Boża nieskończoność, a ludzki próg, zakus i wymyślenie
Autor |
Wiadomość |
Saqura
|
 Re: Boża nieskończoność, a ludzki próg, zakus i wymyślenie
chwat napisał(a): Saqura napisał(a): żaden dokonany przez czlowieka dobry czyn nie przechyla szali,czyli nie ma wpływu na zbawienie(tylko wiara) A skąd wziąć tę wiarę? M.Luter przetłumaczył Pismo na język niemiecki,by Słowo docierało,bo to ze słowa bierze się wiara. chwat napisał(a): (Chwilowo pominę (J 8,11) Idz, a od tej chwili juz nie grzesz!, co wskazuje, że czyny jednak mogą przechylić szalę. W końcu po coś to zalecenie jest) "Każdy, kto trwa w Nim, nie grzeszy, żaden zaś z tych, którzy grzeszą, nie widział Go ani Go nie poznał.."1 J 3,6 Wiara to z niej już wypływa,czy Ty mnie chcesz uczyć podstaw?Wiem co to zbawienie,a co wypływa już z prawdziwej wiary,jeśli się ją ma i w niej trwa...ba nawet ona jest łaską
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
N lis 12, 2017 23:59 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Twierdzisz że luteranie mieli "prawdziwą wiarę" w odróżnieniu od katolików. Skąd więc te "ekscesy" a Anglii?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn lis 13, 2017 0:13 |
|
 |
Saqura
|
Andy72 napisał(a): Twierdzisz że luteranie mieli "prawdziwą wiarę" w odróżnieniu od katolików. Skąd więc te "ekscesy" a Anglii? Nic nie twierdzę,wiarę nie liczymy jako"ogół"wiara zależy od jednostki.To że ktoś należy do KK lub Luteran nie przesądza o jego zbawieniu. To ekscesy władzy, króla który wykorzystał tę naukę by pozbyć się zwierzchnictwa kościoła,tak właściwie chodziło o jego małżeństwo na które Papież nie wydał zgody,po prostu to co głosił Luter zostało wykorzystane(niejednokrotnie)jako przykrywka do osiągnięcia 'głównego" celu .
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn lis 13, 2017 0:23 |
|
|
|
 |
chwat
|
Saqura napisał(a): Przekombinowałeś,widzisz u Ciebie to niemożliwe(jako człowieka) u Boga tak,co oczywiście nie znaczy że ów człowiek miał cały majątek oddać na świątynię kapłanom,bo chyba nie o to chodziło Jezusowi? Jak to Jezusowi nie chodziło, skoro powiedział, że chodziło? Kogo chcesz poprawiać? Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Był taki jeden, który twierdził, że zbawienie kosztuje tyle, co majątek. Jednego ci brakuje. Idź, sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną (M 10.21) Ale skoro Ty twierdzisz, że jest inaczej... Jeżeli uważasz że tym zapłacić miał za swoje zbawienie  ... bo ja twierdzę że Chrystus pokazuje Żydowi.. człowiekowi (niby)wiary co z tej wiary powinno wynikać,czyli zbawienie darmo,uczynki wynikające już z wiary,czyli też nie Jego zasługa, a będące z góry przygotowane przez Boga. Przepraszam, ale co mnie obochodzi co Ty twierdzisz? Jezus twierdzi: sprzedaj i rozdaj a dostąpisz zbawienia. Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Pod warunkiem, że grzech się uzna za grzech i postanowi poprawę. U protestantów wcale to nie jest jednoznaczne. Właśnie ten błąd wykazał Luter tym co handlowali odpustami,kto miał większy portfel ten więcej mógł grzeszyć,chodziło o wagę grzechu. Że co? Co to za komentarz? Czy ja twierdziłem, że ten kto miał większy portfel mógł więcej grzeszyć? Saqura napisał(a): chwat napisał(a): No właśnie, czyli człowiek może sobie grzeszyć bo i tak Bóg decyduje. To zielone światło dla permisywizmu. Człowiek który prawdziwie uwierzył stroni od grzechu(to też wynika z wiary)tak myślą tylko ludzie którzy Prawdy nie poznali. Że co? Ludzie którzy prawdy nie poznali, są ludzmi którzy prawdziwie uwierzyli? Poproszę o tłumaczenie na polski Saqura napisał(a): chwat napisał(a): A skąd wziąć tę wiarę? M.Luter przetłumaczył Pismo na język niemiecki,by Słowo docierało,bo to ze słowa bierze się wiara. Co? Wiara bierze się z czytania Pisma po niemiecku? Saqura napisał(a): chwat napisał(a): (Chwilowo pominę (J 8,11) Idz, a od tej chwili juz nie grzesz!, co wskazuje, że czyny jednak mogą przechylić szalę. W końcu po coś to zalecenie jest) "Każdy, kto trwa w Nim, nie grzeszy, żaden zaś z tych, którzy grzeszą, nie widział Go ani Go nie poznał.."1 J 3,6 Wiara to z niej już wypływa,czy Ty mnie chcesz uczyć podstaw? Mógłbym prosić o przetłumaczenie na polski "Wiara to z niej już wypływa"? Cytuj: Wiem co to zbawienie Deklaracje nie wnoszą wiele do dyskusji Cytuj: a co wypływa już z prawdziwej wiary,jeśli się ją ma i w niej trwa...ba nawet ona jest łaską a co wypływa z wiary, jeśli się ją ma i ona jest łaską? - to zdanie też prosiłbym na polski...
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn lis 13, 2017 0:24 |
|
 |
Saqura
|
Myślisz że to co wypociłeś jest zabawne,drwisz,ośmieszasz mnie a ja się do tych kpin cały czas odnoszę. To co napisałeś samo świadczy przeciwko Tobie. Myślałam że to dyskusja,myliłam się,szydzisz,a ja udziału już w tym brać nie zamierzam. Widocznie Twój j.polski za trudna dla mnie mowa. chwat napisał(a): a co wypływa z wiary, jeśli się ją ma i ona jest łaską? - to zdanie też prosiłbym na polski... Zajrzyj do KKK tam wszystko jest na ten temat wytłumaczone.
|
Pn lis 13, 2017 0:36 |
|
|
|
 |
chwat
|
Jesteś winna odpowiedzi na parę pytań, w przepychanki się nie bawię.
|
Pn lis 13, 2017 0:41 |
|
 |
Saqura
|
chwat napisał(a): Jak to Jezusowi nie chodziło, skoro powiedział, że chodziło? Kogo chcesz poprawiać? Poprawiam Ciebie,Twoje oparcie się na wyrwanym z kontekstu wypowiedzi Jezusa jednym tylko wersetem. w taki sposób każdy może sobie popierać co tylko mu się podoba,jako chrześcijanin ceniący Prawdę powinieneś to wiedzieć,to podstawa. chwat napisał(a): Przepraszam, ale co mnie obochodzi co Ty twierdzisz? Jezus twierdzi: sprzedaj i rozdaj a dostąpisz zbawienia. jw. chwat napisał(a): Że co? Co to za komentarz? Czy ja twierdziłem, że ten kto miał większy portfel mógł więcej grzeszyć?
Bronisz tych co tak twierdzili(tak odbierał to lud),natomiast temu kto z tym walczył zarzucasz taki czyn.wykręcasz kota ogonem.Zapomniałeś o czym dyskutujemy? chwat napisał(a): Co? Wiara bierze się z czytania Pisma po niemiecku? Ze Słowa,Luter chciał je uczynić(w swoim kraju) jak najbardziej dostępnym. chwat napisał(a): Mógłbym prosić o przetłumaczenie na polski "Wiara to z niej już wypływa" Ten kto wierzy rozumie,innym pojąć to, że postępowanie człowieka wynika już z wiary, widocznie za ciężko.
|
Pn lis 13, 2017 1:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): Pod warunkiem, że grzech się uzna za grzech i postanowi poprawę. U protestantów wcale to nie jest jednoznaczne. Rze tzo? Mam rozumieć, że u katolików kończy się na postanowieniu i to załatwia sprawę ad calendas Graecas? Chwat ma problemy z percepcją jakieś, bo zdaje mu się wyraźnie, że protestantyzm to taka sama kruchta jak w Polszcze wszędzie – no ale komiks to on chyba rozczyta, nie? Tak się wychowuje małych protestantów, proszę chwata. Chwat porówna sobie z ckliwymi historyjkami o ojcu Bosco.
|
Pn lis 13, 2017 1:44 |
|
 |
chwat
|
ErgoProxy napisał(a): chwat napisał(a): Pod warunkiem, że grzech się uzna za grzech i postanowi poprawę. U protestantów wcale to nie jest jednoznaczne. Rze tzo? Mam rozumieć, że u katolików kończy się na postanowieniu i to załatwia sprawę ad calendas Graecas? A ktoś powiedział, że u katolików kończy się postanowieniem?
|
Pn lis 13, 2017 7:18 |
|
 |
chwat
|
Saqura napisał(a): Poprawiam Ciebie,Twoje oparcie się na wyrwanym z kontekstu wypowiedzi Jezusa jednym tylko wersetem. w taki sposób każdy może sobie popierać co tylko mu się podoba,jako chrześcijanin ceniący Prawdę powinieneś to wiedzieć,to podstawa. Kontekst jest taki, że młodzieńcowi z M 10.21, chodzi o znalezienie zbawienia. Jezus pokazuje jak go osiągnąć, mianowicie osiąga się go przez pozbycie się majątku. Zatem korelacja między zbawieniem a finansami występuje i to ewidentna. Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Że co? Co to za komentarz? Czy ja twierdziłem, że ten kto miał większy portfel mógł więcej grzeszyć?
Bronisz tych co tak twierdziliZacytuj przykład takiej mojej "obrony" Cytuj: natomiast temu kto z tym walczył zarzucasz taki czyn.wykręcasz kota ogonem.Zapomniałeś o czym dyskutujemy? Ja zapomniałem? Dyskutujemy o sposobie Lutra wdrażania jego postulatów w życie. Ja twierdzę, że Luter przekroczył granicę sposobu tego wdrażania, Ty twierdzisz, że takich granic nie ma. Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Co? Wiara bierze się z czytania Pisma po niemiecku? Ze Słowa,Luter chciał je uczynić(w swoim kraju) jak najbardziej dostępnym Co? Wiara się bierze z czytania Słowa? To ciekawe, bo młodzieńcowi w Mt 10.21, Jezus nie dał porady "siadaj i czytaj Słowo, a będziesz zbawiony", tylko kazał mu pozbyć się majątku i to była Jego porada. Porady o zbawieniu z czytania, są dobre dla protestantów, bo oni sobie wymyślili zasadę tylko Pismo, więc do czytania chętnie się ograniczają. Miły i przyjemny sposób na zbawienie, siedzisz i czytasz i nic nie robisz. Nie dziwota, że dobrze się to sprzedaje, jak wszystko co łatwe i przyjemne. Niestety, Jezus nigdy nie dał rady o konieczności czytania. Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Mógłbym prosić o przetłumaczenie na polski "Wiara to z niej już wypływa" Ten kto wierzy rozumie,innym pojąć to, że postępowanie człowieka wynika już z wiary, widocznie za ciężko. Acha, ten kto wierzy rozumie  Chciałem Ci zwrócić uwagę, że takim razie Twoje gadanie jest całkowicie zbędne, bo to nie od niego cokolwiek zależy, tylko od tego czy ja wierzę.
|
Pn lis 13, 2017 8:44 |
|
 |
kooool
|
chwat napisał(a): Miewał Luter ciekawe pomysły na teologiczne koncepty: Żeby Bóg mógł stać się Bogiem musiał stać się Diabłem. My nie możemy pójść w kierunku nieba, zanim nie udamy się do piekła. Nie możemy stać się dziećmi Boga, zanim nie staniemy się dziećmi Diabła. Ponieważ wszystko to co Bóg mówi i robi, musiał powiedzieć i zrobić Diabeł- komentarz Lutra do psalmu 117 z 1529/32 roku, pochodzący z Weimarer Ausgabe, tom 31 I, s.249, wersy 25-30. Link do niemieckiego oryginału https://archive.org/stream/werkekritisc ... 8/mode/2upTo zdanie jest przyczyna i kluczem wszelkich zmian. Od tego myślenia zapoczątkowano nowy fundament ideologiczny, bardzo zaraźliwy i wygodny dla usprawiedliwienia swawolnego i obłudnego życia, że Bóg nie jest skałą, ale piaskiem... tak jak i Jego Przykazania... Jego Prawa Natury... Sakramenty... Nie ma stałych odniesień, wszystko jest względne, zmienne, do przegłosowania, taka ideologia dzisiaj jest fundamentem "nauki" i fałszywego "Kościoła". Nic się w człowieku nie zmienia broniąc tego luterskiego myślenia i ciągle wielu powtarza Mk 3.22 "Ma Belzebuba i przez władcę złych duchów wyrzuca złe duchy". Cytuj: Ps 51.13 Nie odrzucaj mnie od swego oblicza i nie odbieraj mi świętego ducha swego! J17. 17 Uświęć ich w prawdzie. Słowo Twoje jest prawdą.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Pn lis 13, 2017 13:21 |
|
 |
kooool
|
