Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 01, 2025 7:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Naród wybrany - barbarzyńcy (dyskusja z niewolnictwa) 
Autor Wiadomość

Tzn owieczko wiesz, to są jedynie moje przypuszczenia... Czy mógł go powołać wcześniej, pewnie mógł, czemu nie powołał? Nie wiem...

A może i tak go wcześniej powołał? Może miał żyć dłużej i miało być jeszcze gorzej? Nie mam pojęcia.

Śr lis 11, 2009 21:02

Tzn owieczko wiesz, to są jedynie moje przypuszczenia... Czy mógł go powołać wcześniej, pewnie mógł, czemu nie powołał? Nie wiem...

A może i tak go wcześniej powołał? Może miał żyć dłużej i miało być jeszcze gorzej? Nie mam pojęcia.

Bóg nie mógłby też powołać wszystkich, którzy zostali złymi ludźmi - ponieważ wtedy nie istniałoby zło i niemożliwe tym samym byłoby zdefiniowanie dobra.

Śr lis 11, 2009 21:25

Bóg nie mógłby też powołać wszystkich, którzy zostali złymi ludźmi - ponieważ wtedy nie istniałoby zło i niemożliwe tym samym byłoby zdefiniowanie dobra.

Mazli, zaiste szczytna idea, warta życia milionów istnień.

Wiem, Obcy, że to jedynie przypuszczenia i problem ten zapewne przerasta rozumowanie zwykłego śmiertelnika, dlatego tez wcale nie żadam cudów i udzielenia odpowiedzi na wszystkie pytania. Jednak dlatego ciągle pytam o to, co trudno pojąć, bo moze kiedys tym sposobem dotrzemy moze nie do sedna, ale jak najbliżej tego sedna.

Mazli, a tak naprawdę po co Bogu zło? Ciągle twierdzi się, że to nie Bóg stworzył zło, a teraz okazuje się, że jest ono tak niesamowicie potrzebne, że warte ludzkiego życia. Przecież Bóg podobno dąży do tego, by zetrzeć zło, śmierć i cierpienie z naszego życia. Ciężko to pojąć. Szczegolnie kiedy mowi się, że jest Wszechmocny. Tylko nie mowcie mi teraz o wolnej woli. Jaki wybór miały ofiary Hitlera? Okazuje się, że jedynie jego wolna wola została przez Boga uszanowana, a nie jego ofiar, które może nawet modliły się: Boże ocal nas! Wybaczcie, ale mnie to przerasta.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Śr lis 11, 2009 23:38

Mazli, a tak naprawdę po co Bogu zło?

Bóg nie stworzył grzechu. Zło jest dziełem człowieka. Może warto posatwić pytanie po co człowiekowi zło?

Owieczka_in_black napisał(a):
Przecież Bóg podobno dąży do tego, by zetrzeć zło, śmierć i cierpienie z naszego życia.

Myślę, że to człowiek do tego dąży - ponieważ to on jest autorem wszelkiego grzechu. Bóg nie musi tego zwalczać, ponieważ go to nie dotyczy.

Ciężko to pojąć.

Racja, ciężko wierzącemu jak i niewierzącemu.

Jaki wybór miały ofiary Hitlera?

A jaki wybór ma każdy człowiek, skoro wie że musi umrzeć prędzej czy później?

Okazuje się, że jedynie jego wolna wola została przez Boga uszanowana, a nie jego ofiar, które może nawet modliły się: Boże ocal nas!.

Tak, ale on odpowie za swoje zbrodnie. Ofiary natomiast odpowiedzą za swoje grzechy. Każdy zostanie za dobre wynagrodzony, a za złe ukarany - a wyrok będzie wieczny.

Cz lis 12, 2009 0:10

Jaki wybór miały ofiary Hitlera?

Widzisz owieczko - Już Jezus mówił, że na ziemi doznamy ucisku i niesprawiedliwości ze strony innych ludzi.
No i ja sie zgadzam, że tak jest. Nie tylko ofiary hitlera są niewinne. Ja i ty na swój sposób też jesteśmy niewinni a co jakiś czas padamy ofiarami innych ludzi.

Owszem, Bóg dał nam wolną wolę, ale oznacza ona tyle, że sam Bóg nie będzie się wtrącać w nasze życie jeżeli nie będziemy chcieli - możemy robić to na co mamy ochotę, natomiast skoro każdy z nas ma wolną wolę i może robić to co chce to nasza wolna wola w sensie możliwości kończy się tam gdzie zaczyna się wola i możliwości kogoś silniejszego od nas.

Jednak mimo niesprawiedliwości jaki nas tu spotykają to wszystko będzie policzone pod koniec. I im więcej tu się wycierpi tym później będzie łatwiej.

Bóg na pewno nie potraktuje tak samo ofiar z obozów jak i którzy w życiu mieli łatwo. Tamci cierpieli nieuczciwie za życia i to będzie brane po uwagę.

Choć przyznam się, że nie chciałbym być ofiarą hitlera. I chyba nic w tym dziwnego. Nawet jak wiem, że za męki na ziemi później miałbym łatwiej. Ale może myśle tak dlatego, że jeszcze nie wiem jak będzie później. Może przykładowo w czyśćcu zacząłbym żałować że do ów obozu nie trafiłem.

A co do tego co napisał mazil to w sumie nie wiem czy Bóg tylko po to zostawił hitlera i zło aby ludzie widzieli dobro, bo w sumie może być w tym troche racji, ale nie wydaje mi się, żeby to był główny powód.

Cz lis 12, 2009 7:53

A co do tego co napisał mazil to w sumie nie wiem czy Bóg tylko po to zostawił hitlera i zło aby ludzie widzieli dobro, bo w sumie może być w tym troche racji, ale nie wydaje mi się, żeby to był główny powód.

Główny powód to fakt, iż człowiek poprzez grzech (zerwanie z pierwotną harmonią między Bogiem a człowiekiem) sam sprowadził na siebie konsekwencje swego czynu. Może to być pycha, zazdrość, cierpienie itp. Bóg więc nie ma obowiązku ingerować w nasze życie zawsze, gdy ktoś chce zrobić coś złego. Człowiek świadomie odrzucił harmonię - niech więc poniesie skutek w życiu ziemskim - natomiast po śmierci zapanuje sprawiedliwy sąd, a jego wyrok będzie wieczny.

Cz lis 12, 2009 13:32

Owszem, Bóg dał nam wolną wolę, ale oznacza ona tyle, że sam Bóg nie będzie się wtrącać w nasze życie jeżeli nie będziemy chcieli - możemy robić to na co mamy ochotę, natomiast skoro każdy z nas ma wolną wolę i może robić to co chce to nasza wolna wola w sensie możliwości kończy się tam gdzie zaczyna się wola i możliwości kogoś silniejszego od nas.

Mazli napisał(a):
Główny powód to fakt, iż człowiek poprzez grzech (zerwanie z pierwotną harmonią między Bogiem a człowiekiem) sam sprowadził na siebie konsekwencje swego czynu. Może to być pycha, zazdrość, cierpienie itp. Bóg więc nie ma obowiązku ingerować w nasze życie zawsze, gdy ktoś chce zrobić coś złego. Człowiek świadomie odrzucił harmonię - niech więc poniesie skutek w życiu ziemskim - natomiast po śmierci zapanuje sprawiedliwy sąd, a jego wyrok będzie wieczny.

Wolna wola się konczy tam, gdzie zaczyna sie wola kogoś silniejszego, piszesz Obcy. Mazli, napisałes że Bóg nie ma obowiązku ingerować w nasze życie, jak ktoś chce zrobić coś złego.
A co z prośbami o ratunek skierowanymi do Boga? Dlaczego bardziej respektuje wolę złych, niż wysłuchuje modlitw sprawiedliwych? Niestety, chyba nigdy nie przestanę pytać dlaczego...

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Cz lis 12, 2009 15:04

Cała rzecz w tym, że cały czas żyjemy w czymś, co nie jest ostateczne. Jak to ujął św. Paweł, stworzenie wciąż jęczy w bólach rodzenia. W tej sytuacji oczywiście można zadawać pytania w rodzaju "dlaczego Bóg bardziej respektuje wolę złych", ale trzeba jednocześnie mieć świadomość, że sytuacja "Bóg respektuje wolę złych" nie jest jednoznacznie określona jako taka, a może być wręcz ( tak naprawdę ) zupełnie inna. To trochę tak, jakby pytać, dlaczego mama nie kupiła mi dziś cukierka, w sytuacji, gdy nie zdążyła jeszcze nawet wyjść z domu. To nie neguje zła ( bo wszak cukierka rzeczywiście i realnie nie mam ), ale z całą pewnością daje nieco szerszy obraz sytuacji.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lis 12, 2009 15:11

Możemy zapytać - czy Bóg powstrzymuje ludzi od dobra? Na pewno nie.
Czy Bóg powstrzymuje ludzi od zła - czasami.

Tak więc nie można powiedzieć, że:
Cytuj:
Bóg bardziej respektuje wolę złych, niż wysłuchuje modlitw sprawiedliwych?

Ja często słysze - dlaczego Bóg NIC nie robi... A to jest własnie kompletna bzdura.
Kiedy ktoś pyta - Dlaczego Bóg nie powstrzymał 2 wojny światowej odpowiadam - Nie wystarczy Ci że powstrzymał trzecią która miała całkowicie zgładzić ludzkość?
Jak ktoś mnie pyta dlaczego Bóg NIC nie zrobił i pozwolił pobić przez złych ludzi niewinnego człowieka pytam - nie wystarczy, że powstrzymał ich od morderstwa?

Owszem, na pierwszy rzut oka moje odpowiedzi wydają się idiotyczne bo sąd niby ja mam wiedzieć co Bóg zrobił a co nie.
Ale odpowiadając w ten sposób, chcę uświadomić, że tak naprawdę nie wiemy jak bardzo Bóg zaingerował i od czego już odciągnął. Może hitler chciał zrobić o wiele więcej a tylko dlatego, że tak wiele osób się modliło odwidziało mu się zrobić to co zamierzał.

Cz lis 12, 2009 16:21

Kto ci naopowiadał takich głupot? To, że dał nam wolną wolę to wcale nie znaczy, że mu się podoba to co robimy, ani tego chcieć.
Jednym daje, innym nie - i z góry przyjmując, że będą grzeszyć w przyszłości, zabija ich, tfuj, chciałem napisać powołuje ich zaraz po urodzeniu... To bzdury, ale ok - temat na inny watek.
Cytuj:
Może dlatego, że hitler za życia miałby możliwość wyboru dobra i zła w przeciwieństwie do tamtych dzieci które byłyby odgórnie skazane na wybór zła.
A może miał inny powód...
Ale Bóg wiedział, że Hitler nie wybierze dobra - wiec czemuż to go nie powołał jako dziecka? uratowałby i jego duszyczkę, i miliony ludzi od niezawinionych cierpień? Gdzie to jego miłosierdzie i troska?
Cytuj:
Więc z 1 strony - o co ten spór.
Z 2, skutki ich czynów rozeszłyby się po świecie "zarażając go"

Więc z 1 strony -gdzie konsekwencja?
Więc z 2 strony - czemuż to te złe praktyki miałyby zarazić świat, a nie dobre chrześcijańskie? Chrześcijaństwo musiało likwidować konkurencję? Faktycznie, patrząc na historię rozpowszechniania się tej religii - to jest to w przytłaczającej większości ewangelizacja per igni et ferro... Tylko gdzie tu miejsce na miłość, Ducha Św i takie tam?...
Cytuj:
No własnie i o to chodzi... Dziecko które otacza tylko i wyłącznie zło na pewno nie wyrośnie na dobrego człowieka. Wolna wola wolną wolą, ale trzeba mieć też możliwość wyboru dobra (jaką miał np hitler - nikt przez całe jego życie nie tłukł mu do głowy, że napadnięcie na sąsiadujące kraje jest czymś dobrym a tym dzieciom właśnie coś takiego od narodzin było wpajane jak i wiele innych złych rzeczy) tak więc różnica jest dość istotna.

Rozumiesz? Nie można świadomie i dobrowolnie wybrać dobra nie wiedząc czym ono jest. A hitler wiedział.
Czemu od razu zakładasz, że najprostsze rozwiązanie - ewangelizacja tych plemion - nie przyniosłaby skutku?Czemu akurat zachował dziewczynki - dziewice? Są mniej podatne na grzech, niż niemowlęta - chłopcy? Czy w takim razie powinniśmy wytłuc ludożerców itp? Przecież prezentujesz tu ideologię, dającą idealną wymówkę dla krucjat, konkwisty i inkwizycji! Mozna było niewiernych wycinać - i jeszcze tłumaczyć, że to dla ich dobra!

Cytuj:
Owszem, wie, że to będzie zbrodniarz, tyle że wcale nim być nie musiał a dzieci te nie miałyby wyboru.
Wystarczyło dać im wybór. Duch święty, prawdziwa wiara w prawdziwego Boga to chyba poważne argumenty za nawróceniem się. Teoretycznie.
Cytuj:
To jest troche pytanie w stylu, po co jeść jak i tak to co zjesz w kiblu później... wydalisz.
Bądź po co pić alkohol skoro i tak wytrzeźwiejesz. Ale to pytanie jest jak mazil zauważył tak obszerne, że należałoby o nim dyskutować i gdybać w zupełnie innym temacie.
No, jeśli nie wiesz, po co się je... Nie, tym razem na korki z biologii mnie nie namówisz.
Cytuj:
Czyściec... wiedząc że twoje dziecko idzie grać w piłkę i na pewno się pobrudzi każesz mu się myć przed meczem czy po meczu.
Rozumiem, że np jak np masz pewność, że twoje dziecko nie umie matematyki (załóżmy potęgowania, bo się w ogóle nie uczyło i nie ma jak umieć) to od razu dasz mu kare, że się nie nauczyło zanim w ogóle sprawdzisz czy rozwiąże twoje przykładowe zadania czy też odpowie na kilka pytań.
Pewność pewnością i w ostateczności wyjdzie to samo - ale czy jest to uczciwe względem samego dziecka?
Nie jest. Czemu więc Bóg z góry założył, że tamte dzieci się pobrudza na maxa i je zarżnął - ups - powołał?
Cytuj:
A narzekanie na tą sytuację to trachę jak narzekanie na bank, że mamy płacić zaległe odsetki po długach po ojcu który zmarł.
Znów analogia bez sensu. Mogę z długu zrezygnować rezygnując z całego spadku - moja decyzja, mój wybór. Z grzechu pierworodnego zrezygnować się nie da.

Cytuj:
Czyli rozumiem, że każdy wyrok śmierci w amerykańskich sądach to jest sprawa emocji... A tak mażdy wyrok śmierci... każdy eyrok jest oznaką emocji, bo jak sąd usłyszy, że ktoś zrobił coś złego to na pewno jakąś emocję odczuje... Widzisz... Złość złością a kara karą.
Nie rozumiesz. Obrona, wykazując, że są kierował się nie dowodami a emocjami, może wnosić o unieważnienie wyroku.
Cytuj:
Nie pamiętam, ale chyba Ci tłumaczyłem, że te dzieci nie były karane. (w sensie, że ich powołanie nie było karą). A poza tym, śmierć tu na ziemi wcale nie jest najwyższą karą.
Nawet przeciwnie, dzieci te będąc powołane od razu dostały życie wieczne więc od razu dostały największą nagrodę a nie karą.
Śmierć najwyższą nagrodą! Filozofia konkwisty! Czemuż tylko tak chrześcijanie się przed nią bronią, zamiast się do niej garnąć?
Cytuj:
Owszem, wtedy były wtedy inne czasy i pn normalne było to, że Ci ludzie napadali i zabijali sąsiadujące/konkurencyjne plemiona...
Moje przykłady bardziej miały na celu przedstawić to, że tamci ludzie byli zezwierzęceni - robili to co zwierzęta - zabijali się na wzajem o teren i takie tam - i to było normalne (co nie znaczy, że zabójstwo przestawało być zabójstwem - tego nigdzie nie napisałem)
A jak wiemy u zwierząt te zachowania są normalne a człowiek który od zwierząt się wywodzi ana początku też mógł mieć to za coś "prawie" normalnego.
Ale kręcisz!
skoro to było 'prawie normalne' - skąd aż takie oburzenie Boga? Że nawet nie dał szans poprawy?Nie wysłał Izraelitów z misją nawraqcania, tylko mordowania? Ciągle nie wiedzę tego miłosierdzia w zachowaniu ST Boga.
Cytuj:
Nigdzie zwierzęta nie zabijają swoich młodych, czy gwałcą przedstawicieli innych gatunków dla przyjemności.
Wcześniej już dałeś podstawy do przypuszczeń, teraz potwierdziłeś, że mało wiesz o biologii. Zapewniam cię, że i gwałcą, i zabijają - o to wcale często.

Cytuj:
Hitlerowcy w przeciwieństwie do Boga, nie mają prawa odbierać życia.
Ty też nie masz prawa zrywać jabłek z drzewa twojego sąsiada... No chyba że sąsiad jest twoim szefem i powiedział, że masz to zrobić... Możesz oczywiście mu odmówić...
Nie porównuję posiadanych praw, tylko samą metodę. I jest jednakowa. Fakt, że Bóg sobie moze nas mordować (czytaj powoływać) kiedy chce, nie czyni tej metody miłosierną. Alez ty kochasz relatywizm moralny...
Cytuj:
Nie twierdzę, że dlatego wygrało - twierdze, że składanie dzieci w ofierze czy zoofilia rozeszłyby się po świecie. Szczerze mówiąc nawet nie wpadłem na pomysł by traktować ich jako konkurencji.
Ciekawe, że Bóg nie miał podobnych oporów np wobec rozprzestrzeniania się hitleryzmu czy stalinizmu... A wystarczyło powołać dwie osoby...

Cytuj:
Dobra, ale pytam czy jak ukarasz dziecko które jest winne jest to akt miłości czy nie? (Ja miałem na myśli tych winnych dorosłych)

Dobra, ale ja pytam, czy karanie niewinnych jest katem miłości.
Cytuj:
No ale dobra już się nie mądrze Uśmiech...

Za późno - tej dobrej rady powinieneś wysłuchać przed napisaniem akapitu.
Rozumiem, że chciałeś mi tu zaimponować znajomością logiki. A wyszło, że utwierdziłeś mnie w przekonaniu o fatalnym poziomie dzisiejszych studiów. Czas na kolejne korki.
Teza:dwa zdania ze sobą sprzeczne nie mogą być jednocześnie fałszywe. jest prawdziwa TYLKO wtedy, gdy inkryminowane zdania wypełniają cała przestrzeń możliwości.
Może przykład: poniżej masz dwa sprzeczne ze sobą zdania:
Astronom już zakończył leczenie psychiatryczne.
Astronom jeszcze nie zakończył leczenia psychiatrycznego.
To które jest prawdziwe?
Cytuj:
Nie wiem czy była inna możliwość, może była może nie było, Bóg tak zdecydował i ja jego decyzji kwestionować nie zamierzam.
Ten Bóg w swym miłosierdziu ma w takim razie bardzi ograniczoną wyobraźnię:obejmuje tylko 2 opcje powołuj(czyli morduj) lub morduj.
Cytuj:
No w sumie możesz se je nazywać jak chcesz, w końcu czy to coś zmieni?

Schizofrenicznośc Boga (ST versus NT) to akurat sedno tej dyskusji. Skoro się zgadzasz - dzięki, nie mam więcej pytań.
Cytuj:
Poza tym dalej mi nie odpowiedziałeś na pytanie:
Kod:
Wolisz dorosnąc jako bandyta zbrodniarz, gwałciciel, morderca i zoofil i iśc do piekła.
Czy zostać powołanym.

A co to za determinizm? To nie jedyne dwie możliwości: przede wszystkim chciałbym skorzystać o owej tak reklamowanej 'wolnej woli'.
Teraz ty mi odpowiedz: czy w związku z tym uważasz, że np Krzyżacy którzy eksterminowali Prusów, zrobili tym Prusom przysługę? Uwaga: mowa o przysłudze względem Prusów a nie grzechu, jakiego się dopuścili.

N lis 15, 2009 0:36

Ale Bóg wiedział, że Hitler nie wybierze dobra

Ale hitler miał wybór

Acro napisał(a):
Gdzie to jego miłosierdzie i troska?

O bez niej już by nie było naszego kraju.

Acro napisał(a):
Więc z 2 strony - czemuż to te złe praktyki miałyby zarazić świat.

Jak masz 2 strony w gazecie i 1 opisuje zbrodnie a 2 dobry uczynek to bardziej cięgnie Cię do czytania o rzeczach złych. Dla ludzi zło jest "atrakcyjne" I dlatego mogłoby się to rozejść po świecie.

Acro napisał(a):
Czemu od razu zakładasz, że najprostsze rozwiązanie - ewangelizacja tych plemion - nie przyniosłaby skutku?Czemu akurat zachował dziewczynki - dziewice? Są mniej podatne na grzech, niż niemowlęta - chłopcy?

Bo ty dalej uważasz, że dzieci zostały powołane za karę?

Acro napisał(a):
Czy w takim razie powinniśmy wytłuc ludożerców itp? Przecież prezentujesz tu ideologię, dającą idealną wymówkę dla krucjat, konkwisty i inkwizycji! Mozna było niewiernych wycinać - i jeszcze tłumaczyć, że to dla ich dobra!

O kanibalach był temat co do krucjat tak samo. Krucjaty już wymyślił człowiek a do tego fanatyk. Bóg nie maczał w tym palców.

Acro napisał(a):
Wystarczyło dać im wybór. Duch święty, prawdziwa wiara w prawdziwego Boga to chyba poważne argumenty za nawróceniem się. Teoretycznie.

To trochę jak z Indianami - Gdzieś daleko nawet jak do nich podejdziesz to "nie przemówisz im do rozsądku" niektóre kultury są tak wychowywane, że po prostu za nic nie rzucą swojej "inności"
Oczywiście ja nie wiem jak było akurat z tamtymi plemionami - przpominam, że dużo rzeczy tutaj domniemam.

Acro napisał(a):
No, jeśli nie wiesz, po co się je... Nie, tym razem na korki z biologii mnie nie namówisz.

-.-'
Ktoś zapytał podajże "po co sie rodzić jak umrzesz" a ja odpowiedziałem że to tak jak zapytać "po co jeść jak i tak wydalisz"
Naprawdę po tym zdaniu stwierdziłeś, że nie wiem po co się je?

Acro napisał(a):
Nie jest. Czemu więc Bóg z góry założył, że tamte dzieci się pobrudza na maxa i je zarżnął - ups - powołał?

Oj masz słabiutką pamięć, no trudno, a z zarzynaniem to ja bym powiedział co ty masz wspólnego ale to forum katolickie i nie wypada.
I jakbyś nie wiedział ów dzieci nie poszły do czyśćca więc coś tu źle kapujesz.

Acro napisał(a):
Znów analogia bez sensu. Mogę z długu zrezygnować rezygnując z całego spadku - moja decyzja, mój wybór. Z grzechu pierworodnego zrezygnować się nie da.

No owszem, nie dodałem kilku szczegółów, ale czasem są sytuacje, że i tak musisz płacić, w ogóle to twoi koledzy ateiści tak nas oszukali właśnie na 12 tysiaków więc wiem co mówię.

Acro napisał(a):
Nie rozumiesz. Obrona, wykazując, że są kierował się nie dowodami a emocjami, może wnosić o unieważnienie wyroku.

Bo jak wszyscy wiemy dowodów ni hu hu :-)

Acro napisał(a):
Śmierć najwyższą nagrodą! Filozofia konkwisty! Czemuż tylko tak chrześcijanie się przed nią bronią, zamiast się do niej garnąć?

że... że... że co?

Acro napisał(a):
Ale kręcisz!
skoro to było 'prawie normalne' - skąd aż takie oburzenie Boga? Że nawet nie dał szans poprawy?Nie wysłał Izraelitów z misją nawraqcania, tylko mordowania? Ciągle nie wiedzę tego miłosierdzia w zachowaniu ST Boga.

Gdzie pisze, że nie dawał szansy nawrócenia?

Acro napisał(a):
Wcześniej już dałeś podstawy do przypuszczeń, teraz potwierdziłeś, że mało wiesz o biologii. Zapewniam cię, że i gwałcą, i zabijają - o to wcale często.

Dobra a mucha siada na g... kupie... ale to nie znaczy, że człowiek tez ma tak robić.
Pająk może zjeść swoje młode i może ktoś jeszcze taki inny, a zwierzęta które płeć nie rozróżniają przez rozum tylko zapach czasem popełniają "błędy". Nie znaczy to jednak, że dla zwierząt zabijanie swoich młodych jest normalne czy też "kopulacja" z innymi gatunkami

Acro napisał(a):
Nie porównuję posiadanych praw, tylko samą metodę. I jest jednakowa. Fakt, że Bóg sobie moze nas mordować (czytaj powoływać) kiedy chce, nie czyni tej metody miłosierną. Alez ty kochasz relatywizm moralny...

Skoro z góry wierz, że nie jesteś w stanie zrozumieć tego, że Bóg może zakończyć nasze życie kiedy chce to po co zadajesz pytania?

Acro napisał(a):
Ciekawe, że Bóg nie miał podobnych oporów np wobec rozprzestrzeniania się hitleryzmu czy stalinizmu... A wystarczyło powołać dwie osoby...

Widocznie to co czynił hitler było o wiele mnie złe niż to co oni by zaczeli czynić.

Acro napisał(a):

A ja ci już 5 raz powtarzam, że ich powołanie nie było karą.

Acro napisał(a):
To które jest prawdziwe?

Żadne, dlatego nie zgadzam się z tertium non datur

Acro napisał(a):
Ten Bóg w swym miłosierdziu ma w takim razie bardzi ograniczoną wyobraźnię:obejmuje tylko 2 opcje powołuj(czyli morduj) lub morduj.

Tak a sądy też mają jedną możliwość - daj do więzienia (czyli uwięź) albo uwięź

Acro napisał(a):
Schizofrenicznośc Boga (ST versus NT) to akurat sedno tej dyskusji. Skoro się zgadzasz - dzięki, nie mam więcej pytań.

Nie - sednem tej rozmowy jest to - czy Bóg może zakończyć czyjeś życie wtedy kiedy chce czy też nie.

Acro napisał(a):
A co to za determinizm? To nie jedyne dwie możliwości: przede wszystkim chciałbym skorzystać o owej tak reklamowanej 'wolnej woli'.

Mistrzu, dalej mi nie odpowiedziałeś.

Twierdzisz, że sytuacja gdzie - musisz wyrosnąć na kogoś złego jest sprzeczne z wolną wolą? Może dlatego te dzieci zostały "przedwcześnie" powołane.

A ja ciągle czekam na odpowiedź.

Acro napisał(a):
czy w związku z tym uważasz, że np Krzyżacy którzy eksterminowali Prusów, zrobili tym Prusom przysługę? Uwaga: mowa o przysłudze względem Prusów a nie grzechu, jakiego się dopuścili.

Ło ludzie, naprawdę chętnie odpowiem, ale może powiedz mi coś więcej o tym ok?
Chociaż tak z 3 zdania. Konkretnie jaka jest sytuacja, jak ty to widzisz, a potem zadaj pytanie a ja walnę odpowiedź.

Pn lis 16, 2009 1:27

Patrz jak nie umie się powstrzymać xD
Do każdego słowa powołanie musi dodać swój komentarz ^^
Och jakże cię to gryzie co nie :-)
Jak to jest że Bóg może a ja nie, prawda?

Pn lis 16, 2009 1:42

Ale patrz jak go to powypływanie boli :D
Patrz jak nie umie się powstrzymać xD
Do każdego słowa powołanie musi dodać swój komentarz ^^
Och jakże cię to gryzie co nie :-)
Jak to jest że Bóg może a ja nie, prawda?

Z kim rozmawiasz? Masz jakieś zwidy, natręctwa, objawienie może? I o co ci właściwie chodzi?

Pn lis 16, 2009 23:24

Acro napisał:
Ale Bóg wiedział, że Hitler nie wybierze dobra

Ale hitler miał wybór

No i wiemy teraz (a Bóg od początku) jak wybrał. I jakoś Boga fakt, że w rozpętenej przez niego wojnie zginą (zostaną powołani?) miliony, kolejne miliony przecięrpią potworne rzeczy, niespecjalnie poruszył. Ale fakt, że konkurencyjna religia mogłaby się rozprzestrzenić - to co innego! Tu trzeba ostro interweniować i wysłac siepaczy w celu masowego powołania!
Cytuj:
Ktoś zapytał podajże "po co sie rodzić jak umrzesz" a ja odpowiedziałem że to tak jak zapytać "po co jeść jak i tak wydalisz"
Naprawdę po tym zdaniu stwierdziłeś, że nie wiem po co się je?
Nie tykaj sie już analogii, po prostu jesteś w tym antytalentem. Pomyśl tylko, czy możesz wybrać nieurodzenie się i trochę powinno ci się rozjaśnić.
Cytuj:
Oj masz słabiutką pamięć, no trudno, a z zarzynaniem to ja bym powiedział co ty masz wspólnego ale to forum katolickie i nie wypada.
I jakbyś nie wiedział ów dzieci nie poszły do czyśćca więc coś tu źle kapujesz.
Jaka pamięć? Jaki czyściec? O czym ty piszesz?
Cytuj:
Acro napisał:

No owszem, nie dodałem kilku szczegółów, ale czasem są sytuacje, że i tak musisz płacić, w ogóle to twoi koledzy ateiści tak nas oszukali właśnie na 12 tysiaków więc wiem co mówię.
...a w USA biją Murzynów...
Masz gorączkę czy ci się wątki pomieszały?
Cytuj:
Acro napisał:

Bo jak wszyscy wiemy dowodów ni hu hu Smile
Próbuję rozpaczliwie domyślić się, o co ci chodziło i nie wiem. Masz włączony generator słów losowych?
Cytuj:
Acro napisał:

że... że... że co?
Że to... że to!
Cytuj:
Acro napisał:
Ale kręcisz!

Gdzie pisze, że nie dawał szansy nawrócenia?
Były jakies misje?
Cytuj:
Dobra a mucha siada na g... kupie... ale to nie znaczy, że człowiek tez ma tak robić.
Pająk może zjeść swoje młode i może ktoś jeszcze taki inny, a zwierzęta które płeć nie rozróżniają przez rozum tylko zapach czasem popełniają "błędy". Nie znaczy to jednak, że dla zwierząt zabijanie swoich młodych jest normalne czy też "kopulacja" z innymi gatunkami
To po co dajesz durne przykłady ze świata zwięrząt skoro (jak ci pokazałem, ze sa błędne) zaraz twierdzisz, że my nie zwierzęta? Wytrzymałbyś z jakąś koncepcją dłużej niż dwa posty, bo nie nadążam za twoimi zwrotami.
Cytuj:
Acro napisał:

Skoro z góry wierz, że nie jesteś w stanie zrozumieć tego, że Bóg może zakończyć nasze życie kiedy chce to po co zadajesz pytania?
Wyraźnie masz zły dzień. Gdzie niby piszę, że coś z góry wiem? Co to ma do rzeczy? Komu ty odpowiadasz i na jakie pytanie?
Cytuj:
Acro napisał:

Widocznie to co czynił hitler było o wiele mnie złe niż to co oni by zaczeli czynić.
taaa, na pewno... Miliony zabitych, kolejne miliony po obozach, zgłwałconych, okaleczonych, głód, choroby.. to wszystko nieskończenie gorsze niż rosprzestrzenienie sie konkurencyjnej wiary, nawet jeśli nieciekawej etycznie. Na pewno bardziej etyczne było wybicie zwolenników.

Cytuj:
Acro napisał:

A ja ci już 5 raz powtarzam, że ich powołanie nie było karą.
Jasne, zapomniałem. Nagrodą, aktem miłosierdzia, bo przecież same te dzieci by umarły. To ja powtórzę - Trygławie, chroń mnie przez miłosierdziem tego Boga!
Cytuj:
Acro napisał:
To które jest prawdziwe?

Żadne, dlatego nie zgadzam się z tertium non datur
No widzisz, czyli załapałeś, że pewne sprawy nie są zerojedynkowe? Więc może być opcja inna niż mordowanie/powoływanie?
Cytuj:
Tak a sądy też mają jedną możliwość - daj do więzienia (czyli uwięź) albo uwięź

Oj, mistrzu analogiii... A o karze w zawieszeniu nie słyszałeś? A o karze ograniczenia wolności? Pozbawienia praw publicznych? Grzywny?Ludzie jakoś okazują się bardziej pomysłowi niż ST Bóg...
Cytuj:
Acro napisał:

Nie - sednem tej rozmowy jest to - czy Bóg może zakończyć czyjeś życie wtedy kiedy chce czy też nie.
Zupełnie ci się pomieszało.
Już ci tłumaczyłem - nie mam z tym problemu, Bóg tworzy prawa, może sobie dać prawo do czego tylko chce. Jesli jednak zachęca do zasady 'oko za oko' i sam okazuje sie okrutnikiem - nie sposób nazywać go miłosiernym. O do tego zaczęła się ta dyskusja - od twojego zanegoweania zwrotu o 180 stopni w moralności chrześcijańskiej. Przejrzyj sobie może ten wątek, bo jak nawet nie pamiętasz, o co tu nam chodzi, to jaki sens ma ta dyskusja?
Cytuj:
Acro napisał:

Mistrzu, dalej mi nie odpowiedziałeś.

Twierdzisz, że sytuacja gdzie - musisz wyrosnąć na kogoś złego jest sprzeczne z wolną wolą? Może dlatego te dzieci zostały "przedwcześnie" powołane.

A ja ciągle czekam na odpowiedź.

Ale stawiasz niedorzeczne pytanie! Albo mam wolną wolę, albo MUSZĘ wyrosnąć na kogoś złego!
Cytuj:
Acro napisał:
czy w związku z tym uważasz, że np Krzyżacy którzy eksterminowali Prusów, zrobili tym Prusom przysługę? Uwaga: mowa o przysłudze względem Prusów a nie grzechu, jakiego się dopuścili.

Ło ludzie, naprawdę chętnie odpowiem, ale może powiedz mi coś więcej o tym ok?
Chociaż tak z 3 zdania. Konkretnie jaka jest sytuacja, jak ty to widzisz, a potem zadaj pytanie a ja walnę odpowiedź.
To takie trudne? Wybijając niewiernych Krzyżacy wyświadczyli im przysługę, bo dzięki temu mniej nagrzeszyli. Tak uważasz?

Pn lis 16, 2009 23:56

Jaka pamięć? Jaki czyściec? O czym ty piszesz?
No bo Ty twierdzisz, że te dzieci zostały ukarane (i chyba nawet że do piekła poszły) a ja ci mówie że tak nie jest.

Cytuj:
...a w USA biją Murzynów...
Masz gorączkę czy ci się wątki pomieszały?
Tu bez sensu napisałem, przepraszam.

Cytuj:
Próbuję rozpaczliwie domyślić się, o co ci chodziło i nie wiem. Masz włączony generator słów losowych?
Twierdzisz, że nie było dowodów na ich winę?

Cytuj:
Że to... że to!
:-)
Po prostu nie zrozumiałem o co Ci chodzi. Och jak ty lubisz się droczyć.

Cytuj:
Były jakies misje?
A pisze, że nie było?

Cytuj:
To po co dajesz durne przykłady ze świata zwięrząt skoro (jak ci pokazałem, ze sa błędne) zaraz twierdzisz, że my nie zwierzęta? Wytrzymałbyś z jakąś koncepcją dłużej niż dwa posty, bo nie nadążam za twoimi zwrotami.
To akurat nie jest głupi przykład, to że człowiek ma podążać za naturą to nei znaczy, że ma to robić w sposób bezmyślny. (przykład muchy) Natomiast zabijanie swoich młodych bądź zoofilia nie są czymś normalnym w świecie zwierząt i jak napisałem gdy np nosorożec zaleca się do słonia, to nie robi tego dlatego, że ma taką filię, tylko dlatego że coś mu się pomyliło (np zapach przedstawiciela)

Cytuj:
Wyraźnie masz zły dzień. Gdzie niby piszę, że coś z góry wiem? Co to ma do rzeczy? Komu ty odpowiadasz i na jakie pytanie?

Widzisz mój kolego drogi, odniosłem nieodparte wrażenie, że podchodzisz, z założenia - Bóg nie może kończyć niczyjego życia kiedy zechce i co byś nie powiedizał to ja i tak bede mówił że to jest złe.
A co do dnia miałeś racej, był to jeden z gorszych.

Cytuj:
taaa, na pewno... Miliony zabitych, kolejne miliony po obozach, zgłwałconych, okaleczonych, głód, choroby.. to wszystko nieskończenie gorsze niż rosprzestrzenienie sie konkurencyjnej wiary, nawet jeśli nieciekawej etycznie. Na pewno bardziej etyczne było wybicie zwolenników.

Innej wiary... Jakiej?
Czczenia demonów? Uwierz mi, że to by się gorzej mogło odbić dla świata nawet od tego co hitler zrobił.

Cytuj:
Jasne, zapomniałem. Nagrodą, aktem miłosierdzia, bo przecież same te dzieci by umarły. To ja powtórzę - Trygławie, chroń mnie przez miłosierdziem tego Boga!

Nie wiem czy był to akt miłości. Może sprawiedliwości (bo ty zakładasz, że po życiu nic nie ma - wtedy by to było niesprawiedliwe i podzielałbym twoje zdanie)

Cytuj:
No widzisz, czyli załapałeś, że pewne sprawy nie są zerojedynkowe? Więc może być opcja inna niż mordowanie/powoływanie?
Cytat:

Może była, a może nie, a może jak była to gorsza, nie wiem. A może rzeczywiście nie było.

Cytuj:
Oj, mistrzu analogiii...
Ja tylko powtarzam, zobacz co sam napisałeś ;-)

Cytuj:
A o karze w zawieszeniu nie słyszałeś? A o karze ograniczenia wolności? Pozbawienia praw publicznych? Grzywny?Ludzie jakoś okazują się bardziej pomysłowi niż ST Bóg...

Aha bo ja ciągle zapominam, ze dla ciebie śmierć to totalny koniec... wtedy to wydaje się bardzo... jednokierunkowe - zabić i koniec na zawsze... i już go nie ma...

Cytuj:
Zupełnie ci się pomieszało.
Już ci tłumaczyłem - nie mam z tym problemu, Bóg tworzy prawa, może sobie dać prawo do czego tylko chce. Jesli jednak zachęca do zasady 'oko za oko' i sam okazuje sie okrutnikiem - nie sposób nazywać go miłosiernym. O do tego zaczęła się ta dyskusja - od twojego zanegoweania zwrotu o 180 stopni w moralności chrześcijańskiej. Przejrzyj sobie może ten wątek, bo jak nawet nie pamiętasz, o co tu nam chodzi, to jaki sens ma ta dyskusja?

Rozstrzygniemy spór jak odpowiemy sobie na pytanie - czy to, że Bóg może powoływać w sposób jaki chce i kogo chce jest złe czy też nie.

I tu sie zaczyna pole do dyskusji. Proponuję na tym się skupić ;-)

Cytuj:
Ale stawiasz niedorzeczne pytanie! Albo mam wolną wolę, albo MUSZĘ wyrosnąć na kogoś złego!

A co jeżeli dzieci były w takiej sytuacji? Co jeżeli ich wola byłaby tak ograniczona przez innych, że nie byłyby w stanie świadomie wybrać dobra? Jakby nie miały okazji go poznać?
Pytanie dla Ciebie może wydawać się niedorzeczne, ale odpowiedz :-)

Cytuj:
To takie trudne? Wybijając niewiernych Krzyżacy wyświadczyli im przysługę, bo dzięki temu mniej nagrzeszyli. Tak uważasz?

No nie do końca wyświadczyli im przysługę. Z 1 strony niby tak, ale nie jest to do końca prawda. Zawsze mogli się nawrócić i mieliby się lepiej.
Natomiast zakładając, że brnęliby tylko w zło i jeszcze bardziej i jeszcze więcej i na pewno by się nie poprawili to jest to swojego rodzaju przysługa.

Wt lis 17, 2009 1:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona