Autor |
Wiadomość |
bert04
|
 Re: Kościół i LGBT
Jockey napisał(a): bert04 napisał(a): Cóż, trudno, nie odmówię sobie prawa krytykowania wypowiedzi tak jednego jak i drugiego kardynała. Niezależnie od tego, z kim potem zrównany zostanę. I nie, nie do Ciebie piję. Skoro tak to zapoznaj się z wywiadem tego kardynała będziesz może trochę szerzej widział to co powiedział o LGBT https://www.deon.pl/religia/kosciol-i-s ... okuty.html Jockey, czy ty czytasz co linkujesz? Przecież w tym wywiadzie nie ma słowa o kwestii "tęczowej ideologii". Są natomiast słowa o, powiedzmy, "lawendowej mafii". Guglowałeś "kardynał mueller homoseksualizm" i to Ci wyskoczyło?A poza tym tak po pobieżnym przeglądnięciu odnoszę wrażenie, że ten kardynał w wywiadzie do włoskiej gazety mówi dużo rozsądniej, niż w wywiadzie do polskiej gazety. Jak na razie rodzi to we mnie podejrzenie, że tłumacze i redaktorzy Naszego Dziennika nieco dowolnie zinterpretowali wypowiedzi kardynała. Możesz się ze mną nie zgadzać, ale teksty w stylu "To nie LGBT stworzyło Polskę" nie pasują mi do hierarchy obytego na zachodnich salonach, polityka najwyższej watykańskiej rangi, choć byłego. To bardziej pasuje jak tekst polskiego redaktora, być może zadane jako sugestywne pytanie, być może jako komentarz. No chyba że gdzieś w zanadrzu masz pełny tekst wywiadu z pytaniami i odpowiedziami, jak powyżej, wtedy można się nad tym także pochylić.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Śr sie 28, 2019 16:38 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
bert04 napisał(a): Jak na razie rodzi to we mnie podejrzenie, że tłumacze i redaktorzy Naszego Dziennika nieco dowolnie zinterpretowali wypowiedzi kardynała. i to jest bardzo prawdopodobne, graniczące z pewnością.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr sie 28, 2019 16:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): A gdzie Ty widzisz figurki w organizowanej modlitwie "Polsa pod krzyżem"? Tam jest mowa o samobójstwach księży, odejściach z Kościoła. Jest także o tym. Jednak nadal istotą akcji wydaje się bicie w cudze piersi. Fakt, że Jockey wkleił link w tym wątku tylko to potwierdza. Cytuj: Modlitwa w czasie II wojny też była za cudze grzechy..., ale gdzie tu widzisz modlitwę za cudze grzechy? Za nasze, bo wszyscy jesteśmy Kościołem i wszyscy grzeszymy. No cóż. Chyba nie mam takiego czystego serca, jak Ty  Cytuj: Aha, jeżeli wściubianie jest nieskuteczne (patrz II wojna), to już modlitwa jest profanacją? Ale gdzie ja pisałem, że modlitwa jest profanacją? KRK bardzo skutecznie działał w czasie II w.ś. i nie wiem, co takiego przeciwskutecznego zrobił.
|
Śr sie 28, 2019 16:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bert04 napisał(a): Jak ostatnio sprawdzałem, to nawet wśród najbardziej zlewicowanych czerwono zielonych polityków przewagę mieli biali i heteroseksualni No właśnie Cytuj: Ale może muzułmański pakistański imigrant przewożący pierwotniaki, prochy i pasy szahida wie lepiej. Nie podejrzewałem Cię o głoszenie takich niepoprawnych stereotypów Cytuj: W takich momentach zawsze kojarzy mi się film 300 No właśnie. Niemcy jako wróg Polski od tysiąca lat próbują za wszelką cenę zniszczyć przejawy Polskiej tożsamości narodowej Cytuj: Jak na razie politycy Rosyjscy i ich tradycjonalni (?!) sojusznicy sobie lepiej radzą Jedno i to samo. Jeden naród jak i drugi od zawsze dąży do unicestwienia Polski Cytuj: Jeszcze na podkreślenie wagi swoich słów uderz pięścią w stół Nie. Za to polecam śmieszny filmik https://m.youtube.com/watch?v=VPUn_q_4M5A XD
|
Śr sie 28, 2019 17:25 |
|
 |
Andy72
|
To, że ktoś chce poświecać swój trud, by przebłagiwać Boga za grzechy, które są wokoło to coś złego?? Kompletnie nie rozumiem rozumowania w rodzaju: wszelkie bluźnierstwa LGBT sa w porządku, bo LGBT to grupa biednych, pokrzywdzonych, prześladowanych ludzi, za to złe są wszelkie opinie nie zgadzające się z nimi, a nawet przebłagiwanie Boga za bluźnierstwa.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr sie 28, 2019 17:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Quinque napisał(a): Jeden naród jak i drugi od zawsze dąży do unicestwienia Polski Biorąc pod uwagę, że Święte Cesarstwo Rzymskie spełniało instrumentalną rolę w kształtowaniu pierwotnego państwa polskiego jest to dość dziwna teza. Ale, widać, brednie propagandy peerelowskiej trwają nawet u tych, co urodzili się w III RP. Andy72 napisał(a): To, że ktoś chce poświecać swój trud, by przebłagiwać Boga za grzechy, które są wokoło to coś złego?? Nie. Czytałeś w ogóle to co pisałem? Pisałem, że nie wierzę w szczerość postawy tych, którzy organizują tę akcję. Cytuj: Kompletnie nie rozumiem rozumowania w rodzaju: wszelkie bluźnierstwa LGBT sa w porządku, bo LGBT to grupa biednych, pokrzywdzonych, prześladowanych ludzi Też nie rozumiem takiego rozumowania. A kto je tutaj prezentuje?
|
Śr sie 28, 2019 17:38 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
zefciu napisał(a): Jest także o tym. Jednak nadal istotą akcji wydaje się bicie w cudze piersi. Fakt, że Jockey wkleił link w tym wątku tylko to potwierdza. Napisał o offtopie... zefciu napisał(a): No cóż. Chyba nie mam takiego czystego serca, jak Ty Gdzie wyczytałeś, że jestem bez grzechu? zefciu napisał(a): Ale gdzie ja pisałem, że modlitwa jest profanacją? Fakt, mówłeś o prowokacji do profanacji, co jest moim zdaniem, nadużyciem. zefciu napisał(a): Nie. Natomiast modlitwa przebłagalna dokonywana w ten sposób za cudze grzechy rodzi podejrzenie, że jest nieszczerą. I to, że podejrzewasz nieszczerość takowym ją czyni? zefciu napisał(a): No chociażby w tych figurkach. Zauważmy, że zaczęło się niewinnie. Ktoś tam zrobił tęczową aureolę i gdzieś tam powiesił na murze. Reakcja była bardzo nerwowa. I co dalej? Dalej mamy coraz bardziej chamskie i niesmaczne ataki. I modlitwa "Pod krzyżem" ma rozpętać nowe akcje, więc lepiej siedzieć cicho i kusić licha? Komu mamy ufać? Bogu czy ...? zefciu napisał(a): Pisałem, że nie wierzę w szczerość postawy tych, którzy organizują tę akcję. A gdyby to zorganizował ktoś inny (nie KK), to uwierzyłbyś?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr sie 28, 2019 18:01 |
|
 |
Andy72
|
"Niewinne" jest przestawienie wizerunku Maryi z aureolą jednoznacznie kojarząca się z LGBT, i jak gdyby było tego mało to wieszanie tych plakatów nawet na przenośnych ubikacjach?? A wczesniejesze : choćby "Golgota Piknik" czy inne "sztuki".
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr sie 28, 2019 18:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): Gdzie wyczytałeś, że jestem bez grzechu? Nigdzie tego nie wyczytałem i nigdzie tego nie napisałem. Pisałem w znaczeniu względnym. Cytuj: Fakt, mówłeś o prowokacji do profanacji, co jest moim zdaniem, nadużyciem. Zobaczymy. Cytuj: I to, że podejrzewasz nieszczerość takowym ją czyni? Nie. Ale uważam, że mam podstawy do takich podejrzeń. Cytuj: I modlitwa "Pod krzyżem" ma rozpętać nowe akcje, więc lepiej siedzieć cicho i kusić licha? Nie. Ale akcje nie powinny być robione w taki sposób, który może zniesmaczyć tych, którzy mają mniej od Ciebie czyste serce. Jeśli ja to uważam za podejrzane, to tym bardziej uznają to osoby ze środowisk LGBT, które są już nastawione negatywnie. Cytuj: A gdyby to zorganizował ktoś inny (nie KK), to uwierzyłbyś? Gdyby było organizowane w taki sposób, nie uwierzyłbym. I tak, owszem, jak w Moskwie swego czasu tamtejsza Cerkiew robiła coś podobnego, to również średnio to do mnie przemawiało. Andy72 napisał(a): A wczesniejesze : choćby "Golgota Piknik" czy inne "sztuki". O których pies z kulawą nogą by nie usłyszał, gdybyście im nie zrobili reklamy.
|
Śr sie 28, 2019 18:15 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
zefciu napisał(a): Nie. Ale akcje nie powinny być robione w taki sposób, który może zniesmaczyć tych, którzy mają mniej od Ciebie czyste serce. Jeśli ja to uważam za podejrzane, to tym bardziej uznają to osoby ze środowisk LGBT, które są już nastawione negatywnie. Odbieram to jako postawę asekuracyjną: na wszelki wypadek nie będę maczał w tym palców.Pomijając już czystość lub nieczystość serca (nikt nie jest bez grzechu) tu się rónimy czymś innym: ja w pierwszym rzędzie zakładam, że ktoś ma dobre intencje. Nie twierdzę, że każdy uczestniczący w tym wydarzeniu będzie miał czyste intencje modlitwy, ale Bóg zło obraca w dobro i w to wierzę.
|
Śr sie 28, 2019 18:28 |
|
 |
Andy72
|
zefciu napisał(a): Jeśli ja to uważam za podejrzane, to tym bardziej uznają to osoby ze środowisk LGBT, które są już nastawione negatywnie. To znaczy że osoby ze środowisk LGBT należy jedynie poklepywac po pleckach? Nie należy potępiać osoby z tym problemem a le jej zachowanie a tym bardziej samą ideologię która ten problem wykorzystuje.
|
Śr sie 28, 2019 18:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): To znaczy że osoby ze środowisk LGBT należy jedynie poklepywac po pleckach? Nie należy potępiać osoby z tym problemem a le jej zachowanie a tym bardziej samą ideologię która ten problem wykorzystuje. Żaden człowiek nie ma prawa potępiać innego człowieka, zwłaszcza chrześcijanin, który musi pamiętać jaką miarą mierzycie, taką wam odmierzą.
|
Śr sie 28, 2019 18:42 |
|
 |
Andy72
|
Ale ma obowiązek potępiać grzech
|
Śr sie 28, 2019 18:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Żaden człowiek nie ma prawa potępiać innego człowieka, zwłaszcza chrześcijanin, który musi pamiętać jaką miarą mierzycie, taką wam odmierzą. O poważnie? I kto to mówi...
|
Śr sie 28, 2019 18:52 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Jockey napisał(a): O poważnie? I kto to mówi... Nie zauważyłam, aby Alus potępiała kiedykolwiek kogokolwiek. Zawsze potępiała czyny i postawy, a nie człowieka, a znam ją chyba ciut dłużej 
|
Śr sie 28, 2019 19:00 |
|
|
|