Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: AntyMaryja
A ja w Tym temacie napiszę, ze moze warto sie zastanowić nad kultem Maryjnym w religii gdzie głównymi postaciami powinien być Bóg i Jezus. Tymczasem można odnieść wrażenie, ze Matka Boska jest najważniejsza personą w chrześcijaństwie.
A kim była Maria matka Jezusa? Co mówią o niej ewangelie? Jaką była osobą? I w końcu dlaczego to ona, a nie bliższa Jezusowi Maria Magdalena stała się symbolem kobiecego oblicza Boga w chrześcijaństwie. Dlaczego właśnie Maria zajęła w nowej religii miejsce Wielkiej Bogini Matki? I w końcu jak dawne kulty Wielkiej Bogini mają się do dzisiejszych Kultów Maryjnych. Z tego co mówią źródła historyczne, Rzym tamtych czasów był jednym wielkim chaosem kultów i wyznań, reiligii, pojawiali się głosiciele nowych prawd i pzrestrzegający pzred odchodzeniem od starych. Wtedy też pojawiło się w Rzymie chrześciajństwo, jako jedna z wielu sekt. Tyle, że z nieco inną doktryną. Wciąż też silne były wpływy Egipskie z Kultem Izydy. Kiedy jednak Chrześcijaństwo wygrało z innymi religiami i to ono stalo się głwną wiarą, trzeba było dać wiernym takze kobiece oblicze Boga, bo do tej pory mieli wybór miedzy Bóstwami, a i Kult Wielkiej Marki był silny. Posągi Izydy z małym Horusem zaczęto stawiać w świątyniach jako posągi Maryji z Dzieciątkiem. Zreszta np na terenie Egiptu, gdzie wówczas było juz Cesarstwo Rzymskie była to robota samych kapłanów Izydy, którzy chcąc ratować jej wizerunki pzred zniszczeniem poddawali sie chrystianizacji i oddawali na kościoły swoje swiątynie. Dodatkowo Maryja miała te zaletę, ze była wzorem cichej, spokojnej i przede wszystkim pokornej dziewuszki, matki i żony, wypelniajacej bez sprzeciwu wolę mężczyzn, czyli idealny wzór do naśladowania dla kobiet, które meżczyźni mieli w zwyczaju tłamsić i niewolić. I do dziś im to zostało. Maria Magdalena zaś ze swą charyzmą, siła, niezlaęznością i madrością, ukazana na równi z innymi apostołami, nie była wygodnym politycznie wzorem dla kobiet, więc lepiej było ja na blisko 2000 lat zepchnać do roli nierządnicy niz pozowlić by za jej sprawą kobiety zaczeły dochodzić swoich praw.
|
Pt maja 14, 2010 7:54 |
|
|
|
 |
TheJOZI
|
Nawet tytuł: ''matka boska'' nie jest poprawny, skoro "Jezus ... istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi" Maryja nie urodziła Boga (według mnie Jezus Nim nie jest, jest ''Synem Ojca'', według Izajasza Sługą Pańskim) tylko człowieka, Mesjasza. Syna Bożego. Od kościoła odszedłem przez pogaństwo i Maryję ''katolicką''. Z tego co widzę na co dzień Maryja i papież to najważniejsze osoby dla wielu katolików. Teoretycznie może nie, ale w praktyce na pewno tak. Najbardziej nie mogę zrozumieć czemu katolicy dwie osoby nazywają Ojcem Świętym. Wiem, że ciągle się o to czepiam, ale to dla niezrozumiałe. A tak wracając do tematu to w linku podanym przez Czmycha nie znajduję wyjaśnienia na to: ''Maryja ukoronowana na królową nieba i ziemi'' ''Przemówił do nich tymi słowami :dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi.'' ( Mt 28:18)
_________________ -Odliczanie do wieczności: http://opoka.tv/video/filmy/odliczaniedowiecznosci,mf,vid,fil,p_238.html -www.prawdapisma.blogspot.com "Przestań płakać: Oto zwyciężył Lew z pokolenia Judy, Odrośl Dawida, tak że otworzy księgę i siedem jej pieczęci"
|
Pt maja 14, 2010 20:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
TheJOZI napisał(a): A tak wracając do tematu to w linku podanym przez Czmycha nie znajduję wyjaśnienia na to: ''Maryja ukoronowana na królową nieba i ziemi'' ''Przemówił do nich tymi słowami :dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi.'' ( Mt 28:18) Zadaj konkretne pytanie, bo nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Nic, a nic. Jezus Chrystus powiedział do uczniów: Cytuj: Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata. O Maryi: Cytuj: Pan Jezus ogłosił w niebie swą Matkę na Królową nieba i ziemi. Maryja, Niepokalana Matka Boga, otrzymała od swojego Syna koronę chwały za życie pełne cierpień, bólu i umartwień. Dzięki łasce Bożej Maryja wywyższona zostaje po Synu ponad wszystkich aniołów i ludzi. Jako Najświętsza ze Świętych Matka Boża doznaje od Kościoła czci szczególnej, bowiem Jej udział w chwale Boga jest nieporównywalny z udziałem jakiegokolwiek człowieka. I wszystko. Czego nie rozumiesz? Zadaj pytanie teologom, oni znają odpowiedź.
|
So maja 15, 2010 12:16 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
TheJOZI napisał(a): nie znajduję wyjaśnienia na to: ''Maryja ukoronowana na królową nieba i ziemi'' Jest to objawienie dane przez Ducha Świętego i przekazane przez Kościół wszystkim wiernym.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So maja 15, 2010 12:34 |
|
 |
arcana85
|
czmych napisał(a): O Maryi: Cytuj: Pan Jezus ogłosił w niebie swą Matkę na Królową nieba i ziemi. Maryja, Niepokalana Matka Boga, otrzymała od swojego Syna koronę chwały za życie pełne cierpień, bólu i umartwień. Dzięki łasce Bożej Maryja wywyższona zostaje po Synu ponad wszystkich aniołów i ludzi. Jako Najświętsza ze Świętych Matka Boża doznaje od Kościoła czci szczególnej, bowiem Jej udział w chwale Boga jest nieporównywalny z udziałem jakiegokolwiek człowieka. Skąd o tym wiadomo? Gdzie to jest napisane? Bo na pewno nie w Apokalipsie.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
So maja 15, 2010 14:29 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
arcana85 napisał(a): Skąd o tym wiadomo? Wiadomo o tym stąd, że jest to objawienie zawarte w Tradycji Kościoła. Gdyby Kościół nie miał takiej mocy apostolskiej, nie mógłby tego głosić, a skoro to robi, to znaczy że może - LOGIKA! //por. dzień odpocznienia/szabatarcana85 napisał(a): Gdzie to jest napisane? Bo na pewno nie w Apokalipsie. a na jej głowie wieniec z gwiazd dwunastu.Skoro ma wieniec, to jest Królową, to oczywiste a ty starasz się tego nie zauważać. Nie ma w tobie dobrej woli zrozumienia ukrytego sensu w Słowie Bożym.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
So maja 15, 2010 15:33 |
|
 |
arcana85
|
Elbrus napisał(a): arcana85 napisał(a): Skąd o tym wiadomo? Wiadomo o tym stąd, że jest to objawienie zawarte w Tradycji Kościoła. Gdyby Kościół nie miał takiej mocy apostolskiej, nie mógłby tego głosić, a skoro to robi, to znaczy że może - LOGIKA! //por. dzień odpocznienia/szabatarcana85 napisał(a): Gdzie to jest napisane? Bo na pewno nie w Apokalipsie. a na jej głowie wieniec z gwiazd dwunastu.Skoro ma wieniec, to jest Królową, to oczywiste a ty starasz się tego nie zauważać. Nie ma w tobie dobrej woli zrozumienia ukrytego sensu w Słowie Bożym. Ja się pytam na jakiej podstawie utożsamia się niewiastę z Objawienia z Marią? Są na to jakieś racjonalne przesłanki, czy tylko 'objawienie kościoła'? Elbrus napisał(a): arcana85 napisał(a): Skąd o tym wiadomo? Wiadomo o tym stąd, że jest to objawienie zawarte w Tradycji Kościoła. Gdyby Kościół nie miał takiej mocy apostolskiej, nie mógłby tego głosić, a skoro to robi, to znaczy że może - LOGIKA! Nie bardzo rozumiem użycie w tym kontekście słowa "logika" Skoro Kościół naucza o Marii któlowej niebios to znaczy że to prawda, bo gdyby to nie była prawda to by tak nie nauczał? Pozdrawiam
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
So maja 15, 2010 17:03 |
|
 |
Elbrus
|
arcana85 napisał(a): Elbrus napisał(a): Gdyby Kościół nie miał takiej mocy apostolskiej, nie mógłby tego głosić, a skoro to robi, to znaczy że może - LOGIKA! Nie bardzo rozumiem użycie w tym kontekście słowa "logika". Skoro Kościół naucza o Marii któlowej niebios to znaczy że to prawda, bo gdyby to nie była prawda to by tak nie nauczał? Dokładnie tak - dobrze zrozumiałeś. Zajrzyj do tematu o sabacie i wyjaśnienia w katechizmie Stephena Keenana. arcana85 napisał(a): Ja się pytam na jakiej podstawie utożsamia się niewiastę z Objawienia z Marią? Skoro dziecko ma "paść narody rózgą żelazną", to chyba jasne że mowa tu o Chrystusie, a więc rodzącą Niewiastą jest Maryja (Jego matka!). Pozostają tylko pewne wątpliwości: - dlaczego Smok może pożreć dziecko? przecież Jezusowi nic nie grozi (umarł i będzie żył wiecznie) - dlaczego (i jak  ) Jezus ma się urodzić, skoro jest dorosłym mężczyzną i zasiada do prawicy Boga? (chyba że tak jak mówił Nikodem - wejść do łona swej matki  ) - Baranek ma paść narody rózgą żelazną, ale to samo dotyczy świętych, którzy będą mieli udział w 1000-letnik królowaniu na ziemi - dlaczego dziecko zostaje porwane do tronu ? (Jezus w paruzji ma przyjść jako Król królów; kiedy żył na ziemi nie został porwany do nieba jako dziecko) - jaka jest chronologia zdarzeń z objawienia (to się już wydarzyło czy ma się wydarzyć) ?
|
So maja 15, 2010 17:19 |
|
 |
Kamyk
|
Elbrus napisał(a): Skoro dziecko ma "paść narody rózgą żelazną", to chyba jasne że mowa tu o Chrystusie, a więc rodzącą Niewiastą jest Maryja (Jego matka!). Wcale niekoniecznie. Niewiasta z Apokalipsy jest obrazem dość nieprecyzyjnym i nie ma jednego jedynego wyjaśnienia co tak naprawdę przedstawia. To może być Maryja, ale nie musi. To równie dobrze może być Kościół, oba tłumaczenia są równie uprawnione
|
So maja 15, 2010 18:36 |
|
 |
TheJOZI
|
Nie uznaję czegoś takiego jak TRADYCJA. Ani tradycji religijnej ani rodzinnej. Gdyby to było objawienie Ducha Świętego nie przeczyłoby Pismom przez Niego natchnionym. -Czmych nie wiem czego nie rozumiesz, nic a nic. To jest wyraźna sprzeczność: ''Maryja ukoronowana na królową nieba i ziemi'' ''Przemówił do nich tymi słowami :dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi.'' ( Mt 28:18) Wszystko ci miało być objawione ludziom, zostało objawione 2000 lat temu. Niewiasta z Apokalipsy to nie Maria. Cytuj: Skoro ma wieniec, to jest Królową, to oczywiste a ty starasz się tego nie zauważać. Nawet jeżeli to by była Maria no to- Ma wieniec- jest królową Aby zrozumieć Apokalipsę potrzeba natchnienia Ducha Świętego, i znajomości ''CO ZNACZY CO'', czyli jaki symbol co oznacza. ''I tak ze względu na waszą tradycję znieśliście przykazanie Boże." Mt 15:1-9 Pocieszycielko Nasza! ''Ja i TYLKO Ja jestem twym pocieszycielem.'' (Iz 51,12)
_________________ -Odliczanie do wieczności: http://opoka.tv/video/filmy/odliczaniedowiecznosci,mf,vid,fil,p_238.html -www.prawdapisma.blogspot.com "Przestań płakać: Oto zwyciężył Lew z pokolenia Judy, Odrośl Dawida, tak że otworzy księgę i siedem jej pieczęci"
|
So maja 15, 2010 19:13 |
|
 |
Elbrus
|
Kamyk napisał(a): oba tłumaczenia są równie uprawnione Tylko że z jednego udowadnia się prawdę wiary włączaną do chwalebnych tajemnic różańca, a z drugiego już nie.
|
So maja 15, 2010 19:16 |
|
 |
arcana85
|
Elbrus napisał(a): arcana85 napisał(a): Elbrus napisał(a): Gdyby Kościół nie miał takiej mocy apostolskiej, nie mógłby tego głosić, a skoro to robi, to znaczy że może - LOGIKA! Nie bardzo rozumiem użycie w tym kontekście słowa "logika". Skoro Kościół naucza o Marii któlowej niebios to znaczy że to prawda, bo gdyby to nie była prawda to by tak nie nauczał? Dokładnie tak - dobrze zrozumiałeś. Autentycznie podoba mi się ten optymizm i bezkrytyczna wiara w autorytet  Elbrus napisał(a): Pozostają tylko pewne wątpliwości: - dlaczego Smok może pożreć dziecko? przecież Jezusowi nic nie grozi (umarł i będzie żył wiecznie) - dlaczego (i jak  ) Jezus ma się urodzić, skoro jest dorosłym mężczyzną i zasiada do prawicy Boga? (chyba że tak jak mówił Nikodem - wejść do łona swej matki  ) - Baranek ma paść narody rózgą żelazną, ale to samo dotyczy świętych, którzy będą mieli udział w 1000-letnik królowaniu na ziemi - dlaczego dziecko zostaje porwane do tronu ? (Jezus w paruzji ma przyjść jako Król królów; kiedy żył na ziemi nie został porwany do nieba jako dziecko) - jaka jest chronologia zdarzeń z objawienia (to się już wydarzyło czy ma się wydarzyć) ? Otóż to. Cała oprawa tego opisu + symbole (Smok czychający na dziecko, niewiasta na "gołebich skrzydłach", rzeka wyrzucana z paszczy Smoka i ziemia przychodząca niewieście z pomocą) dają uzasadnione podstawy by watpić we właściwośc interpretacji niewiasta=MariaPoprostu zbyt dużo puzzli nie pasuje do tej układanki Poza tym werset 12:17 wskazuje że niewiasta miała więcej potomstwa.  To by się chyba kłóciło z "Maryja zawsze dziewica".
|
So maja 15, 2010 20:34 |
|
 |
Kamyk
|
Elbrus napisał(a): Kamyk napisał(a): oba tłumaczenia są równie uprawnione Tylko że z jednego udowadnia się prawdę wiary włączaną do chwalebnych tajemnic różańca, a z drugiego już nie. Zadam pytanie z natury drążących i niewygodnych - czy ukoronowanie Maryi na królową nieba i ziemi jest prawdą wiary? A czy jest dogmatem? I wciąż nie widzę tu odpowiedzi na pytanie - skąd to się wzięło? Jedynym znanym mi "siedliskiem" tego określenia jest różaniec i zdaje się że poza różańcem, czyli pobożnością ludową, tego nie ma. Czy to wyrosło z pobożności ludowej, czy też skądś do owej pobożności ludowej przeniknęło? To są konkretne pytania i wątpliwości nie tylko nie-katolików czy nie-chrześcijan, ale również i moje, katolika. i bardzo chętnie poznałbym odpowiedzi na nie. Chcę po prostu mieć pewność, że to pozostaje w ramach chrześcijańskiej ortodoksji (bo że w ramach ortopraksji często nie pozostaje, to już zdążyłem zauważyć)
|
So maja 15, 2010 21:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem co prawda co to jest prawda wiary ale z mojego, nie katolickiego punktu widzenia wyglada to tak: Ukoronowania Maryji są nadużyciem. Nie jest dogmatem, jeśli nie zostało ogłoszone na jakimś soborze lub przez papieża. Kult Maryjny jest złamaniem pierwszego przykazania z Dekalogu - tak ja to widzę. Oddawanie czci komuś, w tym wypadku Maryji to w pewien sposób uznanie za bóstwo. Oddsaje się Jej cześć, wznosi modły w tym sformułowane: "Pod opiekę Twojego miłosierdzia uciekamy się, o Matko Boża. Nie odrzucaj próśb, [które do Ciebie zanosimy] w naszych potrzebach, lecz zachowaj nas od niebezpieczeństwa, [Ty] jedynie czysta i błogosławiona". (Jest to najstarsza zachowana modlitwa Maryjan w naszym kraju. Ja tu nie widzę np prośby o wstwiennictwo u Boga, ale modlitwę jak do Boga czy w tym wypadku Bogini. Sam kult maryjny w naszym kraju przezyższa kult Boga. Więcej modlitw wznopsi się do Maryji, Jezusa i na końcu do samego Boga. Takie odnosze wrazenie, jako nie katoliczka. A przecież pierwsze przykazanie mówi, ze nie wolno wznosić modlitw do innego Boga. "Nie bedziesz miał Bogów innych pzrede mną" Tymczasem w KK odnosze wrazenie, ze sam Bóg jest na szarym końcu. Ostatnio nawet jak sie zastanowiłam głębiej, to doszłam do wniosku, ze ja nie łąmię żadnego z 10 przykazań, a nie jestem nawet chrześcijanką  Tez ciekawe  Pozdrawiam.
|
N maja 16, 2010 5:33 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Ja mam podobne spostrzeżenia, ale jakoś mi to nie przeszkadza. Ludzie po prostu potrzebują opieki Matki. Bóg, którego nazywa się Ojcem nie wystarcza. Nie ma znaczenia, czy katolicy nazwą Maryję Boginią czy świętą. Jej funkcja jest mniej więcej ta sama i jedyne co wyraża to fakt, że wszyscy potrzebują boskiej, żeńskiej opiekunki (mam na myśli większość ludzi wierzących, chociaż przypuszczam, że część ateistów również chciałaby takiej opieki).
|
N maja 16, 2010 9:21 |
|
|
|