Andy72 napisał(a): "Kluczowy dla zrozumienia intencji oraz głównej myśli Lutra jest przywołany w filmie przez prof. Almę von Stockhausen, filozof i autorkę biografii ojca reformacji, cytat z jego listu do Erazma z Rotterdamu: „Tylko ty, Erazmie, zrozumiałeś mnie prawidłowo. Nie chodzi mi o handel odpustami, ani o czyściec, ani o papiestwo, ale wyłącznie o zniewoloną wolę, która jest moim zasadniczym tematem. To nie biedny człowiek jest winny, lecz niesprawiedliwy Bóg. To Bóg spowodował, że Adam upadł. To Bóg sprawił, że Judasz stał się zdrajcą. Bóg jako stwórca dobra i zła”." ErgoProxy napisał(a): Andy, zlituj się. Podajesz jako argument cytat z cytatu z cytatu, nie wiadomo z jakiego filmu, nie wiadomo, przez kogo podany i uważasz, że przyjmę na wiarę, że Luter taką wstawkę w swoim liście w ogóle umieścił...? ErgoProxy negujesz pytaniami siejąc wątpliwości czego nie rozumiesz, nawet prosto czarno na białym podane. Ci naukowcy badali źródła i żaden Luteranin ich nie oskarżył przed sądem o kłamstwa.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Pn lis 13, 2017 13:38 |
|
 |
kooool
|
Saqura napisał(a): "Chwat" ja twierdzę że M.Luter miał całkowitą rację zwracając Kościołowi uwagę w sprawie odpłatnych odpustow(łaska za pieniądze),tak samo jak on uważam że było to złe i niezgodne z ewangelią. Wiem że kiepsko mi idzie,z prawdą iść nigdy nie było łatwo.. Odpust to nie jest łaska, nie jest też rozgrzeszeniem, ale jest darowaniem kary na którą człowiek zasłużył. Dlatego tak cenny jest odpust czy uroczystości z nim związane. W Sakramencie Spowiedzi jest tylko wybawienie człowieka z winy, ale nie ma darowania kary, który jest odrębnym aktem Boga. Przebaczenie to jedna kwestia. Kara jest elementem dobra, który przywraca porządek i ład.
|
Pn lis 13, 2017 13:54 |
|
 |
białogłowa
|
chwat napisał(a): Było i po naszemu: Żeby Bóg mógł stać się Bogiem musiał stać się Diabłem. My nie możemy pójść w kierunku nieba, zanim nie udamy się do piekła. Nie możemy stać się dziećmi Boga, zanim nie staniemy się dziećmi Diabła. Ponieważ wszystko to co Bóg mówi i robi, musiał powiedzieć i zrobić Diabeł
Lutrowi wyszło, że Bóg musi się uczyć na Diable, jako na swoim przykładzie. Poszedł po bandzie, Bóg nie jest u Lutra absolutem, ale procesem, powstającym na negatywnym wzorcu. Nas też skądinąd zachęca i zapewnia o konieczności przechodzenia przez błędy. Na tym zbudowana jest protestancka moralność, która nie wymaga ani nawet nie zachęca człowieka do wysiłku, zmian, walki wewnętrznej itd.
Chwat, znasz niemiecki i sprawdziłeś pełny kontekst w tym języku? Ja nie znam, ale sprawdziłam jak brzmi ten fragment w j. angielskim i wg. mnie sens tych słów jest jednak zupełnie inny jeśli osadzimy je z powrotem tam, skąd zostały wyrwane. Nie mam najmniejszych chęci bronić Lutra, jednak prawda broni się sama, nie trzeba jej pomagać. Jemu mniej więcej chodziło o to, że to co dla nas dobre jest tak głęboko ukryte, że jawi się pod swoimi przeciwnościami. Zbawienie skrywa się pod potępieniem, mądrość pod głupotą, niebo pod piekłem, łaska boska pod gniewem, sam Bóg zdaje się być naszym wrogiem, a my wciąż kuszeni jesteśmy by w Niego zwątpić, w ten sposób staje się On w naszych oczach kłamcą. I dlatego można powiedzieć i te kontrowersyjne słowa właśnie padają, że aby Bóg mógł stać się Bogiem musiał stać się Diabłem. Kłamstwo jest wpierw prawdą, a prawda kłamstwem. Kłamstwo nie jest przecież kłamstwem, jeśli wpierw nie jawi się jako prawda (nie jest prawdą w oczach świata). Pod linkiem tekst w ang: https://goo.gl/TqsYRY
_________________ Tylko Bogu chwała
|
Pn lis 13, 2017 14:52 |
|
 |
Andy72
|
Czyli według Lutra człowiekowi nie dano rozumu? Grabienie, mordy i gwałty tylko w naszych oczach wydają się złe ale mogą być dobre?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn lis 13, 2017 15:27 |
|
|
|