A właściwie dlaczego Bóg?
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: A właściwie dlaczego Bóg?
Różnica między wiarą a wiedzą jest, tylko nie bardzo zwykle wiadomo, gdzie ona leży. Nie rozumiem więc, dlaczego to rozróżnienie jest dla ciebie takie istotne.
W istnienie bakterii wierzę. Ale można też powiedzieć, że o nim wiem - bo przeczytałem o tym w książce i odtąd wiem (tj. posiadłem informację). Taka wiedza niczym się nie różni od wiedzy np. że Bóg jest w Trzech Osobach. Wiem o tym, bo przeczytałem to w Katechizmie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz cze 28, 2012 9:02 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
A ja wiem, że bogów nie ma, bo przeczytałem o tym w innej książce.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz cze 28, 2012 9:18 |
|
 |
Johnny99
|
A w bakterie wierzysz?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz cze 28, 2012 9:22 |
|
|
|
 |
Jajko
|
W życiu nie widziałem bakterii, więc pozostaje mi uwierzyć naukowcom albo nie. Na szczęście w przypadku bakterii sytuacja jest łatwiejsza niż w przypadku bogów. W przypadku bakterii zdania raczej nie są podzielone, a ponadto istnieją potwierdzone doświadczenia wskazujące na rzeczywiste istnienie i działanie bakterii. W przypadku bogów zdań jest mnóstwo, a eksperymentu żadnego. I to jest różnica między wiarą w wiedzę, a wiarą w bajki.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz cze 28, 2012 9:29 |
|
 |
Johnny99
|
"Wiara w wiedzę" - coraz lepiej Dla mnie brak różnicy zdań nie jest żadnym argumentem za czymkolwiek. Już prędzej wzbudza we mnie podejrzenia. Może i są "potwierdzone doświadczenia", ale ja żadnego nie przeprowadziłem. Wciąż muszę więc polegać na autorytecie innych. Owszem, są doświadczenia łatwiejsze i trudniejsze do przeprowadzenia, albo w ogóle niemożliwe do przeprowadzenia (np. nie da się doświadczalnie sprawdzić, czy Mieszko I przyjął chrzest), ale jest to różnica ilościowa. A tak przy okazji: tak ci przeszkadza to, że w szkole na religii przekazuje się wiarę tak, jakby była wiedzą. A sam cały czas piszesz o wierze tak, jakbyś wiedział, że to są "bajki". Czyż to nie ty napisałeś, że forma jest ważniejsza od treści?
|
Cz cze 28, 2012 9:45 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Ja też osobiście nie sprawdzałem czy istnieją bakterie. Więc WIERZĘ, że tak jest. Zresztą widziałem ich zdjęcia i dość spójny opis tego jak działają, czego efekty obserwowałem np. na sobie. Trudno jest mi więc wątpić w ich istnienie. Zdjęć bogów nie widziałem, spójnego opisu też nie (tyle opisów ile wyznań), nie znam też konkretnego, obserwowalnego, powtarzalnego efektu ich działania. Więc nie wierzę w ich istnienie.
Dla mnie zdecydowanie bardziej podejrzana jest ogromna różnorodność zdań. Jeśli wszyscy badacze potwierdzają wzajemnie swoje obserwacje, niezależnie kto i gdzie je czyni (to się nazywa podejściem obiektywnym), to wydaje się że obserwują to samo, powtarzalne zjawisko. Jeśli zaś 1000 "badaczy" opisuje jakieś "zjawisko" na 1000 różnych sposobów, to raczej mamy do czynienia z 1000 różnych zjawisk lub 1000 urojeń.
|
Cz cze 28, 2012 9:54 |
|
 |
Iwona19
|
Jajko napisał(a): A ja wiem, że bogów nie ma, bo przeczytałem o tym w innej książce. W jakiej książce przeczytałeś, że Boga nie ma? Pewnie ateistycznej. Jajko napisał(a): W życiu nie widziałem bakterii, więc pozostaje mi uwierzyć naukowcom albo nie. Na szczęście w przypadku bakterii sytuacja jest łatwiejsza niż w przypadku bogów. W przypadku bakterii zdania raczej nie są podzielone, a ponadto istnieją potwierdzone doświadczenia wskazujące na rzeczywiste istnienie i działanie bakterii. W przypadku bogów zdań jest mnóstwo, a eksperymentu żadnego. I to jest różnica między wiarą w wiedzę, a wiarą w bajki. Jakiego eksperymentu byś chciał? Traktujesz Boga jak materie (albo przedmiot)?
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Cz cze 28, 2012 10:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Zdjęć bogów nie widziałem jest portret Jezusa Chrystusa powstały na podstawie widzenia Sw. Faustyny. po jego powstaniu stwierdziła, ze niestety artysta nie oddal wyglądu Jezusa dokładnie tak, jak ona Go widziała.
Ostatnio edytowano Cz cze 28, 2012 14:42 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
Cz cze 28, 2012 14:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mkb napisał(a): Jajko napisał(a): A ja wiem, że bogów nie ma, bo przeczytałem o tym w innej książce.  nie ma to jak solidny argument..
|
Cz cze 28, 2012 14:37 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Nie mylić aluzji z żaluzją 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz cze 28, 2012 14:47 |
|
 |
piok333
|
Kris65 napisał(a): Ateiści to ludzie na poziomie Tiaa... Dawno nie słyszałem równie dobrego dowcipu 
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Cz cze 28, 2012 17:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): Kris65 napisał(a): Ateiści to ludzie na poziomie Tiaa... Dawno nie słyszałem równie dobrego dowcipu  Niczym nie różnią się od wierzących. No może tym, że inne książki czytaja do poduszki. 
|
Cz cze 28, 2012 17:53 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Tiaa...
Dawno nie słyszałem równie dobrego dowcipu Przy tradycyjnych Polaków rozmowach biesiadnych preferuję gości ze sfery profanum 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Cz cze 28, 2012 19:58 |
|
 |
Jajko
|
mkb napisał(a): mkb napisał(a): Jajko napisał(a): A ja wiem, że bogów nie ma, bo przeczytałem o tym w innej książce.  nie ma to jak solidny argument.. Czytaj całą dyskusję, to nie wyskoczysz jak filip z konopii. Mój "solidny" argument był odpowiedzią na identyczny argument Johnny'ego
|
Cz cze 28, 2012 22:04 |
|
 |
piok333
|
achad napisał(a): piok333 napisał(a): Kris65 napisał(a): Ateiści to ludzie na poziomie Tiaa...  Dawno nie słyszałem równie dobrego dowcipu  Niczym nie różnią się od wierzących Mhm  Ani ciut, ciut Kris65 napisał(a): preferuję De gustibus non est disputandum... 
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Cz cze 28, 2012 22:18 |
|
|
|