Autor |
Wiadomość |
Askadtowiesz
|
 Re: Kim naprawdę był Jezus?
Mariel napisał(a): rozumiem więc że przychylasz się do ewangelicznych relacji o narodzeniu Jezusa w Betlejem Judzkim, a nie historycznych ustaleń, które temu w większości przeczą? Bardzo to ciekawe, ze zdajesz sobie sprawę iz przeczą, a równocześnie wierzysz w te ewnegeliczne.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N sty 24, 2016 15:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tylko dla kogoś, kto uważa że badania nad Jezusem historycznym są w stanie dotrzeć do Jezusa realnego. Była o tym mowa np. tutaj viewtopic.php?p=876063#p876063Poza tym nie przypominam sobie, abym napisała w którą relację ja wierzę i jakie by to tak w ogóle miało mieć znaczenie dla tego tematu?
|
N sty 24, 2016 15:56 |
|
 |
Robek
|
Mariel napisał(a): Tylko dla kogoś, kto uważa że badania nad Jezusem historycznym są w stanie dotrzeć do Jezusa realnego. Była o tym mowa np. tutaj viewtopic.php?p=876063#p876063Jezus Jest bardziej jak jakaś przypowieść. Bo historia w tej kwestii, nie daje żadnych dowodów.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N sty 24, 2016 16:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tako orzekł ten, co dowodził że istnieją ewangelie w których jest mowa o żonie i dzieciach Jezusa. Na Twoim miejscu zamknęłabym się w szafie i nie pokazywała na forum przez najbliższe pół roku, żeby ludzie zdążyli zapomnieć.
|
N sty 24, 2016 16:13 |
|
 |
Robek
|
Mariel napisał(a): Tako orzekł ten, co dowodził że istnieją ewangelie w których jest mowa o żonie i dzieciach Jezusa. Na Twoim miejscu zamknęłabym się w szafie i nie pokazywała na forum przez najbliższe pół roku, żeby ludzie zdążyli zapomnieć. Żone Jezusa jaki i jego dzieci, również można uznać za element jakiejś tam przypowieści 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N sty 24, 2016 16:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Mariel Robek, 
|
N sty 24, 2016 16:21 |
|
 |
chwat
|
He he
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
N sty 24, 2016 17:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jezus Jest bardziej jak jakaś przypowieść. Bo historia w tej kwestii, nie daje żadnych dowodów. Tiaaa..... i nikt nie kwestionuje postaci Jezusa w książce "100 postaci, które miały największy wpływ na dzieje świata", M.H. Harta.
|
N sty 24, 2016 18:21 |
|
 |
Robek
|
Alus napisał(a): Cytuj: Jezus Jest bardziej jak jakaś przypowieść. Bo historia w tej kwestii, nie daje żadnych dowodów. Tiaaa..... i nikt nie kwestionuje postaci Jezusa w książce "100 postaci, które miały największy wpływ na dzieje świata", M.H. Harta. Masz jakieś historyczne dowody, na to że Jezus istniał? Bo to że ktoś coś tam w książce napisał, nie jest żadnym dowodem.
|
N sty 24, 2016 19:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: Jezus Jest bardziej jak jakaś przypowieść. Bo historia w tej kwestii, nie daje żadnych dowodów. Tiaaa..... i nikt nie kwestionuje postaci Jezusa w książce "100 postaci, które miały największy wpływ na dzieje świata", M.H. Harta. Masz jakieś historyczne dowody, na to że Jezus istniał? Bo to że ktoś coś tam w książce napisał, nie jest żadnym dowodem. "Ktoś tam" podając 100 historycznych postaci i ich dokonania, nie tworzy iluzji o Jezusie.
|
N sty 24, 2016 19:26 |
|
 |
chwat
|
Robek napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: Jezus Jest bardziej jak jakaś przypowieść. Bo historia w tej kwestii, nie daje żadnych dowodów. Tiaaa..... i nikt nie kwestionuje postaci Jezusa w książce "100 postaci, które miały największy wpływ na dzieje świata", M.H. Harta. Masz jakieś historyczne dowody, na to że Jezus istniał? Bo to że ktoś coś tam w książce napisał, nie jest żadnym dowodem. Ciekawe o kim zapisano więcej stron, o Juliuszu Cezarze, czy o Jezusie?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
N sty 24, 2016 19:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mariel napisał(a): Nie jesteś zwolennikiem żadnej teorii ale jednak napisałeś o kaznodziei z Judei,
Tak Mariel. Napisałem tak dlatego, że właśnie w taki sposób postrzegam dziś tę postać. Jako zwyczajnego kaznodzieję z Judei... Jednak skoro tak chcesz, będę mówił, że z Galilei. Jak mówię, dla mnie i tak to nie ma najmniejszego znaczenia, po prostu tak "wydawało" mi się logiczniej. Mariel napisał(a): rozumiem więc że przychylasz się do ewangelicznych relacji o narodzeniu Jezusa w Betlejem Judzkim Nie Mariel. Przychylam się do "astrologicznej relacji" o narodzeniu Jezusa, czyli mówiąc wprost, konstelacji Virgo. Ta konstelacja jest również zwana "domem chleba"... czyli Betlejem własnie. Moja droga, posługując się Twoją retoryką mogę jedynie powiedzieć, że mój ciasny i ograniczony umysł, nie jest w stanie przetworzyć tych religijnych pięknych i finezyjnych alegorii, na obraz rzeczywisty. Może to i smutne, ale jak widać, jestem pozbawiony abstrakcyjnego myślenia, i zbyt mocno stąpam po ziemi... Mariel napisał(a): a nie historycznych ustaleń, które temu w większości przeczą? Nie ma czegoś takiego, jak "historyczne ustalenia co do narodzin Jezusa Chrystusa". Ewangelie nie są pismami historycznymi! Oryginały tych Ewangelii nie istnieją, a jedynie istniejące kopie, zawierają... ekhm, "kilka" błędów. https://www.youtube.com/watch?v=ftmmNekZ04MMariel napisał(a): Zaraz, zaraz... Kto tu przedstawił jakieś teorie, czy "swoje racje", ja czy Ty?
