Autor |
Wiadomość |
rahelix
|
rafal
Cytuj: Przyjaciel Papieża do piekła a zbrodniarz do nieba ?
Czy widzisz w tym sens, jakąś logikę - bo ja nie
tak widze i sens i logike poniewaz jest napisane w biblii i kazdy moze byc zbawiony poprzez dzielo zbawienia na krzyzu.
1 Jan. 1:7
7. ... krew Jezusa Chrystusa, Syna jego, oczyszcza nas od wszelkiego grzechu.
(BW)
przyklad zbawionego zbrodniarza
Łuk. 23:39-43
39. Tedy jeden z zawieszonych złoczyńców urągał mu, mówiąc: Czy nie Ty jesteś Chrystusem? Ratuj siebie i nas.
40. Drugi natomiast, odezwawszy się, zgromił tamtego tymi słowy: Czy ty się Boga nie boisz, choć taki sam wyrok ciąży na tobie?
41. Na nas co prawda sprawiedliwie, gdyż słuszną ponosimy karę za to, co uczyniliśmy, Ten zaś nic złego nie uczynił.
42. I rzekł: Jezu, wspomnij na mnie, gdy wejdziesz do Królestwa swego.
43. I rzekł mu: Zaprawdę powiadam ci, dziś będziesz ze mną w raju.
(BW)
wez to sobie do serca ze
Rzym. 3:10
10. Jak napisano: Nie ma ani jednego sprawiedliwego,
(BW)
Rzym. 3:11-12
11. Nie masz, kto by rozumiał, nie masz, kto by szukał Boga; 12. Wszyscy zboczyli, razem stali się nieużytecznymi,nie masz, kto by czynił dobrze, nie masz ani jednego.
(BW)
kazdy musi sie na nowo narodzic jesli chce byc zbawiony,ty tez ,chyba ze jestes tak sprawiedliwy ze nie potrzebujesz Chrystusa i jestes jak ten celnik ktory sie modlil w swiatyni
Łuk. 18:10-14
10. Dwóch ludzi weszło do świątyni, aby się modlić, jeden faryzeusz, a drugi celnik.
11. Faryzeusz stanął i tak się w duchu modlił: Boże, dziękuję ci, że nie jestem jak inni ludzie, rabusie, oszuści, cudzołożnicy albo też jak ten oto celnik.
12. Poszczę dwa razy w tygodniu, daję dziesięcinę z całego mego dorobku.
13. A celnik stanął z daleka i nie śmiał nawet oczu podnieść ku niebu, lecz bił się w pierś swoją, mówiąc: Boże, bądź miłościw mnie grzesznemu.
14. Powiadam wam: Ten poszedł usprawiedliwiony do domu swego, tamten zaś nie; bo każdy, kto siebie wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony.
(BW)
co do tych odkryc to znaleziono juz wiele takich bajek zydowskich i nie tylko zydowskich
2 Tes. 2:2
2. Abyście nie tak szybko dali się zbałamucić i nastraszyć, czy to przez jakieś wyrocznie, czy przez mowę, czy przez list, rzekomo przez nas pisany,
(BW)
Tyt. 1:14
14. I nie słuchali żydowskich baśni i nakazów ludzi, którzy się odwracają od prawdy.
(BW)
_________________ Efez. 2:8-9
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;
9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.
|
Pt kwi 07, 2006 19:30 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
rahelix napisał(a): rafal Cytuj: Przyjaciel Papieża do piekła a zbrodniarz do nieba ?
Czy widzisz w tym sens, jakąś logikę - bo ja nie tak widze i sens i logike poniewaz jest napisane w biblii i kazdy moze byc zbawiony poprzez dzielo zbawienia na krzyzu. 1 Jan. 1:7 7. ... krew Jezusa Chrystusa, Syna jego, oczyszcza nas od wszelkiego grzechu. (BW) przyklad zbawionego zbrodniarza Łuk. 23:43 43. I rzekł mu: Zaprawdę powiadam ci, dziś będziesz ze mną w raju. (BW)
Rehelix, a czy znasz taki aksjomat:
Bóg X jest Miłością - dla wiernych Boga X
Bóg X jest Nienawiscią - dla wiernych innego Boga niz X którzy poznali wiarę Boga X
Z tym aksjomatem zgadza się Kamyk.
Oozie, Żyd przecież, tez doskonale wie że jeśli Bog Chrzescian okaże sie prawdziwy, to On idzie do piekła.
Ty nie jesteś Katolikiem, jestes samotnym białym żaglem, który nie ma portu - nie ma ludzi podobnych do ciebie, bo nie przyznajesz sie ani do Światków Jehowy, ani do innej sekty.
Ty jesteś jak wierzba na wietrze, z której strony zawieje wiatr, w strone przeciwną lecisz.
Pamiętasz jaki niedawno byłes pewien, że nawet Buszmen do piekła, że o Żydach nie wspomnę.
A teraz wpuszczasz wszystkich dobrych ludzi do nieba - czyżbyś przeszedł na inna religię ?
Kamyk napisał:
Biblia mówi jednoznacznie, że kto poznał Chrystusa, a nie uwierzył w Niego, ten będzie potępiony
Stosunek Allacha do niewierzacych widać juz w pierwszych wersach koranu:
6 Zaprawdę, tym, którzy nie wierzą, jest wszystko jedno, czy ty ich ostrzegasz, czy nie ostrzegasz, oni i tak nie uwierzą. 7 Bóg nałożył pieczęć na ich serca i na ich słuch, a na ich oczach położył zasłonę. Dla nich kara będzie straszna. 8 Wśród nich są tacy, którzy mówią: "Wierzymy w Boga i w Dzień Ostatni!" Lecz oni wcale nie są wierzącymi. 9 Oni usiłują oszukać Boga i tych, którzy wierzą, lecz oszukują tylko siebie samych; oni tego nie pojmują. 10 W ich sercach jest choroba, a Bóg jeszcze powiększa ich chorobę. Spotka ich kara. bolesna za to, że kłamią.
Dalej nie czytałem ...
Tak więc kolejny aksjomat, czyli definicje nie do obalenia daje Wam:
Bóg X jest Miłością - dla wiernych Boga X
Bóg X jest Nienawiscią - dla wiernych innego Boga niz X którzy poznali wiarę Boga X
A wiecie dlaczego jest to aksjomat nie do obalenia - bo oparty na mwtematyce, co pokazałem wyżej.
Kazdy Bóg musi założyć, że jest PRAWDĄ.
A udowodniony aksjomat wyżej brzmi:
PRAWDA to brak FAŁSZU FAŁSZ to brak PRAWDY
i obalajcie to sobie, jakby to powiedział Oozie 
|
Pt kwi 07, 2006 23:28 |
|
 |
rahelix
|
rafal
Cytuj: A teraz wpuszczasz wszystkich dobrych ludzi do nieba - czyżbyś przeszedł na inna religię ?
sam sie w tej twojej matematyce pogubiles i nie czytasz uwaznie tego co pisze.
jeszcze raz w skrocie:nie wpuszczam dobrych ludzi do nieba bo do nieba wpuszcza BOG.
nie ma dobrych ludzi gdyz
Rzym. 3:10
10. Jak napisano: Nie ma ani jednego sprawiedliwego,
Rzym. 3:20
20. Dlatego z uczynków zakonu nie będzie usprawiedliwiony przed nim żaden człowiek, gdyż przez zakon jest poznanie grzechu.
(BW)
Rzym. 6:23
23. Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, (BW)
to wyrok bozy nad wszystkimi ludzmi.
dlatego BOG w swojej wielkiej milosci poslal swojego syna aby stal sie ublaganiem za nasze grzechy. i ON wszystko dla nas wykonal
Rzym. 6:23
23. Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, lecz darem łaski Bożej jest żywot wieczny w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.(BW)
Efez. 2:8-9
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; 9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.(BW)
dlatego kazdy czlowiek w skrusze musi uznac sie grzesznikiem i przyjac dar zbawienia z bozej reki .to wszystko
konsekwencja tego jest to:
Jan. 5:24
24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł z śmierci do żywota.
(BW)
czyz to nie cudowna boza milosc?
ludzie to wszystko skomplikowali. zamiast wierzyc slowu bozemu zwrocili sie do basni
Tyt. 1:14
I nie słuchali żydowskich baśni i nakazów ludzi, którzy się odwracają od prawdy
|
So kwi 08, 2006 19:48 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
rahelix napisał(a): rafal Cytuj: Przyjaciel Papieża do piekła a zbrodniarz do nieba ?
Czy widzisz w tym sens, jakąś logikę - bo ja nie tak widze i sens i logike poniewaz jest napisane w biblii i kazdy moze byc zbawiony poprzez dzielo zbawienia na krzyzu.1 Jan. 1:7 7. ... krew Jezusa Chrystusa, Syna jego, oczyszcza nas od wszelkiego grzechu. (BW) przyklad zbawionego zbrodniarza Łuk. 23:43 43. I rzekł mu: Zaprawdę powiadam ci, dziś będziesz ze mną w raju. (BW)
Napisałes każdy może byc zbawiny czyli Żyd Kruger, który nigdy nie uwierzy w Chrystusa także !
Chyba umiem czytac co napisałeś
Co do zbrodniarza, to nikt nie ma watpliwości że może do nieba
Teraz piszesz, że nie ma dobrych ludzi - czyli dobro i zło nie istnieje ?
Wiem, że Buszmen może według ciebie do nieba
Ale ustalmy co z Zydami ?
Czy przyjaciel JPII, Żyd Kruger, który nigdy w Chrystusa nie uwierzy, bo jest Żydem może do nieba ?
Odpowiedz krótko: TAK lub NIE
... i przestań sypac cytatami, nie masz własnego języka ? 
|
So kwi 08, 2006 20:34 |
|
 |
rafal3006
|
rahelix napisał(a): konsekwencja tego jest to: Jan. 5:24 24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł z śmierci do żywota. (BW)
czyz to nie cudowna boza milosc?
Tak, tak, zaiste to cudowna miłośc Boża, ale wyłacznie dla Chrześcijan. Dla całej reszty piekło - to wynika z tego zdania, czy zgadzasz sie z tym rehelix ?
Czyli 1 mld ludzi do nieba, a 5,5 mld do piekła 
|
So kwi 08, 2006 20:40 |
|
|
|
 |
rahelix
|
rafal
Cytuj: Tak, tak, zaiste to cudowna miłośc Boża, ale wyłacznie dla Chrześcijan. Dla całej reszty piekło - to wynika z tego zdania, czy zgadzasz sie z tym rehelix ?
Czyli 1 mld ludzi do nieba, a 5,5 mld do piek
Mat. 7:13-14
13. Wchodźcie przez ciasną bramę; albowiem szeroka jest brama i przestronna droga, która wiedzie na zatracenie, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą.
14. A ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota; i niewielu jest tych, którzy ją znajdują.(BW)
zapewniam cie ze kazdy decyduje sam gdzie bedzie spedzal wiecznosc czyli jaka droge wybiera
wczesniej gdzies powiedziales ze wierzysz w BOGA wiec powinienes tez wierzyc jego slowu
|
N kwi 09, 2006 19:31 |
|
 |
rafal3006
|
rahelix napisał(a): Mat. 7:13-14 13. Wchodźcie przez ciasną bramę; albowiem szeroka jest brama i przestronna droga, która wiedzie na zatracenie, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą. 14. A ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota; i niewielu jest tych, którzy ją znajdują.(BW)
Rehelix, ty w tej swojej Biblii wynajdujesz jakieś totalne idiotyzmy.
Co wynika z powyższego cytatu, że tylko garstka tobie podobnych do nieba, a reszta ludzkości do piekła ?
Albo to trzeba interpretowac jako przenośnię, albo to pisał idiota
Ale co z tym Żydem Krugerem rehelix, przyjacielem JPII, który nigdy w Chrystusa nie uwierzy bo jest Żydem - idzie do piekła czy do nieba ?
Odpowiedz TAK lub NIE lub NIE WIEM 
|
N kwi 09, 2006 19:41 |
|
 |
rahelix
|
Jan. 3:36 36. Kto wierzy w Syna, ma żywot wieczny, kto zaś nie słucha Syna, nie ujrzy żywota, lecz gniew Boży ciąży na nim. (BW)
czy ci sie to podoba czy nie
|
N kwi 09, 2006 20:46 |
|
 |
rafal3006
|
Ale z ciebie tchórz
Czemu bałeś sie napisać, że Żyd Kruger do piekła bo nigdy nie uwierzy w Chrystusa ?
Zaraz, zaraz a na jakiej podstawie wpuściłeś Buszmena do nieba - bo na pewno nie na podstawie powyższego cytatu
Może pod tego Buszmena dałoby sie podpiąć Żyda ?
Wierze w ciebie rehelix, poszukaj dlaczego Buszmen może do nieba 
|
N kwi 09, 2006 21:09 |
|
 |
rahelix
|
rafal
Cytuj: Ale co z tym Żydem Krugerem rehelix, przyjacielem JPII, który nigdy w Chrystusa nie uwierzy bo jest Żydem - idzie do piekła czy do nieba ? nikt nie bedzie zbawiony dlatego ze jest przyjacielem jpII apostol pawel tez byl gorliwym zydem a uwiezyl w pana jezusa zreszta apostolowie to tez zydzi i wielu innych ktorzy uwierzyli.wiec jest to mozliwe aby zyd uwierzyl w pana jezusa Dz.Ap. 2:41 41. Ci więc, którzy przyjęli słowo jego, zostali ochrzczeni i pozyskanych zostało owego dnia około trzech tysięcy dusz. (BW) Filip. 3:5-7 5. Obrzezany dnia ósmego, z rodu izraelskiego, z pokolenia Beniaminowego, Hebrajczyk z Hebrajczyków, co do zakonu faryzeusz,6. Co do żarliwości prześladowca Kościoła, co do sprawiedliwości, opartej na zakonie, człowiek bez nagany, 7. Ale wszystko to, mi było zyskiem, uznałem ze względu na Chrystusa za szkodę. 8. Lecz więcej jeszcze, wszystko uznaję za szkodę wobec doniosłości, jaką ma poznanie Jezusa Chrystusa, Pana mego, dla którego poniosłem wszelkie szkody i wszystko uznaję za śmiecie, żeby zyskać Chrystusa 9. I znaleźć się w nim, nie mając własnej sprawiedliwości, opartej na zakonie, lecz tę, która się wywodzi z wiary w Chrystusa, sprawiedliwość z Boga, na podstawie wiary, 10. Żeby poznać go i doznać mocy zmartwychwstania jego, i uczestniczyć w cierpieniach jego, stając się podobnym do niego w jego śmierci, 11. Aby tym sposobem dostąpić zmartwychwstania. (BW) zydzi odrzucili pana jezusa .wlasciwie to wszyscy ludzie go odrzucili.dlatego wszyscy musza sie nawrocic i przyjac jezusa do swojego serca Cytuj: Rehelix, ty w tej swojej Biblii wynajdujesz jakieś totalne idiotyzmy.
1 Kor. 1:18 18. Albowiem mowa o krzyżu jest głupstwem dla tych, którzy giną, natomiast dla nas, którzy dostępujemy zbawienia, jest mocą Bożą.
(BW)
|
Cz kwi 13, 2006 20:07 |
|
 |
sophia
|
rahelix napisał(a): zapewniam cie ze kazdy decyduje sam gdzie bedzie spedzal wiecznosc czyli jaka droge wybiera
Jesteś lepszy niż trójca przenajświętsza....
Ja zapewniam Ciebie, że coś/ktoś taki jak Bóg nie istnieje ...
ale co mi po tym.... 
_________________ Gdzie te dinozaury ?
-----------------------
Mądrzy dawno wiedzą, a głupi wiedzieć nieciekawi
|
Cz kwi 13, 2006 22:33 |
|
 |
rafal3006
|
rahelix napisał(a): rafal Cytuj: Ale co z tym Żydem Krugerem rehelix, przyjacielem JPII, który nigdy w Chrystusa nie uwierzy bo jest Żydem - idzie do piekła czy do nieba ? nikt nie bedzie zbawiony dlatego ze jest przyjacielem jpII apostol pawel tez byl gorliwym zydem a uwiezyl w pana jezusa zreszta apostolowie to tez zydzi i wielu innych ktorzy uwierzyli.wiec jest to mozliwe aby zyd uwierzyl w pana jezusa Żydzi odrzucili pana jezusa .wlasciwie to wszyscy ludzie go odrzucili.dlatego wszyscy musza sie nawrocic i przyjac jezusa do swojego serca
Czyli Rehelix podsumowując.
Wszyscy dobrzy ludzie którzy nie uwierzą w Chrystusa czyli Żydzi, Muzułmanie, Buddyści, Ateiści .... itd idą do piekła !
A policzyłeś ile miejsc jest w tym Twoim niebie ?
Bo mi wychodzi że według ciebie w niebie będzie garstka tobie podonych a pozostali do piekła - tak wiec ja wole zdecydowanie piekło !
No to jeszcze moga zrozumieć, ale dlaczego Buszmen który nigdy nie słyszał słowa Jezus do piekła ?
Dlaczego wpuściłeś Buszmena do nieba - miałeś znależć odpowiedni cytat !
Zawiodłeś mnie Rehelix
Może powiedz swoimi słowami skoro nie możesz znaleźć odpowiedniego cytatu.
Buszmen z Kongo to pójdzie do nieba czy do piekła ? 
|
Cz kwi 13, 2006 22:56 |
|
 |
rahelix
|
Rafał
Cytuj: Wszyscy dobrzy ludzie którzy nie uwierzą w Chrystusa czyli Żydzi, Muzułmanie, Buddyści, Ateiści .... itd idą do piekła Pisałem Ci już kilka razy, że "gdyby z dobrych uczynków zakonu było zbawienie, to Chrystus na daremno umarł". Zastanów się nad tym, jak zasiądziesz do świątecznego stołu. Cytuj: A policzyłeś ile miejsc jest w tym Twoim niebie ? Jan. 14:2-3 2. W domu Ojca mego wiele jest mieszkań; gdyby było inaczej, byłbym wam powiedział. Idę przygotować wam miejsce. 3. A jeśli pójdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę znowu i wezmę was do siebie, abyście, gdzie Ja jestem, i wy byli. (BW) Cytuj: No to jeszcze moga zrozumieć, ale dlaczego Buszmen który nigdy nie słyszał słowa Jezus do piekła ? Cytuj: Dlaczego wpuściłeś Buszmena do nieba - miałeś znależć odpowiedni cytat !
Zgodzę się z tobą, że na podstawie tzw. prawa naturalnego.
Rzym. 1:18-22
18. Albowiem gniew Boży z nieba objawia się przeciwko wszelkiej bezbożności i nieprawości ludzi, którzy przez nieprawość tłumią prawdę.
19. Ponieważ to, co o Bogu wiedzieć można, jest dla nich jawne, gdyż Bóg im to objawił.
20. Bo niewidzialna jego istota, to jest wiekuista jego moc i bóstwo, mogą być od stworzenia świata oglądane w dziełach i poznane umysłem, tak iż nic nie mają na swoją obronę, 21. Dlatego że poznawszy Boga, nie uwielbili go jako Boga i nie złożyli mu dziękczynienia, lecz znikczemnieli w myślach swoich, a ich nierozumne serce pogrążyło się w ciemności.22. Mienili się mądrymi, a stali się głupi.
(BW)
Rzym. 2:14-15
14. Skoro bowiem poganie, którzy nie mają zakonu, z natury czynią to, co zakon nakazuje, są sami dla siebie zakonem, chociaż zakonu nie mają;
15. Dowodzą też oni, że treść zakonu jest zapisana w ich sercach; wszak świadczy o tym sumienie ich oraz myśli, które nawzajem się oskarżają lub też biorą w obronę;
(BW)
|
Pt kwi 14, 2006 15:12 |
|
 |
rahelix
|
Sophia
Cytuj: Ja zapewniam Ciebie, że coś/ktoś taki jak Bóg nie istnieje ...
Ps. 14:1
1. Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga! Są znieprawieni, popełniają ohydne czyny. Nie ma nikogo, kto by dobrze czynił.
(BW)
|
Pt kwi 14, 2006 15:19 |
|
 |
Abditus
|
rafal3006 napisał(a): Bóg X jest Miłością - dla wiernych Boga X Bóg X jest Nienawiscią - dla wiernych innego Boga niz X którzy poznali wiarę Boga X
A wiecie dlaczego jest to aksjomat nie do obalenia - bo oparty na mwtematyce, co pokazałem wyżej.
Wydaje mi się, że "rafał3006" popełniasz błąd. Aksjomat byłby nie do obalenia, jeśli posługiwałby się stałymi matematycznymi. Tam gdzie pojawia się słowo, pojawia się i jego zakres. A jeśli chodzi o konstrukcję semantyczną - nie jest to już "aksjomat nie do obalenia".
_________________ "Ty bowiem jesteś dla mnie skałą i twierdzą, przez wzgląd na imię Twoje kieruj mną i prowadź mnie" (Ps 31, 4)
|
So kwi 15, 2006 15:50 |
|
|
|