Dowody na istnienie Boga-Koniec Ateizmu
Autor |
Wiadomość |
joten
|
Seweryn napisał(a): _Big_Mac_ napisał(a): A wytłumaczeń "tego wszystkiego", tych ptaszków ćwierkających itp. jest sporo. Prym wiodą ewolucja i fizyka, które dobrze sobie radzą z tłumaczeniem świata bez nieweryfikowalnych ingerencji nadnaturalnych.
dobry dziekan podał alternatywy powstania wszechświata :
Wielki Wybuch (Nieskończone zagęstnienie materii) Wszechświat Oscylujący (Sinusoida eksplozji i implozji, hipoteza ekspansji) Hipoteza statyczna (Wszechświat rozszerzający się bez końca) Bic macu piszesz że nauka dobrze sobie radzi z tłumaczeniem świata , to może wytłumacz mi razem z dobrym dziekanem choć pierwszą alternatywę , Wielki wybuch .Proszę tylko o odpowiedź co wybuchło ? gzdzie ? i z jakiej przyczyny?
Kliknij w google i znajdziesz wszystkie naukowe odpowiedzi na swoje pytania o Wielkim Wybuchu. Zajmie Ci to parę minut. Dlaczego oczekujesz, że ktokolwiek poda Ci to na tacy i wytłumaczy od A do Z?. Dla równowagi możesz też poczytać Biblię - tyle, że tam nie znajdziesz niczego co twierdzi współczesna nauka.Oczywiście możesz też się odwołać do tzw. dowodów Św. Tomasza z Akwinu - dawno już zdyskredytowanych ale wciąż cytowanych na tym forum. Pytanie co wybuchło, gdzie i po co zadał mi niedawno mój 6-letni wnuk, ale on jeszcze nie umie czytać.Za to myśli.
_________________ "Extraordinary claims require extraordinary evidence" - Carl Sagan,astronom
|
Pt cze 29, 2007 14:36 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Seweryn napisał(a): Chciałem dać ci proste zadanie ,lecz zwątpiłeś bardzo szybko Ja nie chciałem od Ciebie żadnego zadania ,tylko odpowied. (głodny potrzebuje strawy ,a nie pochlebstwa),a ty mnie z niczym odprawiasz ,przypatrz sie jeszcze raz mojemu pytaniu:Gdzie spotkałeś Boga ,że wiesz ,że istnieje,ja tez bym chciał Go spotkać i tak jak ty sie o Nim przekonać .Nie czaruj mnie zagadkami tylko lepiej powiedz prawde ,że nigdzie Boga nie spotkałeś ,tylko wszędzie Go sobie wyobrażasz , słyszysz Go w morskich falach ,widzisz Go na szczytach górskich ,czujesz Go w powiewie wiatru itd. Seweryn napisał(a): Ty wierzysz ,że ja istnieje bo zobaczyłeś kilka wyrazów na monitorze, które ja tobie napisałem ,a nie są to dowody nawet materialne tylko wirtualne. Przyznasz że to bardzo marne dowody na moje istnienie ,a jednak uwierzyłeś we mnie chyba nawet bez wątpliwosci ,choć podkreślam nigdy mnie nie widziałeś. Coś Ci sie pomyliło,ja wiem i jestem przekonany ,że istniejesz bo rozmawiamy ze sobą i nie musze w Ciebie wierzyć ,wierzyć moge najwyzej w Boga którego nigdy nie widziałem ,nie słyszałem i nie czułem ,tak jak i wszyscy ludzie z Toba włącznie -jestem o tym przekonany .Nick "Seweryn"jest dowodem na Twoje istnienie ,bez nicku nie istniał byś tutaj. Seweryn napisał(a): Wyjżyj rano przez okno i spójż na biegające dzieci , spójż na ptaki ,słońce, kwiaty .spójż na te wszystkie dzieła , Wiem do czego zmieżasz ,lecz jakby na oślep,bo widze te rzeczy codziennie i nie są to żadne dzieła ,lecz zwykła przyroda której jesteśmy częścią Seweryn napisał(a): .to może wytłumacz mi razem z dobrym dziekanem choć pierwszą alternatywę ,Wielki wybuch .Proszę tylko o odpowiedź co wybuchło ? gzdzie ? i z jakiej przyczyny Teoria wielkiego wybuchu na dzień dzisiejszy jest najbardziej prawdopodbna -Poniewaz promieniowanie reliktowe z tła wszechswiata dociera do nas z kazdej strony oraz to ,że wszechswiat sie rozszerza wysunieto hipoteze ,że na poczatku tej ekspansji doszło do tzw. "Wielkiego wybuchu"nazwa ta jest tylko przyblizeniem nam zjawisk które mogły to wyobrazać ,a wiec nie zupełnie był to wybuch.Obok tej teori równie mocno ugruntowała sie teoria która głosi ,że wszechswiat po pewnym czasie zmieni bieg i zacznie sie zapadać kierunek ekspansji sie zmieni na powrotny moze to wywołać gestość materi we wszechswiacie .Czarne dziury są najlepszym tego przykładem które sciągają materie do siebie ,ich grawitacja wzrosnie do tego stopnia ,że same zaczną sie przyciągać .Prawdopodobnie zjawisko to jest cykliczne,czyli sie powtaza i udowadnia ono ,że materia i energia które sie zastepują nie miały nigdy poczatku ,a więc i przyczyny .Skoro nie miały początku to nie nie będą tez mieć konca, bo ich istotą JEST BYĆ.
|
Pt cze 29, 2007 15:14 |
|
 |
Seweryn
|
joten napisał(a): Kliknij w google i znajdziesz wszystkie naukowe odpowiedzi na swoje pytania o Wielkim Wybuchu. Zajmie Ci to parę minut. Dlaczego oczekujesz, że ktokolwiek poda Ci to na tacy i wytłumaczy od A do Z?. Dla równowagi możesz też poczytać Biblię - tyle, że tam nie znajdziesz niczego co twierdzi współczesna nauka.Oczywiście możesz też się odwołać do tzw. dowodów Św. Tomasza z Akwinu - dawno już zdyskredytowanych ale wciąż cytowanych na tym forum. Pytanie co wybuchło, gdzie i po co zadał mi niedawno mój 6-letni wnuk, ale on jeszcze nie umie czytać.Za to myśli.
joten dobrze że przyszedłes z pomocą .W czasie gdy big mac i dobry dziekan zastanawiająsie nad moim pytaniem , ty byś
mógł podać mi link do strony gdzie wytłumaczona byłaby przyczyna powstania pierwotnego atomu , z którego maił powstać wielki wybuch , bo gdy wpisuję tą nazwę w google dość często wyskakuje mi słowo Bóg.
Proszę podaj link gdzie wytłumaczona jest naukowo przyczyna postania pierwotnego atomu?
|
Pt cze 29, 2007 15:37 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Żrodłem nauki o Bogu jest Biblia ,lecz juz dawno udowodniono ,że żródło to jest nieprawdziwe .Ponieważ ziemia nie powstała tak jak podaje Biblia mamy prawo mieć równiez wątpliwosci co do tego ,że człowiek został stworzony przez Boga na Jego obraz i podobieństwo ,a wiec watpliwe jest i to ,że mamy dusze nieśmiertelną.Mamy prawo wątpić i w to ,że Bog w ogóle istnieje.Jezeli nie jest prawdą to ,że wszechswiat powstał tak jak utrzymuje Biblia to taką samą prawdą nie jest równiez to ,że stworzył go Bog ,nie można jeden cytat wyrywać z kontekstu (mówiacy o tym ,że wszystko stworzył Bog) i nadawac mu znaczenia dosłownego podczas kiedy wszystko inne traktuje sie juz tylko symbolicznie .
|
Pt cze 29, 2007 15:39 |
|
 |
Seweryn
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Żrodłem nauki o Bogu jest Biblia ,lecz juz dawno udowodniono ,że żródło to jest nieprawdziwe .Ponieważ ziemia nie powstała tak jak podaje Biblia mamy prawo mieć równiez wątpliwosci co do tego ,że człowiek został stworzony przez Boga na Jego obraz i podobieństwo ,a wiec watpliwe jest i to ,że mamy dusze nieśmiertelną.Mamy prawo wątpić i w to ,że Bog w ogóle istnieje.Jezeli nie jest prawdą to ,że wszechswiat powstał tak jak utrzymuje Biblia to taką samą prawdą nie jest równiez to ,że stworzył go Bog ,nie można jeden cytat wyrywać z kontekstu (mówiacy o tym ,że wszystko stworzył Bog) i nadawac mu znaczenia dosłownego podczas kiedy wszystko inne traktuje sie juz tylko symbolicznie .
Żródłem nauki o Bogu nie jest sama biblia ,ale Biblia skonfrontowana z rzeczywistością .
Przykład: W Bibli pisze że Bóg ulepił człowieka z prochu czy gliny Jak sądzisz czy to możliwe?
|
Pt cze 29, 2007 15:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): Żródłem nauki o Bogu nie jest sama biblia ,ale Biblia skonfrontowana z rzeczywistością .
