Dowody na istnienie Boga-Koniec Ateizmu
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
_Big_Mac_ napisał(a): Ha, a ja mogę postulować, że człowiek który wierzy błądzi, oszukuje się i mami swoimi złudzeniami i pragnieniami - wiecznego życia, opieki, celowości istnienia.
Bardzo chcesz żyć swoim złudzeniem, że tak naprawdę każdy na świecie wierzy (tylko najwyżej o tym nie wie)
Czy możesz powiedzieć że Bóg na 100% nie istnieje ?
|
Cz cze 28, 2007 11:09 |
|
|
|
 |
_Big_Mac_
|
Oczywiście, że nie. A czy potrafisz na 100% powiedzieć, że Xenu nie istnieje?
Cz cze 28, 2007 11:32 |
|
 |
Seweryn
|
_Big_Mac_ napisał(a): Oczywiście, że nie. A czy potrafisz na 100% powiedzieć, że Xenu nie istnieje?
Więc jeżeli nie potrafisz na 100% powiedzieć że Bóg nie istnieje , to znaczy ,że w jakimś procencie dopuszczasz możliwosc istnienia Mocy ,którą ja nazywam Bogiem.
|
Cz cze 28, 2007 11:48 |
|
|
|
 |
_Big_Mac_
|
Pewnie, że dopuszczam. Co nie znaczy, że wierzę. Dopuszczam też istnienie potwora z Loch Ness i kosmitów, bo na 100% wykluczyć nie mogę. Wierzysz podświadomie w Nessie? A w krasnoludki? Możesz udowodnić, że nie istnieją?
Ateizm nie opiera się na "Boga nie ma, mam dowody", bo dowodów na nieistnienie czegoś nie może być, tylko na "W Boga nie wierzę".
Cz cze 28, 2007 12:18 |
|
 |
Seweryn
|
_Big_Mac_ napisał(a): Pewnie, że dopuszczam. Co nie znaczy, że wierzę. Dopuszczam też istnienie potwora z Loch Ness i kosmitów, bo na 100% wykluczyć nie mogę. Wierzysz podświadomie w Nessie? A w krasnoludki? Możesz udowodnić, że nie istnieją .
To dobrze .że dopuszczasz istnienie Boga ,bo jest to forum o wierze w Boga i o Mocy zwanej Bogiem . O potworach i krasnoludkach są pewnie gdzieś inne fora, i jeśli ktoś twierdzi że postaci te są obdażone Mocą stwórczą to oczywiście wolno im je wyznawać .
|
Cz cze 28, 2007 12:33 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): To dobrze .że dopuszczasz istnienie Boga ,bo jest to forum o wierze w Boga i o Mocy zwanej Bogiem . O potworach i krasnoludkach są pewnie gdzieś inne fora, i jeśli ktoś twierdzi że postaci te są obdażone Mocą stwórczą to oczywiście wolno im je wyznawać
Ale my tu nie rozmawiamy o wolności wyznaniowej 
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Cz cze 28, 2007 12:58 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): [Ale my tu nie rozmawiamy o wolności wyznaniowej 
Może chciałbyś zostać moderatorem na tym forum ? 
|
Cz cze 28, 2007 13:13 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Nie, po prostu nie wiem o co Ci chodzi.
Najpierw gadasz o istnieniu Boga, a później zmieniasz temat wprowadzając wolność wyznaniową. 
