Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
 Ateizm (epidemia) - temat dla wierzących 
Autor Wiadomość

Tak to jest jak jest rozmowa o kosciele i jego pomocy dla biednych tego swiata ,( bo wiekszosc tutaj na forum kosciol katolicki calego swiata postrzega przez pryzmat wad zasciankowego ksiedza w jakims pcimiu dolnym ) a ktos inny przyczepi sie do szczegolu w jakims tekscie...to pozniej ten szczegol jest walkowany przez kolejnych kilka postow az wroci sie znowu do meritum tematu glownego 8)

Pt kwi 07, 2006 21:45

Czy ktoś z was próbował wyzbyć się tradycji, przeżyć, wspomnień, historii i wszystkiego co go otacza... próbował nie polemizować, szukać dowodów, prawdy, kłamstwa dobra i zła... odseparowac sie od swiata duchowego... jednoczesnie normalnie żyć ... czekając aż przyjdzie do niego myśl o tym że potrzebuje terminu "Bóg" ...

Pt kwi 07, 2006 23:32

Przeczytałeś kochany samego siebie? Ty podejmujesz "prawdziwą" dyskusję? Mówiąc o Ateiźmie jako o grupie ludzi którzy dla głupoty i wygodnictwa obnoszą się z innymi poglądami? Ty się już taki urodziłeś czy próbujesz głupiego udawać? Może nie spotkałeś tolerancyjnego ateisty... ale prędzej skłaniałbym się do twierdzneia, że swoją wypowiedzią wymuszasz nitolerancyjność dla swojej osoby...

ps. moderacja nic na to? ach.. tak zapomniałem... oni tutaj tylko usuwają "niewygodne" posty...

pozdrawiam

Obejrzyj z laski swojej wszystkie posty queera na tym forum i zobacz co on pisze. Ja nie czepiam się tego co on pisze o ateizmie, tylko uprawianej przez niego reklamy ateizmu opartej na rozmaitych klamstach.
Powiedz mi gdzie jest w Bibli napisane to co querre napisal w swoim podpisie a odwolam moje slowa, i że o odnosi się do chrześcijaństwa
To co napisal querre
querre napisał(a):
Obrzydliwości wg Biblii:
- Jedzenie małży
- Dotykanie świni
- Chodzenie do fryzjera
- Wchodzenie niepełnosprawnych do kościoła
- Noszenie ubrań jednocześnie z wełny i bawełny

Ja wiem tylko gdzie jest napisane że mężczyźni wspóżyjący ze sobą nie wejdą do Królestwa niebieskiego.

Querre zestawia swoja tolerancje :? , ateizm, z klamstwami aby uwypuklić wspanialość ateizmu. To jest manipulacja i tyle. Tą technikę stosuje namiętnie na tym forum.
Co do niewierzących którzy są pelni milości dla innych to takich spotkalem. I nie mam żadnych zludzeń że chodzenie do kościala czyni ze mnie baranka. Trzeba czegoś więcej.

Natomiast nie spotkalem tolarancyjnych ateistów. Ci zawsze walczą z wierzącymi i tam się kończy ich tolerancja dla inności.

Pozdrawiam oburzoną

So kwi 08, 2006 6:42

gabriel napisał(a):
Komus sie widzi zdzblo w oku a samemu sie belki u siebie nie umie dostrzec

Takiej chcesz polemiki ? Proszę bardzo:

Co powiesz o polowaniach na czarownice z artykułu sophii ?

Co powiesz o wojnach husyckich i reakcji na reformację ?

Co powiesz o tym co po zdobyciu jednego z miast powiedział Abbott Arnaud-Amaury - "zabijcie wszsytkich, Bóg rozpozna swoich".

Co powiesz o tym jak Hiszpanie wyrzynali w imie Boga Indian w Meksyku i w Peru ?

Co powiesz o jednym z papiezy, który jawnie wspierał Hitlera ???

na takim podziale Ci zależy ? Utożsamiasz ze mna Stalina, Khmerów, Mao, czy Robespierre'a ???

Wiesz, co brak mi słów Panie "źdźbło, belka i oko"...

Ja myślę że nie wymienileś jeszcze żadego z moich grzechów. Nie znasz ich? Jakim argumentem w rozmowie o Bogu jest wyciąganie przykladu ludzi którzy jego nauki nie praktykowali choć ją glosili. Czy z tego wynika, że winni są wszyscy następni chrześcijanie do 20 pokolenia do 40 tego?
Urząd skarbowy odpuszcza po 5 latach. Szereg przetęps się przedawnia po 10 latach. a ja mam odpowiadać za grzechy ludzi których nie znam. OK

Nie chodzi o wojny husysckie jak rozumiem tylko o to że wojujący zawsze zbierają swoje żniwo i wojna jest zla. Jeżeli dziś ją zaczynają na nowo chrześcijanie czy ateiści to tym samym wydają osąd o sobie - nie o Bogu.

Myślę że nikt Ciebie z Hitlerem nie utożsamia to nie są twoje dziela. Podobnie jak wojny husyckie nie są moimi dzielami.
Ja rozumiem że to tylko praktyczne ostrzeżenie, że ktoś kto ufa tylko sobie często staje się potworem mniejszym lub większym i trzeba poznać naukę Boga aby coś z tym zrobić.

Ja rozumiem że chrześcijanin to czlowiek kórego jedynym usprawiedliwieniem jest Jezus i jego męka. On sam jest grzeszny i ulega różnym grzechom, ale szuka stale prawdy, szuka Boga. Nie on sam, nie jego wspaniale czyny, ale Bóg go wyzwala. A jak o Bogu zapomina tylko sam sobą kieruje to często idzie tam gdzie by nie chcial.

Ja widzę wielu wspanialych ludzi w kościele. Oni nie są na świecznikach i o nich media nie piszą. Oni po prostu żyją i kochają innych wszystkich, naprawdę. To od nich tej milości się moge uczyć.

So kwi 08, 2006 7:17
no to do głownego tematu...

Czy ktoś z was próbował wyzbyć się tradycji, przeżyć, wspomnień, historii i wszystkiego co go otacza... próbował nie polemizować, szukać dowodów, prawdy, kłamstwa dobra i zła... odseparowac sie od swiata duchowego... jednoczesnie normalnie żyć ... czekając aż przyjdzie do niego myśl o tym że potrzebuje terminu "Bóg" ...

Ja tak "mniej więcej" żyję, z tymże wiem, że nigdy do mnien ie przyjdzie "potrzeba boga" a jak kiedyś przyjdzie to uznam, że zwariowałem, ale myślę, zę do tego nei nastąpi, bo to są jedynie czcze gadanki i "pobożne życzenia" ludzi pokroju Gabriela i Lucynki, monopolistów i głosicieli "jedynie słusznej prawdy" ;)

pozdrawiam,
michał

So kwi 08, 2006 9:14
sophia napisał(a):

Przeczytałeś kochany samego siebie? Ty podejmujesz "prawdziwą" dyskusję? Mówiąc o Ateiźmie jako o grupie ludzi którzy dla głupoty i wygodnictwa obnoszą się z innymi poglądami? Ty się już taki urodziłeś czy próbujesz głupiego udawać? Może nie spotkałeś tolerancyjnego ateisty... ale prędzej skłaniałbym się do twierdzneia, że swoją wypowiedzią wymuszasz nitolerancyjność dla swojej osoby...

ps. moderacja nic na to? ach.. tak zapomniałem... oni tutaj tylko usuwają "niewygodne" posty...

pozdrawiam

Obejrzyj z laski swojej wszystkie posty queera na tym forum i zobacz co on pisze. Ja nie czepiam się tego co on pisze o ateizmie, tylko uprawianej przez niego reklamy ateizmu opartej na rozmaitych klamstach.
Powiedz mi gdzie jest w Bibli napisane to co querre napisal w swoim podpisie a odwolam moje slowa, i że o odnosi się do chrześcijaństwa
To co napisal querre
querre napisał(a):
Obrzydliwości wg Biblii:
- Jedzenie małży
- Dotykanie świni
- Chodzenie do fryzjera
- Wchodzenie niepełnosprawnych do kościoła
- Noszenie ubrań jednocześnie z wełny i bawełny

Ja wiem tylko gdzie jest napisane że mężczyźni wspóżyjący ze sobą nie wejdą do Królestwa niebieskiego.

Querre zestawia swoja tolerancje :? , ateizm, z klamstwami aby uwypuklić wspanialość ateizmu. To jest manipulacja i tyle. Tą technikę stosuje namiętnie na tym forum.
Co do niewierzących którzy są pelni milości dla innych to takich spotkalem. I nie mam żadnych zludzeń że chodzenie do kościala czyni ze mnie baranka. Trzeba czegoś więcej.

Natomiast nie spotkalem tolarancyjnych ateistów. Ci zawsze walczą z wierzącymi i tam się kończy ich tolerancja dla inności.

Pozdrawiam oburzoną

MIT:

"Homoseksualizm jest grzechem"

FAKTY:

Kościół katolicki rzeczywiscie potępia homoseksualizm, powołując sie na słowa Biblii. W Starym Testamencie praktyki homoseksualne są dwukrotnie potępione jako "obrzydliwe" (Kpł 18,22; 20,13). Jednak w innych nakazach dotyczących Izraelitów tym samym słowem, tłumaczonym jako "obrzydliwe", określa się także: jedzenie małży, dotykanie skóry martwych świń, noszenie przez kobiety ubrań jednocześnie z wełny i bawełny, przycianie włosów wokół skroni przez mężczyzn, zapalanie ognia podczas sabatu, zblizanie się do ołtarza ludzi z defektami fizycznymi.

W Piśmie Świętym znajdujemy też wiele informacji o karze śmierci, na którą zasługują dzieci przekilnające swoich rodziców, czarodzieje, osoby pracujace podczas sabatu, bluźniercy, osoby, które zniewolą i sprzedadzą członka swojego plemienia jako niewolnika. Z drugiej strony akceptowane jest psoiadanie niewolników, jeśli pochodza z innego narodu, lub sprzedanie własnej córki do niewoli. Większosć praw i zakazów opisanych w Starym Testamencie nie obowiązuje chrześcijan, jednak w swej oficjalnej doktrynie Kościół katolicki uparcie trwa przy tych, które odnoszą sie do homoseksualzimu. "

źródło> http://www.porozumienie.lesbijek.org/im ... _mitom.pdf

pozdrawiam,
michał

So kwi 08, 2006 9:45
Jezeli ktos twierdzi, ze nauka wyklucza istnienie Boga, to powinien zapoznac sie np. z pracami fizyka, prof. dr hab. Zbigniewa Jacyny-Onyszkiewicza dotyczacych tej kwestii.

So kwi 08, 2006 13:01

Cytuj:
jako "obrzydliwe", określa się także: jedzenie małży, dotykanie skóry martwych świń, noszenie przez kobiety ubrań jednocześnie z wełny i bawełny, przycianie włosów wokół skroni przez mężczyzn, zapalanie ognia podczas sabatu, zblizanie się do ołtarza ludzi z defektami fizycznymi.

Prosze o linki do samej Biblii z odniesionymi cytatami ..a nie do stron lesbijskich

So kwi 08, 2006 13:25
Ja rowniez, jako katoliczka prosze Cie queer, bys nie profanowal Pisma Swietego.

So kwi 08, 2006 15:25

Cytuj:
Jezeli ktos twierdzi, ze nauka wyklucza istnienie Boga, to powinien zapoznac sie np. z pracami fizyka, prof. dr hab. Zbigniewa Jacyny-Onyszkiewicza dotyczacych tej kwestii.

Jestem w stanie uwierzyć że nauki przyrodnicze nie wykluczają istnienia boga , bo się tym nie zajmują.
Istnieje jednak nauka zwana filozofią , wyposarzona w narzędzie zwane logiką , które to narzędzie wykazuje że bóg to koncepcja pozbawiająca nas zdolności myślenia. Wolnej woli itp. Że jest to koncepcja nijak nie trzymająca się kupy.

So kwi 08, 2006 16:47

Lucyna !

Cytuj:

Jestem w stanie uwierzyć że nauki przyrodnicze nie wykluczają istnienia boga , bo się tym nie zajmują.
Istnieje jednak nauka zwana filozofią , wyposarzona w narzędzie zwane logiką , które to narzędzie wykazuje że bóg to koncepcja pozbawiająca nas zdolności myślenia. Wolnej woli itp. Że jest to koncepcja nijak nie trzymająca się kupy.

Masz racje , jest logika
To powiedz mi jak wg tej logiki bylo mozliwe w ciagu tylko 3 sekund po bing bangu aby powstaly wszystkie prawa fizyczne chemiczne i prawa rzadzace cala mechanika kwantowa.....
Powtarzam w ciagu pierwszych 3 sekund one powstaly po bing bangu

Jak to jest mozliwe ot tak z haosu w ciagu 3 sekund ?

N kwi 09, 2006 14:39

Nie takie rzeczy, które nie mieszczą Ci się w głowie (a pewnie i nam wszystkim) są możliwe. Naprawdę uważasz, że to niemożliwe i za tym musi stać Bóg?!

PS: nasza wiedza o początkach wszechświata nadal jest bardzo mała (jeśli w ogóle coś takiego jest - bo czy wszystko musi mieć początek i koniec?)

N kwi 09, 2006 16:53

Cytuj:
To powiedz mi jak wg tej logiki bylo mozliwe w ciagu tylko 3 sekund po bing bangu aby powstaly wszystkie prawa fizyczne chemiczne i prawa rzadzace cala mechanika kwantowa.....

Niemam najmniejszego pojęcia jak. I tym się właśnie od Ciebie różnie.
Jak niewiem jak to mówie że niewiewm jak.

Nie opowidadam bajek że dziadek z długą brodą je wymyślił.
A może ty mi powiesz z kąd się wzioł dziadek z długą brodą który te prawa wymyślał ?

N kwi 09, 2006 17:27

Gabriel,

Nie takie rzeczy, które nie mieszczą Ci się w głowie (a pewnie i nam wszystkim) są możliwe. Naprawdę uważasz, że to niemożliwe i za tym musi stać Bóg?!

PS: nasza wiedza o początkach wszechświata nadal jest bardzo mała (jeśli w ogóle coś takiego jest - bo czy wszystko musi mieć początek i koniec?)

Tak uwaza ze to niemozliwe aby w 3 sekundach te wszystkie prawa powstaly samem do siebie z chaosu..i to jest wlasnie nielogiczne, a przeciez wy sie poslugujecie wlasnie logika

N kwi 09, 2006 18:41

Gabriel !

Cytuj:

Niemam najmniejszego pojęcia jak. I tym się właśnie od Ciebie różnie.
Jak niewiem jak to mówie że niewiewm jak.

Nie opowidadam bajek że dziadek z długą brodą je wymyślił.
A może ty mi powiesz z kąd się wzioł dziadek z długą brodą który te prawa wymyślał ?

To chrzescijanstwo twierdzi ze Bog to dziadek z dluga broda ?
A czytals wogole biblie ?

N kwi 09, 2006 18:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona