Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 268 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona
 prawo moralne a religia 
Autor Wiadomość

Na temat wprowadzania chrześcijaństwa na obce tereny już nie mam siły pisać. Ponownie tylko zauważę, że nie zawsze było to pokojowe "zdobywanie dusz" - co oczywiście nie znaczy, że chrzescijaństwo jest religią propagującą przemoc. I takie samo rozumowanie należy się innym religiom.

Znów piszesz o państwach, rządach, odgórnych wytycznych... I to nie dość, że tylko w islamie, to jeszcze jedynie w niektórych z państw islamskich. Ja nie przeczę, że takie sytuacje się zdarzają. Twierdzę natomiast, że nie jest to regułą.

Piszesz o Hiszpańskiej Inkwizycji. Mniej więcej takie zasady obowiązują w tych najbardziej fundamentalistycznych państwach islamskich. W innych - naprawdę są dużo łagodniejsze. Ale znów - czemu w ogóle zawężać dyskusję do islamu?

To, że wykażemy, iż zasady fundamentalistycznego państwa islamskiego nie są adekwatne do dekalogu, nie znaczy kompletnie nic, ponieważ:
a) jest jeszcze mnóstwo innych państw/religii/kultur,
b) nie o zasady narzucone przez państwa nam chodzi, a o prawa moralne zwykłego człowieka.

Co do "praw człowieka". Pisałam wczoraj - prawo chroniące "mnie" musi się powoli stawać prawem chroniącym coraz większą społeczność, a więc automatycznie - obowiązkiem chronienia innych narzuconym między innymi właśnie mnie. Pytanie tylko jak szerokiej grupy osób on dotyczy...

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn sie 15, 2005 16:02
Pod wpływem różnych czynników ( w tym nasilonej propagandy ateistycznej, często mocno przekręcającej fakty historyczne) skłonni jesteśmy do nadmiernie surowej oceny własnego postępowania oraz idealizowania postępowania innych ... :(
Po to, by zrozumieć jak było naprawdę - potrzeba nam rzeczywistej, dokładnej oceny własnej przeszłości - oraz realnej oceny dokonań innych.
W tej konfrontacji - na prwno nie wypadamy źle - pomimo niejednego błędu, jaki nam się w przeszłości zdarzyło popełnić.
"Nie wypada" nam mówić źle o innych ... :(
Tylko - dlaczego mamy zaniżać własną samoocenę - jeżeli możemy wręcz pochlubić sie wieloma dokonaniami - których nie udało się osiągnąć innym :co: ??
Nie bez powodu przyrównałem różne religie ...
Nie przyrównałem natomiast "dokonań" ateizmu...
A skutki 'ateizacji' były (i są) przeciez straszliwe ... :(

Pn sie 15, 2005 17:04

Cytuj:
"Ekspansja" religii możliwa jest dwoma drogami - drogą pokojową (trafianie do przekonania ludzi) oraz drogą zdobyczy militarnych - i scisłego podporzadkowywania sobie podbitych ludów drogą przemocą ...
Co do tego pierwszego - to nikt chyba nie ma wątpliwości - jest to droga "zdobywania dusz" jak najbardziej ludzka.
Chrześcijaństwo zdobywało "rząd dusz" przede wszystkim drogą pokojową - po prostu wysyłało misjonarzy do krajów ewangelizowanych.

Wybitnie. Masakry rdzennej ludnosci (Inkowie, Indianie, trucie wodka, Aborygeni, Tasmani, o mieszkancach Afryki nie wspomne - nic tylko zdobywanie dusz metoda jak najbardziej ludzka.
Cytuj:
Zauważ, ze nawet tzw. "Inkwizycja hiszpańska" (połączenie sądów cywilnych i kościelnych w warunkach zagrożenia wojennego) dawała możliwość wyboru (twardy, bo twardy, lecz był)
- zachowania swoich wierzeń i opuszczenie kraju
lub
- mozliwość przejścia na chrzescijaństwo.
W innym katolickim kraju - w Polsce wyglądało to nieco inaczej
- istniała tolerancja religijna wobec wszystkich wyznań - o ile tylko Wyznawcy podporządkowywali się włdzy cywlilnej

O inkwizycji juz nie napisze.

Cytuj:
Spójrz na realia - nawet w dzisiejszych czasach w krajach islamskich grozi kara śmierci przez ukamienowanie Wykrzyknik za przejście na inną religię (np. Chrześcijaństwo) - lub za same ... zbliżenie seksualne z innowiercą

Robisz regule, tam gdzie ona nie wystepuje, a na dodatek na podstawie zachowan, ktore wg wielu muzulman sa sprzeczne z Koranem. Po prostu klamiesz i wprowadzasz w blad

Jesli uwazasz, ze to prawda - udowodnij mi prosze, ze takie praktyki sa powszechne w takich muzulmanskich krajach jak: Jemen, Jordania, Egipt, Maroko. Jesli nie potrafisz - wycofaj sie z tego twierdzenia.

Dlaczego patrzysz na islam pod wzgledem krajow fanatycznych? Fundamentalnych, w ktorych panuja rzady terroru? Pasuje Ci akurat takie spojrzenie? A moze tak przyczytaj o inych?

Cytuj:
"Rząd dusz" zdobywany był w Chrześcijaństwie przez nawracanie - nie przez zdobycze militarne.
Jeżeli zaś chodzi Ci o zniszczenie cywlizacji np. Azteków - zauważ, ze zrobiła to garstka ludzi stająca przed wielotysięczną potęgą ...
Potęgą, która - z przyczyn czysto religijnych - przesiąknięta była krwią, gdzie w ofireze "bogom" nie wahano się nawet poświęcać dzieci ... Smuteczek

Straszne! I to dalo prawo hiszpanom do zabijania kobiet i dzieci, trucia calych wiosek, zabijania bez patrzenia na cokolwiek, na dodatek ludzi praktycznie bezbronnych (brak uzbrojenia i jakichkolwiek zbroi? Allejua! Chwala mordercom! W "garste" osob wycieli cala prawie caly narod! W tym kobiety i dzieci! Chwala im, chwala!

A przepraszam - a Indianie w ameryce polnocnej? Wycinani w pien? A Aborygeni, nie skladajacy ofiar z dzieci? A Tasmani, wycieci calkowicie w pien (ostatnia tasmanka zmarla przed druga wojna swiatowa). Ot i powod do dumy!

Ddv - to co robily dawniej panstwa islamskie bylo ekspansja terytorialna, co dokladnie i nawet w gorszy sposob zrobily panstwa chrzescijanskie, kolonizujac inne kontynenty.

Pokaz mi prosze jedna europejska kolonizacje, ktora nie odbyla sie mez mordow ludnosci miejscowej. Daj tylko przyklad.

Poza tym - juz pisal Ci saxon, pisalem ja, pisala Angua.
Po pierwsze: dlaczego motywujesz swoje zdanie tylko islamem?
Po drugie: dlaczego na islam patrzysz tylko przez pryzmat panstw fanatycznach, rzadzonych terrorem przez fanatykow, kiedy jest tyle przykladow panstw liberalnych?
Dlaczego klamiesz usilujac z regul w tych panstwach (potepianych zreszta przez czesc muzulmanow) zrobic reguly dla calego islamu?

Na tej samej zasadzie ja moge stwierdzic, ze wszystkie panstwa chrzescijanskie sa jak faszystowskie niemcy, bo w koncu Hitler dostal od owczesnego papieza blogoslawienstwo na wojne. To jest dokladnie Twoj sposob myslenia, tylko, ze w druga strone.

Crosis

Pn sie 15, 2005 20:56

Cytuj:
Jest obowiązkiem muzułmanina traktować z należnym szacunkiem i sprawiedliwie wszystkich ludzi, nawet wrogów.

Allah (subhana wa teala) Rzekł w Qur’anie, co oznacza w języku polskim:

“..I niech nienawiść do jakiegokolwiek ludu nie skłania was do grzechu, abyście nie popełnili niesprawiedliwości. Bądźcie sprawiedliwi! To jest najbliższe bogobojności. Bójcie się Boga! Zaprawdę, Bóg jest w pełni świadomy tego, co czynicie!” [TZQ 5:8]

To z oficjalnej strony Islamu w Polsce.

Pn sie 15, 2005 21:31

To chyba rozjaśnia nieco kwestię zasad obowiązujących w islamie. Jeszcze raz przypomnę to, o czym pisaliśmy oboje z Crosisem - łamanie tych praw przez państwa fundamentalistyczne nie oznacza, że one nie istnieją. Raz. Dwa - mamy szereg innych religii, o których nie wspominasz.

Generalnie - zależałoby mi, żebyś odniósł się do całości ostatniego postu Crosisa; napisał między innymi nieco mocniej to, o czym wspominaliśmy wcześniej, a na co nie odpowiedziałeś.

Dziękuję :)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn sie 15, 2005 21:43
Ddv!

Wybitnie. Masakry rdzennej ludnosci (Inkowie, Indianie, trucie wodka, Aborygeni, Tasmani, o mieszkancach Afryki nie wspomne - nic tylko zdobywanie dusz metoda jak najbardziej ludzka.

Nie wiedziałem,ze misjonarze mordowali, truli wódką i tak dalej... :o
Możesz podać na to jakieś konkretne przykłady :co: ??

Crosis napisał(a):
O inkwizycji juz nie napisze.

Lepiej wpierw poczytaj - zanim napiszesz ...

Crosis napisał(a):
Robisz regule, tam gdzie ona nie wystepuje, a na dodatek na podstawie zachowan, ktore wg wielu muzulman sa sprzeczne z Koranem. Po prostu klamiesz i wprowadzasz w blad

A zatem niedawne doniesienia prasowe to fałsz i wprowadzanie w bła :co: ??
Zapoznaj się z sytuacją na świecie, oskarż dziennikarzy - bądź przesań bujać w obłokach ...
Crosis napisał(a):
Jesli uwazasz, ze to prawda - udowodnij mi prosze, ze takie praktyki sa powszechne w takich muzulmanskich krajach jak: Jemen, Jordania, Egipt, Maroko. Jesli nie potrafisz - wycofaj sie z tego twierdzenia.

Oprócz wymienionych przez Ciebie krajów istnieją również takie jak Iran, był Afganistan z ich rządami Talibów, jest nadal Arabia Saudyjska, Tunezja oraz wiele jeszcze innych krajów - takich w których panuje czysto islamskie prawo szariatu - i gdzie prawa człowieka nie są respektowane.
Piszez głupoty, Crosis. :(
Crosis napisał(a):
Dlaczego patrzysz na islam pod wzgledem krajow fanatycznych? Fundamentalnych, w ktorych panuja rzady terroru? Pasuje Ci akurat takie spojrzenie? A moze tak przyczytaj o inych?

Bo fanatyzm jest niejako zakorzeniony w tą Wiarę - tam, gdie państwo rządzi się rządami religii - tam wszedzie jest przemoc i zatrzymanie w rozwoju gospodarczym i społecznym na poziomie sprzed kilkuset lat ...

Crosis napisał(a):
Straszne! I to dalo prawo hiszpanom do zabijania kobiet i dzieci, trucia calych wiosek, zabijania bez patrzenia na cokolwiek, na dodatek ludzi praktycznie bezbronnych (brak uzbrojenia i jakichkolwiek zbroi? Allejua! Chwala mordercom! W "garste" osob wycieli cala prawie caly narod! W tym kobiety i dzieci! Chwala im, chwala!

Dwustu Hiszpanów Corteza przeciwko kilkutysięcznej armii ...
ładnie równe szanse ...
Crosis napisał(a):
A przepraszam - a Indianie w ameryce polnocnej? Wycinani w pien? A Aborygeni, nie skladajacy ofiar z dzieci? A Tasmani, wycieci calkowicie w pien (ostatnia tasmanka zmarla przed druga wojna swiatowa). Ot i powod do dumy!

Znów - jak wyżej - wycinani byli przez misjonarzy, Inkwizycję czy też ...
przez na wpół "zlaicyzowanych" władców "świeckich" :co:
Wojna z Dakotami i innymi plemionami AP to przecież czysta wojna o zdobycie terytorium - podobnie jak
Crosis napisał(a):
Ddv - to co robily dawniej panstwa islamskie bylo ekspansja terytorialna,

Crosis napisał(a):
Pokaz mi prosze jedna europejska kolonizacje, ktora nie odbyla sie mez mordow ludnosci miejscowej. Daj tylko przyklad.

Jak wyżej - czy Kościól lub organizacje kościelne przymuszały pod groźbą smierci do przejścia na Chrześcijaństwo - czy też władze cywline działając w swoim własnym, doraźnym interesie (nie respektujące zaleceń religii ) robiły sobie "czystki etniczne" - by dopireo pod wpływem ludzkich odzczuć dać możliwość przyłączenia sie do Społeczeństwie - lub życia według dawnych wierzeń na wyznaczonych terytoriach :co:
Przypomnę -
Cytuj:
Niewolnictwo zniesiono postanowieniami kongresu wiedeńskiego w 1815. Na stałe jako pierwsza zakazała go Wielka Brytania 25 marca 1807.

Idea zniesienia niewolnictwa (abolicjonizm) była jedną z przyczyn wojny secesyjnej w USA.

Liga Narodów w roku 1926 zakazała handlu niewolnikami, jednak niewolnictwo przetrwało formalnie aż do połowy XX wieku, Arabia Saudyjska zabroniła go dopiero w 1962 r.

Chociaż system ten jest obecnie powszechnie potępiany, to w wielu rejonach świata wciąż istnieje, np. w Brazylii (produkcja tytoniu w Rio Grande do Sul), czy w Afryce (kakao do czekolad).

Crosis napisał(a):
Poza tym - juz pisal Ci saxon, pisalem ja, pisala Angua.

Nie wiem, czy zrozumiałeś to, co pisął Saxon:
saxon napisał(a):
Przyjacielu

Mój Kościół - między innymi w tych dokumentach, które podałem, uczy mnie, co więcej wręcz nakazuje - szanować inne religie i ich wyznawców.

Co więcej mój Pan Bóg uczy mnie miłości i to nawet nieprzyjaciół.....

Religia nie nakazuje mi mordować w imię "świętej wojny" - wręcz odwrotnie.
Nakazuje mi wrecz miłować nieprzyjaciół - lecz nie zabrania mi się bronić.
Crosis napisał(a):
Po pierwsze: dlaczego motywujesz swoje zdanie [b]tylko islamem?
Po drugie: dlaczego na islam patrzysz tylko przez pryzmat panstw fanatycznach, rzadzonych terrorem przez fanatykow, kiedy jest tyle przykladow panstw liberalnych?

Przyrównałem kilka systemów religijnych - nwidzę, że nie zauwazyłeś ... :(
Crosis napisał(a):
Dlaczego klamiesz usilujac z regul w tych panstwach (potepianych zreszta przez czesc muzulmanow) zrobic reguly dla calego islamu?

Jak słusznie zauważyłeś - przez część Muzułmanów.
Pytanie tylko - czy większa częśc popiera terrorystów - czy też popiera demokrację ... :co:
Bo po ostatnich zamachach - np. w Hiszpanii i Londynie - mam poważne wątpliwości ...

Zdajesz Ty sobie sprawę z tego, co by się stało gdyby Papież nie ucałował Koranu - i nie odżegnał się od wejscia Amerykanów do Iraku :co: ??
Przecież - to groziło konfliktem religijnym - wywołanym przez władze "cywilne" ...
Za który winą obarczono by kiedyś w historii najprawdopodobniej Kościół...
Bo przecież - w pojęciu co niektórych - Amerykanie to Chrześcijanie :co: ??
A tak już w historii nieraz bywało - kto inny "namącił" - Chrześciajnie musieli wypić nawarzone "piwo ... :(

Pn sie 15, 2005 21:55

Muzułmanom również - zobacz cytat powyżej.

I jeszcze fragment wywiadu z Wojciechem Kilarem
Cytuj:
kiedy zadzwoniliście z propozycją rozmowy, akurat czytałem "Siłę rozumu" Oriany Fallaci. Im dłużej czytałem, tym większą rację przyznawałem autorce. Po telefonie z "Tygodnika" zacząłem zastanawiać się nad tym, co powiedzieć o Maryi. I wtedy uzmysłowiłem sobie, że słowa Fallaci budzą we mnie nienawiść. Złapałem się na tym, że się im poddałem. Być może i tak bym potem otrzeźwiał, ale właśnie wtedy, gdy odżyły we mnie wspomnienia z Jasnej Góry, przyszedł moment zastanowienia, że nie tędy droga, pomimo wszystkich racji Oriany Fallaci. Przecież miłość, jak czytamy w hymnie św. Pawła, musi być cierpliwa. Dodałbym jeszcze – wytrwała.

Więc nie wyciągałabym z zamachów wniosku o większości.

Zresztą mówimy o zasadach czy poglądach większości? Bo jeśli o większości, to mogłoby się okazać, że większość katolików akceptuje rozwody i np. aborcję w przypadku gwałtu... Wyciąganie z tego wniosków, że wiara katolicka dopuszcza rozwody i aborcję uznałbyś za nieuprawnione, prawda? Więc czemu taki sam sposób wnioskowania stosujesz w przypadku Islamu?

Pn sie 15, 2005 22:10

Cytuj:
Nie wiedziałem,ze misjonarze mordowali, truli wódką i tak dalej... WoooW
Możesz podać na to jakieś konkretne przykłady Że jak? Pytajnik

Widzisz - chodzilo mi o zobrazowanie luki Twojego rozumowania - ja nie nazywam tego dzialalnoscia misyjna, a kolonizacja, ktora wlasnie sie tak odbywala. A dokladnie taka kolonizacje przeprowadzaly panstwa muzulmanskie. To bylo dokladnie to samo - ekspansja terytorialna - kraje chrzescijanskie robily dokladnie to samo. A dzialalnosc misyjna zaczela sie wielle lat po pierwszych kolonizacjach.

Cytuj:
A zatem niedawne doniesienia prasowe to fałsz i wprowadzanie w bła Że jak? Pytajnik
Zapoznaj się z sytuacją na świecie, oskarż dziennikarzy - bądź przesań bujać w obłokach

Ddv! Czy w koncu przytoczysz mi takie doniesienia prasowe z Egiptu, Jemenu czy Jordanii?

Piszac o panstwach islamskich piszesz tylko o panstwach rzadzonych rzadami terroru, ktore to rzadu spotykaja sie z krytyka innych panstw i sllamskich i do tego probujesz nam wmowic ze jest to regula dlla wszystkich panstw islamskich?

Cytuj:
Oprócz wymienionych przez Ciebie krajów istnieją również takie jak Iran, był Afganistan z ich rządami Talibów, jest nadal Arabia Saudyjska, Tunezja oraz wiele jeszcze innych krajów - takich w których panuje czysto islamskie prawo szariatu - i gdzie prawa człowieka nie są respektowane.
Piszez głupoty, Crosis. Smuteczek

Ja nie przecze temu co sie dzieje w Afganistanie, Arabia Saudyjska jest akurat bardziej tolerancyjna, a o Tunezji Ty piszesz bzdury.

Piszac o panstwach islamskich piszesz tylko o panstwach rzadzonych rzadami terroru, ktore to rzadu spotykaja sie z krytyka innych panstw i sllamskich i do tego probujesz nam wmowic ze jest to regula dlla wszystkich panstw islamskich?

Cytuj:
Bo fanatyzm jest niejako zakorzeniony w tą Wiarę - tam, gdie państwo rządzi się rządami religii - tam wszedzie jest przemoc i zatrzymanie w rozwoju gospodarczym i społecznym na poziomie sprzed kilkuset lat ...

I udowodnij mi, w swietle tego co pisala jo_tka, ze fanatyzm jest zakorzeniony w islam?

Cytuj:
Jest obowiązkiem muzułmanina traktować z należnym szacunkiem i sprawiedliwie wszystkich ludzi, nawet wrogów.

Allah (subhana wa teala) Rzekł w Qur’anie, co oznacza w języku polskim:
“..I niech nienawiść do jakiegokolwiek ludu nie skłania was do grzechu, abyście nie popełnili niesprawiedliwości. Bądźcie sprawiedliwi! To jest najbliższe bogobojności. Bójcie się Boga! Zaprawdę, Bóg jest w pełni świadomy tego, co czynicie!” [TZQ 5:8]

To doslowny cytat z Koranu.

Cytuj:
Nakazuje mi wrecz miłować nieprzyjaciół - lecz nie zabrania mi się bronić.

Przytocz mi cytat z Koranu, allbo z jakiejs innej wielkiej religii swiata, ktory karze to robic. Jesli nie potrafisz, wycofaj sie z tego pogladu.

Cytuj:
Znów - jak wyżej - wycinani byli przez misjonarzy, Inkwizycję czy też ...
przez na wpół "zlaicyzowanych" władców "świeckich" Że jak?
Wojna z Dakotami i innymi plemionami AP to przecież czysta wojna o zdobycie terytorium

Wiazaca sie potem z ewangelizacja na sile, na dodatek z poparciem kosciola, bo kolonizacja odbywala sie kosztem pogan. Wszak wycinania autochtonow chrzescijanstwo nie potepialo. Czyli dokladnie taka sama zasada jak w czasie ekspansji terytorialnej panstw islamskich.

Cytuj:
Jak wyżej - czy Kościól lub organizacje kościelne przymuszały pod groźbą smierci do przejścia na Chrześcijaństwo - czy też władze cywline działając w swoim własnym, doraźnym interesie (nie respektujące zaleceń religii ) robiły sobie "czystki etniczne" - by dopireo pod wpływem ludzkich odzczuć dać możliwość przyłączenia sie do Społeczeństwie - lub życia według dawnych wierzeń na wyznaczonych terytoriach Że jak?

A czy chrzescijannie potepili wycinacie autochtonow, czy raczej bez zazenowania osiedlali sie na ich terytoriach?

Cytuj:
Przyrównałem kilka systemów religijnych - nwidzę, że nie zauwazyłeś ...

Od kilku postow piszesz tylko o islamie na dodatek za przyklady podajac tylko panstwa fundamentalne, rzadzone terrorem i klamiac, piszac, ze zachowania tam wystepujace (przez innych mjuzulman potepiane) sa prawami calego silamu

Cytuj:
Jak słusznie zauważyłeś - przez część Muzułmanów.

Piszac o panstwach islamskich piszesz tylko o panstwach rzadzonych rzadami terroru, ktore to rzadu spotykaja sie z krytyka innych panstw islamskich i do tego probujesz nam wmowic ze jest to regula dlla wszystkich panstw islamskich?

Oto panstwa islamskie na swiecie:
Obrazek

Prosze. w tym momencie przytocz mi z tej mapy nazwy panstw rzaodzonych rzadami terroru, gdzie za zmiane religii i stosunek seksualny z osoba innej wiary karze sie smiercia.

Crosis

Pn sie 15, 2005 22:16
Nie mam już dziś czasu - więc odpowiem na tyle, ile zdążę - później może mnie zaś duugo nie być na forum

Crosis napisał(a):
Widzisz - chodzilo mi o zobrazowanie luki Twojego rozumowania - ja nie nazywam tego dzialalnoscia misyjna, a kolonizacja, ktora wlasnie sie tak odbywala. A dokladnie taka kolonizacje przeprowadzaly panstwa muzulmanskie. To bylo dokladnie to samo - ekspansja terytorialna - kraje chrzescijanskie robily dokladnie to samo. A dzialalnosc misyjna zaczela sie wielle lat po pierwszych kolonizacjach.

Tyle tylko, że sten sposób kolonizacji jest sprzeczny z metodami działań Chrześcijaństwa - dlaczego więc próbujesz obarczać cały Kościól i całe Chrześcijaństwo tymi działaniami :co: ??
Niestety - nie można tego samego powiedzieć o "metodologii " działań Islamu - w regligię którego wpisana wręcz jest "walka z niewiernymi".

Crosis napisał(a):
Ddv! Czy w koncu przytoczysz mi takie doniesienia prasowe z Egiptu, Jemenu czy Jordanii?

A poza tym - jakie jeszcze kraje :co:
ja dodałbym może jeszcze .. Kuwjet i Turcję, gdzie żyje się w miarę "po ludzku".
Tyle tylko, ze ... są to wszystko kraje, które były (bądź są) ściśle powiązane ze światem zachodnim - i w którym nie panują rządy islamskich przywódców religijnych ...
Weź jednak kraje obok - np. Arabię Saudyjską i Sudan ...

Tyle na razie ...

Pn sie 15, 2005 22:32
http://www.amnesty.org.pl/index.php/ai/ ... /full/2736

Pn sie 15, 2005 22:34

Zgadzasz się z przesłaniem tych słów?

I niech nienawiść do jakiegokolwiek ludu nie skłania was do grzechu, abyście nie popełnili niesprawiedliwości. Bądźcie sprawiedliwi! To jest najbliższe bogobojności. Bójcie się Boga!

Pn sie 15, 2005 22:42
Jeszcze raz napisze: znajdz mi fragmenty Koranu, w swietle przytoczonych tez przez jo_tke, w ktorych nawoluje sie do zabijania niewiernych, zabijania za kontakty homoseksualne i zmiane wiary

A potem odroznij KORAN od tego co robia rzady krajow fundamentalnych a na koniec to Ty piszesz o regulach w swiecie islamskich - jesli tak, to wypisz kraje w ktorych takie zasady sie stosuje. Po kolei

Skoro zgadzasz sie, ze przyklad Turcji, Jemenu, Jordanii, Egiptu pokazuje, ze mozna stworzyc panstwo islamskie oparte na zasadach KORANU bez zabijania, karania itd, to zaprzeczasz Twoim wczesniejszym stwierdzeniom

Poza tym - homoseksualisci sa tez dyskryminowani w chrzescijanstwie. Uwazani za grzech. Roznica jest taka, ze dtady panstw chrzescijanskich tak jak rzady czesci panstw muzulmanskich nie karza homoseksualistow prawnie

Dzialania, ktore pojawily sie podczas ekspansji islamu i zasady stosowane w krajach islamskich rzadzonych przez fanatykow, tez sa sprzeczne z nauka KORANU. Dlaczego wiecz obraczasz za to caly islam?

Crosis

Pn sie 15, 2005 22:44
Skandal wydalenia Ammara

Polskie władze wysłały człowieka do kraju, w którym jest zagrożony torturami a nawet śmiercią.
Pod koniec maja wydalono do Jemenu Jemeńczyka, Ahmeda Ammara, duchownego muzułmańskiego, który jest aktywnym działaczem przeciwko wojnie w Iraku.
W Jemenie Ammar został natychmiast aresztowany. Tymczasem w kraju tym stosuje się tortury i zabija protestujących przeciwko wojnie w Iraku (patrz obok).

http://www.republika.pl/pracdem0/strony ... 672004.htm
Przejrzałem częśc z raportów "Amnesty International" - i wycofuję sie z tego, co powiedziałem o Turcji.
ponadto -
Maroko, Sudan, Mołdowa, Algieria, Sudan - to kraje które przewijają się w raportach "AI" o łamanie praaw człowieka po wsepnym tylko przejrzeniu materiałów.
Podobnie zresztą jak USA (po wojnie w Zatoce) oraz "zlaicyzowany" Meskyk ...
Tyle na teraz - dobranoc !

Pn sie 15, 2005 22:58
Cytuj:
Sura Cytat Kontekst historyczny zapisu
II, 190-191 "Zwalczajcie na drodze Boga tych, którzy was zwalczają, lecz nie bądźcie najeźdźcami. Zaprawdę Bóg nie miłuje najeźdźców! I zabijajcie ich, gdziekolwiek ich spotkacie, i wypędzajcie ich, skąd oni was wypędzili! Prześladowanie jest gorsze niż zabicie. I nie zwalczajcie ich przy świętym Meczecie, dopóki oni nie będą was tam zwalczać. Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciw wam, zabijajcie ich!" (II, 190-191) Wersety te stanowiły koraniczne podstawy prowadzenia wojny(*). Jest to zarazem pierwsze wezwanie koraniczne skierowane do muzułmanów, aby prowadzili walkę(*), w ścisłym związku z surą IX, 5(*). Wezwania "nie bądźcie najeźdźcami" przypominają regułę wypracowanej w średniowieczu idei wojny sprawiedliwej. Wszystko byłoby dobrze, gdyby pierwsi muzułmanie kierowali się tą zasadą. Tymczasem trzymając się sensu sury II, 190-191 widać wyraźnie, że jest ona oskarżeniem dla samych muzułmanów za podboje chrześcijańskich krajów... Wypraw łupieżczych na Syrię i Egipt z lat 636-641 dokonali wyznawcy islamu jako agresorzy. Z czasem na gruncie teologii muzułmańskiej rozwinięto teorię, że zawieszenie broni z krajami wrogimi mogło zawsze zostać wypowiedziane jednostronnie, jeśli to było korzystne dla islamu(*). Prawne rozróżnienia kategorii ziem zdobytych i propaganda podbojów ewoluowały w miarę rozwoju ekspansji islamu(*), wtedy myśl sury II, 190 "lecz nie bądźcie najeźdźcami" nie była brana pod uwagę.
II, 216 "Przepisana jest wam walka, chociaż jest wam nienawistna". Przepis ten nosi również piętno pierwszych wojen, które prowadzili muzułmanie. Przytoczony fragment zawiera usprawiedliwienie zbrojnej walki wiernych przeciwko Mekkańczykom, jeśli zajdzie potrzeba nawet w miesiącach świętych, które w tradycji arabskiej były miesiącami pokoju (II, 217)(*)
IV, 74 "Niechże walczą na drodze Boga ci, którzy za życie tego świata kupują życie ostateczne! A kto walczy na drodze Boga i zostanie zabity albo zwycięży, otrzyma od Nas nagrodę ogromną". Fragment mówi o problemach wojny świętej (g'Sihad) i zainspirowany został bitwą pod Uhud(*).
VIII, 12 "Twój Pan objawił aniołom: Oto Ja jestem z wami! Umocnijcie więc tych, którzy wierzą! Ja wrzucę strach w serca niewiernych. Bijcie ich więc po karkach! Bijcie ich po wszystkich palcach". Wypowiedź nawiązuje do walki zbrojnej Mahometa z Mekkańczykami lub szczepem żydowskim Banu Qu-rayz.a. Wers tematycznie należy do grupy VIII, 11-15, gdzie przypomina się szczęśliwe dla muzułmanów wydarzenie, tzn. silny deszcz(*).
IX, 5 "A kiedy miną święte miesiące, wtedy zabijajcie bałwochwalców, tam gdzie ich znajdziecie; chwytajcie ich, oblegajcie i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki!". Bezwzględna walka z politeistami dozwolona jest po zakończeniu świętych miesięcy, które były dziedzictwem staroarabskim(*).
IX, 36 "Przeto nie czyńcie sobie niesprawiedliwości w tych miesiącach i zwalczajcie bałwochwalców w całości, tak jak oni was zwalczają w całości". Niektórzy komentatorzy zastanawiają się, czy ten fragment wyraża akceptację prowadzenia wojen z "niewiernymi" również w czasie świętych miesięcy(*).
IX, 73 "O Proroku! Walcz przeciwko niewiernym i przeciwko obłudnikom i bądź dla nich surowy!" Zachęta Mahometa do walki z politeistami i przeciwnikami rodzącego się islamu(*).
XXII, 39 "Wolno walczyć tym, którzy doznali krzywdy". Mahomet podaje zasadność walki militarnej przeciw Mekkańczykom(*).
XXV, 52 "Nie słuchaj więc niewiernych i zwalczaj ich z wielkim zapałem, przy jego pomocy". Być może chodzi tu o zwalczanie przeciwników za pomocą Koranu(*).
XLVIII, 16 "Powiedz beduinom, którzy pozostali w tyle: Będziecie niebawem wezwani przeciwko ludowi odznaczającemu się groźną dzielnością. Będziecie walczyć z nimi albo też oni się całkowicie poddadzą". Nie wiadomo dokładnie, o jaki lud tu chodzi. Niektórzy uważają, że chodzi tutaj o plemiona beduińskie, inni twierdzą, że wers nawiązuje do walki przeciw Persom i Bizantyjczykom(*).
XLVII, 4 "Kiedy więc spotkacie tych, którzy nie wierzą, to uderzcie ich mieczem po szyi; a kiedy ich rozbijecie, to mocno zaciśnijcie na nich pęta". Mowa o bitwie i braniu wrogów do niewoli(*).
XLIX, 15 "Wiernymi są tylko ci, którzy uwierzyli w Boga i Jego Posłańca potem nie mieli wątpliwości i walczyli swoimi majątkami i swoimi osobami na drodze Boga". Aluzja do walk na rzecz islamu.
LXI, 4 "Zaprawdę, Bóg miłuje tych, którzy walczą na Jego drodze w zwartych szeregach, jak gdyby byli budową solidną". Wers nawiązuje do bitwy pod Uhud i do wypowiedzenia posłuszeństwa muzułmanów w czasie tej potyczki(*).
LXVI, 9 "O Proroku! Zwalczaj niewiernych i obłudników i bądź względem nich surowy!" Zachęta Mahometa do walki z politeistami i przeciwnikami rodzącego się islamu.
Sumując, g'Sihad w Koranie jest terminem, który oznacza zobowiązanie muzułmanów do walki na rzecz islamu ze wszystkich sił: ziemskimi dobrami i własną osobą, również w aspekcie walki militarnej. Mahomet uważał, iż święta wojna wymaga mobilizacji ze strony wszystkich muzułmanów, którzy są zdolni do noszenia broni. Zdobycie Mekki nie wyeliminowało idei świętej wojny z programu Proroka(*). O tych, którzy zginą w świętej walce, Mahomet mówił, że Bóg kupił "ich dusze i ich majątki, w zamian za co otrzymają Ogród" (IX, 111). Łupieżcze wojny prowadzone przez Mahometa i pierwszych muzułmanów dokonywane były w duchu religijnym.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IR ... na_01.html
Miłych snów, crosis... ;) :P

Pn sie 15, 2005 23:05
Ciagle unikasz odpowiedzi na moje stwierdzenia:
nie pokazales gdzie w KORANIE (w swietle tego co juz dwa razy napisala Ci jot_ka jest napisane, ze takie praktyki sa konieczne i nieodzowne w panstwie islamskim

I jeszcze raz:

Dzialania, ktore pojawily sie podczas ekspansji islamu i zasady stosowane w krajach islamskich rzadzonych przez fanatykow, tez sa sprzeczne z nauka KORANU. Dlaczego wiecz obraczasz za to caly islam?

Crosis

Pn sie 15, 2005 23:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 268 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona