Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kościół i LGBT
Pytasz jak sobie poradzimy, bo Ty wyraźnie nie poradziłeś sobie z tą wypowiedzią, zero komentarza:
|
Śr sie 28, 2019 13:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Biskup jest ustanowiony przez Chrystusa i nikt nie może go zdjąć z urzędu, czy zmusić do ustąpienia - a jak to twierdzenie się ma zatem z ok 80 biskupami zdymisjonowanym przez papieża Benedykta XVI i kilkunastu przez papieża Franciszka?
|
Śr sie 28, 2019 13:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robisz uniki. Nie liczę z twojej strony na rzeczową rozmowę. Zauważyłem że w każdym temacie próbujesz rozmydlić główny temat. Dlatego chcę zobaczyć jak sobie poradzisz z odrzuceniem słów kardynała.
|
Śr sie 28, 2019 13:50 |
|
|
|
 |
bert04
|
A czy kardynał jest głosem Kościoła? Ostatnio to nie wiadomo, więc wolę się spytać. Bo jeżeli głos kardynała już przez samo kardynalstwo jest jakąś zobowiązującą wykładnią, to ta dyskusja o słowach kardynała krakowskiego nie ma sensu.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Śr sie 28, 2019 14:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A to ja jestem od oceniania tego kto jest głosem Kościoła?
|
Śr sie 28, 2019 14:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): A czy kardynał jest głosem Kościoła? Ostatnio to nie wiadomo, więc wolę się spytać. Bo jeżeli głos kardynała już przez samo kardynalstwo jest jakąś zobowiązującą wykładnią, to ta dyskusja o słowach kardynała krakowskiego nie ma sensu. http://prasa.wiara.pl/doc/458991.Sumien ... s-KosciolaSumienie każdego człowieka przesądza, nie zgadzam się z wypowiedzią jednego, czy drugiego kardynała, nie muszę zatem analizować konkretnych wypowiedzi.
|
Śr sie 28, 2019 14:19 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
zefciu napisał(a): Jakoś to do mnie nie przemawia. Publiczne, medialne zebranie w celu bicia w cudze piersi. Ciekawe do jakich jeszcze profanacji uda się Wam sprowokować „artystów”… Nie rozumiem, gdzie tu widzisz profanację. Modlitwa błagalna jest profanacją czegokowliek? Trzeba siedzieć i nie wyściubiać nosa, bo się po nim oberwie? No to i KK obrywa od dwóch tysięcy lat, KK..., kto jeszcze?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr sie 28, 2019 14:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): Nie rozumiem, gdzie tu widzisz profanację. No chociażby w tych figurkach. Zauważmy, że zaczęło się niewinnie. Ktoś tam zrobił tęczową aureolę i gdzieś tam powiesił na murze. Reakcja była bardzo nerwowa. I co dalej? Dalej mamy coraz bardziej chamskie i niesmaczne ataki. Cytuj: Modlitwa błagalna jest profanacją czegokowliek? Nie. Natomiast modlitwa przebłagalna dokonywana w ten sposób za cudze grzechy rodzi podejrzenie, że jest nieszczerą. Cytuj: Trzeba siedzieć i nie wyściubiać nosa, bo się po nim oberwie? A to zależy od kilku czynników: czy rzeczywiście się obrywa, czy obrywa się słusznie czy niesłusznie oraz, czy wyściubianie jest skuteczne, czy przeciwskuteczne.
|
Śr sie 28, 2019 14:37 |
|
 |
bert04
|
Jockey napisał(a): A to ja jestem od oceniania tego kto jest głosem Kościoła? No w sumie nie. Ale ostatnio w tym wątku... nieważne. Jeżeli natomiast wrócić do konkretnej wypowiedzi, to można znaleźć tam tak fragmenty, powiedzmy, dyskusyjne ("biskup jest ustanowiony przez Chrystusa") jak i co najmniej problematyczne. Do tych należy właśnie pewien kluczowy tekst: "Stoję w stu procentach po stronie ks. abp. Marka Jędraszewskiego, cały Kościół stoi po jego stronie."Wygląda więc na to, że były urzędnik Watykanu postanowił sam, że jest głosem całego Kościoła. ___________________ Ach, żeby nie było narzekań, że czepiam się formalizmów a nie odnoszę do treści: - "Osoby LGBT nie mają argumentów", no faktycznie, trudno znaleźć argumenty, że nie jest się zarazą, kontynuacją wojsk Tuchaczewskiego i Stalina, PZPR i PRL, SB i UB. Choć mnie uczono takiej staromodnej zasady onus probandi, więc niech to kardynał (Krakowa) przedstawi argumenty, że to ich miał na myśli poeta PW i że LGBT+ to spadkobierczyni i kontynuacja WKP(b) w prostej linii. - " i nikt nie może go zdjąć z urzędu czy zmusić do ustąpienia" jest to oczywista bzdura, chyba że kardynał (Mueller) zapomniał, że papież ma owszem jak najbardziej takie prawo. Ale kardynał (Mueller) zapomniał też, że to papież ustanawia biskupów. - "Natomiast ruchowi LGBT nie chodzi o godność tych osób, ale o instrumentalizację ich do celów ideologii wrogiej człowiekowi." Onus probandi. Po takim zdaniu należałoby uzasadnić, dlaczego ta ideologia jest wroga człowiekowi. - "Przecież w czasach narodowego socjalizmu w Niemczech czy komunizmu wrogie Kościołowi nagonki kosztowały życie wielu księży, a wielu świeckich trafiało do więzień. Dlatego nie potrzebujemy pouczeń, czym jest godność człowieka, wolność, demokracja." Ach serio? Każde żądanie ustąpienia jakiegoś duchownego to czyn porównywalny działalnością nazistów i bolszewików? Godwin rozszerzony? Jockey, nie chcę powtarzać argumentów Alus, ale po takim czymś porównanie z żądaniami o ustąpienia księży pedofili i co niektórych biskupów "zamieszanych" same cisną się na klawiaturę. - "Dodał, że środowiska lewicowe zaprzeczają, iż istnieje ideologia LGBT." Niektóre zaprzeczają, inne nie zaprzeczają. Faktem jest istnienie takiego ruchu, za którym stoi wiele organizacji tak lokalnych jak i międzynarodowych. Faktem jest też, że pewien zestaw, nazwijmy to, wspólnego światopoglądu i zestawu postulatów politycznych jest. Nie jest on jeszcze całkiem spójny, więc zapewne część aktywistów LGBT będzie żałować, że taka ideologia jeszcze nie istnieje. Inni, zwłaszcza w Polsce, będą się odcinać od terminu "ideologia" z powodu jego skojarzeń. Patrz wyżej, każda ideologia to nazizm i bolszewizm, tertium non datur. Ale słyszałem też owszem o aktywistach LGBT, którzy do istnienia takowej ideologii się przyznają. Nawet na jakiejś prawicowej stronce to stało (ale teraz Ci nie podam na której, to było podczas szybkiego guglowania). . "Również komuniści twierdzili, że komunizm nie jest ideologią, że opiera się na nauce" Już w innej dyskusji wyraziłem zdziwienie, od kiedy termin "ideologia" ma mieć pejoratywne znaczenie. O ile wiem, sam Marks napisał coś w stylu "krytyka ideologii", a i w oficjalnych pismach komunistycznych unikano tego słowa. Czyżby dzisiejsi krytycy ideologii szli drogą wytyczoną przez komunistów? Bo dla mnie liberalizm to jak najbardziej ideologia, parę innych światopoglądów również da się podciągnąć pod to miano. Bez zrównywania ich z komuną czy hitleryzmem. - "To nie LGBT stworzyło Polskę i nie LGBT może sprawić, że ona będzie nadal trwać." No pewnie, że nie, ale nie zrobił tego też kapitalizm, demokracja, nauka czy medycyna. Z taką argumentacją należałoby wrócić do monarchizmu, wczesnego feudalizmu, zlikwidować uniwersytety i zastąpić wojsko drużyną pancernych na koniach, jak za Chrobrego. Argumentacja "Gdzie byliście, jak Chrobry wbijał słupy w Łabę?" nie powinna być tak wybiórcza. To tyle. Wybrałem pewne elementy, inne pominąłem, z niektórymi dyskutować się nie da. Jeżeli czegoś konkretnego oczekujesz jeszcze, to nie krępuj się, może przeoczyłem w natłoku kardynalnych bzdur.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
Śr sie 28, 2019 14:50 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
bert04 napisał(a): No w sumie nie. Ale ostatnio w tym wątku... nieważne. Nie bądź śmieszny, bo w tym poście udowadniasz właśnie to samo i masz rację w tym co piszesz. ----------------------------------------------------------------- zefciu napisał(a): No chociażby w tych figurkach. Zauważmy, że zaczęło się niewinnie. Ktoś tam zrobił tęczową aureolę i gdzieś tam powiesił na murze. Reakcja była bardzo nerwowa. I co dalej? Dalej mamy coraz bardziej chamskie i niesmaczne ataki. A gdzie Ty widzisz figurki w organizowanej modlitwie "Polsa pod krzyżem"? Tam jest mowa o samobójstwach księży, odejściach z Kościoła. zefciu napisał(a): Nie. Natomiast modlitwa przebłagalna dokonywana w ten sposób za cudze grzechy rodzi podejrzenie, że jest nieszczerą. Modlitwa w czasie II wojny też była za cudze grzechy..., ale gdzie tu widzisz modlitwę za cudze grzechy? Za nasze, bo wszyscy jesteśmy Kościołem i wszyscy grzeszymy. zefciu napisał(a): A to zależy od kilku czynników: czy rzeczywiście się obrywa, czy obrywa się słusznie czy niesłusznie oraz, czy wyściubianie jest skuteczne, czy przeciwskuteczne. Aha, jeżeli wściubianie jest nieskuteczne (patrz II wojna), to już modlitwa jest profanacją?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr sie 28, 2019 15:24 |
|
 |
bert04
|
Małgosiaa napisał(a): Nie bądź śmieszny, bo w tym poście udowadniasz właśnie to samo i masz rację w tym co piszesz.
Ja nie wiem już sam, czy śmiać się czy płakać. Niektórzy radykalni przeciwnicy Kościoła uważają, że zdanie jakiegoś biskupa czy kardynała to głos Kościoła. Niektórzy radykalni zwolennicy Kościoła uważają, że zdanie jakiegoś biskupa czy kardynała to głos Kościoła. A żeby paradoks był pełny, jeden cytowany kardynał Kościoła uznał, że może wypowiadać się za cały Kościół. Jeżeli zaprzeczę temu powyższemu, to staję tam, gdzie stało ZOMO, LGBT, FSSPX, czy gdzie? A może gorzej? Bo według niektórych każda krytyka pewnego kardynała będzie atakiem jak za czasów NSDAP, NKWD i PZPR. Cóż, trudno, nie odmówię sobie prawa krytykowania wypowiedzi tak jednego jak i drugiego kardynała. Niezależnie od tego, z kim potem zrównany zostanę. I nie, nie do Ciebie piję.
|
Śr sie 28, 2019 15:47 |
|
 |
Tomek44
|
Nikt tutaj nie musi sobie z nią radzić. Ważne, że ten kardynał nie poradził sobie ze swoją własną wypowiedzią. Jan Paweł II nigdy nie porównywał homoseksualistów do komunistów, ani ich czynów do czynów komunistów, ani też nie zrównywał ideologii LGBT do ideologii komunistycznej. Kardynał po prostu się zbłaźnił.
|
Śr sie 28, 2019 15:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ty Tomku nie poradziłeś sobie z czytaniem ze zrozumieniem. Przeczytaj jeszcze raz. Tam porównanie jest ideologii
|
Śr sie 28, 2019 16:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): Cóż, trudno, nie odmówię sobie prawa krytykowania wypowiedzi tak jednego jak i drugiego kardynała. Niezależnie od tego, z kim potem zrównany zostanę. I nie, nie do Ciebie piję. Skoro tak to zapoznaj się z wywiadem tego kardynała będziesz może trochę szerzej widział to co powiedział o LGBT https://www.deon.pl/religia/kosciol-i-s ... okuty.html
|
Śr sie 28, 2019 16:20 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
bert04 napisał(a): Cóż, trudno, nie odmówię sobie prawa krytykowania wypowiedzi tak jednego jak i drugiego kardynała. Niezależnie od tego, z kim potem zrównany zostanę. I nie, nie do Ciebie piję. Najwyraźniej nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, skoro sądzisz, że tak pomyslałabym. bert04 napisał(a): A żeby paradoks był pełny, jeden cytowany kardynał Kościoła uznał, że może wypowiadać się za cały Kościół. Jeżeli zaprzeczę temu powyższemu, to staję tam, gdzie stało ZOMO, LGBT, FSSPX, czy gdzie? Jak wynika z tej wypowiedzi (w całości), to stoimy po tej samej stronie. I mam głeboko to, gdzie stoję, bo stoję zgodnie ze swoim sumieniem, które nijak nie sprzeciwia się nauczaniu UNK.
|
Śr sie 28, 2019 16:37 |
|
|
|