 Podaj mi proszę, tak a porpos kosmogonii, 6 dni na stworzenie świata, prawda? Jakiś dowód, że w 6? A może Bóg załatwił to w weekend, przez lunchem? A może w ogóle stworzyl świat w bezczasowości? Albo w ogóle go nie ma?
Bądź poważny - Biblia przekazuje tyle rzeczywistej wiedzy na temat powstania świata, ile dziecko w fazie prenatalnej na temat rachunku róźniczkowego. 
|
Pt cze 29, 2007 16:10 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Wkleję kawałeczek malutki tekstu dla Seweryna.
W jakim miejscu Wszeświata nastąpił Wielki Wybuch?
"Przestrzeń i czas zostały stworzone w Wielkim Wybuchu. Na początku powstania Wszechświata przestrzeń była całkowicie wypełniona materią. Materia była początkowo bardzo gorąca i gęsta, rozszerzając się ulegała ochłodzeniu, aby w końcu utworzyć gwiazdy i galaktyki, które widzimy dzisiaj we Wszechświecie."
Co istniało przed Wielkim Wybuchem?
"Czas został stworzony w Wielkim Wybuchu- nie wiemy czy istniał przed Wielkim Wybuchem. Z tego powodu ciężko jest na to pytanie odpowiedzieć. Niektóre teorie sugerują, że nasz Wszechświat jest częścią nieskończoności Wszechświatów (zwaną "multiświatem" (multiverse)), które stale są stwarzane. Jest to możliwe, ale niezwykle trudne do udowodnienia."
http://wszechswiat.astrowww.pl/bigbang.html
To jest na prawdę trudne do udowodnienia, ale powiedz mi szczerze.
Czy z tego powodu mamy sobie ułatwiać sprawę przypisując to nadnaturalnemu bytowi?
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pt cze 29, 2007 16:46 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Seweryn napisał(a): Żródłem nauki o Bogu nie jest sama biblia ,ale Biblia skonfrontowana z rzeczywistością . Przykład: W Bibli pisze że Bóg ulepił człowieka z prochu czy gliny Jak sądzisz czy to możliwe? Moze odpowiem troszeczke inaczej niż JakubN.Zgadzam sie z Tobą Sewerynie ,że Biblia nie jest jedynym zródłem o Bogu ,lecz ja wczesniejsze żródło niz Biblia upatruje juz w człowieku ,bo i sama Biblia tez jest dziełem człowieka i jego wyobrazni.Jezeli chodzi o to ,że Biblia jest skonfrontowana z rzeczywistością to równiez sie zgodze ,lecz konfrontacja ta dla Bibli wychodzi bardzo niepomyslnie ,moim zdaniem nie mozna konfrontować Bibli z rzeczywistością poniewaz jest to błąd ,Biblia jest pisana z Duchem Wiary i z tym równiez Duchem powinna być odczytywana i nie można Jej konfrontować z prawdziwą rzeczywistością której nie dotyczy .Biblia nie jest ksiegą naukową ,Biblia jest nauką o Bogu ,a wiec czytając ją poruszamy sie w sferze wiary i tresci w niej zawarte nie muszą być prawdziwe.Chciałbym zwrócic tylko uwage ,że takie tłumaczenie Bibli nie zawsze obowiazywało ,mówie to z perspektywy dzisiejszej dopiero nauki ,czy teologi.Wczesniej nie było podstaw aby tak twierdzić i wszystko co pisze w Genezis było realną rzeczywistością i nie poddawano niczego w watpliwość ,dopiero współczesna nauka niesie nam te wątpliwości .Przykład który podałeś nie uwzglednia własnie Ducha wiary z którym nalezy odczytywać to ,że człowiek powstał z prochu ziemi ,a wiec odpowiadajac na Twoje pytanie :Tak jest to mozliwe dlatego ,że dla Boga nie ma rzeczy niemozliwych ,tak własnie uczy Biblia w której poruszamy sie w swerze naszej wiary i wyobrazni ,lecz nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością i prawdą.Na tym polega własnie wiara ,dzieki której wierzymy w Boga i w inne rzeczy i które nie muszą istnieć w rzeczywistości ,bo tylko pewność tego wymaga.
|
Pt cze 29, 2007 16:51 |
|
 |
joten
|
@ Seweryn
W 1803 roku teolog Paley opublikował dzielo pt. "Teologia przyrody, czyli świadectwo istnienia i atrybutów Boga".
Opisując złożoność świata ożywionego i różne wspaniałe mechanizmy (ludzkie oko) wysnuł wniosek, ze ktoś to musiał zaprojektować i celowo stworzyć - czyli Bóg. Biedaczyna - nie wiedział, że 60 lat później Darwin przedstawi teorię ewolucji, która przeczy tejże celowości za to daje spójne, naukowe wyjaśnienie mechanizmów rządzacych w przyrodzie. Ale Seweryn już o Darwinie wie i mimo to wciąż powtarza bajki,że skoro ptaszki śpiewają to znaczy że Bóg to sprawił. No cóż, jak widać jest wielu Giertychów na świecie. Teraz Seweryn pyta się o "pierwotny atom" i oczekuje podania mu linku.Nie wiem co to jest pierwotny atom, ale obawiam się,że jak tego linku nie podamy będzie to dla Seweryna jeszcze jeden argument na boskie dzieło stworzenia.
_________________ "Extraordinary claims require extraordinary evidence" - Carl Sagan,astronom
|
Pt cze 29, 2007 17:07 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Seweryn, nie będę zdolny dać Ci odpowiedzi na Twoje pytanie o pierwotny atom. Masz za małe przygotowanie fizyczne i nie traktuj tego jak mojej wymówki. Problemem jest nawet to, że to pytanie jest źle zadane - nie było pierwotnego atomu, atomy wyłoniły się z zupy kwarkowo-gluonowej relatywnie późno. Do tego czasu była taka dziwna mieszanka energii i materii, taka plazma. Nie wybuchł też żaden atom, tylko przestrzeń. W programach telewizyjnych najczęściej przedstawia się WW w postaci fantastycznego błysku światła i ognia, z którego wylatują planety (w tych bardziej ambitnych dokumentach, wylatuje chmura cząstek), tymczasem to wcale tak nie wyglądało. To w ogóle nie "wyglądało", z początku wymiary były poskręcane i malutkie, nie było trzech prostopadłych wymiarów przestrzennych i czwartego wymiaru czasu. To sytuacja znacznie bardziej złożona, niż "na początku nie było niczego, potem pojawiła się cząstka, która wybuchła i z niej narodziły się gwiazdy". Błędem w takim rozumieniu WW jest nawet "na początku nie było niczego" - nie było żadnego "przed" WW. Na początku był Wielki Wybuch...
Ale wiesz co jest najśmieszniejsze? To, że ja nawet nie muszę Ci udowadniać prawdziwości hipotez wszechświata oscylującego albo np. wszechświata bez granic. Nie muszę, bo prosisz jedynie o podanie alternatyw. Nie mówisz "udowodnij, że Bóg nie stworzył wszechświata", tylko "pokaż, w jaki inny sposób mogłoby to się potoczyć bez Boga". Niniejszym, pokazuję przykładowe alternatywy:
Pierwsza: jest nieskończony ciąg wszechświatów, każdy zapada się w punkt, z którego rodzi się następny. Nie ma początku, nie ma bytu sprawczego.
Druga: jest multiverse - nadwymiarowy metawszechświat w obrębie którego istnieją wszechświaty. Multiverse nie istnieje w naszym wymiarze czasowym, nie odnosi się do niego pojęcie początku.
Trzecia: we wszechświecie bez granic Hawkinga, czas który postrzegamy jest złudzeniem, częścią czasu urojonego, w którym wszechświat nie ma początku, po prostu istnieje. W którymś temacie o tym pisałem.
Czwarta: zwyczajnie, wszechświat powstał z niczego, bez powodu i tyle. Nie przeczy to żadnym prawom fizyki, wbrew pozorom.
Pewnie mógłbym sobie przypomnieć jeszcze kilka.
Pt cze 29, 2007 18:06 |
|
 |
Seweryn
|
No więc widzicie nikomu z was dobry dziekanie ,JakubieN, Jotenie ,Big macu nie udało sie przedstawić innej alternatywy stworzenia wszechświata która byłaby kontralternatywą do tej że wszechświat został stworzony przez Boga , a zadałem przecież proste pytanie cytuję :
Jeśli Wielki wybuch to, Proszę tylko o odpowiedź co wybuchło ? gdzie ? i z jakiej przyczyny?
Jeśli nie ma naukowego wytłumaczenia tych żeczy ,to podajcie jakiś link do strony na której jest chociażby hipoteza jakiegoś naukowca który rozwieje moje wątpliwości. Big mac twierdzi że nauka i fizyka dobrze sobie radzą z tłumaczeniem świata.
Żeby było wam łatwiej skrócę moje pytanie: Jeśli Wielki wybuch to: z jakiej przyczyny?
|
Pt cze 29, 2007 18:27 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Widać że nie czytasz ze zrozumieniem.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pt cze 29, 2007 18:32 |
|
 |
Seweryn
|
_Big_Mac_ napisał(a): Niniejszym, pokazuję przykładowe alternatywy:
Pierwsza: jest nieskończony ciąg wszechświatów, każdy zapada się w punkt, z którego rodzi się następny. Nie ma początku, nie ma bytu sprawczego.
Druga: jest multiverse - nadwymiarowy metawszechświat w obrębie którego istnieją wszechświaty. Multiverse nie istnieje w naszym wymiarze czasowym, nie odnosi się do niego pojęcie początku.
Trzecia: we wszechświecie bez granic Hawkinga, czas który postrzegamy jest złudzeniem, częścią czasu urojonego, w którym wszechświat nie ma początku, po prostu istnieje. W którymś temacie o tym pisałem.
Czwarta: zwyczajnie, wszechświat powstał z niczego, bez powodu i tyle. Nie przeczy to żadnym prawom fizyki, wbrew pozorom.
Pewnie mógłbym sobie przypomnieć jeszcze kilka.
Coś mi się wydaje że podpisze się pod tym jakiś filozof
Podaj linki na których potwierdzają to naukowcy?
|
Pt cze 29, 2007 18:37 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Seweryn napisał(a): Coś mi się wydaje że podpisze się pod tym jakiś filozof Podaj linki na których potwierdzają to naukowcy?
"Krótka Historia Czasu" Stephena Hawkinga. Jeśli znasz angielski, to w całości dostępna w internecie. Googlaj "Brief history of time". Stephen Hawking i James Hartle zaś oparli swoje teorię m.in. na pracach Feynmana. Najciekawszą wg. mnie jest wszechświat bez granic (no-boundary proposal) i radzi sobie ona zupełnie bez Boga.
Pytanie "co wybuchło" świadczy o tym, że nie czytasz moich postów. A "gdzie" i "z jakiej przyczyny" o kompletnym braku znajomości zagadnienia. Nie było żadnego "gdzieś", bo to nie był wybuch w przestrzeni, tylko powstanie samej przestrzeni. Promieniowanie reliktowe dociera do nas z każdej strony i jest wszędzie takie samo (z mikroskopijnymi wahaniami natężenia potwierdzającymi teorię spontanicznego łamania symetrii, którą wprowadziła mechanika kwantowa). Wybuchło więc "wszędzie". Ponownie, masz skrajnie uproszczone wyobrażenie o WW, na poziomie animacji w programach dokumentalnych i właśnie dlatego nie lubię rozmawiać o astrofizyce z ludźmi bez przygotowania.
Pytanie o przyczynę jest jeszcze bardziej nie na miejscu. Po pierwsze, żeby istniał ciąg przyczynowo skutkowy, musi istnieć czas i określona strzałka czasu. Już o tym pisałem, nawet w tym temacie. Gdy nie ma płynącego jednokierunkowo czasu, pojęcia przyczyny i skutku nie mają zastosowania. Po drugie, nawet gdyby istniał jakiś hipotetyczny meta-czas, to wszechświat wciąż mógłby powstać spontanicznie bez przyczyny (jako zjawisko kwantowe). Fizyka kwantowa dopuszcza istnienie indeterministycznych zdarzeń bezprzyczynowych, o ile suma energii takiego zdarzenia jest zerowa. A bilans energetyczny wszechświata jest zerowy.
PS: Każda jedna z podanych hipotez nie wymaga istnienia Boga.
Pt cze 29, 2007 18:56 |
|
 |
joten
|
Seweryn napisał(a): No więc widzicie nikomu z was dobry dziekanie ,JakubieN, Jotenie ,Big macu nie udało sie przedstawić innej alternatywy stworzenia wszechświata która byłaby kontralternatywą do tej że wszechświat został stworzony przez Boga , a zadałem przecież proste pytanie cytuję :
Jeśli Wielki wybuch to, Proszę tylko o odpowiedź co wybuchło ? gdzie ? i z jakiej przyczyny?
Jeśli nie ma naukowego wytłumaczenia tych żeczy ,to podajcie jakiś link do strony na której jest chociażby hipoteza jakiegoś naukowca który rozwieje moje wątpliwości. Big mac twierdzi że nauka i fizyka dobrze sobie radzą z tłumaczeniem świata.
Żeby było wam łatwiej skrócę moje pytanie: Jeśli Wielki wybuch to: z jakiej przyczyny? Mówił chłop do obrazu....
|
Pt cze 29, 2007 18:57 |
|
|
|