Czego uczą Polaków cuda w Sokółce i Legnicy?
Autor |
Wiadomość |
Qwerty2011
|
 Re: Czego uczą Polaków cuda w Sokółce i Legnicy?
Robek -
Tak więc:
Skoro wolisz liczyć tylko na siebie Skoro nie dostrzegasz w sobie potrzeby zmiany Skoro wybierasz niedowiarstwo, przewrotność i szyderstwo
To po co zadajesz pytania? Po co uczestniczysz w dyskusjach na tematy wiary? Tak uczciwie: powiedz, po co to robisz?
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Śr sie 01, 2018 16:39 |
|
|
|
 |
Robek
|
Mrs_Hadley napisał(a): Biada mi, matko moja, że mnie urodziłaś, męża skargi i niezgody dla całego kraju. Nie pożyczam ani nie daję pożyczki, a wszyscy mi złorzeczą.(...) Nigdy nie zasiadałem w wesołym gronie, by się bawić; pod Twoją ręką siadałem samotny, bo napełniłeś mnie gniewem. Dlaczego mój ból nie ma granic, a moja rana jest nieuleczalna, niemożliwa do uzdrowienia? Czy będziesz więc dla mnie jakby zwodniczym strumieniem, zwodniczą wodą? ...a Bóg mu odpowiada: «Jeśli się nawrócisz, dozwolę, byś znów stanął przede Mną. Jeśli zaś będziesz czynić to, co szlachetne, bez jakiejkolwiek podłości, będziesz jakby moimi ustami. Wtedy oni się zwrócą ku tobie, ty się jednak nie będziesz ku nim zwracał. Uczynię z ciebie dla tego narodu niezdobyty mur ze spiżu. Będą walczyć z tobą, lecz cię nie zwyciężą, bo Ja jestem z tobą, by cię wspomagać i uwolnić – mówi Pan. Wybawię cię z rąk złoczyńców i uwolnię cię z mocy gwałtowników». Czy się nawróci czy się nie nawróci, to i tak wyjdzie na to samo, walka agresja nienawiść Qwerty2011 napisał(a): Robek -
Tak więc:
Skoro wolisz liczyć tylko na siebie Skoro nie dostrzegasz w sobie potrzeby zmiany Skoro wybierasz niedowiarstwo, przewrotność i szyderstwo
To po co zadajesz pytania? Po co uczestniczysz w dyskusjach na tematy wiary? Tak uczciwie: powiedz, po co to robisz? Choćby dlatego że na tym forum, są dziwni ludzie którzy opowiadają dziwne rzeczy., i tutaj o tobie mówię, i te 1000 sposobów w jaki to Jezus pomaga, a z których nie jesteś w stanie nawet jednego wymienić  kabaret nad kabarety.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr sie 01, 2018 20:10 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
@Robek Dość szyderstw z wiary. Ostrzeżenie.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr sie 01, 2018 20:22 |
|
|
|
 |
Qwerty2011
|
Dla kabaretu... Dobry Boże... Robek Po co pleciesz takie rzeczy?
A wracając do tematu cudów eucharystycznych.
Czy waszym zdaniem możliwe jest powstanie tzw. "mszy ekumenicznej" (nie mylić z nabożeństwem ekumenicznym, które obecnie istnieje), w czasie której zostałaby przyjęta jakaś wersja "Eucharystii kompromisowej" dla różnych wyznań chrześcijańskich.
Temat - oczywiście kontrowersyjny. Ociera się o teorie spiskowe. Według nich taka "msza" miałaby być w przyszłości nieprawdziwą eucharystią, czy nawet jej parodią.
Nie jest moim celem propagowanie takich teorii. Zastanawiałem się tylko, co musiałoby się stać, żeby w Kościele można byłoby zmieniać słowa i znaczenie konsekracji.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Śr sie 01, 2018 21:35 |
|
 |
Zbigniew3991
|
Nie trzeba zmieniać słów konsekracji. Istnieją przecież wyznania, które używają Mszału Rzymskiego. Polski Kościół Katolicki na przyklad ma liturgię zblizoną. Niektóre wyznania protestanckie zezwalają na uczestniczenie wiernych w Rzymskokatolickiej Mszy Świętej, jeśli jest używana II modlitwa Eucharystyczna (mogę się mylić, ale chyba chodzi o drugą).
Taka Msza Ekumeniczna wcale nie jest taka abstrakcyjna...
_________________ MODERATOR
|
Śr sie 01, 2018 21:49 |
|
|
|
 |
Robek
|
Qwerty2011 napisał(a): Dla kabaretu... Dobry Boże... Robek Przecież to twój kabaret nie mój, zacząłeś kłamać, to co sie dziwisz? No i czy ktoś z was sie orientuje w tych cudach eucharystycznych? przecież setki tych cudów przemienia opłatka miało miejsce, a w ilu z tych cudów, udało sie pozyskać DNA?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr sie 01, 2018 22:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek, a od kiedy znane jest DNA i potrafimy je badac? No?
|
Cz sie 02, 2018 8:02 |
|
 |
Zbigniew3991
|
Z tego, co wiem, badano grupy krwi, które zgadzały się ze sobą z różnych części świata. Co do zgodności DNA, nie przypominam sobie, żebym spotkał się z takimi informacjami.
|
Cz sie 02, 2018 10:01 |
|
 |
Robek
|
Kael napisał(a): Robek, a od kiedy znane jest DNA i potrafimy je badac? No? Gdzieś tak około 50 lat.
|
Cz sie 02, 2018 15:28 |
|
 |
Qwerty2011
|
Zbigniew3991 napisał(a): Nie trzeba zmieniać słów konsekracji. Istnieją przecież wyznania, które używają Mszału Rzymskiego. Polski Kościół Katolicki na przyklad ma liturgię zblizoną. Niektóre wyznania protestanckie zezwalają na uczestniczenie wiernych w Rzymskokatolickiej Mszy Świętej, jeśli jest używana II modlitwa Eucharystyczna (mogę się mylić, ale chyba chodzi o drugą).
Taka Msza Ekumeniczna wcale nie jest taka abstrakcyjna... Co więc decyduje o ważności lub nie Konsekracji? Rytów w Kościele Katolickim jest faktycznie sporo: np. ryt ambrozjański czy mozarabski, grekokatolicki. Wszystkie one jednak cytują Ewangelię i niosą sens faktycznej przemiany chleba i wina w prawdziwe Ciało i Krew Chrystusa. Gdyby doszło do protestantyzacji sensu liturgii (uznania, że Eucharystia to po prostu dzielenie się chlebem)- z całą pewnością przestałaby ona być ważna.
|
Cz sie 02, 2018 21:19 |
|
 |
Zbigniew3991
|
To już intencja i świadomość uczestniczących w liturgii rozstrzyga o tym, jak traktują oni eucharystię - czy jest ona dla nich powtórzeniem Ofiary Jezusa, czy tylko dzieleniem się chlebem.
|
Pt sie 03, 2018 9:42 |
|
 |
KotSyberyjski
|
Qwerty2011 napisał(a): Witam wszystkich. O cudach eucharystycznych w Sokółce i Legnicy większość słyszała - temat był poruszany na tym forum wiele razy. Miały one miejsce stosunkowo niedawno. Co Bóg chciał nam Polakom poprzez nie powiedzieć? Wskazówkę daje proroctwo o. Augustyna Pelanowskiego (nie jest to objawienie prywatne oficjalnie uznane przez Kościół, wiara w objawienia prywatne - nawet te zatwierdzone - jest dla Katolika sprawą dowolną): Cytuj: Mówi Pan: "Dałem wam znaki w Legnicy i Sokółce. Kto z was wie, dlaczego wam je dałem? Kto się tym przejął?
Czy dalej wielu z was będzie przyjmować Komunię Świętą w stanie grzechu tylko ze względu na wstyd przed ludźmi? Czy Ja kapłanom lub osobom Mnie poświęconym pozwoliłem bez spowiedzi przyjmować Komunię? Czy pozwoliłem bez spowiedzi wam, dzieciom Kościoła, chodzić do Komunii? Kto wam na to pozwala?
Czy nie wiecie, że jeśli do Mojej Krwi się nie uciekniecie, wasza krew się poleje? Szanujcie Eucharystię i brońcie jej, bo bliski jest zamach na nią. Nie śpijcie! Kiedy uczniowie spali w Ogrodzie Oliwnym, stracili Mnie i dopiero po zmartwychwstaniu zobaczyli. Czy wy też tak chcecie? Czy chcecie, bym odszedł od was, by Mnie wam zabrano?
Okażcie przywiązanie do Mnie! Czy tylko z nazwy jesteście Słowianami, czyli ludźmi słowa? Jakież przywiązanie wasze do Mojego słowa? Czy tylko z nazwy jesteście Polakami – a nie dlatego, że na polu was znalazłem, we krwi i w wygnaniu, okupacji i niewoli. Czemu szukacie nowych panów poza granicami swojego królestwa? Ja jestem waszym Panem, więc nie szukajcie panów, bo znowu staniecie się niewolnikami.
Czy wasz prezydent nie nazwał mnie królem? To czemuż się lęka i uśmiecha do władców tego świata? Powinien płakać przede Mną, a wysłucham go, a nie uśmiechać się do władców zaprzedanych kłamstwu. Nie musi nikomu się podobać, tylko Mnie, a wzmocnię wasz kraj i wywyższę! Ja swoją Krwią wybielam wszystko. Dałem wam dwa znaki, i inne, lecz dlaczego nie rozumiecie, po co uczyniłem te cuda eucharystyczne?" Jakie macie zdanie na ten temat? Przecież to jest niepoważne. Te teksty brzmią tak mało wiarygodnie, że dziwię się, iż ten temat nie został skasowany. No sorry ale zeznanie Jana Wolskiego z lądowania w Emilcinie brzmi przy tych wypocinach jak zeznanie świadka koronnego. "wzmocnię wasz kraj i wywyższę"  Niech idzie do Dudy.
|
Cz sie 16, 2018 18:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
subadam napisał(a): Robek, musze cie zmartwic ale Chrystus jaki Zyd nie mogl byc bialy. Mysle ze niektorzy katolicy biora to pod uwage. Rasa orientalna / semicka należy do rasy białej. Żydzi mają dość jasną karnację. Zdarzają się rudowłosi, o jaśniejszym odcieniu włosów, lub kasztanowym.
|
N sie 19, 2018 13:04 |
|
 |
Qwerty2011
|
Wrócę jeszcze do proroctwa o. Augustyna Pelanowskiego. Przed cytowaną na początku wątku treścią jest jeszcze ten fragment (przypominam ponownie, że dla Katolika wiara w objawienia prywatne jest sprawą dowolną, cytowane przeze mnie nie zostały zbadane i uznane przez Kościół) 2018: Cytuj: Mówi Pan: Po co mnie ogłosiliście królem, skoro nie u mnie, nie u króla szukacie pomocy, lecz u mocarstw tego świata? Po co modliliście się u granic Polski na Różańcu, skoro zastanawiacie się nad wpuszczaniem do kraju inwazji Antychrysta? Oto zerwałem wszystkie wasze fałszywe układy międzynarodowe, jak król, i zerwę wszystkie imitacje małżeństwa, wszystkie grzeszne, cudzołożne związki, wszystkie pary żyjące bez ślubu, pokażę wam prawdę waszych grzechów. Byście mogli naprawdę pożałować swojej niewiary i lekceważenia mnie. Pokażę prawdę o waszych nieprawdziwych nadziejach, byście zdążyli się nawrócić, zanim przyjdę, bo przyjdę niebawem, a znakiem dla was mojego nadejścia będzie ohyda spustoszenia, czyli eucharystia bez mojej obecności, msza, która nie będzie już Mszą, tylko jej parodią. Kto ma uszy do słuchania niech słucha. Chwila jest bliska. Czy cuda w Sokółce i Legnicy mają wzmóc nasze zaufanie do Chrystusa. Wiara w Jego działanie ma dotyczyć nie tylko spraw moralnych, ale także politycznych?
|
Śr sie 22, 2018 21:09 |
|
 |
Zbigniew3991
|
Akurat Eucharystia nie powinna łączyć się ze sprawami polityki. Eucharystia należy do porządku Królestwa Bożego, a polityka należy do porządku przemijalnego systemu prawnego.
|
Cz sie 23, 2018 8:49 |
|
|
|