Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie?
Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie?
Cytuj: Jaką definicję. Definicje wymyślają ludzie. A Wszechmoc Boga nie jest definiowalna w sposób jaki sobie kombinujesz.
Skąd więc wiesz, że Twój Bóg jest wszechmocny, skoro nie wiesz, co to jest? Albo inaczej - skąd wiesz, że ja nie mam racji, skoro nie wiesz, co to słowo znaczy? Cytuj: Chce i zlikwiduje . Jeśli zlikwiduje w przyszłości, to w przyszłości będzie miłosierny. Teraz nie likwiduje, więc nie jest. Cytuj: Bo są własnością i maja nad nimi władzę. Ale nie jest to jednoznacznie to samo. Można mieć nad kimś władze i nie być właścicielem tego kogoś Wiem, że to nie to samo, dlatego dopytuję. Dalej brniesz w tę własność... Czyli nie ma nic złego w aborcji? Matka może w końcu ze swoją własnością zrobić co jej się podoba. Cytuj: Czyli z rodziców zrobi roboty. Bo skoro rodzic nie chce czegoś robić a Bóg go do tego zmusi to już rodzic nie będzie wolny tylko niewolny.
Bo taka opcja, że rodzice nie będą zmuszeni, ale sami będą chcieć zrobić to, co trzeba, to nawet Ci do głowy nie przyszła? Całą edukacja i wychowanie na tym nie opiera - czy wychowanie tworzy roboty? Cytuj: Jeśli chodzi o palce to tak jestem niewolnikiem pod warunkiem że chcę mieć palce . Wtedy nie mogę ich sobie obgryzać. Ale mógłbym je obgryźć .Gdybym pogodził się z tym że będę żył bez palców to nikt mi tego nie zabroni. Nawet Bóg. Pięknie! Zgadza się! A że każdy jakoś chce mieć te palce, więc nie czyni nas to niewolnikami. Czyli patrz: nie robisz tego, tylko dlatego, ze nie chcesz, choć możesz - i nie czyni Cię to niewolnikiem. Teraz znowu pytanie: czemu Bóg nie zrobił tak jak z odgryzaniem palców z grzeszeniem? Żebyśmy MOGLI, ale nie chcieli - i wciąż zachowali wolność? Cytuj: W niebie nie ma dusz w rozumieniu biblijnym. A w jaki rozumieniu? Nieważne: grzeszą? Nie? Są wolne? Proszę o odpowiedź. Cytuj: A co jest niewłaściwego żeby skrócić cierpienie chorego w szpitalu po dniu czy tygodniu a nie dopiero po miesiącu.? Jednak niektórzy leża w szpitalu dłużej. Jak myślisz dlaczego tak jest? A Ty jak myślisz? Pardon - czy Ty w ogóle myślisz? Uważasz, że ludzie w szpitalach cierpią, bo tak jest fajnie i lekarze to lubią - czy może dlatego, że nie potrafią wyleczyć wcześniej?! Że skracają cieprienia dopiero po miesiącu, choć mogliby po tygodniu, ot tak, dla jaj? Bóg nie potrafi wcześniej zlikwidować zła? Potrafi czy nie? Po żołniersku - tak czy nie, bo uchylasz się już kilkanaście postów. Cytuj: Cytuj: Bóg nie potrafi przekonać? Człowieka mającego wolną wolę który nie chce się zmienić i który chce korzystać z tej woli nie potrafi.Może go zmusić . Czyli nie wierzysz we wszechmoc Boga. Było tak od razu. Cytuj: Niestety to temat na inny wątek i do tego długi wątek wiec tutaj nie ma sensu
Pytanie na temat jak najbardziej - czemu jest zło na świecie (w tym choroby, nowe zarazki) - skoro Bóg ponoc wszechmocny mógłby je zlikwidować. Cytuj: Gdyby Ciebie to nie frustrowało to byś tutaj nie pisał . olałbyś to i zajął się przyjemniejszymi sprawami. Formek "Głęboka Psychologia" znowu wali babola. Cztery próby cztery głupoty. Niezły wynik. Frustruje mnie co najwyżej Twoje niezrozumienie bardzo prostej logiki. Z ciekawości - jaką szkołę skończyłeś? Cytuj: I na marginesie .Tobie się wydaje że znasz wyjaśnienie tego stanu rzeczy tak jak "wiedziałeś" że chodzę do kościoła.
Skąd wiesz? Miałeś widzenie w którym Bóg-Który-Sporo-Może powiedział Ci, że nie wiem, skąd zło na świecie? Gdzie napisałem, że chodzisz do kościoła?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
So gru 01, 2012 15:06 |
|
|
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): Sprawdziłeś definicję tego słowa? SJP: moc nieograniczona, absolutna. Niemożność kłamania jest ograniczeniem. Tak czy nie? Wszechmoc : Omnipotencja, inaczej wszechmoc – pojęcie abstrakcyjne, w sensie skrajnym znaczy możność zrobienia "wszystkiego", co odnosi się zwykle do jakiejś mniej lub bardziej określonej dziedziny.jak wykazałem wyżej nie ma to nic wspólnego z wszechmocą opisana w Biblii. Co do definicji Możność zrobienia wszystkiego to wszechmoc. jeśli mogę kogoś zastrzelić a tego nie robię to ogranicza moją moc ? Nie . Bóg nie może kłamać nie dlatego że nie ma to sił czy nie byłby w stanie tego zrobić a dlatego że ustanowił pewne prawa których przestrzega. I jednym z tych praw jest to żeby mówić prawdę. W tym sensie rzeczywiście Bóg jest ograniczony. Tyle że sam się ograniczył. Co nie ogranicza jego wszechmocy.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
So gru 01, 2012 15:30 |
|
 |
Hosi
|
Acro napisał(a): Niemożność kłamania jest ograniczeniem. Tak czy nie?
Nie rozmawialiśmy o ograniczeniu Boga ,tylko o tym ,czy mogę nazywać Boga "Wszechmocnym" jednocześnie wierząc ,że nie może kłamać.Jak wykazałem na podstawie Biblii i słownika,taka możliwość istnieje.
|
So gru 01, 2012 15:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ Hosi
Sęk w tym, że Bóg potrafi kłamać (i czynić wszelkie inne zło - ma wolną wolę!), lecz nigdy tego nie zrobił i nie zrobi, ponieważ Pan Bóg robi jedynie dobre rzeczy.
|
So gru 01, 2012 15:48 |
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): Jaką definicję. Definicje wymyślają ludzie. A Wszechmoc Boga nie jest definiowalna w sposób jaki sobie kombinujesz.
Skąd więc wiesz, że Twój Bóg jest wszechmocny, skoro nie wiesz, co to jest? Albo inaczej - skąd wiesz, że ja nie mam racji, skoro nie wiesz, co to słowo znaczy?
ja wiem co to znaczy. tyle że na razie o tym nie pisaliśmy. na razie pisałem że wszechmoc w twoim wyobrazeniu jest niebiblijna Cytuj: Chce i zlikwiduje . Jeśli zlikwiduje w przyszłości, to w przyszłości będzie miłosierny. Teraz nie likwiduje, więc nie jest. Miłosierdzie to nie jest likwidowanie zła. Cytuj: Bo są własnością i maja nad nimi władzę. Ale nie jest to jednoznacznie to samo. Można mieć nad kimś władze i nie być właścicielem tego kogoś
Wiem, że to nie to samo, dlatego dopytuję. Dalej brniesz w tę własność... Czyli nie ma nic złego w aborcji? Matka może w końcu ze swoją własnością zrobić co jej się podoba. jak widzisz wokoło własnie tak jest. matka robi z dzieckiem co chce.Także je usuwając. Dla mnie aborcja jest złem . Ale złem jet tez palenie a większość to robi wiec ja tutaj nie mam nic do gadania Cytuj: Czyli z rodziców zrobi roboty. Bo skoro rodzic nie chce czegoś robić a Bóg go do tego zmusi to już rodzic nie będzie wolny tylko niewolny.
Bo taka opcja, że rodzice nie będą zmuszeni, ale sami będą chcieć zrobić to, co trzeba, to nawet Ci do głowy nie przyszła? Całą edukacja i wychowanie na tym nie opiera - czy wychowanie tworzy roboty? Poszczególne jednostki może poddadza sie tej edukacji. większosć na razie nie. Ludzie nie chcą stosowac sie do rad .Takze do rad zapisanych w Biblii. Cytuj: Jeśli chodzi o palce to tak jestem niewolnikiem pod warunkiem że chcę mieć palce . Wtedy nie mogę ich sobie obgryzać. Ale mógłbym je obgryźć .Gdybym pogodził się z tym że będę żył bez palców to nikt mi tego nie zabroni. Nawet Bóg.
Pięknie! Zgadza się! A że każdy jakoś chce mieć te palce, więc nie czyni nas to niewolnikami. Czyli patrz: nie robisz tego, tylko dlatego, ze nie chcesz, choć możesz - i nie czyni Cię to niewolnikiem. Teraz znowu pytanie: czemu Bóg nie zrobił tak jak z odgryzaniem palców z grzeszeniem? Żebyśmy MOGLI, ale nie chcieli - i wciąż zachowali wolność? Temu tego nie zrobił że wtedy nie mielibyśmy wolnej woli. czyli nie zachowalibysmy wolności. Jak zauważyłes w każdej chwili moge obgryźc palce. Nie obgryzam bo to boli , bo wiem że bez palców jest trudno. Niestety inne złe rzeczy nie bolą tak bardzo. A nawet są przyjemne . Na przykład "bzykanie" obcych kobiet. A jak lejemy własne dziecko po dupie pasem to nie nas boli. Gdybysmy siebie nmieli tak lać pasem to byłoby tak jak z palcami.Nie robilibysmy tego Cytuj: W niebie nie ma dusz w rozumieniu biblijnym. A w jaki rozumieniu? Nieważne: grzeszą? Nie? Są wolne? Proszę o odpowiedź. Są wolne i nie grzeszą. Cytuj: A co jest niewłaściwego żeby skrócić cierpienie chorego w szpitalu po dniu czy tygodniu a nie dopiero po miesiącu.? Jednak niektórzy leża w szpitalu dłużej. Jak myślisz dlaczego tak jest?
A Ty jak myślisz? Pardon - czy Ty w ogóle myślisz? nie musisz uzywac inwektyw bo to niczego nie prowadzi. Dla mnie to ty nie masz podstawowej biblijnej wiedzy a wypowiadasz sie na ten temat. Cytuj: Uważasz, że ludzie w szpitalach cierpią, bo tak jest fajnie i lekarze to lubią - czy może dlatego, że nie potrafią wyleczyć wcześniej?! Że skracają cieprienia dopiero po miesiącu, choć mogliby po tygodniu, ot tak, dla jaj? Bóg nie potrafi wcześniej zlikwidować zła? Potrafi czy nie? Po żołniersku - tak czy nie, bo uchylasz się już kilkanaście postów. Nie rozumiem zdania "potafi wczesniej". Potrafi w każdej chwili tylko że tego nie robi. A nie robi poniewaz ma powód. I juz wczesniej o tym pisałem. Cytuj: Bóg nie potrafi przekonać?
Człowieka mającego wolną wolę który nie chce się zmienić i który chce korzystać z tej woli nie potrafi. Może go zmusić . Czyli nie wierzysz we wszechmoc Boga. Było tak od razu. Wszechmoc nie na tym polega. Cytuj: Niestety to temat na inny wątek i do tego długi wątek wiec tutaj nie ma sensu Pytanie na temat jak najbardziej - czemu jest zło na świecie (w tym choroby, nowe zarazki) - skoro Bóg ponoc wszechmocny mógłby je zlikwidować.
Istniej cos takiego jak Google . Wpisujemy. Dlaczego jest zło. Dlaczego sa cierpirnia http://iwkas.blox.pl/2007/03/Dlaczego-i ... ienie.htmlhttp://www.sciaga.pl/tekst/40819-41-dla ... czy_bibliahttp://www.jw.org/pl/nauki-biblijne/pyt ... ierpienia/http://www.jezus.pl/Pytania/Droga-Jezus ... blemow.htmCytuj: Gdyby Ciebie to nie frustrowało to byś tutaj nie pisał . olałbyś to i zajął się przyjemniejszymi sprawami. Formek "Głęboka Psychologia" znowu wali babola. Cztery próby cztery głupoty. Niezły wynik. Frustruje mnie co najwyżej Twoje niezrozumienie bardzo prostej logiki. Z ciekawości - jaką szkołę skończyłeś? Myslisz że szkoła ma tutaj znaczenie?
|
So gru 01, 2012 16:12 |
|
|
|
 |
Hosi
|
Acro napisał(a): @Hosi! Jeżeli NIE MOŻE kłamać, to nie jest WSZECHMOCNY. Koniec kropka. Nie zmieni tego to, że w Biblii jest inaczej napisane - tylko dowodzi, że Biblia jest niespójna logicznie. Niespójność logiczna byłaby wtedy,gdybyś udowodnił że twoja definicja "wszechmocy" jest jedyną możliwością.A tak się niestety nie stało. Cytuj: To, że sobie redefinujecie pojęcia pokazuje, że macie problem. Jeżeli X czegoś nie może - X nie jest wszechmocny, bo definicja wszechmocy zakłada, że musi móc wszystko. Problem polega na tym że zastosowałeś redukcjonizm definicyjny do pojęcia dwuznacznego,co wskazuje dosyć jednoznacznie na dogmatyczność twojego stanowiska. Cytuj: Mówimy o wszechmocy. Sprawdziłeś definicję tego słowa? SJP: moc nieograniczona, absolutna. Niemożność kłamania jest ograniczeniem. Tak czy nie? Zgadza się,dlatego napisałem że to pojęcie jest dwuznaczne. Tylko zauważ że sam przedrostek"wszech"nie koniecznie musi oznaczać wszystko w znaczeniu absolutnym,na co zwracałem uwagę już wcześniej. A to właśnie On w znaczeniu relatywnym jest kluczem do Teistycznego pojmowania "wszechmocy". W związku z powyższym "niemożność kłamania"jest ograniczeniem,ale to nie wyklucza tego że Boga mogę nazywać Wszechmocnym
|
N gru 02, 2012 7:38 |
|
 |
JedenPost
|
Nie bardzo rozumiem problem... Bóg jest wszechmocny, czyli może robić wszystko co chce. Czy to, że nie chce kłamać coś mu ujmuje?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N gru 02, 2012 13:01 |
|
 |
Eubulides
|
Powstały problem jest wynikiem źle zrozumianej wszechmocy. Wszechmoc polega na możliwości uczynienia wszystkiego co możliwe. Nie jest to możliwość czynienia tego co niemożliwe. Bóg nie może np: Zmusić człowieka aby dokonał wolnego wyboru. Albo zmusza albo nie. Bóg nie może uczynić kwadratowego koła. Bóg nie może stworzyć kamienia którego by nie mógł podnieść, taki kamień musiałby być cięższy niż nieskończony ciężar.
Tak pojęty Bóg wszechmocny to absurd. Bóg jest Prawdą, a ta nie może być wewnętrznie sprzeczna.
A jeśli zakładacie, że Bóg jest ponad logiką i może ją łamać, to w czym problem? Niechże i istnienie zła będzie sprzeczne z jego istnieniem, co z tego? Bóg się nie liczy z zasadami logiki.
Wybierzcie więc najpierw Boga o jakim rozmawiacie: wewnętrznie sprzecznego, czy respektujący prawa logiki, dlatego że sam jest najwyższą Prawda.
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
N gru 02, 2012 19:53 |
|
 |
JedenPost
|
Eubulides napisał(a): Bóg nie może stworzyć kamienia którego by nie mógł podnieść, taki kamień musiałby być cięższy niż nieskończony ciężar.
A nie prościej uznać, że Bóg nie jest głupi, by tworzyć kamienie, których nie może podnieść, a potem próbować je podnosić?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N gru 02, 2012 20:04 |
|
 |
Acro
|
Hosi napisał(a): Acro napisał(a): Niemożność kłamania jest ograniczeniem. Tak czy nie?
Nie rozmawialiśmy o ograniczeniu Boga ,tylko o tym ,czy mogę nazywać Boga "Wszechmocnym" jednocześnie wierząc ,że nie może kłamać.Jak wykazałem na podstawie Biblii i słownika,taka możliwość istnieje. Oczywiście, możesz go nazwać też "małą pszczółką na baterie", tylko że jednakowo nie będzie to miało sensu. I bynajmniej nie udowodniłeś, że jest inaczej i aż smutno patrzeć jaką żałąsną fiksascję uskuteczniacie, zaprzeczając prostej i oczywistej logice, byle trzymać się tego, co wam wdrukowano w dzieciństwie.  Wszechmocny może wszystko. Jeśli czegoś nie może (np kłamać) to nie jest wszechmocny. Inaczej i ja taki jestem - bo w sumie czemu nie? Definicja mówi, że wszechmocny ma moc nieograniczoną, niemożność czegoś jest ograniczeniem, więc wychodzi na jedno - ktoś, kto nie może kłamać, nie jest wszechmocny.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N gru 02, 2012 22:36 |
|
 |
Acro
|
Cytuj: ja wiem co to znaczy. tyle że na razie o tym nie pisaliśmy. na razie pisałem że wszechmoc w twoim wyobrazeniu jest niebiblijna
Nieustannie was proszę o definicję wszechmocy. Jak zatem jest ta biblijna? Cytuj: Miłosierdzie to nie jest likwidowanie zła Z całą pewnością również to. Cytuj: jak widzisz wokoło własnie tak jest. matka robi z dzieckiem co chce.Także je usuwając. Dla mnie aborcja jest złem . Ale złem jet tez palenie a większość to robi wiec ja tutaj nie mam nic do gadania Czyli skoro twierdzisz, że dziecko jest własnością matki, to nie powinieneś widzieć w aborcji nic złego - to prosta konsekwencja tego stwierdzenia. Cytuj: Poszczególne jednostki może poddadza sie tej edukacji. większosć na razie nie. Ludzie nie chcą stosowac sie do rad .Takze do rad zapisanych w Biblii.
Bóg nie potrafi wyedukować wszystkich? I to, że edukować też nie potrafi, jakoś dziwną biblijną logiką nie powoduje, że nie jest wszechmocny. Dochodze do wniosku, że po biblijnemu ja też jestem. Cytuj: Temu tego nie zrobił że wtedy nie mielibyśmy wolnej woli. czyli nie zachowalibysmy wolności. Jak zauważyłes w każdej chwili moge obgryźc palce. Nie obgryzam bo to boli , bo wiem że bez palców jest trudno. Wierz mi, pradziwy wszechmocny, a nie taka niedojda, jaką robisz ze swojego parawszechmocnego, potrafiłby. Nawet ja potrafię: nie grzeszyć,choć w każdej chwili móc grzeszyć Wytłumaczyć, że grzeszenie powoduje zło i cierpienie, że grzesząc gorzej się żyje. Można? Można. Cytuj: Są wolne i nie grzeszą. Można? Można. Cytuj: nie musisz uzywac inwektyw bo to niczego nie prowadzi. Dla mnie to ty nie masz podstawowej biblijnej wiedzy a wypowiadasz sie na ten temat. To wytłumacz mi Panie-intensywnie-myślący, co ma znajomość Biblii to wiedzy, że lekarze leczą dłużej niż krócej nie dlatego, że lubią, jak pacjent cierpi, ale dlatego, że krócej nie potrafią? Cytuj: Potrafi w każdej chwili tylko że tego nie robi. A nie robi poniewaz ma powód. I juz wczesniej o tym pisałem. Innymi słowy - nie jest miłosierny - choć być może ma ku temu powód. Na pewno nie brak możliwości, tylko powód typu: lubi patrzeć na cierpienie, obojętność itp. Nieważne - z powodem czy bez - nie likwidując zła mimo posiadania ku temu możliwości czyni go niemiłosiernym. CBDU. Cytuj: Wszechmoc nie na tym polega. Jeśli wszechmoc nie polega na możliwości zrobienia wszystkiego, to na czym - telecie wokalnym?! Prosze wreszcie o waszą definicję! Jak będę sobie chciał podyskutować z internetem, to obejdzie się bez forum. Napisz własnymi słowami o co chodzi - linków używa się co najwyżej do udokumentowania przedstawianych faktów. Cytuj: Myslisz że szkoła ma tutaj znaczenie? Możliwe. Nie wiem. Nie chcesz - to OT, naturalnie, nie musisz pisać.
|
N gru 02, 2012 22:51 |
|
 |
Acro
|
Hosi napisał(a): Niespójność logiczna byłaby wtedy,gdybyś udowodnił że twoja definicja "wszechmocy" jest jedyną możliwością.A tak się niestety nie stało.
Naturalnie, wszechmoc może oznaczać też rodzaj przynęty na łososiowate, ale w naszym języku definicja tego słowa jest prosta i jednoznaczna i nie ma czego udowadniać. Ale ciągle czekam - co oznacza Twoim zdaniem? Wyduś z siebie, nie pogryze Cię - najwyżej wyśmieję...  Cytuj: Problem polega na tym że zastosowałeś redukcjonizm definicyjny do pojęcia dwuznacznego,co wskazuje dosyć jednoznacznie na dogmatyczność twojego stanowiska. To słowo akurat jest jednoznaczne. No dobra- na upartego, jest drugie - potoczne, metaforyczne. Jak kumpel znów załatwi bilety na trudno dostepny koncert mówimy o nim, że chyba jest wszechmocny, choć rozumiemy, że sporo może. O takie rozumienie Ci chodzi? Cytuj: Zgadza się,dlatego napisałem że to pojęcie jest dwuznaczne. Tylko zauważ że sam przedrostek"wszech"nie koniecznie musi oznaczać wszystko w znaczeniu absolutnym,na co zwracałem uwagę już wcześniej. A to właśnie On w znaczeniu relatywnym jest kluczem do Teistycznego pojmowania "wszechmocy". W związku z powyższym "niemożność kłamania"jest ograniczeniem,ale to nie wyklucza tego że Boga mogę nazywać Wszechmocnym Zacznijmy od podstaw Czy odróżniasz etymologię od semantyki? Czy bielizna może być czarna? Proszę o odpowiedzi.
|
N gru 02, 2012 22:56 |
|
 |
Acro
|
Eubulides napisał(a): Bóg nie może np: Zmusić człowieka aby dokonał wolnego wyboru. Przeczytaj choć kilka postów wstecz dyskusji, do której się dołączasz: wyraźnie piszę, że nie chodzi o zmuszanie, tylko perswazję/edukację/wychowanie/ Bóg nie potrafi skutecznie przekonywać? Skuteczne przekonywanie nie jest możliwe?
|
N gru 02, 2012 22:59 |
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): ja wiem co to znaczy. tyle że na razie o tym nie pisaliśmy. na razie pisałem że wszechmoc w twoim wyobrazeniu jest niebiblijna Nieustannie was proszę o definicję wszechmocy. Jak zatem jest ta biblijna? Już ci podawałem . I z hebrajskiego i greckiego. Cytuj: jak widzisz wokoło własnie tak jest. matka robi z dzieckiem co chce.Także je usuwając. Dla mnie aborcja jest złem . Ale złem jet tez palenie a większość to robi wiec ja tutaj nie mam nic do gadania Czyli skoro twierdzisz, że dziecko jest własnością matki, to nie powinieneś widzieć w aborcji nic złego - to prosta konsekwencja tego stwierdzenia.
Gdybym mógł wrócic temu dziecku życie byc może masz racje. Ale ani ja ani ta matka nie ma takiej mozliowsci wiec aborcja to zło. Dziecko jest własnościa matki i ojca ale nie oznacza to że mogą z nim robic co chcą. Cytuj: Poszczególne jednostki może poddadza sie tej edukacji. większosć na razie nie. Ludzie nie chcą stosowac sie do rad .Takze do rad zapisanych w Biblii. ]Bóg nie potrafi wyedukować wszystkich? I to, że edukować też nie potrafi, jakoś dziwną biblijną logiką nie powoduje, że nie jest wszechmocny. Dochodze do wniosku, że po biblijnemu ja też jestem.
Potrafi .Tych co chca potrafi. A tych co nie chca nie . Poi to dał wolną wolę abysmy mieli wybór. Cytuj: T Wierz mi, pradziwy wszechmocny, a nie taka niedojda, jaką robisz ze swojego parawszechmocnego, potrafiłby. Nawet ja potrafię: nie grzeszyć,choć w każdej chwili móc grzeszyć Wytłumaczyć, że grzeszenie powoduje zło i cierpienie, że grzesząc gorzej się żyje. Można? Można. To wytłumacz to ludziom i skończą sie wojny . I dostaniesz pokojowa nagrode nobla. Cytuj: Są wolne i nie grzeszą. Można? Można.
