Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 26, 2025 14:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona
 Wszyscy jesteśmy kapłanami 
Autor Wiadomość

Post Re: Wszyscy jesteśmy kapłanami
Przeemek napisał(a):
krzysiekniepieklo napisał(a):
Ci, którzy przystąpili do Nowego Przymierza, to działają według tego, co Jezus powiedział.
Wiec powinni poczekać na zstąpienie Ducha Świętego z takim wyborem.
I co ciekawe, to tylko z wyborem zastępcy po Judaszu były takie korowody. Dlaczego po śmierci innych Apostołów nie wybierano w ten sposób ich następców?

Dlatego nie wybierano, bo ten konkrenty wybór był przepowiedziany w ST i wybierał sam Pan. A następca musiał spełniać konkrente kryteria - wtedy tacy jeszcze żyli. Ale zaledwie jedno pokolenie dalej już takiego nie było.

A gdzie widzisz brak działania zgodnie ze słowami Jezusa w objawieniu Bożym? Oczywiście są przykłady, ale w celach dydaktycznych dla nauki, ale poza tym szczególnie apostołwie działają według nauk Jezusa i ST(również dzieło Boga i Jezusa).

Wersety wyjaśniają dokładnie dlaczego:
- Było to przepowiedziane w ST, więc proroctwo.
- Choć sytuacja wyglądała jak wybór przez ludzi, to Sam Pan Jezus wybrał następcę: ".....Ty, Panie, znasz serca wszystkich, wskaż z tych dwóch jednego, którego wybrałeś, (25) by zajął miejsce w tym posługiwaniu i w apostolstwie, któremu sprzeniewierzył się Judasz, ..."(Dz1).

No bo mnie się wydaje, że komuś bardzo zależało żeby judaszowanie miało kontynuację w Kościele i dlatego jest taki opis wyboru następcy Judasza. No a później "następcy Apostołów" bardzo o kasę się troszczyli. No i w niczym do Apostołów podobni nie byli.

Dlatego, że Pan Jezus wybrał następcę to wydaje ci się, że komuś innemu zależało na wyborze Macieja na apostoła?

Podaj przykłady gdzie w Biblii(NT) apostołowie o kasę się troszczyli?

Ps 109
1 Kierownikowi chóru. Dawidowy. Psalm.
Nie milcz, o Boże, którego wychwalam,
2 bo rozwarli na mnie usta niecne i podstępne.
Mówili ze mną językiem kłamliwym,
3 osaczyli mnie nienawistnymi słowami
i bez przyczyny mnie napastowali.
4 2 Oskarżali mnie w zamian za miłość moją;
a ja się modliłem.
5 Odpłacili mi złem za dobre
i nienawiścią za moją miłość.
6 Pobudź przeciwko niemu grzesznika,
niech stanie po prawicy jego oskarżyciel!3
7 Gdy go sądzić będą, niech wyjdzie jako przestępca,
niech prośba jego stanie się winą.
8 Niech dni jego będą nieliczne,
a urząd jego niech przejmie kto inny!4
9 5 Niechaj jego synowie będą sierotami,
a jego żona niech zostanie wdową!
10 Niech jego dzieci wciąż się tułają i żebrzą,
i niech zostaną wygnane z rumowisk!
11 Niechaj lichwiarz czyha na całą jego posiadłość,
a obcy niech rozdrapią owoc jego pracy!

No i powiedz mi, gdzie tu widzisz odniesienie do Judasza?

No, a jeśli wybrano takiego, który przejął urząd po judaszu, to Judasz zarządzał sakiewką, czyli dysponował wspólnymi pieniędzmi i do tego się odnosiłem.
No i później wybór papieży odbywa się dokładnie według takiego samego scenariusza. Najpierw dokonują wyboru - kto spełnia warunki, które sami ustalili, a potem sobie wybierają tylko spośród tych, którzy te warunki spełniają. W ten sposób mają całkowitą kontrolę nad wyborem, bo nikt z zewnątrz nie ma szansy na wybór.

Co do pieniędzy, to jest dość dużo takich opisów w Dziejach Apostolskich. Ananiasz i Safira (dz 5),
Zbiórki pieniędzy wśród pogan na "świętych Jerozolimy". No i jeszcze sporo opisów, że trzeba się troszczyć o tych, którzy przekazywali poganom objawienie.

Pn paź 05, 2020 13:45

[color=#0000FF]Ps 109
1 Kierownikowi chóru. Dawidowy. Psalm.
Nie milcz, o Boże, którego wychwalam,
2 bo rozwarli na mnie usta niecne i podstępne.
Mówili ze mną językiem kłamliwym,
3 osaczyli mnie nienawistnymi słowami
i bez przyczyny mnie napastowali.
4 2 Oskarżali mnie w zamian za miłość moją;
.......
No i powiedz mi, gdzie tu widzisz odniesienie do Judasza?

Podałem już wyjaśnienie, jednak się z nim nie zapoznałeś?

Odniesienie jest w paraleli do okoliczności zdrady Judasza, Psalmy te wyrażają osąd, tym czym się kierował Dawid w obliczu takich zdrajców. Dawid miał podobną historię z Achitofelem, który był doradcą królewskim, zdradził Dawida(2Sm15: 31 - 37) przyłączając się do Absaloma, po swojej porażce, kiedy jego rada nie została uznana, powiesił się (2Sm17: 1 - 23). Więc apostołowie byli nawet bardzo dokładni w swoich twierdzeniach w (Dz1), wiedzieli pod wpływem jakich/których wydarzeń Dawid napisał swoje Psalmy. Psalmy takie jak 7, 35, 58, 59, 69, 83, 109, 137, 139 to w podsumowaniu wzywanie Boskiego sądu nad bezbożnymi. Nie posiadają wysokiego poziomu precyzji, a do tego to utwory poetyckie więc nawet z racji swoich gatunków nie muszą lub nie będą takiego posiadać. Psalm 109 i 69 zawiera wyraźną paralele do wypowiedzi Piotra w (Dz1: 20). A faktem jest, że w tradycji żydowskiej posługiwano się typologią w rozpoznawaniu proroctw, więc jeżeli apostołem nie kierował bezpośrednio Bóg czy Duch Święty w danej wypowiedzi, to kierowała nim żydowska tradycja poprzez typologiczne postrzeganie przepowiedni lub proroctw. Zresztą Duch Święty nie natchnął by apostoła wiedzą sprzeczną z ST - pismami świetymi. Jest to dość obszerny temat by wyjaśnić w kilku zdaniach, ale warty zapoznania się szczególnie w Twoim przypadku, by rozwiać Twoje błędne wnioski, ponieważ podważasz(lub masz wątpliwości) w już istniejące objawienie Boże.

Równie dobrze mógłbym zapytać ciebie o proroctwa na które Mateusz się powołuje:
- W (Mt1:22-25) pisze powołując się na proroka, że dziewica porodzi syna i nada mu imię "Emanuel", a dostał imię Jezus. Wychodzi kompletna bzdura, jak to wyjaśnisz?
- W (Mt 2:13-15) pisze, że Jezus jest tym "synem wezwanym z Egiptu", powołując się na proroctwo Ozeasza, który pisze, że to "Izrael" jest tym synem wezwanym egiptu. Kompletnie Mateusz tutaj popłynął, dopasował lub wyciagnął z rękawa swoje przepowieści. Jak to wyjaśnisz?
- W (Mt 2:16-18) nie dość, że wymyślił sobie rzeź niewiniątek, o której nikt inny nie pisze, to jeszcze powołał się na proroctwo Jeremiasza, W którym Rachel opłakuje dzieci których nie ma już w kraju, utraciła je jako matka narodu. A proroctwo Jeremiasza mówi o plemionach Efraima, które się nawróciły i miały powrócić z niewoli, ale to się nie spełniło. No tu już jest kompletna bajka, jak Mateusz połączył te wydarzenia z wymyśloną rzezią niewiniątek... Jak to wyjasnisz?

To tylko kilka proroctw jakie wypowiedział Mateusz, widać wyraźnie, że snuje baśnie, nie widac żadnego związku(na pierwszy rzut oka) z wydarzeniami na które się powołuje. Do tego sprzeczny w relacjach jest z Ewangelią Marka, wniosek może być tylko jeden, odrzućmy Ewangelię Mateusza, a zostawmy Łukasza, co Ty na To?

No, a jeśli wybrano takiego, który przejął urząd po judaszu, to Judasz zarządzał sakiewką, czyli dysponował wspólnymi pieniędzmi i do tego się odnosiłem.

Dzieje nie opisują zarządzania pieniędzmi przez konkretnego apostoła, tylko przez cały Kosciół. Sam pokazujesz, że są to tylko Twoje domniemania i to jeszcze wprost sprzeczne do tego co mówi nam Biblia, więc nie wiem po co wymyślasz takie historyjki?

No i później wybór papieży odbywa się dokładnie według takiego samego scenariusza. Najpierw dokonują wyboru - kto spełnia warunki, które sami ustalili, a potem sobie wybierają tylko spośród tych, którzy te warunki spełniają. W ten sposób mają całkowitą kontrolę nad wyborem, bo nikt z zewnątrz nie ma szansy na wybór.

No i teraz rzuciłeś trochę światła na swoje wnioski. Widać, że twoje zdanie wynika raczej z wydarzeń historycznych, niż niejasności lub sprzeczności biblijnych?
Bo próbujesz łączyć to co człowiek zmienił/dodał/wypaczył w Tradycji, a nie w bezpośrednim objawieniu Bożym, a to jest błąd. Bo Kościół Boży to nie tylko Kościół ten z Tradycją, ale i tysiące innych ekklezji, które od początku powstania przetrwały w różnych innych formach poza tym "oficjalnym" systemem eklezjalnym. To kolejny długi temat do dyskusji.
A termin papież nie istniał nawet w Kościołach aż do końca IVw. Tytuł Pontifex Maximus należał tylko do Cesarza Rzymskiego i był on osobą świętą w Imperium Rzymskim, został przejęty później przez papieży. Dopiero w czasach Damazego w 382 roku, pisze Henry Chadwick, w słowach: "tyś jest Piotr" nabierały znaczenia i zaczęto się w nich dopatrywać potwierdzenia papieskiej władzy.
To co poźniej robiono, jak ustalono warunki i jak przypisano sobie depozyt Kościoła nie miało podstaw biblijnych, żaden uczeń czy biskup nie mógł zostać następcą apostoła już nigdy więcej w taki sam sposób, bo nie spełniał warunków jakie wymienił Piotr w (Dz1), jednym z nich było osobiste świadectwo zmartwychwstania Jezusa, a tego nie da się przekazać "w urzędzie", nie wspomionając o proroctwie.......

Co do pieniędzy, to jest dość dużo takich opisów w Dziejach Apostolskich. Ananiasz i Safira (dz 5),
Zbiórki pieniędzy wśród pogan na "świętych Jerozolimy". No i jeszcze sporo opisów, że trzeba się troszczyć o tych, którzy przekazywali poganom objawienie.

Nie rozumiem jak to ma świadczyć o sprzeczności z naukami Jezusa?

Wt paź 06, 2020 11:22

Przeemek napisał(a):

Dzieje nie opisują zarządzania pieniędzmi przez konkretnego apostoła, tylko przez cały Kosciół. Sam pokazujesz, że są to tylko Twoje domniemania i to jeszcze wprost sprzeczne do tego co mówi nam Biblia, więc nie wiem po co wymyślasz takie historyjki?

No ale ja nie piszę o tym, co jest w Dziejach Apostolskich ale o tym, co jest w Ewangeliach o Judaszu.

Przeemek napisał(a):

Nie rozumiem jak to ma świadczyć o sprzeczności z naukami Jezusa?

No ale to jest zasadnicza sprawa. Jezus mówił - idź sprzedaj wszystko i rozdaj ubogim, a później przyjdź i chodź za mną, a tutaj jest - idź sprzedaj wszystko, przynieś i złóż u mych stóp.
Konsekwencje były takie, że tworzyły się latyfundia kościelne i rosła rzesza ubogich.

Cz paź 08, 2020 20:57

No ale ja nie piszę o tym, co jest w Dziejach Apostolskich ale o tym, co jest w Ewangeliach o Judaszu.

A co jest w Ewangeliach o Judaszu zarządzającym pięniędzmi apostołów czy Kościoła?

No ale to jest zasadnicza sprawa. Jezus mówił - idź sprzedaj wszystko i rozdaj ubogim, a później przyjdź i chodź za mną, a tutaj jest - idź sprzedaj wszystko, przynieś i złóż u mych stóp.
Konsekwencje były takie, że tworzyły się latyfundia kościelne i rosła rzesza ubogich.

Znowu wyrywasz kontekst i mieszasz wszystko by dopasowywać do swoich tez..... Nie rozumiem, tekst jest tak prosty, że trzeba wręcz specjalnie go nagiąć/przekłamać aby wyszło na twoje twierdzenia.
Czytając Biblię nie da się takiego kontekstu zauważyć w jej tekście, powiesz gdzie o tych intepretacjach wyczytałeś?

Popełniasz conajmniej dwa błędy wyrywając kontekst oderwany od wykładni/nauki objawienia Bożego:

1.
A "tutaj" nie ma nakazu sprzedawania wszystkiego, za to jest napisane, że działała łaska Boża:
"...i wszyscy zostali napełnieni Duchem Świętym, i z odwagą głosili słowo Boże. (32) A to mnóstwo wierzących miało jedno serce i jedną duszę. Nikt nie nazywał swoim tego, co posiadał, ale wszystko mieli wspólne. ....Pana Jezusa i wielka łaska była nad nimi wszystkimi. (34) Nie było też wśród nich nikogo, kto by cierpiał niedostatek, gdyż ci, którzy mieli pola albo domy, sprzedawali je i przynosili pieniądze za to, co posprzedawali; (Dz4)

Nawet Ananiasz nie musiał wszystkiego oddawać, mógł zatrzymać ile chciał, tylko nie miał kłamać, że oddał wszystko jak oddawał pieniądze:
"(4) Czy to, co miałeś, nie było twoje? A to, co otrzymałeś za sprzedaż, czy nie pozostawało w twojej mocy?"..Nie okłamałeś ludzi, lecz Boga.

Żaden apostoł nikogo nie zmuszał, działali jako jedność, zgodnie z tym jak ich prowadził Duch Boży - czyli zgodnie z doktryną, naukami Jezusa. A jak miał prowadzić ludzi Duch Jezusowy, jak nie zgodnie ze słowami Jezusa, między wieloma innymi "idź sprzedaj wszystko i rozdaj ubogim,"? To sprzedawali...... Gdzie tu widzisz zaprzeczenie doktryny Jezusowej?

A sytuacja Ananiasza jest jasna:
"(3) Lecz Piotr powiedział: Ananiaszu, dlaczego szatan tak napełnił twoje serce, abyś okłamał Ducha Świętego i odłożył sobie część pieniędzy za ziemię?"

Zauważ, że Kościół "....i wszyscy zostali napełnieni Duchem Świętym........mnóstwo wierzących miało jedno serce i jedną duszę. Nikt nie nazywał swoim tego, co posiadał, ale wszystko mieli wspólne.........." działał tak jak zapowiedział Jezus, z łaską i napełniony Duchem Świętym.

A Ananiasz reprezentuje szatana - oczywiste więc nienapełnionego Duchem Świętym, który chciał wejść do Kościoła i wprowadzić swoje praktyki - kłamstwo, zakwasić świętość. Jezus obronił swój Kościół przed szatanem, tak jak obiecał: "...Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą...". Wszystko się zgadza z naukami i obietnicami Jezusa.

2.
Piszesz, że Jezus powiedzaił: ".... idź sprzedaj wszystko i rozdaj ubogim, a później przyjdź i chodź za mną...."

To wskaż nam za kim mieli iść, skoro Jezusa nie było? Przecież wstąpił do nieba? Logicznie patrząc, to nie da się iść za Jezusem, bo Go fizycznie na ziemi nie ma - to jak wypełnić ten nakaz Jezusa? Ja Ty byś to zrobił?

Duch Święty dany od Jezusa pokierował ludźmi i wiedzieli że "iść za Jezusem", to znaczy iść Jego drogą, a Jego droga w tym wypadku było nie gromadzić bogactw, tylko dzielić się z ubogimi, z Kościołem, dlatego oddawali wszystko apostołom.

Jak Ty rozumiesz "te" słowa Jezusa? Jak Ty "chodzisz" za Jezusem? Sprzedałeś wszystko i oddałeś ubogim a potem szedłeś za Jezusem?

W czym zawinili apostołowie np. w (Dz4 i Dz5), że zrobili tak radykalnie inaczej niż nakazał Jezus?

Pt paź 09, 2020 9:17

Przeemek napisał(a):

2.
Piszesz, że Jezus powiedzaił: ".... idź sprzedaj wszystko i rozdaj ubogim, a później przyjdź i chodź za mną...."

To wskaż nam za kim mieli iść, skoro Jezusa nie było? Przecież wstąpił do nieba? Logicznie patrząc, to nie da się iść za Jezusem, bo Go fizycznie na ziemi nie ma - to jak wypełnić ten nakaz Jezusa? Ja Ty byś to zrobił?

No a pisałeś w innym wątku, że Paweł osobiście rozmawiał z Jezusem?

Przeemek napisał(a):
Duch Święty dany od Jezusa pokierował ludźmi i wiedzieli że "iść za Jezusem", to znaczy iść Jego drogą, a Jego droga w tym wypadku było nie gromadzić bogactw, tylko dzielić się z ubogimi, z Kościołem, dlatego oddawali wszystko apostołom.

Jak Ty rozumiesz "te" słowa Jezusa? Jak Ty "chodzisz" za Jezusem? Sprzedałeś wszystko i oddałeś ubogim a potem szedłeś za Jezusem?

W czym zawinili apostołowie np. w (Dz4 i Dz5), że zrobili tak radykalnie inaczej niż nakazał Jezus?

No i pewnie Duch Święty im podpowiadał żeby sprzedawali wszystko, co przynosi dochód i przejadali pieniądze uzyskane ze sprzedaży? No a później żeby wysyłali pseudo proroków do pogan z informacją, że głód nastanie i trzeba wesprzeć pieniędzmi "świętych Jerozolimy". No a "święci" trwali w świątyni na modlitwie ale do jakiejkolwiek roboty to się nie brali i chcieli żyć na koszt pogan. No, może to Duch Święty im podpowiedział taką strategię żeby się pozbyć tych, którzy nie uwierzyli ale chcieli żyć na koszt innych. No a jak pieniądze się skończyły to ich wiara wygasła wraz z łatwym życiem.

Pt paź 09, 2020 13:30

No a pisałeś w innym wątku, że Paweł osobiście rozmawiał z Jezusem?

Paweł o tym pisze, ale co ten komentarz ma wspólnego z zacytowanym fragmentem mojej wypowiedzi?

No i pewnie Duch Święty im podpowiadał żeby sprzedawali wszystko, co przynosi dochód i przejadali pieniądze uzyskane ze sprzedaży? No a później żeby wysyłali pseudo proroków do pogan z informacją, że głód nastanie i trzeba wesprzeć pieniędzmi "świętych Jerozolimy". No a "święci" trwali w świątyni na modlitwie ale do jakiejkolwiek roboty to się nie brali i chcieli żyć na koszt pogan. No, może to Duch Święty im podpowiedział taką strategię żeby się pozbyć tych, którzy nie uwierzyli ale chcieli żyć na koszt innych. No a jak pieniądze się skończyły to ich wiara wygasła wraz z łatwym życiem.

Znowu nie wiem do czego nawiązujesz, apostołowie ciężko pracowali jak nie podróżowali/ewangelizowali. Paweł tu mówi w liczbie mnogiej, a więc było to zachowanie wszystkich apostołów:
"(9) Pamiętacie przecież, bracia, naszą pracę i trud. Pracowaliśmy dniem i nocą, aby nikomu z was nie być ciężarem. Tak to wśród was głosiliśmy Ewangelię Bożą."(1Tes)

"(6) A nakazujemy wam, bracia, w imię naszego Pana Jezusa Chrystusa, abyście stronili od każdego brata, który postępuje nieporządnie, a nie według przekazanych nauk, które otrzymał od nas. (7) Sami bowiem wiecie, jak należy nas naśladować, ponieważ nie żyliśmy wśród was nieporządnie; (8) Ani u nikogo nie jedliśmy chleba za darmo, ale pracowaliśmy w trudzie i zmęczeniu we dnie i w nocy, aby dla nikogo z was nie być ciężarem. (9) Nie jakobyśmy nie mieli do tego prawa, lecz żeby dać wam samych siebie za przykład do naśladowania. (10) Gdy bowiem byliśmy u was, to nakazaliśmy wam: Kto nie chce pracować, niech też nie je. (11) Bo słyszymy, że niektórzy wśród was postępują nieporządnie, wcale nie pracują, lecz zajmują się niepotrzebnymi rzeczami. (12) Dlatego nakazujemy im i napominamy przez naszego Pana Jezusa Chrystusa, aby spokojnie pracując, własny chleb jedli. "(2Tes3)

Apostołowie sami dali świadectwo, a nie tylko wydawali polecenia. Własnym życiem świadczyli o prawdzie którą głosili, własnym życiem świadczyli słowa Jezusa.

Dlatego poraz kolejny nie wiem skąd bierzesz te historie, jakbyś czytał jakieś komentarze do Biblii a nie same Pismo Święte...... poraz kolejny narzucasz jakiś kontekst Biblii, którego tam nie ma, podaj konkrety?

Powiedz czy Ty w ogóle przeczytałeś Biblię w całości? Tą wersję chrześcijańską z Listami Pawła i Łukasza? Bo aż trudno pojąć skąd bierzesz pomysły na te wszystkie obiekcje.......

Wnioski chyba opierasz na historii, Tradycji, ale nie na naukach wyrażonych w z samej Biblii......

Pt paź 09, 2020 16:03

Dz 2
42 Trwali oni w nauce Apostołów i we wspólnocie, w łamaniu chleba i w modlitwach. 43 Bojaźń ogarniała każdego, gdyż Apostołowie czynili wiele znaków i cudów. 44 Ci wszyscy, co uwierzyli, przebywali razem i wszystko mieli wspólne. 45 Sprzedawali majątki i dobra i rozdzielali je każdemu według potrzeby. 46 Codziennie trwali jednomyślnie w świątyni, a łamiąc chleb po domach, przyjmowali posiłek z radością i prostotą serca. 47 Wielbili Boga, a cały lud odnosił się do nich życzliwie. Pan zaś przymnażał im codziennie tych, którzy dostępowali zbawienia.
Dz 4
35 i przynosili pieniądze [uzyskane] ze sprzedaży, i składali je u stóp Apostołów. Każdemu też rozdzielano według potrzeby. 36 Tak Józef, nazwany przez Apostołów Barnabas, to znaczy "Syn Pocieszenia", lewita rodem z Cypru, 37 sprzedał ziemię, którą posiadał, a pieniądze przyniósł i złożył u stóp Apostołów.

No i dopóki było dużo tych, którzy się przyłączali, to pieniędzy starczało. A że sprzedali wszystko, co przynosiło dochód, to żyli ze złożonych pieniędzy (na procent nie pożyczali) No ale te pieniądze nie chciały się mnożyć, tak jak chleb w rekach Jezusa i za jakiś czas wszystko przejedli i zaczęli biedować.
Więc wysłali pseudo proroków do pogan:

Dz 11
27 W tym czasie właśnie przybyli z Jerozolimy do Antiochii prorocy. 28 Jeden z nich imieniem Agabos przepowiedział z natchnienia Ducha, że na całej ziemi nastanie wielki głód. Nastał on za Klaudiusza. 29 Uczniowie postanowili więc, że każdy według możności pośpieszy z pomocą braciom, mieszkającym w Judei. 30 Tak też zrobili, wysyłając [jałmużnę] starszym przez Barnabę i Szawła

1 Kor 16
1 Jeśli chodzi o zbiórkę, która się odbywa na rzecz świętych1, zróbcie tak, jak poleciłem Kościołom Galacji. 2 Niechaj pierwszego dnia tygodnia każdy z was coś odłoży według tego, co uzna za właściwe, żeby nie zarządzać zbiórek dopiero wtedy, kiedy przybędę. 3 Kiedy zaś się zjawię, przez tych, których uznacie za godnych, poślę dar wasz z listami do Jerozolimy.

No a później to zauważyli, że da się żyć na koszt pogan, tylko trzeba podkreślać swoją „świętość”
No i na takiej strategii rosły później latyfundia kościelne. I do dziś bardzo dbają o podkreślanie świętości wybrańców.

Pt paź 09, 2020 19:00

No i dopóki było dużo tych, którzy się przyłączali, to pieniędzy starczało. A że sprzedali wszystko, co przynosiło dochód, to żyli ze złożonych pieniędzy (na procent nie pożyczali) No ale te pieniądze nie chciały się mnożyć, tak jak chleb w rekach Jezusa i za jakiś czas wszystko przejedli i zaczęli biedować.

Nie wiem do czego zmierzasz...... sugerujesz, że słowa Jezusa uczyły, że gwarancją Nowego Przymierza jest brak problemów z żywnością? Jezus gwarantował, że np. każdy nowo narodzony w Chrystusie będzie mógł sobie rozmnożyć chleb jak będzie głodny?
Czy może Jezus powiedział, że będzie strzegł Kościoła, ale nie opisał dokładnie jakie metody będzie stosował?

A jaki Ty miałbyś pomysł na przetrwanie w miejsce Kościoła w (Dz2, Dz4, Dz11; 1kor16)? Rozmnażałbyś chleb? A wiesz, że Biblia uczy też, że "mamona" deprawuje, więc lepiej trzymać się z dala od pokus - może zatrzymywanie wielkich bogactw przez wiernych nie jest doktryną Kościoła Chrystusa?

Wypadałoby wyciągnąć "belkę" z swojego oka, zanim zaczniesz sugerować błędną naukę apostołom w opisach np. (Dz2, Dz4, Dz11).

Nie da się nadążyć za poziomem Twojej dedukcji? Co to stwierdzenie ma znaczyć?

Bo na pewno nie to, że to co przepowiedział ten prorok się nie wydarzyło, więc dlaczego pseudo?
Źródła historyczne potwierdzają, że okres głodu się wydarzył. Józef Flawiusz zauważa, że ​​ten głód miał miejsce, gdy Tyberiusz Aleksander zastąpił Cuspiusza Fadusa jako prokurator.

No a później to zauważyli, że da się żyć na koszt pogan, tylko trzeba podkreślać swoją „świętość”
No i na takiej strategii rosły później latyfundia kościelne. I do dziś bardzo dbają o podkreślanie świętości wybrańców.

Poraz kolejny narzucasz jakąś historyczną narrację późniejszych wydarzeń które miały miejsce w Tradycji, czy pism nienatchnionych - a więc często przez wymysły ludzi wypaczające naukę apostołów, aby udowodnić brak natchnienia autentycznego słowa Bożego? Gdzie tu jest sens i logika?

Bo gdzie w Biblii i nawet ze źródeł poza-biblijnych można znaleźć, aby Paweł stał się wielkim posiadaczem ziemskim? Gdzie Paweł i Piotr zgromadzili te latyfundia i stali bogatymi, wpływowymi i zamożnymi arystokratami, o których tak bijesz? Na prawdę niedorzeczne są te stwierdzenia.... Co Ty wynosisz za mity i legendy z Biblii, to aż się włos jeży na głowie.......

Nie porównuj tego co wypaczyła Tradycja do autentycznego Słowa Bozego - to dwie kompletnie różne kwestie. Pamiętaj, że Kościół Boży nie zamknął się tylko na oficjalnym systemie eklezjalnym, dzisiaj zwanym Kościół Rzymskokatolicki czy jakikolwiek inny masz na myśli.... i od tego winieneś zacząć.......

Z faktu konieczności zbiórki może wynikać, że Kościół rozrastał się szybciej, więcej członków przybywało, niż dóbr które otrzymywano. Wielu chrześcijań było prześladowanych, zamykano ich w więzieniach i wypuszczano w skrajnym ubóstwie, więc oni też potrzebowali pomocy.
Wszędzie gdzie apostołowie zakładali Kościół, zbierano składki na ubogich, pewne podziały w Koryncie przeszkadzały im dotychczas w ich rozpoczęciu. Słowa których użył Paweł w Liście oznaczają zbiórkę na cel charytatywny np. "zbiór - λογία", a nie wzbogacanie się prowadzących Kościołem. Apostoł tutaj prosi ich, aby natychmiast przystąpili do zbiórki i kieruje ich co do sposobu postępowania. Tak samo wydałem polecenie/poleciłem - διέταξα - Jak poleciłem, nakazałem, rozkazałem, zaaranżowałem. Nie oznacza to, że przyjął władzę do opodatkowania ich lub że nakazał im zbieranie pieniędzy, ale pozostawił wskazówki co do najlepszego sposobu i czasu, w którym należy to zrobić. Zbiórka była dobrowolna i z radością oddawana we wszystkich kościołach (Rz15: 26-28; 2Kor9: 2). A Paweł nie przyjął upoważnienia do nałożenia na nich tego podatku. Nie było to też konieczne. Samozaparcie i hojność były jednymi z wyróżniających cech pierwszych chrześcijan, a bycie chrześcijaninem oznaczało wówczas, że człowiek dobrowolnie przekaże lub poświęci swój majątek, jeżeli w Kościele są ludzie biedni, głodujacy i potrzebujący.

W świetle całokształtu Pawłowych nauk, aby nie być ciężarem, czy Kto nie chce pracować, niech też nie je, czy nakazujemy im i napominamy przez naszego Pana Jezusa Chrystusa, aby spokojnie pracując, własny chleb jedli - zwyczajnie wyrywasz z kontesktu. Jednak nauka Pawła jest spójna z wykładnią Pisma, czyli też i z naukami Jezusa.

Pn paź 12, 2020 11:45

Przeemek napisał(a):

Nie wiem do czego zmierzasz...... sugerujesz, że słowa Jezusa uczyły, że gwarancją Nowego Przymierza jest brak problemów z żywnością? Jezus gwarantował, że np. każdy nowo narodzony w Chrystusie będzie mógł sobie rozmnożyć chleb jak będzie głodny?
Czy może Jezus powiedział, że będzie strzegł Kościoła, ale nie opisał dokładnie jakie metody będzie stosował?

A jaki Ty miałbyś pomysł na przetrwanie w miejsce Kościoła w (Dz2, Dz4, Dz11; 1kor16)? Rozmnażałbyś chleb? A wiesz, że Biblia uczy też, że "mamona" deprawuje, więc lepiej trzymać się z dala od pokus - może zatrzymywanie wielkich bogactw przez wiernych nie jest doktryną Kościoła Chrystusa?

Wypadałoby wyciągnąć "belkę" z swojego oka, zanim zaczniesz sugerować błędną naukę apostołom w opisach np. (Dz2, Dz4, Dz11).

Rozumiesz się chociaż trochę na ekonomii, czy to dla Ciebie czarna magia?
Dz 2 – codziennie trwali w świątyni, to co to znaczy? No to, że do roboty się nie brali, tylko się modlili i dyskutowali pewnie z innymi. No i takie postępowanie dochodu nie generuje. No a jak się sprzedało wszystko, co mogło generować dochód, a na procent się nie pożycza tych pieniędzy, to czerpanie z zasobów wcześniej czy później musi się skończyć wyczerpaniem zasobów. No i taka ekonomia doprowadziła gminę jerozolimską do nędzy.

Przeemek napisał(a):

Nie da się nadążyć za poziomem Twojej dedukcji? Co to stwierdzenie ma znaczyć?

Bo na pewno nie to, że to co przepowiedział ten prorok się nie wydarzyło, więc dlaczego pseudo?
Źródła historyczne potwierdzają, że okres głodu się wydarzył. Józef Flawiusz zauważa, że ​​ten głód miał miejsce, gdy Tyberiusz Aleksander zastąpił Cuspiusza Fadusa jako prokurator.

Przeemek napisał(a):

Poraz kolejny narzucasz jakąś historyczną narrację późniejszych wydarzeń które miały miejsce w Tradycji, czy pism nienatchnionych - a więc często przez wymysły ludzi wypaczające naukę apostołów, aby udowodnić brak natchnienia autentycznego słowa Bożego? Gdzie tu jest sens i logika?

Bo gdzie w Biblii i nawet ze źródeł poza-biblijnych można znaleźć, aby Paweł stał się wielkim posiadaczem ziemskim? Gdzie Paweł i Piotr zgromadzili te latyfundia i stali bogatymi, wpływowymi i zamożnymi arystokratami, o których tak bijesz? Na prawdę niedorzeczne są te stwierdzenia.... Co Ty wynosisz za mity i legendy z Biblii, to aż się włos jeży na głowie.......

Ja tutaj piszę o tym, jakie są konsekwencje tych fałszywych nauk z dziejów Apostolskich, no a z historii wiadomo, do czego te nauki doprowadziły.

Przeemek napisał(a):
W świetle całokształtu Pawłowych nauk, aby nie być ciężarem, czy Kto nie chce pracować, niech też nie je, czy nakazujemy im i napominamy przez naszego Pana Jezusa Chrystusa, aby spokojnie pracując, własny chleb jedli - zwyczajnie wyrywasz z kontekstu. Jednak nauka Pawła jest spójna z wykładnią Pisma, czyli też i z naukami Jezusa.

Wyglądana to,że te Pawłowe nauki to Żydów w Jerozolimie nie dotyczyły i pewnie wcale ich nie znali. O dziejach Apostolskich też nie słyszeli i kierowali się swoim własnym interesem, a niekoniecznie naukami Jezusa. No a jak łatwe życie na koszt innych się skończyło, to i ich wiara wygasła razem z zasobami, z których korzystali. No bo wybraństwo kojarzy się Żydom z życiem na koszt innych.

Pn paź 12, 2020 23:40

Rozumiesz się chociaż trochę na ekonomii, czy to dla Ciebie czarna magia?
Dz 2 – codziennie trwali w świątyni, to co to znaczy? No to, że do roboty się nie brali, tylko się modlili i dyskutowali pewnie z innymi. No i takie postępowanie dochodu nie generuje. No a jak się sprzedało wszystko, co mogło generować dochód, a na procent się nie pożycza tych pieniędzy, to czerpanie z zasobów wcześniej czy później musi się skończyć wyczerpaniem zasobów. No i taka ekonomia doprowadziła gminę jerozolimską do nędzy.

A ja widzę:
"Codziennie trwali jednomyślnie w świątyni, a łamiąc chleb po domach, przyjmowali posiłek z radością......"
Kiedy łamali ten chleb po domach i przyjmowali posiłki skoro cały dzień siedzieli w świątyni?

A to jeszcze nic.... widzę też:
"Trwali oni w nauce Apostołów..... "
A trwać w nauce apostołów to między wieloma innymi:
"nie być ciężarem" czy "Kto nie chce pracować, niech też nie je,....."

Ale Twoja wiedza z ekonomii jakoś nie pozwala logicznie połączyć tych relacji z (Dz2)? Dlatego wychodzą ci takie mówiąc łagodnie nieścisłości w intepretacji - narzucasz sobie co chcesz przekazom Biblijnym, wedle własnego kryterium(widzimisię) - to uprawiaj dalej wolną amerykankę z tekstem Pisma Świętego i dlatego nadal będą Ci wychodziły same bzdury.

Powyżej pokazujesz jaką przykładasz logikę do interpretacji prostych przekazów Biblijnych, to potem wychodzą Ci problemy w dziedzinie ekonomii..........

Ja tutaj piszę o tym, jakie są konsekwencje tych fałszywych nauk z dziejów Apostolskich, no a z historii wiadomo, do czego te nauki doprowadziły.

Której historii? Czyjej? Oświeć mnie?

Jeżeli mówisz o grupie ludzi z Kościoła, którzy poszli na kompromisy w Słowie Bożym i przyłączyli się do Imperium Rzymksiego upaństwawiając Kościół, to nadal nie widzę związku z nakazmi apostołów:
"nie być ciężarem", czy "Kto nie chce pracować, niech też nie je"?
Bo tam dobra Kościelne rzeczywiście już tylko rosły w ilość i cenę......

Jak chcesz się dowiedzieć więcej o Kościele Bożym i jego historii, o społecznościach żyjących poza oficjalnym systemem eklezjalnym nazywanym dzisiaj Kościół Katolicki, to na początek mogę polecić księżkę "Kościół Pielgrzymujacy" E.H. Broadbenta.

Wyglądana to,że te Pawłowe nauki to Żydów w Jerozolimie nie dotyczyły i pewnie wcale ich nie znali. O dziejach Apostolskich też nie słyszeli i kierowali się swoim własnym interesem, a niekoniecznie naukami Jezusa. No a jak łatwe życie na koszt innych się skończyło, to i ich wiara wygasła razem z zasobami, z których korzystali. No bo wybraństwo kojarzy się Żydom z życiem na koszt innych.

Nie, tak nie wyglądają Pawłowe nauki...... - podaj kolejne przykłady, bo powyższym "ekonomicznym" argumentem, sorry.... ale pokazałeś, że Tworzysz nową doktrynę w Kościele Bożym.......

Wt paź 13, 2020 11:25

Przeemek napisał(a):
A ja widzę:
"Codziennie trwali jednomyślnie w świątyni, a łamiąc chleb po domach, przyjmowali posiłek z radością......"
Kiedy łamali ten chleb po domach i przyjmowali posiłki skoro cały dzień siedzieli w świątyni?

No nie wiem czy wiesz ale Żydzi dzielili dobę na dzień i noc. W dzień trwali w świątyni (według tego, co pisze Łukasz) a wieczorem wracali do domów i Łamali się chlebem (w rycie ostatniej wieczerzy)
Przeemek napisał(a):
A to jeszcze nic.... widzę też:
"Trwali oni w nauce Apostołów..... "
A trwać w nauce apostołów to między wieloma innymi:
"nie być ciężarem" czy "Kto nie chce pracować, niech też nie je,....."

No ale tutaj to rzeźbisz, bo w nauce Apostołów nie ma nic takiego, a jest to tylko w liście Pawła do Tesaloniczan. Tamci w tym czasie z pewnością tego listu nie znali, a już niemożliwością jest żeby taki list traktowali jako słowo Boże. No a związku z tym, że się spodziewali rychłego powtórnego przyjścia Jezusa, to o żadnej robocie nie myśleli, tylko przejadali swoje zasoby i stali się nędzarzami na utrzymaniu pogan. No, zburzenie Jerozolimy rozwiązało ten problem i zostali rozgonieni po świecie.
No a w świecie zaczęli odtwarzać strategię nicnierobienia i życia na koszt innych.

Przeemek napisał(a):

Nie, tak nie wyglądają Pawłowe nauki...... - podaj kolejne przykłady, bo powyższym "ekonomicznym" argumentem, sorry.... ale pokazałeś, że Tworzysz nową doktrynę w Kościele Bożym.......

No a kto zbierał na świętych Jerozolimy? Czy nie Paweł? Przecież mógł zbierać na głodujących, a nie na "świetych". No i to jest jego nauka, że o "świętych" trzeba w sposób szczególny dbać.
No i na takich naukach urosły majątki kościelne. A z wysokości ich tronów, to biedaków nie było widać.

Wt paź 13, 2020 18:59
Moderator

@krzysiekniepiekło
Proszę o niezbite dowody na powyższe wywody dotyczące bogacenia się apostołó. Nie interesują nas Twoje teorie, które głosisz jako pewnik. Co innego, gdybyś się zastanawiał, szukał, ale Ty głosisz. Kolejne bzdury wyssane z palca będą sankcjonowane regulaminowo.

Wt paź 13, 2020 19:36

Małgosiaa napisał(a):
@krzysiekniepiekło
Proszę o niezbite dowody na powyższe wywody dotyczące bogacenia się apostołó. Nie interesują nas Twoje teorie, które głosisz jako pewnik. Co innego, gdybyś się zastanawiał, szukał, ale Ty głosisz. Kolejne bzdury wyssane z palca będą sankcjonowane regulaminowo.

No ale ja nigdzie nie napisałem, że Apostołowie się bogacili. Napisałem tylko, ze taka ekonomia uprawiana przez nich, doprowadziła do bankructwa gminę jerozolimską. To później na naukach Pawła i na tym, co jest w Dziejach Apostolskich wielu tych, którzy się powoływali na sukcesję po Apostołach, rosły majątki kościelne, bo wielu składało u ich stup ogromne pieniądze. W wielu przypadkach te pieniądze do biedaków nie trafiały.

Wt paź 13, 2020 19:54
Moderator

Proszę zatem podać dowód, że gmina jerozolimska zbankrutowała przez działania apostołów.

Wt paź 13, 2020 19:58

Małgosiaa napisał(a):
Proszę zatem podać dowód, że gmina jerozolimska zbankrutowała przez działania apostołów.

Wszyscy wierzymy, że poczynaniami Apostołów kierował Duch Święty, więc jeśli doszło do bankructwa gminy jerozolimskiej, to stało się to za sprawą Ducha Świętego. No i teraz nie wiem, czy muszę Tobie udowadniać, że to Duch Święty za tym stał? No bo nie ma nigdzie opisów, że Apostołowie żądali od wszystkich żeby u ich stóp składali swoje pieniądze. Można by ich oskażyć, jeśli by to zrobili według własnego pomysłu.

Wt paź 13, 2020 20:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona