Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 28, 2025 10:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 301 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Następna strona
 Reinkarnacja - doktryna szatana 
Autor Wiadomość

Post Re: Reinkarnacja - doktryna szatana
chwat napisał(a):
Rzecz w tym, że wszystkie modele nieśmiertelności z Twoich przykładów, poszukują jej we własnym ego i w tuczeniu go, a nie w zaprzeczeniu własnego ego, jak w judeochrześcijaństwie. To judeochrześcijaństwo mówi 'ja jestem jedynym Bogiem, oddaj mi wszystko i zaufaj, a będziesz żył', to radykalny środek i sposób życia.

"Zaprzeczenie ego" masz w buddyzmie. W judeochrześcijaństwie masz wręcz jego czczenie, bo Jahwe najbardziej podobny jest do uzewnętrznionego ego, a raczej EGO, rozrośniętego do kosmicznych rozmiarów. Dążenie do Zbawienia jest też niczym innym, jak dążeniem do zabezpieczenia ego na wieczność.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N paź 09, 2016 16:24

Mówiłem o zaprzeczeniu własnego ego, a nie o zaprzeczeniu istnienia ego. Człowiek istnieje i jego ego jak najbardziej też, chodzi o to, żeby to nie człowiek dla samego siebie stał się najważniejszym kryterium, ale patrzył na świat przez Boga i innych ludzi. Mówi o tym chociażby Dekalog.

Dążenie do zbawienia rzeczywiście brzmi jak troska o własne ego, dzieje się tak dopóki nie spróbujemy osiągnąć to w praktyce poprzez przykazanie miłości, które wymaga odwrócenie się od siebie, w tej drodze do siebie. Okazuje się, że trzeba jednak postawić świat na głowie, żeby osiągnąć zbawienie. Człowiek rzeczywiście nie może zbawić się sam.

N paź 09, 2016 16:55

OK, teraz jasne. Chodziło Ci, jak rozumiem, o bardziej potoczne rozumienie "ego".

N paź 09, 2016 17:07
Helenka napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Czyż nie możemy usłyszeć dzisiaj takich słów nawet w kościołach? Że Szatan to taka bajeczka. I że przecież on nic nikomu nie zrobi.

A w jakim kościele to usłyszałeś?

Jest to nowy trend politycznej poprawności w kościołach. Są księża którzy nie wierza w istnienie Szatana, albo wychodzą z założenia aby go nie tykać, to wtedy i on zostawi ich w spokoju. I wreszcie, to jest takie niemodne mówić o rzeczywistości wiecznego piekła, bo ludzi nie trzeba stresować i oddalać od Kościoła poprzez takie gadanie.

W Anglii na przykład lub w w US, są takie szopki gdzie nawet jeden z księży na własną rękę zmienił tekst rytuału do chrztu, wyrzucając te słowa o Szatanie i wyrzucając egzorcyzm jaki jest zawarty w tym tekście. Takie rzeczy zdarzają się. To wszystko jakoś zaczyna przypominać sytuacje z NT, gdzie jakby ksiądz zaczął mówić o takich rzeczach to wielu powiedziałoby - posłuchamy cię innym razem...

Na zachodzie coraz bardziej rozpowszechnia się teoria pewności zbawienia dla wszystkich, nie mówi się prawie nic albo tak niewiele o decydującym i poważnym wpływie demonów na wybory / decyzje i życie człowieka.

N paź 09, 2016 18:26

equuleuss napisał(a):
nie mówi się prawie nic albo tak niewiele o decydującym i poważnym wpływie demonów na wybory / decyzje i życie człowieka.

I dobrze. Ludzie powinni wiedzieć, że za swoje wybory/decyzje odpowiadają, w granicach poczytalności i świadomości, sami.

N paź 09, 2016 18:31
Aluś, przecież św. Augustyn wypowiedział się bardzo jasno.

Whispernight napisał(a):
Kto chce to zrozumie.

Pewnie lepiej lub gorzej.
Mam świadomość, że chrześcijaństwo może mieć korzenie w starożytnym Egipcie.
Jedno jest pewne, że ateista kończy swój żywot w poczuciu ostatecznego kresu życia. Wierzący zaś umierają w nadziei.

To jest niezmienne.

equuleuss napisał(a):
Ale czy prawdziwa łaska nie prowadzi nas do prawdy?

A czy istnieje nieprawdziwa łaska?

equuleuss napisał(a):
Czy odrzucenie Boga nie jest także jednoznaczne z odrzuceniem przyjmowania komunii?

A czym jest komunia?

equuleuss napisał(a):
Ale jak to jest, czyż nie jest tak iż wiara wymaga czystości?

A nie wiary?

N paź 09, 2016 20:41
JedenPost napisał(a):
equuleuss napisał(a):
nie mówi się prawie nic albo tak niewiele o decydującym i poważnym wpływie demonów na wybory / decyzje i życie człowieka.

I dobrze. Ludzie powinni wiedzieć, że za swoje wybory/decyzje odpowiadają, w granicach poczytalności i świadomości, sami.

Oczywiście że tak. I nikt temu nie zaprzecza. Moja wypowiedź wskazuje na coś innego. A mianowicie na to że istnieje ktoś kto próbuje wpływać na człowieka. I robi to na ogół skutecznie jako że jest to byt bardziej inteligentny niż człowiek. Co jednak nie zwalania człowieka od odpowiedzialności za dokonany wybór.

N paź 09, 2016 22:00
Maria-Magdalena napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Ale czy prawdziwa łaska nie prowadzi nas do prawdy?

A czy istnieje nieprawdziwa łaska?

To dobre pytanie. Wiem że istnieje fałszywe światło.

Cytuj:
A czym jest komunia?

Jeszcze lepsze pytanie. Myślę ze ludzie nadal nie dotarli do sedna w sensie możliwości pojmowania tego zamysłu Boga.

Ale skoro Jezus powiedział że to daje nam życie? Ja jestem Życiem.

Cytuj:
A nie wiary?

Powiedzmy że mam na myśli czystość serca. Czystość intencji. Ta różnica jest nawet w erotyce. Weźmy pod uwagę akt który jest tylko czystą manifestacją pożądania, nawet bez uczuć, zwierzęcym aktem zaspokojenia siebie. I inny akt gdzie dwoje naprawdę staje się jednym w miłości. Czystość serca, czystość intencji z jaką podchodzi się do drugiej osoby, nie traktując kogoś jak przedmiot i podmiot.

N paź 09, 2016 22:09
equuleuss napisał(a):
W takim razie religia i Kościół nie mają znaczenia w zbawieniu i są zbyteczne.

A czy religia i kościół w twoim rozumieniu, stoi przed Bogiem na pierwszym miejscu?
Equuleuss, tak pro forma... Ewangelię pisali chrześcijanie, a nie katolicy, którzy uzurpują sobie wszelakie prawa do interpretacji itp zabiegów.

Poznaj różnice między chrześcijaństwem a katolicyzmem,a zobaczysz, czym jest religia i kościół...

N paź 09, 2016 22:31

equuleuss napisał(a):
Cytuj:

Oczywiście że tak. I nikt temu nie zaprzecza. Moja wypowiedź wskazuje na coś innego. A mianowicie na to że istnieje ktoś kto próbuje wpływać na człowieka.

No nie wiem, w końcu napisałeś o wpływie decydującym....

Pn paź 10, 2016 7:54
equuleuss napisał(a):
Wiem że istnieje fałszywe światło.

Naprawdę?
Po czym je poznajesz?
equuleuss napisał(a):
Ale skoro Jezus powiedział ... Ja jestem Życiem.

Dokładnie Ja.
Nikt i nic innego.

equuleuss napisał(a):
Powiedzmy że mam na myśli czystość serca. Czystość intencji.

Wybacz, ale bredzisz.
Wiara a czystość serca bądź intencji to dwie różne sprawy.