Ale tylko te które chcą. te które nie chciały zostały z nieba wywalone. Cytuj: nie musisz uzywac inwektyw bo to niczego nie prowadzi. Dla mnie to ty nie masz podstawowej biblijnej wiedzy a wypowiadasz sie na ten temat. To wytłumacz mi Panie-intensywnie-myślący, co ma znajomość Biblii to wiedzy, że lekarze leczą dłużej niż krócej nie dlatego, że lubią, jak pacjent cierpi, ale dlatego, że krócej nie potrafią?
nic Cytuj: Wszechmoc nie na tym polega. Jeśli wszechmoc nie polega na możliwości zrobienia wszystkiego, to na czym - telecie wokalnym?! Prosze wreszcie o waszą definicję! Wszecmoc Boga oznacza mozliwośc zrobienia wszystkiego zgodnego z prawami ktore zostały przez Boga ustanowione. Mimo że Bóg ma mozliwości nie robi pewnych rzeczy poniewaz złamałby zasady które sam ustanowił. Tam są moje słowa. A "przedrukowywać " nie ma sensu Chyba że chcesz to zrobie kopiuj-wklej i już.
|
Pn gru 03, 2012 0:03 |
|
 |
Acro
|
formek1 napisał(a): Już ci podawałem . I z hebrajskiego i greckiego. Nie pytam "z jakiego języka pochodzi Twoja definicja", tylko "jak brzmi Twoja definicja". Gdybym chciał spytać :"z jakiego języka pochodzi Twoja definicja" sformułowałbym zdanie tak: "z jakiego języka pochodzi Twoja definicja". Cytuj: Gdybym mógł wrócic temu dziecku życie byc może masz racje. Ale ani ja ani ta matka nie ma takiej mozliowsci wiec aborcja to zło. .
Co ma do tego zwracanie życia? Czy możesz zabić swoją kurę? Tak. Czy możesz jej zwrócić życie? Nie. Cytuj: Dziecko jest własnościa matki i ojca ale nie oznacza to że mogą z nim robic co chcą Chyba mamy kolejny przypadek redefiniowania: cóż więc Twoim zdaniem oznacza pojęcie "własności"? Cytuj: Potrafi .Tych co chca potrafi. A tych co nie chca nie . Poi to dał wolną wolę abysmy mieli wybór. Zabawne - to dokładnie jak ja! Potrafię też spowodować, aby to co pływa - pływało! Tak! Więc wg def. Formka jestem wszechmocny. Mów do mnie "Boski!"  Cytuj: To wytłumacz to ludziom i skończą sie wojny . I dostaniesz pokojowa nagrode nobla. Wg mojej (oraz słownikowej oraz ogólnoludzkiej) definicji nie jestem wszechmocny, więc nie potrafię. Bóg powinien. Wyżej podałem możliwe rozwiązanie zadanego problemu twojemu rzekomo wszechwiedzącemu Bogowi, możliwe do implementacji przez prawdziwie wszechmocnego. Cytuj: Ale tylko te które chcą. te które nie chciały zostały z nieba wywalone. Wcześniej SAM napisałeś, że żadna dusza w niebie nie grzeszy, więc czemu którąś należałoby wywalać? Zdecyduj się, potem się tego trzymaj. Cytuj: Wszecmoc Boga oznacza mozliwośc zrobienia wszystkiego zgodnego z prawami ktore zostały przez Boga ustanowione. Też nie bardzo: Bóg też łamie swoje zakazy, np zabijania - w ST morduje na potęgę. Ale wg tej definicji to i ja jestem wszechmocny: otóż ustanawiam prawo, że mogę wszystko to, co mogę - i oto już potrafię wszystko zgodne z ustanowionym przeze mnie prawem! Stanowczo mów mi "o Boski"!  Cytuj: Tam są moje słowa. A "przedrukowywać " nie ma sensu
Chyba że chcesz to zrobie kopiuj-wklej i już. Widzę że pojęcie sformułowania czegoś własnymi słowami jest Ci całkiem obce? Powtarzam - dyskutuję z Formkiem, nie z internetem.
|
Pn gru 03, 2012 0:39 |
|
|
|