Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona
 Czy Jezus jawnie sprzeciwia się Ojcu? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Jezus jawnie sprzeciwia się Ojcu?
@C2H6O
Cytuj:
Czytam tak Pismo, jak zostało napisane.

A więc czytasz błędnie. Bo właściwą postawą przy odbiorze jakiegokolwiek dzieła literackiego jest poszukiwanie tej treści, którą jego autor zamierzył przekazać. Jeżeli czytasz tak, jak zostało napisane, bez uwzględnienia np. użytych figur retorycznych, to nie jesteś w stanie zrozumieć czegokolwiek.

Chociażby metafora (przenośnia) to wyrażenie, w którym słowa użyte są niezgodnie z ich zwykłymi znaczeniami. Kiedy więc Jezus nazywa Heroda lisem (Łk. 13,32), nie oznacza to, że uważa owego króla za zwierzę tego gatunku.
Albo gdy Jezus mówi: Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa (Mt. 6,3), nie oznacza, że przypisuje zdolności poznawcze ludzkim kończynom.

Ale użycie figur retorycznych nie jest cechą wyłącznie tekstów biblijnych. Stosują je pisarze i poeci wszystkich języków i kultur. A Ty, ignorując ten fakt, nie jesteś w stanie być odbiorcą literatury, czy chociażby rozumieć te środki, które pojawiają się w języku potocznym. Gdy więc usłyszysz, że komuś "pali się robota w rękach" będziesz (jak pewien poseł) sięgał po gaśnicę, bo nie zrozumiesz metafory. Człowiek oswaja się z całym bogactwem języka - w trakcie szkolnej edukacji. Albo opuszczałeś wiele zajęć szkolnych, albo obecnie, wobec wypowiedzi Jezusa udajesz niewiedzę, bo usiłujesz Go zdyskredytować. Dlaczego? Może już odpowiedziałeś:
Cytuj:
Nienawiść to nienawiść.

Pt cze 28, 2024 9:09

Rabarbar napisał(a):
@C2H6O
Cytuj:
Czytam tak Pismo, jak zostało napisane.

A więc czytasz błędnie. Bo właściwą postawą przy odbiorze jakiegokolwiek dzieła literackiego jest poszukiwanie tej treści, którą jego autor zamierzył przekazać. Jeżeli czytasz tak, jak zostało napisane, bez uwzględnienia np. użytych figur retorycznych, to nie jesteś w stanie zrozumieć czegokolwiek.

Chociażby metafora (przenośnia) to wyrażenie, w którym słowa użyte są niezgodnie z ich zwykłymi znaczeniami. Kiedy więc Jezus nazywa Heroda lisem (Łk. 13,32), nie oznacza to, że uważa owego króla za zwierzę tego gatunku.
Albo gdy Jezus mówi: Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa (Mt. 6,3), nie oznacza, że przypisuje zdolności poznawcze ludzkim kończynom.

Ale użycie figur retorycznych nie jest cechą wyłącznie tekstów biblijnych. Stosują je pisarze i poeci wszystkich języków i kultur. A Ty, ignorując ten fakt, nie jesteś w stanie być odbiorcą literatury, czy chociażby rozumieć te środki, które pojawiają się w języku potocznym. Gdy więc usłyszysz, że komuś "pali się robota w rękach" będziesz (jak pewien poseł) sięgał po gaśnicę, bo nie zrozumiesz metafory. Człowiek oswaja się z całym bogactwem języka - w trakcie szkolnej edukacji. Albo opuszczałeś wiele zajęć szkolnych, albo obecnie, wobec wypowiedzi Jezusa udajesz niewiedzę, bo usiłujesz Go zdyskredytować. Dlaczego? Może już odpowiedziałeś:
Cytuj:
Nienawiść to nienawiść.

Pisałem już, że jedyną dopuszczalną lub czasem konieczną interpretacją jest szerszy kontekst, a nie znaczenie pojedynczego słowa.
2 Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę. 3 Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, 4 aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.
W tym kontekście rozpatrywanie świadomości kończyn jest zbędne i głupie.

Pt cze 28, 2024 9:38

C2H6O napisał(a):
Pisałem już, że jedyną dopuszczalną lub czasem konieczną interpretacją jest szerszy kontekst, a nie znaczenie pojedynczego słowa.
2 Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę. 3 Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, 4 aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.
Tak to byłoby głupio. Zatem, może w tym szerszym kontekście rozpatrz w jakiej formie, co, kiedy i komu odda, czy może oddaje już w trakcie dawania Ojciec?

Pt cze 28, 2024 10:34

Zamiast odpowiadać na pytania nieistotne dla wątku wolałbym dostać sam odpowiedź na moje pytanie:
czy Jezus jawnie sprzeciwia się Ojcu,
w kontekście zapłaty oko za oko, czy nienawiści,
ponieważ stanowisko Boga-Stwórcy w ST jest inne niż Jezusa w NT.
Tak jakby Jezus sprzeciwiał się Bogu-Stwórcy z ST lub pochodził od innego Boga.
Wszak Bóg-Stwórca uprzedzał o istnieniu innych bogów i przestrzegał przed nimi ludzi:
"Nie będziesz miał cudzych bogów przede Mną!"

To jest aktualna moja wątpliwość i pewnie prędzej czy później się jakoś wyjaśni.
Jeśli tu można, to wolałbym prędzej. :razz:

Pt cze 28, 2024 11:04

C2H6O - masz podawane odpowiedzi, ale skoro je ignorujesz, to pytaj dalej; george45 odpowie Ci... :lol:

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Pt cze 28, 2024 11:40

@C2H6O
Cytuj:
Nienawiść to nienawiść.
(...)

Popadasz w sprzeczność z samym sobą. Bo twierdzisz, że nie można opierać się na znaczeniu pojedynczego słowa, lecz należy uwzględniać kontekst. Ale dla interpretacji innej Jezusowej wypowiedzi (Łk. 14,26) odrzucasz wszelkie konteksty i twierdzisz, że "nienawiść to nienawiść".
W przypadku rozważania Mt. 6,3 przytaczasz kontekst i twierdzisz:
Cytuj:

A przecież mógłbym odpowiedzieć, że przecież: "wie, to wie".
Dlaczego w moim przykładzie interpretacja literalna jest "zbędna i głupia" a w Twoim, jest jak najbardziej uzasadniona i pełna mądrości? Czy dlatego, że to Twój przykład?

Pt cze 28, 2024 11:41

Jerzy_67 napisał(a):
C2H6O - masz podawane odpowiedzi,

Nie na moje pytania.

Pt cze 28, 2024 13:00

Rabarbar napisał(a):
Popadasz w sprzeczność z samym sobą. Bo twierdzisz, że nie można opierać się na znaczeniu pojedynczego słowa, lecz należy uwzględniać kontekst. Ale dla interpretacji innej Jezusowej wypowiedzi (Łk. 14,26) odrzucasz wszelkie konteksty i twierdzisz, że "nienawiść to nienawiść".

Pisałem już, że kontekst tam pasuje.

Pt cze 28, 2024 13:01

C2H6O napisał(a):
Zamiast odpowiadać na pytania nieistotne dla wątku wolałbym dostać sam odpowiedź na moje pytanie:
czy Jezus jawnie sprzeciwia się Ojcu,
w kontekście zapłaty oko za oko, czy nienawiści,
ponieważ stanowisko Boga-Stwórcy w ST jest inne niż Jezusa w NT.
Tak jakby Jezus sprzeciwiał się Bogu-Stwórcy z ST lub pochodził od innego Boga.
Wszak Bóg-Stwórca uprzedzał o istnieniu innych bogów i przestrzegał przed nimi ludzi:

To jest aktualna moja wątpliwość i pewnie prędzej czy później się jakoś wyjaśni.
Jeśli tu można, to wolałbym prędzej. :razz:
Mówią, że jeśli dziecko staje się mądrzejsze od rodzica, to świadczy o tym, że rodzić w prawidłowy sposób dbał o jego edukację. Czy zatem słowa dziecka powracającego ze szkół i obwieszczającego swym bliskim: „Mój tatuś mówił, że ziemia płaska, a ja mówię wam, że jest okrągła” uznamy za jawne sprzeciwienie się ojcu?

Ta przestroga, to raczej dotyczy zachowania hierarchii. Ja jestem pierwszy, a po mnie inni Bogowie.

So cze 29, 2024 8:29

@C2H6O
Cytuj:

Nie ma takiego przykazania w Biblii.
Przytaczasz wersję z katolickiego katechizmu, a ona jest błędna (bo istotnie odbiega od oryginału - por. Wj. 20,3; Pwt. 5,7).
Tropisz rzekomy sprzeciw Jezusa wobec Boga Ojca, a sam zniekształcasz Jego słowa.

@george45
Cytuj:
Ta przestroga, to raczej dotyczy zachowania hierarchii. Ja jestem pierwszy, a po mnie inni Bogowie.

Ty też nie znasz tekstu Biblii, więc Twój wniosek jest błędny.

So cze 29, 2024 19:24

Rabarbar napisał(a):
@george45
Cytuj:

Ty też nie znasz tekstu Biblii, więc Twój wniosek jest błędny.
Tyle tych Biblii napisano i tłumaczeń pod natchnieniem, że ciężko się połapać, która prawdziwa. Może wskażesz, jaką Ty odnalazłeś i jak w niej wygląda hierarchia?

So cze 29, 2024 19:44

george45 napisał(a):
Tyle tych Biblii napisano

Aż, jedną.
W świetle wypowiedzi okazuje się, że nie tylko nie znasz Biblii, ale nawet nie wiesz, co to jest Biblia.

So cze 29, 2024 21:55

Księga Wyjścia 20,3
(BW v1.5(!)plus+)  Nie będziesz miał innych bogów obok mnie.
(Biblia poznanska v.1.6)  Nie będziesz miał żadnych innych bogów oprócz mnie.
(BT-2 v.1.4)  Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!
(Bw v.1.2)  Nie będziesz miał innych bogów obok mnie.
(BWP v.1.2)  Nie będziesz miał, oprócz Mnie, żadnych bogów.

N cze 30, 2024 6:19

Rabarbar napisał(a):
Księga Wyjścia 20,3
(BW v1.5(!)plus+)  Nie będziesz miał innych bogów obok mnie.
(Biblia poznanska v.1.6)  Nie będziesz miał żadnych innych bogów oprócz mnie.
(BT-2 v.1.4)  Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!
(Bw v.1.2)  Nie będziesz miał innych bogów obok mnie.
(BWP v.1.2)  Nie będziesz miał, oprócz Mnie, żadnych bogów.
W przekładzie dosłownym Piotra Zaremby jest tak:
    Wj 20,3 SNPD
    Nie będziesz miał innych bogów obok Mnie.
A przypis informuje:
    "obok Mnie" [tu jest podany hebrajski zapis] rozumiane jako: (1) "naprzeciw Mnie" (jakby Bóg miał je przed oczami); (2) "których przedkładasz nade Mnie"; w j. polskim wyrażenie "obok Mnie" zdaje się ujmować rzecz najpełniej.

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

N cze 30, 2024 6:28

Idący napisał(a):
george45 napisał(a):
Tyle tych Biblii napisano

Aż, jedną.
W świetle wypowiedzi okazuje się, że nie tylko nie znasz Biblii, ale nawet nie wiesz, co to jest Biblia.

No popatrz, jak to się można pomylić, mi uświadomiłeś, ale zobacz ile Biblii napisanych i przetłumaczonych pod natchnieniem znalazł Rabarbar:
(BW v1.5(!)plus+) Nie będziesz miał innych bogów obok mnie.
(Biblia poznanska v.1.6) Nie będziesz miał żadnych innych bogów oprócz mnie.
(BT-2 v.1.4) Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!
(Bw v.1.2) Nie będziesz miał innych bogów obok mnie.
(BWP v.1.2) Nie będziesz miał, oprócz Mnie, żadnych bogów.[/quote]

Nawet Jerzy_67 odnalazł jakieś natchnione tłumaczenie:
1 naprzeciw Mnie
2 których przedkładasz nade Mnie

Poszukałem i ja natchnionego tłumaczenia, oto co znalazłem:
Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną. Biblia Jakuba Wujka

Wypadałoby stanąć na ubitej ziemi i orężem udowodnić, która z Biblii (czy jej tłumaczenie) jest najbardziej natchniona. Uprzedzam jednak, że jestem młodym wysportowanym mężczyzną, (186 wzrostu, 89 kg wagi), żeby nie było potem „Ja nie wiedziałem, że…”.

N cze 30, 2024 7:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona