Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Święte obrazy 
Autor Wiadomość
Post Re: Święte obrazy
Helenka napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Najczęściej to dochód jego i wikarego.

Owszem, rozdziela, ale nie między księży (tu tylko część), bo reszta idzie na remonty, zakup sprzętów, cele charytatywne i na potrzeby diecezji.
Nieprawda :) "Ofiara" na diecezję jest, o ile wiem, ściśle określona, to kwota chyba rzędu kilkanaście złotych rocznie od łebka. "Kolęda" jest przychodem proboszcza, idzie do jego kieszeni i ewentualnie kieszeni wikarych (w dużych miastach wikary ma często wyznaczona przez proboszcza "pensję", we wsiach proboszcz dzieli się nawet 50/50). Jeżeli proboszcz przeznaczy to na cele wspólnoty, to jest to tylko plus dla proboszcza.
Helenka napisał(a):
W innym temacie zadałam Ci pytanie, które przemilczałeś: skąd są brane środki na pensji Waszych księży?
Odpowiedziałem juz i odpowiem jeszcze raz (ile to juz razy?): działalność gospodarcza (szkoły jęz. ang, wynajem budynków) i zrzutka wiernych (takie dobrowolne i niekontrolowane opodatkowanie). Z tego sa m.in. pensje dla wszystkich duchownych niezależne od wielkości i majętności danych parafii. W jednej z parafii ksiadz ma (miał?) dodatkową pracę, a pensję przeznacza na potrzeby parafii (bardzo uboga społeczność). Podobny system (pensje) jest takze w KRK w innych krajach, nie ma wtedy zadnego nawet pozoru handlowania posługą.
Jedno rozwiazanie bardzo mi się podoba. chyba we Włoszech (nie jestem pewien) ksiądz nie może miec zadnych innych dochodów związanych ze swoja funkcją, czyli zadnych pieniędzy z katechezy, z wykladów, konferencji itp tid. Zmniejszyło to znacznie aktywność księzy poza parafia ale skupilo ich uwagę na lokalną społeczność. Ksiądz też człowiek, doskonały nie jest.
A, zapomniałbym: od czasu wprowadzenia katechezy do szkół także i księża metodystyczni dostają od państwa pieniądze za katechezę.

Zapraszam do wątku Z czego żyją (powinni żyć) księża?. Dublujemy dyskusję, robi się wielki off-top.

Wt lut 23, 2016 8:47
Helenka napisał(a):
A co złego jest w złożeniu ofiary pieniężnej, która idzie na cele związane z kościołem, choćby i utrzymanie księdza. Nie jest to żaden nakaz. Owszem, zdarzają się księża, którzy mają cenniki na wszystko, ale ja nie spotkałam osobiście takiego, a mieszkałam w kilku parafiach.

Ja niestety spotkałam - kuzynka poszła załatwić pogrzeb męża. Oboje od lat schorowani, na mizernych rentach. Kupę kasy szło na leki, ostatnie 3 tygodnie mąż spędzał w szpitalu umierając na nowotwór - pierwotnie płuc z przerzutami na inne organy.
Ksiądz z miejsca określił 800 zł, uboga kuzynka zaczęła tłumaczyć swoją sytuację finansowa, otrzymała radę - pożyczyć, dostanie pani z ZUS to zwróci.
Kuzynka nie ustąpiła wyjęła przygotowane 500 zł i odrzekła, ze nie da więcej.
Ale w momencie gdy wyjmowała pieniądze z portfela ksiądz zauważył, że został jej banknot w portfelu. Gdy wyjaśniła, że to 50 zł dla organisty, powiedział - organiście doniesie pani później.
Nie dała księdzu tych 50 zł, nie poszła od razu do organisty, bo wypadła z kancelarii z płaczem, po drodze głośno płakała, w domu zebrana rodzina nie mogła jej uspokoić. Dopiero po zażyciu leków uspakajających zasnęła.
Tak ja potwornie upokorzył zachłanny duchowny.
Upokorzył jedną, a uczynił antyklerykałami kilka osób z rodziny.

Ja osobiście, chwała Bogu, nie spotkałam tak zachłannego księdza.
Owszem raz młody wikary z przekąsem "nie potrafił " podzielić podanej kwoty pieniędzy na ilość zamawianych mszy - prawdopodobnie wedle jego ocena zbyt niska.
Zeźlił mnie, więc zapytałam o cennik, odpowiedział "co łaska", co ja na to "skoro ksiądz nie potrafi podzielić, to proszę wpisać całą kwotę na pierwszą intencje, a pozostałe co łaska wedle zasady darmo otrzymaliście, darmo dawajcie".
Efekt?......ksiądz od tego momentu, dopóki był wikarym w mojej parafii, uprzejmie mi się kłaniał.

Wt lut 23, 2016 9:13
Alus napisał(a):
Upokorzył jedną, a uczynił antyklerykałami kilka osób z rodziny.
Smutne :(

Wt lut 23, 2016 9:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6