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Cz cze 28, 2007 16:18 |
|
 |
No
|
Paschalis napisał(a): No napisał(a): Chorzy umysłowo z perspektywy samych bezwzględnych prawideł biologicznych ewolucji są mniej wartościowi od zdrowych. Żyjąc a absorbując ich energię i pracę, opóźniają rozwój gatunku. Stopień i rodzaj choroby wpływa tylko na stopień tego opóźnienia. Nie do końca to, że biorą nie musi oznaczać, że nie dają nic w zamian(kojarzysz może film "Piękny umysł"?Swego czasu było o nim głośno)Poza tym mimo, że absorbują energie i prace innych trudno powiedzieć by obecnie wpływali jakoś negatywnie na rozwój gatunku Cytuj: przede wszystkim wpływają na stan naszych portfeli ale też nie na tyle by miało to jakiś realny wpływ na rozwój ludzkości. Cytuj: W kwestii leczenia może tak, ale w kwestii opieki nad takimi ludźmi to nie. Leczenia i opieki jeszcze nie tak dawno chorzy byli zdani na siebie bądź na łaske rodziny która niewiele mogła zrobić. Cytuj: Troska o takich ludzi jest efektem etycznych wniosków do jakich doszedł człowiek. Tłumaczenie takiej opieki samymi tylko genami jest zupełnie nieprzekonywające choćby biorąc pod uwagę przyczynowo-skutkową zależność w historii ludzkości między rozwojem myśli antropologicznej i etycznej, a zwiększeniem takiej opieki. To jest kluczowa przyczyna, i występowanie innych przyczyn tego nie zmienia.
Częściowo może i tak ale myśl etyczna ani antropologiczna nie była powodem tych zmian tylko im towarzyszyła, kluczową przyczyną był postęp i przemiany z nim związane opieka zwiększyła się bo mogła się zwiększyć nie dlatego, że ludzie nagle stali się bardziej miłosierni ale raczej dlatego, że mogli sobie na takie miłosierdzie pozwolić. Cytuj: A esesman działa pod wpływem własnej wolnej woli. Już pisałem, że to jak człowiek będzie korzystał z możliwości mu danych zależy już od niego, a nie od natury i pochodzenia tych możliwości.
Oczywiście, że tak to był tylko przykład na wykorzystanie abstrakcyjnego myślenia a empatie w praktyce dzięki tej możliwości będziemy raczej tylko ograniczać swoje naturalne współczucie i przeważnie jest to konieczne jak w wypadku rzeźnika czy łowcy/myśliwego SSman to skrajny przykład.
Oczywiście dzięki tej zdolności możemy też powstrzymać się przed skrzywdzeniem kogoś np.zagłuszając inne uczucie gniew, zazdrość itd.
|
Cz cze 28, 2007 16:41 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Witaj Seweryn Seweryn napisał(a): Nie wiem kto to jest Zeus Sziwa i Xenu , natomiast wiem kto to jest Jezus. Piszę o nim bo wierzę że istnieje ,gdybym nie wierzył w istnienie Jezusa nie pisałbym o nim. Nigdy nie piszę o czymś co w moim mniemaniu nie istnieje. Chciałbym Cię zapytać ,skąd wiesz kto to jest Jezus?Skąd znasz Jezusa?Nie wiesz "nic "o Zeusie o Sziwie itp.Lecz znasz własnie Jezusa hmm??Obok dalej piszesz że w Niego wierzysz tym samym zaprzeczasz to co mówiłes wcześniej ,bo gdybyś wiedział ,że Jezus istnieje ,gdybyś Go znał to przeciez nie musiałbys w Niego wierzyć.A z tego co widze Ty równiez przyznajesz sie do tego ,że Ty w Niego tylko wierzysz i wcale nie jestes przekonany o Jego istnieniu ,to zupełnie tak jak my.
|
Cz cze 28, 2007 17:56 |
|
 |
Seweryn
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Ty równiez przyznajesz sie do tego ,że Ty w Niego tylko wierzysz i wcale nie jestes przekonany o Jego istnieniu ,to zupełnie tak jak my.
Nigdzie nie piszę, że nie jestem przekanany o istnieniu Jezusa ,proszę o cytat. Wręcz przeciwnie , nie tylko wierzę ale i jestem przekonany, że Jezus istnieje.
Pomyśl o tym tak : Ciebie, również nigdy nie widziałem ,a jednak wierzę że istniejesz i jestem również przekonany o twoim istnieniu. Pozdrawiam
|
Cz cze 28, 2007 18:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): Pomyśl o tym tak : Ciebie, również nigdy nie widziałem ,a jednak wierzę że istniejesz i jestem również przekonany o twoim istnieniu. Pozdrawiam [/color]
Trochę mało przekonujący argument. Choćby z powodu testu Turinga - to raz.  Po drugie, Twoje przypuszczenie, co do istnienia Innego opiera się na fakcie, że tysiące razy sprawdziłeś, że ktoś kto pisze do Ciebie maila/posta rzeczywiście istnieje - to dwa. Po trzecie, nie jesteś aż tak szalony, żeby wierzyć iż Bóg przemawia do Ciebie za pośrednictwem portalu wiara.pl - to trzy. Te trzy punkty powodują, że przyjmujesz istnienie Innego jako pewne.
Boga nikt nigdy nie widział Boga piszącego posty na forum [w ogóle nikt go nigdy nie widział].
Maszyny nie są w stanie napisać tak sensownej odpowiedzi, jak to zrobił Inny.
Wniosek jest taki:
istnienie Innego [lub jakiegoliwiek innego człowieka] po drugiej stronie ekranu jest pewne. Istnienie Boga nie jest pewne nawet z prawdopodobieństwem nieskończenie mniejszym.
|
Cz cze 28, 2007 19:04 |
|
 |
Seweryn
|
JakubN napisał(a):
Boga nikt nigdy nie widział Boga piszącego posty na forum [w ogóle nikt go nigdy nie widział]. Maszyny nie są w stanie napisać tak sensownej odpowiedzi, jak to zrobił Inny.
A kto twierdzi, że Bóg pisze posty na forum , do czego zmierzasz?
Czyżbyś twierdził ,że moja wiara w Boga oparta jest na postach? 
|
Cz cze 28, 2007 19:18 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Seweryn napisał(a): Nigdzie nie piszę, że nie jestem przekanany o istnieniu Jezusa ,proszę o cytat. Wręcz przeciwnie , nie tylko wierzę ale i jestem przekonany, że Jezus istnieje.
Pomyśl o tym tak : Ciebie, również nigdy nie widziałem ,a jednak wierzę że istniejesz i jestem również przekonany o twoim istnieniu. Pozdrawiam Oł ,dziekuje ,że we mnie wierzysz ,że jesteś przekonany o moim istnieniu tak samo jak o istnieniu Boga !Wiesz ja dzieki Tobie też zaczne wierzyć w ludzi .Ale ja bym chciał jeszcze tak jak Ty wierzyć równiez w Boga ,powiedz mi dlaczego jestes przekonany o Jego istnieniu?Bo widzisz mało kto wie że Bog istnieje wszyscy tylko mówią ,że wierzą ,że wierzą ,że nawet nalezy wierzyc w Boga ,a ty mówisz ,że wiesz .Mam nadzieje ,że nie żartujesz sobie ze mnie?Hmm ,nikt przeciez Boga nie widział ,a i sam Jezus o nim tylko pouczał ,wiec naprawde dziwi mnie to twoje przekonanie ,ale ja naprawde teraz wierze w Ciebie i jestem przekonany ,ze Ty jednak coś masz w sobie ,bo widzisz jestes pierszą osobą od której słysze ,ze nie tylko wierzy ale wręcz WIE I JEST PRZEKONANY o Bozym istnieniu .Naprawde prosze Cie powiedz mi GDZIE SPOTKAŁEŚ BOGA?Ja też bym chciał!
|
Cz cze 28, 2007 19:22 |
|
 |
Seweryn
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): [ale ja naprawde teraz wierze w Ciebie i jestem przekonany ,ze Ty jednak coś masz w sobie ,bo widzisz jestes pierszą osobą od której słysze ,ze nie tylko wierzy ale wręcz WIE I JEST PRZEKONANY o Bozym istnieniu .Naprawde prosze Cie powiedz mi GDZIE SPOTKAŁEŚ BOGA?Ja też bym chciał!
Zastanów się nad tym i daj odpowiedź :Nigdy mnie mnie widziałeś a jednak na podstawie tych kilku marnych zdań ,które napisałem do ciebie uwierzyłeś we mnie pomyśl dlaczego?
|
Cz cze 28, 2007 19:35 |
|
|
|