| 

Reinkarnacja - doktryna szatana 

| Autor | Wiadomość |  
			| JedenPost 
   |   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanachwat napisał(a): Rzecz w tym, że wszystkie modele nieśmiertelności z Twoich przykładów, poszukują jej we własnym ego i w tuczeniu go, a nie w zaprzeczeniu własnego ego, jak w judeochrześcijaństwie. To judeochrześcijaństwo mówi 'ja jestem jedynym Bogiem, oddaj mi wszystko i zaufaj, a będziesz żył', to radykalny środek i sposób życia. "Zaprzeczenie ego" masz w buddyzmie. W judeochrześcijaństwie masz wręcz jego czczenie, bo Jahwe najbardziej podobny jest do uzewnętrznionego ego, a raczej EGO , rozrośniętego do kosmicznych rozmiarów. Dążenie do Zbawienia jest też niczym innym, jak dążeniem do zabezpieczenia ego na wieczność._________________
 Lubię Starego czasem, to też sprawia
 że się wystrzegam otwartej z nim wojny
 Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny
 Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

|  
			| N paź 09, 2016 16:24 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| chwat 
   |   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaMówiłem o zaprzeczeniu własnego ego, a nie o zaprzeczeniu istnienia ego. Człowiek istnieje i jego ego jak najbardziej też, chodzi o to, żeby to nie człowiek dla samego siebie stał się najważniejszym kryterium, ale patrzył na świat przez Boga i innych ludzi. Mówi o tym chociażby Dekalog.
 Dążenie do zbawienia rzeczywiście brzmi jak troska o własne ego, dzieje się tak dopóki nie spróbujemy osiągnąć to w praktyce poprzez przykazanie miłości, które wymaga odwrócenie się od siebie, w tej drodze do siebie. Okazuje się, że trzeba jednak postawić świat na głowie, żeby osiągnąć zbawienie. Człowiek rzeczywiście nie może zbawić się sam.

|  
			| N paź 09, 2016 16:55 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaOK, teraz jasne. Chodziło Ci, jak rozumiem, o bardziej potoczne rozumienie "ego". _________________

|  
			| N paź 09, 2016 17:07 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaHelenka napisał(a): equuleuss napisał(a): Czyż nie możemy usłyszeć dzisiaj takich słów nawet w kościołach? Że Szatan to taka bajeczka. I że przecież on nic nikomu nie zrobi.A w jakim kościele to usłyszałeś?Jest to nowy trend politycznej poprawności w kościołach. Są księża którzy nie wierza w istnienie Szatana, albo wychodzą z założenia aby go nie tykać, to wtedy i on zostawi ich w spokoju. I wreszcie, to jest takie niemodne mówić o rzeczywistości wiecznego piekła, bo ludzi nie trzeba stresować i oddalać od Kościoła poprzez takie gadanie.  W Anglii na przykład lub w w US, są takie szopki gdzie nawet jeden z księży na własną rękę zmienił tekst rytuału do chrztu, wyrzucając te słowa o Szatanie i wyrzucając egzorcyzm jaki jest zawarty w tym tekście. Takie rzeczy zdarzają się. To wszystko jakoś zaczyna przypominać sytuacje z NT, gdzie jakby ksiądz zaczął mówić o takich rzeczach to wielu powiedziałoby - posłuchamy cię innym razem...  Na zachodzie coraz bardziej rozpowszechnia się teoria pewności zbawienia dla wszystkich, nie mówi się prawie nic albo tak niewiele o decydującym i poważnym wpływie demonów na wybory / decyzje i życie człowieka.

|  
			| N paź 09, 2016 18:26 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaequuleuss napisał(a):  nie mówi się prawie nic albo tak niewiele o decydującym i poważnym wpływie demonów na wybory / decyzje i życie człowieka.I dobrze. Ludzie powinni wiedzieć, że za swoje wybory/decyzje odpowiadają, w granicach poczytalności i świadomości, sami._________________

|  
			| N paź 09, 2016 18:31 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaAluś, przecież św. Augustyn wypowiedział się bardzo jasno. Whispernight napisał(a): Kto chce to zrozumie.Pewnie lepiej lub gorzej. Mam świadomość, że chrześcijaństwo może mieć korzenie w starożytnym Egipcie. Jedno jest pewne, że ateista kończy swój żywot w poczuciu ostatecznego kresu życia. Wierzący zaś umierają w nadziei. To jest niezmienne. equuleuss napisał(a): Ale czy prawdziwa łaska nie prowadzi nas do prawdy?A czy istnieje nieprawdziwa łaska? equuleuss napisał(a): Czy odrzucenie Boga nie jest także jednoznaczne z odrzuceniem przyjmowania komunii? A czym jest komunia? equuleuss napisał(a): Ale jak to jest, czyż nie jest tak iż wiara wymaga czystości?A nie wiary? 

|  
			| N paź 09, 2016 20:41 | 

|  
		|  |  

|   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaJedenPost napisał(a): equuleuss napisał(a):  nie mówi się prawie nic albo tak niewiele o decydującym i poważnym wpływie demonów na wybory / decyzje i życie człowieka.I dobrze. Ludzie powinni wiedzieć, że za swoje wybory/decyzje odpowiadają, w granicach poczytalności i świadomości, sami.Oczywiście że tak. I nikt temu nie zaprzecza. Moja wypowiedź wskazuje na coś innego. A mianowicie na to że istnieje ktoś kto próbuje wpływać na człowieka. I robi to na ogół skutecznie jako że jest to byt bardziej inteligentny niż człowiek. Co jednak nie zwalania człowieka od odpowiedzialności za dokonany wybór.

|  
			| N paź 09, 2016 22:00 | 

|  
		|  |  

|   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaMaria-Magdalena napisał(a): equuleuss napisał(a): Ale czy prawdziwa łaska nie prowadzi nas do prawdy?A czy istnieje nieprawdziwa łaska?To dobre pytanie. Wiem że istnieje fałszywe światło. Cytuj: A czym jest komunia?Jeszcze lepsze pytanie. Myślę ze ludzie nadal nie dotarli do sedna w sensie możliwości pojmowania tego zamysłu Boga.  Ale skoro Jezus powiedział że to daje nam życie? Ja jestem Życiem. Powiedzmy że mam na myśli czystość serca. Czystość intencji. Ta różnica jest nawet w erotyce. Weźmy pod uwagę akt który jest tylko czystą manifestacją pożądania, nawet bez uczuć, zwierzęcym aktem zaspokojenia siebie. I inny akt gdzie dwoje naprawdę staje się jednym w miłości. Czystość serca, czystość intencji z jaką podchodzi się do drugiej osoby, nie traktując kogoś jak przedmiot i podmiot.

|  
			| N paź 09, 2016 22:09 | 

|  
		|  |  

|   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaequuleuss napisał(a):  W takim razie religia i Kościół nie mają znaczenia w zbawieniu i są zbyteczne.A czy religia i kościół w twoim rozumieniu, stoi przed Bogiem na pierwszym miejscu? Equuleuss, tak pro forma... Ewangelię pisali chrześcijanie, a nie katolicy, którzy uzurpują sobie wszelakie prawa do interpretacji itp zabiegów.Poznaj  różnice między chrześcijaństwem a katolicyzmem,a zobaczysz, czym jest religia i kościół...

|  
			| N paź 09, 2016 22:31 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaequuleuss napisał(a): Cytuj: I dobrze. Ludzie powinni wiedzieć, że za swoje wybory/decyzje odpowiadają, w granicach poczytalności i świadomości, sami.
Oczywiście że tak. I nikt temu nie zaprzecza. Moja wypowiedź wskazuje na coś innego. A mianowicie na to że istnieje ktoś kto próbuje wpływać na człowieka. No nie wiem, w końcu napisałeś o wpływie decydującym ...._________________

|  
			| Pn paź 10, 2016 7:54 | 

|  
		|  |  

|   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaequuleuss napisał(a): Wiem że istnieje fałszywe światło.Naprawdę? Po czym je poznajesz? equuleuss napisał(a): Ale skoro Jezus powiedział ... Ja jestem Życiem.Dokładnie Ja . Nikt i nic innego. equuleuss napisał(a): Powiedzmy że mam na myśli czystość serca. Czystość intencji.Wybacz, ale bredzisz.  Wiara a czystość serca bądź intencji to dwie różne sprawy.

|  
			| Pn paź 10, 2016 15:26 | 

|  
		|  |  

|   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaW temacie: Czy w Biblii jest mowa o reinkarnacji.https://www.jw.org/pl/nauki-biblijne/py ... -w-biblii/ Jak widać reinkarnacja ma bardzo błędne podstawy, więc można zaliczyć ją "szatańskich doktryn".

|  
			| Pn paź 10, 2016 16:23 | 

|  
		|  |  

|   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaWhispernight napisał(a): A czy religia i kościół w twoim rozumieniu, stoi przed Bogiem na pierwszym miejscu?Equuleuss, tak pro forma... Ewangelię pisali chrześcijanie, a nie katolicy, którzy uzurpują sobie wszelakie prawa do interpretacji itp zabiegów.

Poznaj różnice między chrześcijaństwem a katolicyzmem,a zobaczysz, czym jest religia i kościół...
Whispernight, powiem to w taki sposób - dla mnie ważna jest Prawda. W takim razie tam gdzie jest prawda, tam chcę być i ja. To wszystko jest poszukiwaniem prawdy i wyborem ścieżek które mogą nas tam zaprowadzić, czyż nie jest tak?  JedenPost napisał(a): No nie wiem, w końcu napisałeś o wpływie decydującym....
Dla niektórych osób ten wpływ jest w jakiś sposób decydujący, ponieważ dokonują wyborów, czasem nawet niemal ostatecznych przynajmniej w zakresie życia, będąc pod wpływem takiego ducha. I nie mam tutaj na myśli ateistów czy ich wyborów w szukaniu ścieżek poza religią, wiarą i Bogiem, ale mam na myśli każdego, także wierzących.  Być może myślisz że religijna osoba nie ma prawa być opętana? Są takie przypadki. Ktoś chodzi na msze, uwaga - przyjmuje komunię, modli się na różańcu a jest realnie opętaną osobą.  Maria-Magdalena napisał(a): equuleuss napisał(a): Wiem że istnieje fałszywe światło.Naprawdę? Po czym je poznajesz?A jeśli powiem że to jest rodzaj wewnetrznego poznania? Pozazmysłowego? Cytuj: Dokładnie Ja.Nikt i nic innego.
Ale Jezus powiedział także - Ja daję siebie w sakramencie komunii.  Cytuj: Wybacz, ale bredzisz. Wiara a czystość serca bądź intencji to dwie różne sprawy
W takim razie wyjaśnię bliżej co mam na myśli. Temat był o czystości. I załóżmy że ktoś kto jest wierzący żyje w związku niesakramentalnym. I tutaj mam na myśli iż ważna jest także czystość serca i czy ta czystość serca jest wtedy czymś decydującym, niezależnie od sposobu życia / wyborów tej osoby.

|  
			| Pn paź 10, 2016 19:10 | 

|  
		|  |  

|   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaequuleuss napisał(a): dla mnie ważna jest Prawda.A dla szukającego, prawda może okazać się różna. Nie koniecznie taka która usatysfakcjonuje, a przynajmniej nie w sensie merytorycznym. Bierzesz pod uwagę taką możliwość? equuleuss napisał(a): W takim razie tam gdzie jest prawda, tam chcę być i ja.I tu pojawia się pierwszy zgrzyt. Jeśli szukający nie funkcjonuje niezależnie od poznawanego przedmiotu, jest najzwyczajniej nieobiektywny. Wpierw musiałbyś stać się krytykiem własnej wiary i religii... equuleuss napisał(a): To wszystko jest poszukiwaniem prawdy i wyborem ścieżekZatem pada proste pytanie:  Dokąd zaprowadziły Cię obecne "ścieżki", że nadal szukasz? I dlaczego właśnie te "obecne ścieżki", okazały się niewystarczające? Myślę, że wiesz... a to oznacza, że jesteś na dobrej drodze.

|  
			| Wt paź 11, 2016 11:16 | 

|  
		|  |  

|   Re: Reinkarnacja - doktryna szatanaequuleuss napisał(a): I załóżmy że ktoś kto jest wierzący żyje w związku niesakramentalnym.A z jaką religią się utożsamia?

|  
			| Wt paź 11, 2016 19:05 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach