Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 17:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
 Bezmyślność niewiary. 
Autor Wiadomość

Jeśli mamy mało danych bądź mamy co do nich wątpliwości w żadnym razie nie powinniśmy uznawać ich za prawdę historia to nie matematyka do każdej informacji trzeba odnosić się sceptycznie.

W taki razie bitwa pod Grunwaldem stoi pod wielkim znakiem zapytania.
Nie ja jednak nigdy nie mógłbym być Ateistą . :)

Pt lis 02, 2007 21:50

W taki razie bitwa pod Grunwaldem stoi pod wielkim znakiem zapytania.Nie ja jednak nigdy nie mógłbym być Ateistą .

Masz racje choć bardziej od bitwy sam jej przebieg natomiast zupełnie nie wiem jaki ma to związek z ateizmem mam rozumieć, że myślenie sceptyczne ciebie przerasta ? Moge w to uwierzyć.

Pt lis 02, 2007 22:50

Cytuj:
W taki razie bitwa pod Grunwaldem stoi pod wielkim znakiem zapytania.Nie ja jednak nigdy nie mógłbym być Ateistą .

Masz racje choć bardziej od bitwy sam jej przebieg natomiast zupełnie nie wiem jaki ma to związek z ateizmem mam rozumieć, że myślenie sceptyczne ciebie przerasta ? Moge w to uwierzyć.

Nie ale mam kiepskie doświadzenia z Aieistami kwestinowali wiele ,teraz jeszcze ta historia.

Pt lis 02, 2007 22:59

To i owszem ilość nie ma wiekszego znaczenia .Jednak jeśli założymy że Bóg istnieje, a ludzi uznaje za swoje dzieci ,to na pewno stwotrzyłby dla nich religię i wydał nakazy jak życ(dekalog) To wszystko istnieje .

Ale zrozum, ze Ty z miejsca zakladasz, ze Bog istnieje. To nie jest dowod. Twoje wnioskowanie wyglada tak:

1. Bog istnieje.
2. Bog objawil sie ludziom i uznal ich za swoje dzieci w objawieniu.
3. Stad Bog istnieje.

Nie dowodzi sie twierdzen w taki sposob - to jest blad logiczny.

Seweryn napisał(a):
Rozumiem że to dla ciebie nie jest dowód ,zgadza się jest to jedna z poszlak ,jednak tych poszlak jest ogromna ilość ja i wielu wierzących na tym forum o nich piszemy .

Ale tak samo takich "poszlak" albo moze inaczej: slabych dowodow, jest cala masa dla kazdej religii. Patrz nizej.

Seweryn napisał(a):
Do tego dochodzą objawienia cuda np.Fatima 50000 ludzi obserwowało o okreslonej godzinie niesamowite zjawiska .

Fatimskie tanczace slonce jest calkiem niezle wytlumaczone naukowo...

Seweryn napisał(a):
Nas przy tym nie było ,jednak przy wielu wydarzeniach w historii nas nie było jednak uznajemy je za prawdę .

Oczywiscie. Ale widzisz jest jednak pewna roznica pomiedzy zapisami na temat powiedzmy bitwy a zapisami na temat powiedzmy Boskiego objawienia.

Po pierwsze - bitwa nie jest nieprawdopodobna w zaden sposob, wiec jak mamy powiedzmy dwa potwierdzajace sie zrodla: strony bitwy A i strony bitwy B to mozemy sensownie zalozyc, ze tak faktycznie bylo.

Po drugie - zrodla historyczne maja ten zwyczaj, ze sobie jednak czesto nie zaprzeczaja. Natomiast gdy biblia chrzescijanska mowi, ze Jezus&spolka jest jedynym prawdziwym Bogiem, koran mowi, ze to Mahomet&spolka a Zydowski ST mowi, ze zaden mesjasz jeszcze nie nadszedl... No to mamy konflikt interesow. I historycznie rzecz biorac nie mozemy ustalic kto tak naprawde ma racje.

Po trzecie - jak juz wspomnialem, sam fakt nieprawdopodobienstwa pewnych zdarzen. Zapis na pismie nie jest wystarczajacym dowodem na to aby uznac, ze bogowie chodzili po ziemii. Jesli bylby - to zmuszeni bylibysmy za uznanie mitow kazdej religii i kultury za prawdziwe.

So lis 03, 2007 14:59

Po pierwsze - bitwa nie jest nieprawdopodobna w zaden sposob, wiec jak mamy powiedzmy dwa potwierdzajace sie zrodla: strony bitwy A i strony bitwy B to mozemy sensownie zalozyc, ze tak faktycznie bylo.

Po drugie - zrodla historyczne maja ten zwyczaj, ze sobie jednak czesto nie zaprzeczaja.

No nie do końca trzeba pamiętać, że autorzy tych źródeł właściwie nigdy nie byli obiektywni więc przeważnie można stwierdzić, że była jakaś bitwa ale ze szczegółami jest już przeważnie znacznie gorzej.

So lis 03, 2007 16:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7