Pn paź 10, 2016 15:26
W temacie:
Czy w Biblii jest mowa o reinkarnacji.
https://www.jw.org/pl/nauki-biblijne/py ... -w-biblii/
Jak widać reinkarnacja ma bardzo błędne podstawy, więc można zaliczyć ją "szatańskich doktryn".

Pn paź 10, 2016 16:23
Whispernight napisał(a):
A czy religia i kościół w twoim rozumieniu, stoi przed Bogiem na pierwszym miejscu?
Equuleuss, tak pro forma... Ewangelię pisali chrześcijanie, a nie katolicy, którzy uzurpują sobie wszelakie prawa do interpretacji itp zabiegów.

Poznaj różnice między chrześcijaństwem a katolicyzmem,a zobaczysz, czym jest religia i kościół...

Whispernight, powiem to w taki sposób - dla mnie ważna jest Prawda. W takim razie tam gdzie jest prawda, tam chcę być i ja. To wszystko jest poszukiwaniem prawdy i wyborem ścieżek które mogą nas tam zaprowadzić, czyż nie jest tak?

JedenPost napisał(a):

No nie wiem, w końcu napisałeś o wpływie decydującym....

Dla niektórych osób ten wpływ jest w jakiś sposób decydujący, ponieważ dokonują wyborów, czasem nawet niemal ostatecznych przynajmniej w zakresie życia, będąc pod wpływem takiego ducha. I nie mam tutaj na myśli ateistów czy ich wyborów w szukaniu ścieżek poza religią, wiarą i Bogiem, ale mam na myśli każdego, także wierzących.

Być może myślisz że religijna osoba nie ma prawa być opętana? Są takie przypadki. Ktoś chodzi na msze, uwaga - przyjmuje komunię, modli się na różańcu a jest realnie opętaną osobą.

Maria-Magdalena napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Wiem że istnieje fałszywe światło.

Naprawdę?
Po czym je poznajesz?

A jeśli powiem że to jest rodzaj wewnetrznego poznania? Pozazmysłowego?

Cytuj:
Dokładnie Ja.
Nikt i nic innego.

Ale Jezus powiedział także - Ja daję siebie w sakramencie komunii.

Cytuj:
Wybacz, ale bredzisz.
Wiara a czystość serca bądź intencji to dwie różne sprawy

W takim razie wyjaśnię bliżej co mam na myśli. Temat był o czystości. I załóżmy że ktoś kto jest wierzący żyje w związku niesakramentalnym. I tutaj mam na myśli iż ważna jest także czystość serca i czy ta czystość serca jest wtedy czymś decydującym, niezależnie od sposobu życia / wyborów tej osoby.

Pn paź 10, 2016 19:10
equuleuss napisał(a):
dla mnie ważna jest Prawda.

A dla szukającego, prawda może okazać się różna. Nie koniecznie taka która usatysfakcjonuje, a przynajmniej nie w sensie merytorycznym.
Bierzesz pod uwagę taką możliwość?

equuleuss napisał(a):
W takim razie tam gdzie jest prawda, tam chcę być i ja.

I tu pojawia się pierwszy zgrzyt. Jeśli szukający nie funkcjonuje niezależnie od poznawanego przedmiotu, jest najzwyczajniej nieobiektywny.
Wpierw musiałbyś stać się krytykiem własnej wiary i religii...

equuleuss napisał(a):
To wszystko jest poszukiwaniem prawdy i wyborem ścieżek

Zatem pada proste pytanie:
Dokąd zaprowadziły Cię obecne "ścieżki", że nadal szukasz?
I dlaczego właśnie te "obecne ścieżki", okazały się niewystarczające?

Myślę, że wiesz... a to oznacza, że jesteś na dobrej drodze.

Wt paź 11, 2016 11:16
equuleuss napisał(a):
I załóżmy że ktoś kto jest wierzący żyje w związku niesakramentalnym.

A z jaką religią się utożsamia?

Wt paź 11, 2016 19:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 301 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Następna strona