę. W moim odczuciu człowiek był w pełni świadomy swego wyboru. Inny_punkt_widzenia napisał(a): I bardzo dobrze , tak należało zrobić , nie dać nam szansy pójścia inną drogą , nasze szczęście było by wówczas zapewnione . Tylko wtedy bylibyśmy jak zwierzęta - z góry zaprogramowany jeden instynktowny scenariusz. Człowiek nie różniłby się niczym od reszty stworzenia. Kocham kogoś, więc szanuje jego wybór i nie zadręczam go swoją osobą, tylko pozwalam odejść. Gdybym zamknął go w klatce, aby był wyłącznie ze mną - to byłby egoizm.
|
Śr sty 13, 2010 0:13 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
IPW napisał(a): Nie , człowiek wcale nie chciał być równy Bogu , Mazil napisał(a): Postępując wbrew czyjeś woli uważasz się za osobę równie kompetentną, sądzisz że lepiej wiesz co powinieneś zrobić i podejmujesz własne działania nie licząc się z opinią. Może jest inaczej? Mazil ja mówie o człowieku w Raju , a nie o nas . Adam i Ewa nie chcieli być równi Bogu , nie mieli takich aspiracji , oni sami nie postąpili wbrew woli Bożej , był jeszcze szatan , gdyby nie szatan to ludzie byli by zawsze Bogu posłuszni , zaprzeczysz ? Cytuj: Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki. Mazil napisał(a): Fragment potwierdzający chęć człowieka do stania się równym Bogu. Ale to Bóg chciał ludzi zrównać ze sobą dając im wolną wolę , przecież wcześniej chwaliłeś za to Boga , że nie uczynił nas zaprogramowaną pralką . Co jest Mazil przypomnij sobie co pisałeś o tej zaprogramowanej pralce , przecież to ty to wymyśliłeś . I dlaczego przemilczasz prawdziwy powód wygnania ludzi z raju ? To drzewo życia było prawdziwym powodem wygnania ludzi z raju ,a nie drzewo poznania dobra i zła . IPW napisał(a): Bóg w ogrodzie Eden popełnia wiele błędów , z jednej strony wywyższa człowieka , aby nie był zaprogramowany jak pralka , pozwala mu wybierać zło ,stawia przed nim zło, Mazil napisał(a): To w końcu stawia przed nim zło, czy pozwala wybrać między dobrem a złem? Stawia zło znaczy, iż nie daje innego wyboru. Nie pomyliłem się Mazil , "Stawia Przed Nim Zło " Stawia w Raju przed człowiekiem zło , stawia przed człowiekiem szatana , Pozwala czlowiekowi wybrać zło , pozwala człowiekowi wybrać nieposłuszeństwo , jak pisałeś wcześniej człowiek nie musi iść tylko jedną drogą , jak cię pamięć zawodzi to ci przytoczę twoje słowa : Mzil napisał(a): Miłością nie nazwałbym zmuszania wszystkich do robienia tego, co ja chcę. Bóg był jeszcze bardziej "cool", gdyż dał nam możliwość wyboru. Nie narzucał się nam i nie zaprogramował jak robota. Wyróżnił człowieka pozwalając mu decydować o swoim losie. Konsekwencją pozostawienia człowiekowi kwestii decydowania było postawienie drzew dobrych i owego złego. Gdyby było tylko dobre człowiek nie miałby żadnego wyboru nie mając nawet szansy pójścia inną drogą. Ja nie pisałem , że postawił przed człowiekiem tylko zło i ty też pisałeś , że nie postawił przed człowiekiem tylko dobro , więc nie rozumiem teraz twojej konsternacji ? IPW napisał(a): a z drugiej strony , gdy Bogu ducha winny człowiek , naiwny niczym małe dziecko Mazil napisał(a): Bogu ducha winny Hitler, naiwny niczym małe dziecko. W ten sposób możemy usprawiedliwić każdego. Ewa wiedziała, że nie może zjeść tego owocu, a jednak to zrobiła. Pierwsi ludzie są więc winni i ponoszą konsekwencje zapowiedzianą przez Boga. Zgodzę się, że byli naiwni. Ludzie zresztą po fakcie czuli się winni: "Odpowiedział mężczyzna: Kobieta, którą postawiłeś przy mnie, dała mi owoc z drzewa i zjadłem. Bóg zapytał kobietę: Dlaczego to uczyniłaś? Kobieta odpowiedziała: Wąż mnie skusił i zjadłam" Przerzucanie odpowiedzialności wskazuje, że zdawali sobie doskonale sprawę z tego, co zrobili. Ależ ludzie mówili prawdę , tak w rzeczywistości było, najpierw był szatan , pózniej kobieta ,a na końcu mężczyzna .Mówili Bogu prawdę jota w jotę . Zresztą On tą prawdę znał i nie musiał się ludzi pytać , pytania były retoryczne  Jak wszyscy wiemy ludzie popełnili błąd , ale każdy sąd uniewinnił by ludzi , usprawiedliwieniem ludzi był fakt , że nie znali szatana . Już pisałem wcześniej , że byli naiwni jak dzieci , że ojciec może czegos wyraznie zabronic , ale przychodzi np. ciotka i znosi zakaz ojcowski i pozwala dzieciom na spożycie zabronionego owocu , a dzieci nie wiedzą , że kochana ciocia nie lubi ojca , w raju tą ciotką był wąż stworzony również przez Boga ,a wszystko co Bóg stworzył jest dobre , więc pierwsi ludzie rozmawiali z wężem , tym bardziej , że Bóg nie przestrzegł ich przed owym podstępem . Dopuki ojciec nie przestrzegnie dzieci przed ciotką ,doputy dzieci nie mają podstaw aby ciotce nie ufać . Mazil napisał(a): Wolność nie polega na wybieraniu opcji przeciwnych prawu Bożemu. Czy tylko człowiek wolny zabija, cudzołoży, kłamie? Nazwiemy więc osobę uczciwą mianem "niewolnika, niewolnego"? Potwierdzasz tym samym, iż człowiek poprzez nieposłuszeństwo chciał udowodnić Bogu, że jest samowystarczalny i nie musi postępować według Bożych zasad. Ależ Mazil na tym właśnie polega wolność , że możemy wybrać zło lub dobro i poza wyborem zgodnym z wolą Bożą możemy też dokonać wyboru przeciwnego Jemu . Dalej już nie komentuję , bo jest pozbawione sensu i jest nie na temat .
|
Śr sty 13, 2010 18:36 |
|
 |
mazli
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Nie pomyliłem się Mazil , "Stawia Przed Nim Zło " Stawia w Raju przed człowiekiem zło , stawia przed człowiekiem szatana , Pozwala czlowiekowi wybrać zło , pozwala człowiekowi wybrać nieposłuszeństwo Z drugiej strony stawia dobro i posłuszeństwo. Daje człowiekowi możliwość wyboru. Człowiek wybiera i ponosi konsekwencje wyboru. Nadal nie rozumiem jak więc za wybór obarczasz Boga, a nie człowieka? Oczywiście możesz dojść do końca - stwierdzając, że wszystko co Ci się nie podoba na wiecie jest winą Stwórcy, bo On zapragnął stworzenia. Tylko gdyby nas nie stworzył, nie zastanawialibyśmy się raczej nad takimi kwestiami.
|
Śr sty 13, 2010 22:21 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
IPW napisał(a): Nie pomyliłem się Mazil , "Stawia Przed Nim Zło " Stawia w Raju przed człowiekiem zło , stawia przed człowiekiem szatana , Pozwala czlowiekowi wybrać zło , pozwala człowiekowi wybrać nieposłuszeństwo Mazli napisał(a): Z drugiej strony stawia dobro i posłuszeństwo. Daje człowiekowi możliwość wyboru. Człowiek wybiera i ponosi konsekwencje wyboru. Nadal nie rozumiem jak więc za wybór obarczasz Boga, a nie człowieka? Oczywiście możesz dojść do końca - stwierdzając, że wszystko co Ci się nie podoba na wiecie jest winą Stwórcy, bo On zapragnął stworzenia. Tylko gdyby nas nie stworzył, nie zastanawialibyśmy się raczej nad takimi kwestiami. Bo podczas dokonywania wyboru nie jesteśmy sami , zewsząd dochodzą do nas podszepty , dokładnie tak jak to było w Edenie . I co z tego , że możemy wybierać skoro tak łatwo o błąd , mamy tylko 50 % gwarancji , że nasz wybór będzie właściwy . Dlatego gardzę tą wolnością i chciałbym zamienić ją za życie w Raju . Chciałbym być zaprogramowanym robotem zdolnym tylko do czynienia dobra , bez możliwości wyboru , ale za to żyjącym zawsze blisko Boga . Mam do Boga właśnie oto pretensje , że żle nas zaprogramował , że uczynił nas wolnymi , przy czym wolność ta w porównaniu z życiem w raju jest nic nie warta . Mam właśnie oto pretensję do Boga , że musi człowiek wybierać i ponosić tego konsekwencję . A cóż Bogu szkodziło pozostawić nas w Raju i zabrać nam wolność , przekonawszy się , że nie umiemy z niej kożystać ?
|
Śr sty 13, 2010 22:55 |
|
 |
meny
|
Ale galopujecie i sie cietrzewicie.Przecez tu nie chodzi o to kto komu dupe skopie i czyje bedzie na wierzchu. Pewnie ze mozna miec zal do Boga, za to, za tamto. Teraz jeden kipie zloscia bo ten drugi to bencwal co nierozumie moich racji. Pytanie brzmialo "dlaczego Bog pozwala szatanowi nas kusic" Zobaczcie jak was pieknie podszedl. Najpierw pytania : Kto to szatan? Skad sie wzial? Dlaczego ma ciagly bezposredni kontakt z Bogiem? Przeciez to szatan prubuje dorownac Bogu i ludzmi to sie tylko posluguje. To on stawia przed Bogiem wyzwania dla ludzi np.Eden,Hiob. Bog mimo naszych wszelkich potkniec i negodziwosci wierzy w nas, przeciez jestesmy stworzeni na podobienstwo Pana a szatan nie i zrzera go zazdrosc i tyle. Rozmawiac mozna ale niedajmy sie prowokowac. Niezawsze musi moje byc na wierzchu.
|
Śr sty 13, 2010 23:08 |
|
 |
mazli
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Mam do Boga właśnie oto pretensje , że żle nas zaprogramował , że uczynił nas wolnymi , przy czyolność ta w porównaniu z życiem w raju jest nic nie warta . Mam właśnie oto pretensję do Boga , że musi człowiek wybierać i ponosić tego konsekwencję . A cóż Bogu szkodziło pozostawić nas w Raju i zabrać nam wolność , przekonawszy się , że nie umiemy z niej kożystać ? Ja natomiast jestem wdzięczny, iż nie zamknął mnie w klatce i dał możliwość wyboru. Jestem wdzięczy, że pomimo nieposłuszeństwa ludzi nie zaniechał stworzenia i każdemu człowiekowi dał szansę na powtórne życie u Jego boku. Zgadzamy się więc co do zaistniałej sytuacji, różnimy natomiast spojrzeniem na zachowanie Boga.
|
Śr sty 13, 2010 23:29 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Mazli napisał(a): Ja natomiast jestem wdzięczny, iż nie zamknął mnie w klatce i dał możliwość wyboru. Czyli cieszysz się z tego , że możesz powiedzieć Bogu " nie " ?
|
Śr sty 13, 2010 23:53 |
|
 |
mazli
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Mazli napisał(a): Ja natomiast jestem wdzięczny, iż nie zamknął mnie w klatce i dał możliwość wyboru. Czyli cieszysz się z tego , że możesz powiedzieć Bogu " nie " ? Tak. Dla mnie brak klatki i możliwość powiedzenie "nie" jest wartością.
|
Cz sty 14, 2010 0:02 |
|
|
|