Po co chrześcijanom miecze, włócznie i sztucery?Hosi napisał(a):
Biosławku
Chciałbym Ciebie zapytać po raz kolejny.
Dlaczego stosujesz się do nakazu Jezusa dotyczącego głoszenia ewangelii od domu do domu,a nie chcesz zastosowac się tego, co powiedział na temat broni (Łuk 22:36)?
Już ci tłumaczyłem; broni (włóczni, mieczy) używano wówczas w obronie przed dzikimi zwierzętami (wężami, dzikimi psami i innymi). Głównie podczas przemieszczania się z miasta do miasta. Poza tym chyba nie myślisz, że Jezus mniemał iż dwoma mieczami można by było pokonać uzbrojoną po zęby zgraję oprawców? Jeżeli Świadkowie Jehowy głoszą w buszu, to w obronie przed dzikimi zwierzętami używają meczet i sztucerów.
A teraz odpowiedzi na inne pytania:
Pan Jezus i jego prawdziwi naśladowcy nie są pacyfistami, ponieważ popieramy sprawiedliwe wojny Boże, w tym wojnę, która nastąpi niebawem: wojnę Armagedonu. Pan Jezus, jak i Jego prawdziwi naśladowcy są jedynie neutralni wobec polityki tego świata, którego bogiem jest Szatan.
Objawienie 16:13 I ujrzałem trzy nieczyste natchnione wypowiedzi, które wyglądały jak żaby, wychodzące z paszczy smoka i z paszczy bestii, i z paszczy fałszywego proroka. 14 Są to w rzeczywistości wypowiedzi natchnione przez demony i dokonują znaków, i wychodzą do królów całej zamieszkanej ziemi, żeby ich zgromadzić
na wojnę wielkiego dnia Boga Wszechmocnego.(....)16 I zgromadziły ich na miejsce zwane po hebrajsku Har-Magedon.
Objawienia 19:11 I ujrzałem niebo otwarte, a oto biały koń. A siedzący na nim, zwany Wiernym i Prawdziwym, w prawości sądzi i prowadzi wojnę. 12 Jego oczy to ognisty płomień, a na jego głowie wiele diademów. Ma napisane imię, którego nie zna nikt prócz niego, 13 i jest przyobleczony w wierzchnią szatę spryskaną krwią, a imię, którym go zwą, brzmi Słowo Boga. 14
Również wojska, które były w niebie, podążały za nim na białych koniach, odziane w biały, czysty, delikatny len. 15 A z jego ust wychodzi ostry, długi miecz, aby mógł nim uderzyć narody, i będzie je pasł rózgą żelazną. On też depcze winną tłocznię gniewu srogiego zagniewania Boga Wszechmocnego. 16 A na swej szacie wierzchniej, mianowicie na udzie, ma napisane imię: Król królów i Pan panów.
Jak tu ktoś napisał: Bóg dał przykazanie: Nie będziesz mordował. Mord jest to zabicie bez prawnego usprawiedliwienia. Dlatego ten zakaz nie jest sprzeczny z wydanymi przez Jehowę nakazami zabijania cudzołożników, czarownic, wytracenia Kananejczyków lub też doraźnymi rozkazami w rodzaju: nakazu zabicia bałwochwalców czy bezbożnika nieprzestrzegającego szabatu. Każde pozbawienie życia wbrew Bożemu Prawu, to morderstwo, poza nieumyślnym pozbawieniem kogoś życia. W starożytnym Izraelu Bóg kazał pobudować miasta schronienia dla nieumyślnych zabójców.
Pan Jezus nie chciał mieć z polityką tego świata nic wspólnego i w tym naśladowali go pierwsi chrześcijanie: Jana 4:14 Kiedy więc ludzie ujrzeli znaki, których dokonał, zaczęli mówić: „To naprawdę jest prorok, który miał przyjść na świat”. 15 Jezus zaś,
wiedząc, iż chcą przyjść i go porwać, żeby go uczynić królem, oddalił się znowu na górę sam jeden W innym jednak przypadku Apostoł Paweł skorzystał z prawa, jakie daje mu obywatelstwo rzymskie, w końcu spłacał Cezarowi, co cesarskie.
Dzieje Apostolskie 22:24 dowódca wojskowy rozkazał go wprowadzić do kwater żołnierskich i powiedział, że należy go przesłuchać z zastosowaniem biczowania, aby się dokładnie dowiedzieć, dlaczego tak przeciw niemu krzyczeli. 25 Lecz Paweł, gdy już go rozciągnięto do biczowania, rzekł do setnika, który tam stał: „
Czy wolno wam biczować człowieka, który jest Rzymianinem, a nie został skazany?” 26 Kiedy setnik to usłyszał, poszedł do dowódcy wojskowego i doniósł o tym, mówiąc: „Co zamierzasz czynić? Przecież ten człowiek jest Rzymianinem”. 27 Toteż dowódca wojskowy podszedł i rzekł do niego: „Powiedz mi: Czy jesteś Rzymianinem?” On rzekł: „Tak”. 28 Dowódca wojskowy odrzekł: „Ja za wielką sumę pieniędzy nabyłem te prawa obywatelskie”. Paweł powiedział: „A ja mam je od urodzenia”.
Ale wiedział, że tak naprawdę jest poddanym królestwa Bożego:
Filipian 4:20 A nasze obywatelstwo jest w niebiosach, skąd także skwapliwie oczekujemy wybawcy, Pana Jezusa Chrystusa
Warto tutaj dodać, że Pana Jezusa zamordowała polityka, na której czele nie chciał stanąć, jako król, a Szatan aby osiągnąć swój cel pogodził dwóch zaciętych wrogów:
Łukasza 23:11 Wtedy Herod wraz ze swymi strażnikami wojskowymi poniżył go i wyśmiał, odziewając go w jasną szatę, i odesłał do Piłata. 12 I
w tymże dniu zarówno Herod, jak i Piłat stali się dla siebie przyjaciółmi; przedtem bowiem wciąż byli ze sobą w nieprzyjaźni. Naśladowcy Pana Jezusa trzymają się z dala od polityki, ponieważ:
Jana 17:14 Ja dałem im twoje słowo, ale świat ich znienawidził, ponieważ
nie są częścią świata, tak jak ja nie jestem częścią świata.
A bogiem tego świata jest Szatan i to on rozdaje władzę polityczną według swojego uznania:
Łukasza 4:5 Diabeł zaprowadził go więc wysoko i w jednej chwili pokazał mu wszystkie królestwa zamieszkanej ziemi, 6 i rzekł do niego: „Dam ci całą tę władzę oraz ich chwałę,
gdyż została mi przekazana i daję ją, komu chcę. 7 Jeśli więc ty oddasz mi cześć przed moim obliczem, wszystko to będzie twoje”. 8 Jezus, odpowiadając, rzekł do niego: „Jest napisane: ‚Jehowę, twego Boga, masz czcić i tylko dla niego masz pełnić świętą służbę’”.
Na każdym chrześcijaninie, który wdaje się w politykę tego świata sprawdzają się słowa tego oto wersetu biblijnego:
Jakuba 4:4 Cudzołożnice, czy nie wiecie,
że przyjaźń ze światem jest nieprzyjaźnią z Bogiem? Kto więc chce być przyjacielem świata, czyni siebie nieprzyjacielem Boga.
W jakim zakresie chrześcijanin jest zobowiązany podporządkowywać się władzy zwierzchniej? To nie jest hipokryzja, ponieważ do takiego postępowania podstawy daje Biblia. Bóg w pewnym sensie dopuszcza wymierzanie sprawiedliwości, przez władze zwierzchnie, ponieważ lepsze niedoskonałe prawo niż całkowita anarchia. Ale właśnie władze zwierzchnie służą do wymierzania sprawiedliwości, a nie poszczególni obywatele,a w tym prawdziwi naśladowcy Pana Jezusa:
Rzymian 13 Niech każda dusza będzie podporządkowana władzom zwierzchnim, bo nie ma władzy, jak tylko za sprawą Boga; istniejące władze zajmują swe względne pozycje za sprawą Boga
[to znaczy są przez Boga tymczasowo tolerowane, do nadejścia Królestwa Bożego. Istnieją z tymczasowego dopustu Bożego]. 2 Dlatego ten, kto się sprzeciwia władzy, przeciwstawił się porządkowi Bożemu, ci zaś, którzy się mu przeciwstawili, ściągną na siebie wyrok. 3 Albowiem rządzący są postrachem nie dla uczynku dobrego, lecz dla złego. Chcesz więc nie bać się władzy? Czyń dobrze, a będziesz miał od niej pochwałę; 4 bo jest ona tobie sługą Bożym dla twojego dobra. Ale jeśli czynisz coś złego, to się bój: bo
nie na darmo nosi miecz; jest bowiem sługą Bożym, mścicielem dla wywarcia srogiego gniewu na dopuszczającym się zła.
Oczywiście chrześcijańskie posłuszeństwo władzy zwierzchniej ma swoje granice. Jeżeli władza zwierzchnia, "Cezar", próbuje narzucić chrześcijaninowi posłuszeństwo wobec siebie, które jest niezgodne z wolą Boża i Bożym zamierzeniem, np. służbę wojskową, to chrześcijanin w takim przypadku będzie bardziej posłuszny Bogu niż ludziom.
Dzieje Apostolskie 5:27 Przyprowadzili ich więc i postawili w sali Sanhedrynu. Arcykapłan zaś wypytał ich 28 i powiedział: „Stanowczo wam rozkazaliśmy, żebyście już nie nauczali z powoływaniem się na to imię, lecz oto napełniliście Jerozolimę waszą nauką i chcecie sprowadzić na nas krew tego człowieka”. 29 Piotr i inni apostołowie, odpowiadając, rzekli:
„Musimy być bardziej posłuszni Bogu jako władcy niż ludziom. Bóg nakazał prawdziwym chrześcijanom płacić podatki władzom, więc mają oni prawo korzystać z ochrony tych władz i nie muszą sami wymierzać sprawiedliwości.
Takie jest postanowienie Boże.