Tak Mariel. Moja wypowiedz, mówiąc żartobliwie, miała charakter dydaktyczny. "Kaznodzieja z Judei", to tylko pewna koncepcja. Ale: "Kaznodzieja z Galilei", to również koncepcja, w dokładnie takiej samej mierze. Tylko to chciałem podkreślić. Mariel napisał(a): Skoro nie "przekłamujesz faktów" to rozumiem, że twój autorski "kaznodzieja z Judei" był stwierdzeniem obiektywnego faktu? Obiektywnego mitu, jeśli mogę tak powiedzieć. Mariel napisał(a): W porządku, są elementy wspólne, brak jednak wystarczających przesłanek by postawić tezę o "stworzeniu postaci na takim schemacie". Za to sporo dogmatów, indoktrynacji i nauczania moralności. Jednak mówiąc poważnie droga Mariel... jesteś po prostu nieobiektywna. Mariel napisał(a): Może na onecie z Christ Myth Theory zrobisz jakieś wrażenie, ale do Twojej wiadomości, w kręgu poważnych badaczy NT nikt nie traktuje bredni mitycystów poważnie. Bart Ehrman, jest takim własnie badaczem, i bardzo obiektywnie się wypowiedział o Ewangeliach w powyższym linku. A co do mojej świadomości, to doskonale zdaję sobie sprawę, że robię tu za klauna. Baaardzo złego klauna. 
|
N sty 24, 2016 23:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wywołuj. I nie kłam, że stapasz twardo po ziemi. Człowiek który stapa twardo po ziemi, nie będzie zastępował mitologii sprawdzonej i przetestowanej przez dwa millenia na wszystkie możliwe sposoby kitologią astrologiczną spłodzoną przez niewiadomokogo – chyba że właśnie buja w obłokach i bez niesamowitości żyć nie może, a tylko Bóg mu z jakichś względów nie pasuje. Buja więc w obłokach i ponad nimi, albo – chce zarobić na naiwnych.
Na razie robisz za burzyciela porządku. Doczekam się jakiegoś pozytywnego nauczania, jakiejś sensownej kontrpropozycji wobec oferty Kościoła, na której ufundowano naszą cywilizację (bo niestety, ale dorobek pogan albo przeszedł przez ten filtr, albo stał się ciekawostką dla badaczy), to zmienię zdanie o tobie.
|
Pn sty 25, 2016 0:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Na razie robisz za burzyciela porządku. Powiem Ci ErgoProxy, że to najpiękniejszy epitet, jaki od Ciebie dostałem. Dziękuję Ci zatem... mnie się podoba. Oczywiście masz rację, ale nie o tym jest ten temat. Dlatego proszę o wypowiedzi ad meritum. Jeśli wolno, rzecz jasna. ErgoProxy napisał(a): Doczekam się jakiegoś pozytywnego nauczania, jakiejś sensownej kontrpropozycji wobec oferty Kościoła? ErgoProxy, jeśli za pojecie "Kościół", uważasz tylko dzisiejsze nauczanie, to powiem Ci, że jesteś nieobiektywny. Bo Kościół, a ściślej mówiąc KRK, to około 1600 lat działalności tej "instytucji". I jeśli przyjrzysz się jej nieco bliżej, zdasz sobie sprawę, że określenie "pozytywne", nie jest najlepszym, które będzie opisywać owe 1600 lat ich działalności. A jeśli widzisz całokształt KRK, to powinieneś zdawać sobie sprawę, że z pojęciem "chrześcijaństwo", nie ma on nic wspólnego. Zatem pytanie ode mnie, co tak bardzo Ci imponuje w KRK: Siła politycznego i bezwzględnego rządu i władzy? Lata tyranii i indoktrynacji pogan? Zbudowanie autorytetu na bezwzględności i brutalności? A może pokojowe pielgrzymki, i niesienie dobrej nowiny w świat? I z woli wyjaśnienia, forma pytająca, to nie "triki rodem z TVN"... ErgoProxy napisał(a): na której ufundowano naszą cywilizację A przepraszam bardzo, ta "nasza" zachodnia cywilizacja jest taka wspaniała? Czyste intencje, wyrozumiałość, empatia, miłość... to własnie przypisujesz KRK? Nie rozśmieszaj mnie. Dobrze o tym wiesz, że nasza cywilizacja jest tak samo pos*ana, i zbrodnicza jak każda inna. ErgoProxy napisał(a): to zmienię zdanie o tobie. Nie zmienisz ErgoProxy, bo dla Ciebie ważne są inne priorytety. Natomiast w dalszym ciągu, proszę, abyś wypowiadał się merytorycznie pod kątem tematu, bez wycieczek personalnych.
|
Pn sty 25, 2016 1:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niestety Whispernight nie dość że posadziłeś babola, to jeszcze nie zdajesz sobie z tego sprawy. Żaden w miarę oczytany antyklerykał nie przyznałby że narodzenie Jezusa miało miejsce w Betlejem, bo jest to z punktu widzenia historii t.zw. prawda teologiczna i nawet katoliccy historycy rzadko kiedy podejmują się jej bronić. Pozostało podsuwanie zalatujących myszką debat, kilka truizmów i wycieczki osobiste.
|
Pn sty 25, 2016 8:07 |
|
|
|