Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
Autor |
Wiadomość |
karban
|
 Re: Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
karban napisał(a): Hufce napisał(a): A tak poza tym to nie ma żadnej gwarancji ,że po śmierci cierpienie zniknie ,Bóg nie dał żadnej stu procentowej gwarancji ,gdzieś coś zostało powiedziane ,że jest życie wieczne i to tyle ,żadnej stu procentowej gwarancji nie ma ,wszystko opiera się na wierze. No tak nie ma gwarancji - piekło istnieje realnie i wg przypowieści o Sądzie będzie istnieć wiecznie. Proszę nie wyrywać wypowiedzi z kontekstu:) Chodziło o gwarancję, którą Hufce chciał na nieistnienie cierpienia po śmierci, a nie o piekło.
|
Pt lip 11, 2014 14:45 |
|
|
|
 |
hriss
|
post skasowany - ponownie copy/paste z innej strony.
Czy hriss chce dyskutować czy indoktrynować?
medieval_man
|
Pt lip 11, 2014 17:12 |
|
 |
Hufce
|
takie tłumaczenie obecnego świata jest na zasadzie takiej ,że mój ojciec kogoś zabił albo okradł a ja za to mam odpowiadać oczywiście oprócz niego ,takie wielopokoleniowe karanie ,dlaczego ja mam cierpieć na tym świecie dlatego że ileś tam tysięcy lat temu jakaś Ewa i Adam sprzeciwili się Bogu ,a może ja bym tego nie zrobił ,to absurd. Owszem Bóg może kłamać bo jest wszystkim całą wiedzą więc jeżeli skłamie to po prostu nie powie całej prawdy. A ta poza tym to jak już wspominałem Bóg zaingeruje w świat i usunie według Biblii cierpienie a więc jeżeli tego dokona na pewno to na pewno może to zrobić teraz ,a jeżeli tego nie czyni to po prostu chce żeby człowiek cierpiał.Gdyby nie był wszechmogący to ok ,ale według wiary jest.
|
Pt lip 11, 2014 17:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Atei napisał(a): Tak jak w temacie. Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać na Ziemi?
Czy wolna wola Szatana jest ważniejsza dla Boga niż wolna wola człowieka? Szatan zasługuje na karę. Dostanie ją. Ale dlaczego Bóg czeka na wykonanie wyroku?
Szatan cały czas kusi ludzi. Ile będzie takich, którzy ulegną jego wpływowi? Ile z nich będzie czekała wieczna kara przez Szatana? Czas ucieka, a Szatan działa.
Może Szatan jest potrzebny Bogu, aby to on był odpowiedzialny za zło, które jest próbą dla człowieka. Czy Bóg potrzebuje Szatana? Jeśli nie, to dlaczego za karę nie oddzieli go od człowieka? (to tylko jedna mała planeta w całym wielkim wszechświecie)
W Biblii mamy przykłady w których Bóg karze ludzi za nieposłuszeństwo. Wpływa na ich wolną wolę, ale za karę. Dlaczego nie może zrobić tego również z Szatanem.
Ale chwila, przecież obiecał że to zrobi. Dlaczego nie teraz? Czy nie zależy mu na tym, aby jak największa liczba ludzi została zbawiona? Jezus tyle po to cierpiał, a Szatan tak po prostu ciągle to niszczy...
Jak to w końcu jest z tym wszystkim? Nie rozumiem tego. Jak to tłumaczycie w Waszej religii (religiach). Czytałeś Księgę Hioba?
|
Pt lip 11, 2014 18:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): Atei napisał(a): Tak jak w temacie. Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać na Ziemi?
Czy wolna wola Szatana jest ważniejsza dla Boga niż wolna wola człowieka? Szatan zasługuje na karę. Dostanie ją. Ale dlaczego Bóg czeka na wykonanie wyroku? Czytałeś Księgę Hioba? "Osobna kwestia to dlaczego na pytanie czasem odpowiadamy pytaniem.[...] Czasem postępujemy tak, aby uniknąć odpowiedzi, która byłaby dla nas niewygodna." — Mirosław Bańko, PWN
|
Pt lip 11, 2014 18:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Osobna kwestia to dlaczego na pytanie czasem odpowiadamy pytaniem.[...] Czasem postępujemy tak, aby uniknąć odpowiedzi, która byłaby dla nas niewygodna." — Mirosław Bańko, PWN Źle mnie oceniłeś. To raczej subtelna podpowiedź z mojej strony. Do pewnych wniosków trzeba dojść samemu. Niestety świat i ludzkość epoki 'instant" nie mają czasu ani ochoty w reflektować życie, czyż nie?
|
Pt lip 11, 2014 18:49 |
|
 |
JedenPost
|
hriss napisał(a): Biblia mówi otwarcie: „Cały swiat podlega mocy niegodziwca” (1 Jana 5:19). Czy nie przyznasz,że to wiele wyjaśnia Ten swiat odzwierciedla osobowość niewidzialnej istoty duchowej, która „wprowadza w błąd całą zamieszkaną ziemię (Objawienie 12:9).
Czyli Bóg jest niegodziwcem i kłamczuchem? 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt lip 11, 2014 19:57 |
|
 |
hriss
|
Uzasadnij w czym kłamie.
|
So lip 12, 2014 17:58 |
|
 |
JedenPost
|
Nie wiem w czym, ale skoro Biblia tak twierdzi...
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So lip 12, 2014 18:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
karban napisał(a): Proszę nie wyrywać wypowiedzi z kontekstu:) Chodziło o gwarancję, którą Hufce chciał na nieistnienie cierpienia po śmierci, a nie o piekło. "Gwarancja" w terminologii religijnej nie istnieje, jakiegokolwiek aspektu by to nie dotyczyło. Atei napisał(a): Ale dlaczego Bóg czeka na wykonanie wyroku? On nie czeka przyjacielu... On nie istnieje Maria-Magdalena napisał(a): Źle mnie oceniłeś. To raczej subtelna podpowiedź z mojej strony. Do pewnych wniosków trzeba dojść samemu. Niestety świat i ludzkość epoki 'instant" nie mają czasu ani ochoty w reflektować życie, czyż nie?
Dokładnie tak moja droga... kolega Akruk z pewnością Cię nie zrozumiał. Co do Twojego pytania Maria-Magdalena, to oczywiście ta Księga wyjaśnia rolę Szatana w Bożym dziele. Cała reszta o Lucyferze buntowniku, o piekle i karach cielesnych, to jeden wielki kit z palca wyssany! I w samej Biblii niemal słowa o tym nie ma, wiec nie wiem skąd te brednie tak celebruje Kościół? Ale widzę w tym wszystkim (oraz w postawie Hioba) jeszcze jeden ważny element. Modlitwy... Skoro Bóg pozwala Szatanowi Was doświadczać, aby oddzielić ziarno od plew, to jaki sens maja te Wasze monotonne modlitwy o zdrowie, przychylność, łaskę czy wręcz dobrobyt? Czy każde z Was, osób wierzących, nie powinno przypadkiem oddać się w ręce Boga w pełni, jak Hiob właśnie, a nie ciągle żebrać i żebrać o życie, zdrowie i pieniądze? JedenPost napisał(a): Czyli Bóg jest niegodziwcem i kłamczuchem?  Nie przyjacielu. To człowiek brnie w swoje urojenia do tego stopnia, że już sam nie wie co jest prawdą, a co fikcją.
|
So lip 12, 2014 22:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): hriss napisał(a): Biblia mówi otwarcie: „Cały swiat podlega mocy niegodziwca” (1 Jana 5:19). Czy nie przyznasz,że to wiele wyjaśnia Ten swiat odzwierciedla osobowość niewidzialnej istoty duchowej, która „wprowadza w błąd całą zamieszkaną ziemię (Objawienie 12:9).
Czyli Bóg jest niegodziwcem i kłamczuchem?  Myślę że autor tych słów miał na myśli Szatana ktory jest księciem tego świata, a przynajmniej mówi się że świat jest pod jego panowaniem. Kto tworzy świat? Ludzie, to człowiek tworzy w dużej mierze otaczającą go rzeczywistość. To w jaki sposób eksplorujemy naszą planetę, to w jaki sposób działamy, co ustanawiamy, jak zachowujemy się wobec drugiego człowieka. To poprzez naturę istoty ludzkiej i poprzez wybory wolnej woli człowieka są wojny, niesprawiedliwość, przestępstwa i inne rzeczy które zakłócają oblicze świata. Głód nie bierze się z niczego, jest to także wynik niesprawiedliwego podziału dóbr w świecie gdzie w pewnych regionach wyrzuca się żywność a w innych jej po prostu brakuje. To poprzez naturę człowieka, która nie jest skłonna do dzielenia się z innym bo przecież ktoś nie będzie frajerem i nie będzie pomagał lub dawał za friko. Dlaczego chcemy obwiniać Boga za wszystko co jest złem na świecie, za brak jego widocznej interwencji w to co się dzieje, ale on przeciez powiedział - czyńcie sobie ziemię poddaną. No to czynimy, a w jaki sposób to już wiele zależy od nas. Dlaczego człowiek nie chce wybierać tylko dobra? Jest jakaś skłonność w naturze ludzkiej że zło jawi się jako bardziej atrakcyjne i ciekawsze. Bo przecież niebo to takie nudne jest w naszych wyobrażeniach. Dlaczego Bóg na to pozwala, na to wszystko, dlaczego jakby oddał ziemię pod władzę Szatana? To jest dopiero zagadka i tajemnica, a te słowa które usłyszał Leon XII są zastanawiające i nawet zaskakujące. Cytuj: 13 października 1884 r. Papież Leon XIII doświadczył szczególnego przeżycia mistycznego. W czasie dziękczynienia po Mszy Świętej popadł na krótko w ekstazę, w czasie której usłyszał w pobliżu Tabernakulum następujący dialog szatana z Chrystusem. Gardłowym głosem, pełnym złości szatan krzyczał: Mogę zniszczyć Twój Kościół! Łagodnym głosem Jezus odpowiedział: Potrafisz? Więc próbuj. Szatan: Ale do tego potrzeba mi więcej czasu i władzy! Jezus: Ile czasu i władzy potrzebujesz? Szatan: Od 75 do 100 lat i większą władzę nad tymi, którzy mi służą. Jezus: Będziesz miał ten czas i władzę. Które stulecie wybierasz? Szatan: To nadchodzące[XXw.].Jezus: Więc próbuj, jak potrafisz
|
N lip 13, 2014 6:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight napisał(a): Maria-Magdalena napisał(a): Źle mnie oceniłeś. To raczej subtelna podpowiedź z mojej strony. Do pewnych wniosków trzeba dojść samemu. Niestety świat i ludzkość epoki 'instant" nie mają czasu ani ochoty w reflektować życie, czyż nie?
Dokładnie tak moja droga... kolega Akruk z pewnością Cię nie zrozumiał. Co do Twojego pytania Maria-Magdalena, to oczywiście ta Księga wyjaśnia rolę Szatana w Bożym dziele. Cała reszta o Lucyferze buntowniku, o piekle i karach cielesnych, to jeden wielki kit z palca wyssany! I w samej Biblii niemal słowa o tym nie ma, wiec nie wiem skąd te brednie tak celebruje Kościół? Ale widzę w tym wszystkim (oraz w postawie Hioba) jeszcze jeden ważny element. Modlitwy... Skoro Bóg pozwala Szatanowi Was doświadczać, aby oddzielić ziarno od plew, to jaki sens maja te Wasze monotonne modlitwy o zdrowie, przychylność, łaskę czy wręcz dobrobyt? Czy każde z Was, osób wierzących, nie powinno przypadkiem oddać się w ręce Boga w pełni, jak Hiob właśnie, a nie ciągle żebrać i żebrać o życie, zdrowie i pieniądze? Whispernight, dokładnie, Hiob chwali Boga. A co oznacza "chwalić Boga" ? To znaczy widzieć dobre rzeczy w moim konkretny życiu: ludzi których stawia na mojej drodze, zdarzenia, doświadczenia, moje zdolności, słabości, talenty, internet, to że możemy wymieniać swoje poglądy, rozum, uczucia...łaskę wiary, dar życia, tlen którym oddycham - to dzieło Boga, który się dla mnie i dla Ciebie trudzi. Czy masz świadomość tego że każdy twój oddech to oddech Boga, który ci go ofiaruje...oddycham Bogiem, Ty oddychasz Bogiem.
Ty i ja jesteśmy stworzeni przez Boga. A co w związku z tym jest naszym najważniejszym powołaniem? Chwalić Boga. A mówiąc za św. Ignacym z Loyoli, ĆWICZENIA DUCHOWNE:
[23] ZASADA I FUNDAMENT Człowiek został stworzony, aby Boga, naszego Pana, wielbił okazywał Mu cześć i służył Mu - dzięki temu zbawił swoja duszę. Inne rzeczy na powierzchni ziemi stworzone zostały dla człowieka i po to, by mu służyć pomocą w zmierzaniu do celu, dla którego został stworzony.
Zadaniem szatana jest byśmy nie widzieli dobra, które otrzymujemy od Boga. I tym sposobem próbuje nas oddzielić od Stwórcy. Wsłuchaj się w dialog, jaki Ewa podejmuje w raju z wężem.
|
N lip 13, 2014 8:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): Czy masz świadomość tego że każdy twój oddech to oddech Boga, który ci go ofiaruje...oddycham Bogiem, Ty oddychasz Bogiem. Nie Maria-Magdalena, zdecydowanie nie oddycham Bogiem... On wypełnia Twoje płuca, serce i umysł. Dla mnie stanowi jedynie alegorię... Maria-Magdalena napisał(a): Ty i ja jesteśmy stworzeni przez Boga. I mam to uznać za prawdę, bo tak napisał o tym jakiś perski pastuch, kilka tysięcy lat temu? Nie dzięki... wolę bardziej empiryczną i realną teorię mojego istnienia. Maria-Magdalena napisał(a): A co w związku z tym jest naszym najważniejszym powołaniem? Chwalić Boga. Bóg tak uznał? Czy to jednak tylko skrajnie fanatyczna koncepcja? Maria-Magdalena napisał(a): Człowiek został stworzony, aby Boga, naszego Pana, wielbił okazywał Mu cześć i służył Mu - dzięki temu zbawił swoja duszę. Wybacz, ale te słowa raczej nie ukazują Boga w pozytywnym świetle. Ale oczywiście mam świadomość, że to raczej autor tych że słów jest mocno oderwany od rzeczywistości. Maria-Magdalena napisał(a): Zadaniem szatana jest byśmy nie widzieli dobra, które otrzymujemy od Boga. I tym sposobem próbuje nas oddzielić od Stwórcy. Raczej powiedziałbym, że dzielicie własną naturę na dwoje, i oczywiście zrzucacie wszystko co "złe" na wyimaginowanego stwora, sami jednak pozostając bielszym od bieli. Bo gdyby Szatan nie istniał, to człowiek byłby w raju? Wybacz, ale to głupie jest, że głowa mała. Bóg który jest absolutem, wszech mądrością, początkiem i końcem, tworzy z miłości wielkie dzieło, i pozwala zbuntowanemu Behemotowi niszczyć świat, aby w nim igrał... Pozwala na zatracenie nieprzebranych milionów dusz ludzkich, które przepadną za sprawą tego Szatana. Ekhm, no to ładny z niego pasterz... nie ma co. Wiesz co Ci powiem Maria-Magdalena? To już nawet średnio-inteligentny człowieczyna rozumie, że bierność wobec zła, jest współistotna temu złu. I nie twierdzę, że Bóg jest zły, ale tylko tyle, że jest fikcją literacką. Bo żadna istota wszech mądra, nigdy nie dopuściłaby to tego całego cyrku... Maria-Magdalena napisał(a): Wsłuchaj się w dialog, jaki Ewa podejmuje w raju z wężem. Wiesz co w tym dialogu zwraca moją uwagę na pierwszym miejscu? To, że wąż nie okłamał Ewy! Ale jakby nie było, to i tak jest to fikcja literacka... nic ponadto.
|
Pn lip 14, 2014 21:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight, powaliłeś mnie na kolana, swoją logiką. Nie potrafię patrzeć na świat, wiarę, która jest łaską w taki chłodny sposób jak Ty. Nie wiem czy bardziej Ci zazdrościć czy współczuć. Ktoś bardzo mądry zasugerował mi, abym zwróciła uwagę na to zdanie: Whispernight napisał(a): JdenPost napisał(a): Czyli Bóg jest niegodziwcem i kłamczuchem?
Nie przyjacielu. To człowiek brnie w swoje urojenia do tego stopnia, że już sam nie wie co jest prawdą, a co fikcją. Dobrej nocy
|
Pn lip 14, 2014 21:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Wt lip 15, 2014 18:01 |
|
|
|