Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 14:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona
 Ateizm to błąd. 
Autor Wiadomość

Co do "odwoływania" niektórych prawd. Jak zawsze nie byłoby dyskusji gdyby wszytskie strony znały Ewangelie.

Przypomnijcie sobie sytuację, kiedy Żydzi chca złapać Jezusa na niezgodności z zakonem. Pytają go, czemu głosi, że grzechem jest opuszczenie żony, skoro w prawie mojżeszowym może to mąż uczynić, dając żonie list rozwodowy. Jezus odpowiada, że prawo to zostało dane wtedy z powodu zatwardziałości serc ludzkich.

Ta scena odnosi się też do innych przepisów prawa mojżeszowego, co potwierdzają potem wielokrotnie Apostołowie w Listach.

Opowieść tybetańska

So wrz 02, 2006 19:12

Tak do prawa MOJZESZOWEGO :P a ja mówiąc o prawie miałem na myśli przykazania i fragmęt ewangeli w którym Jezus uzdrawiając chorego w szabat spotkał sie z oburzeniem faryzeuszy...

So wrz 02, 2006 19:48

Piłem raczej do ateo, niż do Ciebie. On twierdził że mamy dóch różnych Bogów, że przeczy sam sobie i odwołuje prawa.

Opowieść tybetańska

So wrz 02, 2006 19:52

Cytuj:
W ludzkiej naturze jest lek przed nieznanym( i to jest oczywiste nawet dla małego dziecka)... Więc niema co sie dziwic że im bardziej poznawaliśmy Boga tym bardziej zmienialiśmy opinie o nim z surowego tyrana na miłosiernego ojca który oddał za nas życie...

To o czym mówisz to powolna ewolucja tymczasem przez 2000lat nikt tego raczej nie kwestionował potem przyszedł Jezus i wszystko pozmieniał czyli była to raczej rewolucja.
Cytuj:
Sam Jezus Powiedział że nie przyszedł znosić prawa... Że ani jedna jota nie zostanie zmieniona w prawie .. przyszedł aby prawo uzupełnić i wyjaśnić poto aby ludzie nie popadali w zabobon jako przykład dam szabat ...

Tak powiedział i było to bardzo sprytne za przykład dam ukamienowanie jawnogrzesznicy i jego słowa "kto jest bez grzechu niechaj pierwszy rzuci kamieniem" prawo zostało ale ponieważ nikt nie jest godzien by go przestrzegać stało się martwe sprytne :)

So wrz 02, 2006 20:01

To chyba do mnie piłeś :)
Możesz prosze wyjaśnić czym przejawiała się ta "zatwardziałość serc ludzkich" byłbym bardzo wdzięczny :)

So wrz 02, 2006 20:05

W wielu aspektach, mniej więcej tym czym dziś, tylko w większym stopniu pewnie. Czyli przykładowo: egocentryzmem, egoizmem, chciwością, obojętnościa na krzywde innych itd.

Opowieść tybetańska

So wrz 02, 2006 20:10

Czyli Bóg dopasował prawo do ówczesnych ludzi?
Chyba powinno być odwrotnie...

So wrz 02, 2006 20:15

Mylisz się No bo judaizm do czasów chrystusa zmienił sie i to bardzo.. tak jak zmienił się chrześcijanizm od czasów Chrystusa do teraz... Chrystus był swego rodzaju rewolucją .. ale zauwaz Ze Bóg przygotowywał do tej rewolucji naród zydowski przez wieki poprzez proroków...

kwestja 2 .. czy prawo mojżeszowe nie kolidowało z Bozym w pkcie Nie zabijaj? .. Jezus przyszedł po to aby UZUPEŁNIĆ PRAWO I JE WYJASNIC... NIE POTO BY LUDZIE BEZMYSLNIE PODSZYWALI SIE POD PARAGRAF I ZABIJALIUratował grzesznice nie dlatego że zmieniał prawo Powiedział nie sądzcie a nie bedziecie sądzeni... Dał tym jasno do zrozumienia że To Bóg jest tym jedynym który może decydowac o czyims życiu lub śmierci... Mojżesz ustanawiając te prawa dla ludzi a ludzie obrócili je w taki sposób aby grzeszyć pod pretekstem czynienia wszystkiego zgodnie z prawem...
czyli poprostu popadali w zabobon i ne bez przyczyny podałem tu przykład szabatu :PP

So wrz 02, 2006 20:33

Mylisz się No bo judaizm do czasów chrystusa zmienił sie i to bardzo.. tak jak zmienił się chrześcijanizm od czasów Chrystusa do teraz... Chrystus był swego rodzaju rewolucją .. ale zauwaz Ze Bóg przygotowywał do tej rewolucji naród zydowski przez wieki poprzez proroków...

I jak widać nie przygotował!!!
Cytuj:
kwestja 2 .. czy prawo mojżeszowe nie kolidowało z Bozym w pkcie Nie zabijaj?

Czyli moirzesz je sobie zmyślił? :o
Swoją drogą kościół katolicki jakoś nigdy zbyt surowo nie sprzeciwiał się karze śmierci...
Cytuj:
zus przyszedł po to aby UZUPEŁNIĆ PRAWO I JE WYJASNIC... NIE POTO BY LUDZIE BEZMYSLNIE PODSZYWALI SIE POD PARAGRAF I ZABIJALIUratował grzesznice nie dlatego że zmieniał prawo Powiedział nie sądzcie a nie bedziecie sądzeni... Dał tym jasno do zrozumienia że To Bóg jest tym jedynym który może decydowac o czyims życiu lub śmierci... Mojżesz ustanawiając te prawa dla ludzi a ludzie obrócili je w taki sposób aby grzeszyć pod pretekstem czynienia wszystkiego zgodnie z prawem...

Czyli obalił je bardzo sprytnie jak powiedziałem gdyby go nie obalił wciąż by obowiązywało tak to rozumiem...

So wrz 02, 2006 21:11

PRAWA NI E OBALIŁ !!!!!!!!!!111111111111oneoneone ;d
Wyjasnił jedynie ludziom jak mają g przestrzgac aby nie grzeszyc....
Bo to w jaki sposób ludzie korzystali z prawa przypomina afafery z legalnym wyciekaniem pieniedzy z banku.. JEST TO NAGINANIE PRAwA....

po 2 skoro uważasz ze nie przygotował żydów na przyjscie Jezusa to ską wzieli sie jego wszyscy wyznawcy? Byli to przecież żydzi... nie jego winą było że jedni uwieżyli inni nie..

So wrz 02, 2006 21:20

PRAWA NI E OBALIŁ !!111111111111oneoneone ;d
Wyjasnił jedynie ludziom jak mają g przestrzgac aby nie grzeszyc....

Czyli nie przestrzegać...
Dla mnie wychodzi na to samo ale jeśli tak nie podoba ci się słowo "obalił" możemy to jakoś inaczej nazywać :)
Cytuj:
Bo to w jaki sposób ludzie korzystali z prawa przypomina afafery z legalnym wyciekaniem pieniedzy z banku.. JEST TO NAGINANIE PRAwA....

Czyli nie zabijanie takich kobiet bylo zlem tylko to ze go naduzywano ??
Cytuj:
po 2 skoro uważasz ze nie przygotował żydów na przyjscie Jezusa to ską wzieli sie jego wszyscy wyznawcy? Byli to przecież żydzi... nie jego winą było że jedni uwieżyli inni nie..

No wlasnie wiekszosc zydow nie uwierzla...

So wrz 02, 2006 21:31

ten punkt prawa brzmiał mnw Za cudzołożenie i nierząd . Kara jest jedna śmierć...
Co byc może lud źle zinterpretował to Bo Bóg mówił jak karać bedzie grzeszników którzy bez zalu bedą robic "to" do końca życia... śmierc prawdopodobnie jest tu określeniem potępienia... i tyczy się to sami innych grzechów cieżkich...a ludzie tumczasem żucali sobie kamieniami wyznaczali sprawiedliwośc na własną ręke..
czai czy nie czai tera ?;D

So wrz 02, 2006 21:46

To by znaczyło, że Bóg wyraził się niedokładnie a ponieważ wiedział jakie będą tego skutki i przez jakiej 2000lat nie raczył nawet o tym powiedzieć...To wciąż jego wina :(

So wrz 02, 2006 22:06

wiesz.. ja osobiscie uważam że Mojrzesz jako przywódca sam prubowal bawić sie w ustalanie praw i miał do tego pełne prawo(nie wliczając dekalogó który był darem Boskim) bo wiadomo jeśli ma się naród pod sobą to wypadało by ułożyć zestaw praw i obowiązków;P a że przy okazji postraszył ludzi karą Bożą to tak profilaktycznie (w którymś z filmów o mojżeszu było to świetnie ukazane... Jak było naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć...
Co nie zmienia faktu że układal go zgodnie z zaleceniami Boga i napewno ne zezwolił na zabijanie... bo jedno z przykazań Boskich brzmialo nie zabijaj...

So wrz 02, 2006 23:34

Post Re: Ateizm to błąd.
Irbisol napisał(a):
HAUNEBU III napisał(a):
A teraz zapytam,skąd wogóle wziął się ateizm i kto go wymyślil

Ateizmu nie trzeba wymyślać - każdy rodzi się ateistą. Dopiero gdy od dziecka wpaja się komuś WYMYŚLONE tezy, to ten stan może się zmienić.

Co to jest dusza ? moze wytlomaczysz nam ?

N wrz 03, 2006 14:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona