Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona
 Niezmienność piekła? 
Autor Wiadomość

Post Re: Niezmienność piekła?
Jerzy_67
Znam cię już i nie będę ci niczego przytaczał , nie lubię tak jak ty kopiować i wklejać.
Kiedy ci kopiowałem, wręcz zalewałem i wklejałem cytaty z Biblii odpowiadałeś że to nie na temat i to miała być twoja odpowiedź.
Dlatego nie będę specjalnie dla ciebie tracił czasu na szukanie cytatów.
Odpowiem tak jak ty , to nie na temat, za każdym razem jak coś wklejasz z Biblii to wiedz że nie będę tego nawet czytał, znam Biblię i nic mnie w Niej nie zaskoczy. ( Ale mam takie prywatne pytanie, czy ty kiedyś przeczytałeś Biblię, że cytójesz?) Wyciągasz krótkie jednozdaniowe fragmenty i wklejasz, one nic nie znaczą. Nie mów mi że to Biblia , bo nie jest to żadna Biblia, tylko ty .

Jeśli chodzi o piekło to powturzę to czego ty u mnie wcześniej nie czytałeś , bo moje cytaty również nie czytasz dlatego nie będę ich bez przerwy powtarzał.
Nauka o piekle zawarta jest w słowach Jezusa o Bogaczu i ubogim Łazarzu, nie szukaj tej nauki w Starym Testamencie , bo na życie i nieśmiertelność Jezus rzucił światło dopiero przez Ewangelię.
Mogę co najwyżej jeszcze raz : Ap 20,10 i 20, 15, choć wiem że i tak tego nie przeczytasz.

N mar 26, 2023 16:35

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Kiedy ci kopiowałem, wręcz zalewałem i wklejałem cytaty z Biblii odpowiadałeś że to nie na temat i to miała być twoja odpowiedź.
Bo było nie na temat! Każdy by to zobaczył, ale nie Ty...

znam Biblię i nic mnie w Niej nie zaskoczy.
Tak?! A wiedziałeś, że Szeol i Hades to jedno?! A wiesz, że to nie jest już jedno z Gehenną? No to czemuś zrównał to wszystko ze sobą?!

Ale mam takie prywatne pytanie, czy ty kiedyś przeczytałeś Biblię, że cytójesz?
Wiesz, cytować to można i bez przeczytania, ale na słowo mi uwierz (bo dowieść nie mam jak), że przez 30 już lat, gdy mam z Biblią do czynienia, to przeczytałem ją... nie wiem ile razy, ale niech Ci wystarczy odpowiedź, że sporo (bo nie będę zgadywał konkretnej liczby; był czas, że raz na rok czytałem całą, przy czym NT 2 razy).
A Ty wiesz, ile razy przeczytałeś?

Wyciągasz krótkie jednozdaniowe fragmenty i wklejasz, one nic nie znaczą. Nie mów mi że to Biblia , bo nie jest to żadna Biblia, tylko ty .
Po co mam cytować np. cały Ps 16, jeśli o Szeolu jest tylko w jednym wersecie?! No, wytłumacz mi, po co mam wypełniać posty całymi rozdziałami z Biblii? Moderatorzy tego nie zaakceptują, gdy posty będą zbyt obszerne! Nie rozumiesz tego??!...

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

N mar 26, 2023 16:59

Dlaczego więc nie tłumaczysz moich cytatów i się do nich nie odnosisz tylko przedstawiasz inne, po co to robisz?

Pn mar 27, 2023 15:26

Nauka o piekle zawarta jest w słowach Jezusa o Bogaczu i ubogim Łazarzu, nie szukaj tej nauki w Starym Testamencie , bo na życie i nieśmiertelność Jezus rzucił światło dopiero przez Ewangelię.
Mogę co najwyżej jeszcze raz : Ap 20,10 i 20, 15,

W przypowieści o Bogaczu i Łazarzu jest mowa o Szeolu/Otchłani, natomiast w Ap 20 dowiadujemy się, że ów Szeol/Hades został wrzucony do jeziora ognia i siarki, które oznacza drugą śmierć. Czy czegoś jeszcze nie rozumiesz?

Pn mar 27, 2023 19:33

Wybawiony napisał(a):
Czy czegoś jeszcze nie rozumiesz?

A Ty jesteś taki mądry, Mistrzu? ;-)

Pn mar 27, 2023 20:48

Wybawiony
No i jeszcze należało by skomentować Ap 20,10 i 15 ! Jeżeli czujesz się pewnie i chcesz ze mną rozmawiać.
Tylko mi nie mów że to pewnie będzie śmierć trzecia .

Wt mar 28, 2023 16:29

Literalnie druga śmierć może dotyczyć wyłącznie potępionych, gdyż pierwszej doświadczają wszyscy ludzie.
Skoro jednak jezioro ognia i siarki jest symbolem śmierci, to owa śmierć musi dotyczyć wszystkich bytów wrzuconych do niego.

Wt mar 28, 2023 19:23

Wybawiony napisał(a):
Literalnie druga śmierć może dotyczyć wyłącznie potępionych, gdyż pierwszej doświadczają wszyscy ludzie.
Skoro jednak jezioro ognia i siarki jest symbolem śmierci, to owa śmierć musi dotyczyć wszystkich bytów wrzuconych do niego.

Druga śmierć nie będzie dotyczyła tych, którzy poniosą śmierć w czasie prześladowań antychrysta.
Po tym okresie prześladowań dusze zamordowanych powrócą do życia i będą żyły na ziemi w czasie trwania tysiącletniego królestwa bożego na ziemi.

Śr mar 29, 2023 14:43

Wybawiony
Pierwsze słyszę żeby Jezioro Ognia i Siarki było symbolem śmierci, skąd to masz?

Pt mar 31, 2023 20:21

Oczywiście z Biblii. Sprawdź Ap 20,14 i 21,8

Pt mar 31, 2023 21:08

Wybawiony
Czytałem, ale dalej pytam skąd to wziołeś że to Jezioro jest symbolem śmierci, bo w Biblii nic takiego nie ma, więc skąd to wytrzasnąłeś te symbole śmierci?

N kwi 02, 2023 18:29

To nieprawda, już w raju było wiadomo co tak naprawdę zapewni człowiekowi życie wieczne/ nieśmiertelność. Zresztą sam Jezus tej prawdy dowiódł swoim zmartwychwstaniem, wydał tej prawdzie świadectwo.
Co zaś tyczy się "piekła" /"ognia wiecznego" to korzeni należy szukać również w Starym Testamencie. Cała Biblia jest Słowem Bożym, to też doskonale tłumaczy się sama.

Pn kwi 03, 2023 7:51

Saqura
Nie przerywaj, ja rozmawiam teraz z wybawionym o jego symbolach śmierci.
Od zwracania uwagi jest moderacja. Tylko z Wybawionym możesz sobie rozmawiać na PW, w wątku dyskusyjnym każdy może włączyć się do dyskusji. bramin

Pn kwi 03, 2023 11:31

Saqura
Nie przerywaj, ja rozmawiam teraz z wybawionym o jego symbolach śmierci.

To nie jest tylko i wyłącznie "Jego symbol śmierci", a dla wszystkich jezioro ognia jest/powinno być symbolem drugiej śmierci, bo tak nam to Słowo wyjaśnia. Cała Apokalipsa naszpikowana jest symbolami. No chyba, że przedstawiony tam smok to prawdziwy smok, a bestia z siedmioma głowami i dziesięcioma rogami to realny stwór itd, itd....

Wt kwi 04, 2023 7:44

Saqura
Nie mamy powodu aby rzeczy których nie rozumiemy, nie pojmujemy i nie akceptujemy lub wydają się nam straszne i nie do przyjęcia pomniejszyć i sprowadzić do znaczenia symbolu. Symbol jest lekceważeniem i zmniejszeniem znaczenia Słowa Bożego.
Tak to się już przyjęło w tej dzisiejszej modzie ewangelizacyjnej żeby nie strasznych ludzi Pismem Świętym .
Jeżeli będziemy prowadzić taką politykę teologiczną że ta Księga jest symbolem tamta jest symboliczna, a w tamtej to, to i to jest tylko symboliczne więc nie ma się czym przejmować i należy to potraktować jako bajkę. Tak naprawdę cała Biblia zostanie sprowadzona do dzieła bajkowego , bo kto mi zagwarantuje że coś z tej bajki po latach pozostanie prawdą?
Skoro smoki Apokalipsy to bajka na wzór smoka Wawelskiego to może lepiej tej baśniowej apokalipsy nie czytajmy i nie przejmujmy się Jej treścią, jesteśmy przecież dorośli , pozostawmy to dzieciom niech one wybierają czy wolą Hary Potera czy apokalipsę.

Nie wiem kim ty jesteś ale podejście do Biblii masz bardzo lekceważące.

Śr kwi 05, 2023 12:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona