Autor |
Wiadomość |
filippiarz
|
goostaf napisał(a): W naszym sądownictwie także udowadnia się winę, a nie niewinność. Trzeba udownodnić fałszerstwo, nie brak fałszerstwa. Lol, mówimy o czymś co "wypłynęła" z niebytu - jak ktoś twierdzi, że znalazł na strychu obraz Van Gogha to eksperci muszą potwierdzić jego autentycznoć bo inaczej nikt tego nie uzna "na ładne oczy"... Całun turyński nie został ostatecznie i pozytywnie zweryfikowany.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt lis 28, 2006 7:38 |
|
|
|
 |
goostaf
|
Miło mi że pojawiła się trzecia osoba
Z całunem to chyba jednak jest precedensowa sprawa. Nie ma innego takiego całunu. Chrystus zmartwychwstał jeden raz. Do czego go przyrównać? Mamy tu do czynienia z tajemnicą, przed którą w pewnym momencie rozum musi skapitulawać i wyrać: albo zanegowanie wszystkiego albo uznanie, że to ponad możliwości rozumu.
Przy czym ta druga możliwość w cale nie jest nierozumna.
Ale chyba zbaczam z tematu
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Wt lis 28, 2006 7:59 |
|
 |
filippiarz
|
goostaf napisał(a): Ale chyba zbaczam z tematu Nawet nie...
Wierząc w autentyczność całunu, wierzysz w obraz Jezusa widoczny na nim. Niestety jest to wspieranie wiary wiarą i nie pozwala udowodnić "długowłosości" Jezusa innym osobom 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt lis 28, 2006 8:27 |
|
|
|
 |
goostaf
|
Nie...
Ja podważam biblijne dowody na "krótkowłosowość".
Dla wiary nie ma znaczenia fryzura Jezusa.
Ktoś wiej jak to jest z kobietami ŚJ?
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Wt lis 28, 2006 8:46 |
|
 |
Grygor
|
JEzus napewno różnił sie trochę niż ten na obrazie Faustyny...
Momęt wniebowstąpienia Pana Jezusa... jest tam fragment że jego twarz czy oblicze zmieniło wygląd... Niepamietam juz dokładnie ale warto przeczytać... Jezus z pewnością był na ziemi ze wszystkimi ludzkimi wadami(oprócz grzechu) ... przypominam sobie jeszce fragment w którym jest mowa że nie dano Mu wyglądu by podobał sie ludziom (czy mnw coś takiego) za życia wcale nie musiał być przystojny bo nie przyszedł wyrywać lasek Przyszedł zbawić ludzkość a do tego nie trzeba być banderasem...I napewno kwestja Jego wyglądu jest najmniej znacząca ;p
_________________ umcyk umcyk
|
N gru 17, 2006 10:15 |
|
|
|
 |
depmod
|
Wiecie jak wyglądał Jezus.
dwie ręce, dwie nogi, głowa, para oczu, nieodstające uszy, Fryzura al'a Elvis i był leworęczny. Możliwe, ze sie mylę.
Moze ma ktoś zdjęcie?
Ciekawe ile miał wzrostu? mnie się wydaje, że metr osiemdziesiąt w kapeluszu (czyt. w sandałach).
|
N gru 17, 2006 21:18 |
|
 |
Orion
|
Witam. Mam pytanie do was odnosnie słw Jezusa , nie wygladu.
Czy Jezus wypowiedział kiedykolwiek takie słowa?:
"Piramida jest Biblią w kamieniu, natomiast Biblia spisana słowem jest Piramidą"
lub też:
"Kiedy Ryba odda władzę Wodnikowi"
Jesli cos wiecie na en temat prosiłbym o odp.
Dziekuje i pozdrawiam.
|
Cz gru 28, 2006 12:50 |
|
 |
goostaf
|
Pachnie mi to ufoludkami i new-agem.
Jezus nie uzywł słowa Biblia (wątpię czy je znał). Na określenie świętej księgi używał zwrotu Prawo i Prorocy.
Jezus miałby porównywać Słowa Boga do dzieła rąk ludzkich? Wątpię...
Co do wodnika... Może gdzieś w apokryfach...
|
Cz gru 28, 2006 13:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A czy to wazne,zastanowcie sie,czy jest sens sie nad tym zastanawiac 
|
Pn sty 15, 2007 1:35 |
|
 |
Ciasteczkowy Potwór
|
A wg mnie on wyglądał jak John Lennon bez okularów 
N sty 21, 2007 23:29 |
|
 |
fotschek
|
Ok. "zrekonstruwali" twarz jezusa. a n jakiej podstawie : znaleźli jego czaszke ? jesli tak .. to ok mozna ustalic wyglad. ale nie slyszalem zeby to nastapilo...
_________________ Mędrca Szkiełko i Oko silniej mówi do mnie
niż czucie i wiara.
|
Pt lut 09, 2007 1:37 |
|
 |
Italiano
|
 Wizerunek Jezusa
Witam, utworzyłem ten temat z nadzieją, że rozwinie się ciekawa dyskusja... Jak wg Was wygląda/ł Jezus ? Jeśli ufać objawieniom to wizerunek Jezusa wygląda tak:  A tutaj mam rzekome wizerunki Jezusa odtworzone cyfrowo: http://www.youtube.com/watch?v=4T3cJbf9ce8http://i.wp.pl/a/f/jpeg/28974/jesus425.jpegW Biblii nie ma podane jak wygląda Jezus...wizerunek przedstawiony na obrazach to może być tylko interpretacja autora/artysty. Gdzieś czytałem, że przedstawienie Jezusa na obrazach zależne jest od kultury danego państwa...(np. broda)
_________________ Nie mógłbym i nie chciałbym odejść od Jezusa. Nigdy nawet o tym nie pomyślałem. Jezus to całe moje życie, to dzięki niemu jestem tu gdzie jestem.
Nie jestem katolikiem, jestem CHRZEŚCIJANINEM.
|
Wt sie 13, 2013 15:09 |
|
 |
WIST
|
 Re: Wizerunek Jezusa
Chyba słusznie autorzy biblijni skupili się na tym co istotne. Ten powyższy obraz też ukazuje Jezusa w sposób istotny, ale w sensie kim był, a nie jak wyglądał. Ostatecznie to zrozumiałe że chcielibyśmy uzupełnić naszą wiedzę o wizerunek, a najlepiej wysokiej jakości zdjęcie, tylko że to nadal byłby wizerunek Jezusa w danej chwili, nie cały album od narodzenia, do śmierci. Jeśli są jakieś pewniejsze źródła, to można się pokusić, tylko czego ma dotyczyć dyskusja, analizy źródeł, czy podziwiania tego co mamy?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt sie 13, 2013 16:15 |
|
 |
Italiano
|
WIST napisał(a): tylko czego ma dotyczyć dyskusja, analizy źródeł, czy podziwiania tego co mamy? Może po prostu wymiany zdań, przedstawienia różnych teorii, itd. Wiadomo, że wizerunek nie jest ważny, ale jest to temat dość nurtujący, czy np. wizerunek Jezusa jest zgodny z tym z Całunu
_________________ Nie mógłbym i nie chciałbym odejść od Jezusa. Nigdy nawet o tym nie pomyślałem. Jezus to całe moje życie, to dzięki niemu jestem tu gdzie jestem.
Nie jestem katolikiem, jestem CHRZEŚCIJANINEM.
|
Wt sie 13, 2013 17:17 |
|
 |
WIST
|
Temat jest nurtujący, ale moje pytanie wynika z tego że to jest nie do zweryfikowania. Być może się mylę, ale łatwiej pytać o wizerunek kosmity, niż Jezusa. O kosmitach mamy mnóstwo danych, a o wizerunku Jezusa prawie żadnych, w tym chyba żadnych bardziej pewnych. Mogę zatem napisać, że moja teoria jest taka że dyskusja kończy się na stwierdzeniu że nic nie wiemy. Bo jak stwierdzić czy całun jest tym pośmiertnym całunem Jezusa, że to Jego podobizna jest na nim jakoś utrwalona. Więcej możemy powiedzieć o pewnych cechach ogólnych typu odcień skóry, wzrost, ale to też na zasadzie analogii - 2000 lat temu przeciętny Żyd wyglądał tak i to są większe pewniki, ale znów bardziej statystyczne.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt sie 13, 2013 17:37 |
|
|
|