Autor |
Wiadomość |
Kozioł
|
 Re: Nagonka na Jana Pawła II
Najpierw @Kael atakowała mnie osobiście, teraz @Malgosiaa źródło informacji (pewnie Franciszek plotki powtarza, a prasa kłamie). Ile razy już ten schemat przerabiałem Jak padła wiadomość o Wesołowskim, to na tym forum ponoć poważni ludzie przekonywali, że to zemsta episkopatu Dominikany w zmowie z mafią narkotykową ....
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
Pt sty 24, 2020 19:08 |
|
|
|
 |
Saqura
|
Kozioł napisał(a): Relacja Franciszka. B16 rozpoczał sprawę Degollado i wczął postepowanie na początku swojego pontyfikatu. Do wiedza ogólnie dostępna. Relacja nieprawdziwa Proces przeciw Degolladzie został wszczęty w 2004 roku, czemu wyraz dał Joseph Ratzinger na drodze krzyżowej w 2005 roku, którą prowadził zastępując JP2. Prasa gorącym tematem zawsze się ekscytowała, do tego stopnia że sami zapominają o czym piszą w innych swoich artykułach...tak, tak tę datę rozpoczęcia znają nie tylko bezstronni historycy, lecz OKO.press też. Ta anegdota Franciszka, może była to próba odwrócenia uwagi z powodu "ataków" na jego osobę, dotyczących sprawy kardynała McCarricka? Możliwe że przypadkowo wyszło to jakoś tak nieudolnie, niechcący? (moje własne przemyślenia ) No bo myśląc logicznie, sam pod sobą dołków by nie kopał, bo to właśnie Franciszek podpisał dekret o kanonizacji JP2 w 2013, a samego obrzędu kanonizacji dokonał w kwietniu 2014.
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pt sty 24, 2020 20:43 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
@Saqura Dziękuję za głos rozsądku, bo ja rzeczywiście mogę być nieobiektywna, a @Kozioł... wszyscy znają jego stosunek do KK.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pt sty 24, 2020 20:59 |
|
|
|
 |
Kozioł
|
@Saqura Pierwsze postępowanie zostało zaczęte na podstawie skargi z 1998r 9ciu poszkodowanych i szybko zakończone podobno ze względu na wiek oskarżonego. Opowieść Franciszka świetnie sie w to wpasowuje. W 2004 faktycznie wczeto ponownie postępowanie, a Ratzinger już jako Benedykt 16 wysłał MMB na emeryturę (czyli zamiótł sprawę pod dywan). MMB pozostał bezkarny do śmierci i dopiero po niej przyznano oficjalnie, że był winien. Być może Franciszek pomylił doładne okoliczności wszczęcia postępowana ale nie sadzę, że coś tam sobie tylko chlapnał o JP2. Uważasz, że to sobie wymyslił? Własnie dałas @Malgosii wspaniały pretekst za zatkanie uszu i zasłonięcie oczu. JP2 błogosławiąc swojego przyjaciela MMD doskonale wiedział od 5 lat, że MMD jest szują. Dlaczego Franciszek miałby się wstydzić, czy przykrywac swoje postepowanie w sprawie McCarricka? Zabrał mu paszport dyplomatyczny, wysłał do Australii, a po wyroku wyrzucił z kapłaństwa (a nie wysłał na emeryturę jak JP2 Paetza, czy B16 Marcelego). Małgosiaa napisał(a): a @Kozioł... wszyscy znają jego stosunek do KK. Być może gdyby w czasie wykluwania sie mojej wiary papieżem był Franciszek, to dziś byłbym katolikiem. Życzę katolikom aby żył jak najdłużej i aby nie budowali sobie bożków z ludzi (szczególnie z tych, którzy odbierali swoje własne pomniki), a rozliczyli ich za szkody jakie chrześcijaństwu wyrzadzili.
|
So sty 25, 2020 1:56 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kozioł napisał(a): Być może gdyby w czasie wykluwania sie mojej wiary papieżem był Franciszek, to dziś byłbym katolikiem. Wiara, która nienawidzi... ciekawe, ciekawe 
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So sty 25, 2020 6:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Naprawde nie wiem, skad to przekonanie, ze Jan Pawel II wiedzial wszystko, co my wiemy 30 lat pozniej.
Kiedy naprawde wiedzial, jak o Paetzu, reagowal natychmiast. Chyba nie zareagowal wtedy, bo sie bal, ze Poltawska list do niego przeczytala i sama swiat poinformuje?
Reszta "wiedzy" ktora dochodzila do Watykanu, mogla dochodzic do niego w formie przefiltrowanej.
A co wiedzial, zasiedzialy w kurii od lat, Ratzinger? I czego moglby sie przestraszyc, ze uciekl w emeryture i niewiele zdzialal? Ze go kurialisci wykoncza?
Co do reformy kurii przez Franciszka, to ja znam reformy firm i one nie trwaja 7 lat, bez w idocznych pozytywbych efektow. Raczej sytuacja tam jest tak zabetonowana, ze kazdy chroni kazdego, bo wie, ze to moze byc on sam i co on wtedy zrobi?
A internet zaczal sie naprawde w pierwszej polowie lat 90., wikipedia w 2001 i schorowany papiez o stalym rytmie dnia i ciagle w podrozach, raczej nie zaczynal dnia od szukania sensacji w internecie.
|
So sty 25, 2020 8:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Naprawde nie wiem, skad to przekonanie, ze Jan Pawel II wiedzial wszystko, co my wiemy 30 lat pozniej. Stąd, że był głową państwa. A Ty z niego takiego Adriana robisz.
|
So sty 25, 2020 8:40 |
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Kozioł napisał(a): Być może gdyby w czasie wykluwania sie mojej wiary papieżem był Franciszek, to dziś byłbym katolikiem. Wiara, która nienawidzi... ciekawe, ciekawe  Taka niska uwaga? Pamiętasz te punkty: 1) atakować, zdyskredytować autora/posłańca 2) zaprzeczać, zaprzeczać, zaprzeczać 3) gdy 1) i 2) już jest smieszne, to ewentualnie przyznać rację/przeprosić. Ten schemat widziałem już nie raz. Od lat obserwuję w temacie pedofilii wśród duchownych KK. Ciągle jesteś w p. 1) i 2) i nie pamietam abyś kiedykolwiek była w p. 3)
|
So sty 25, 2020 8:56 |
|
 |
Kozioł
|
Kael napisał(a): A internet zaczal sie naprawde w pierwszej polowie lat 90., wikipedia w 2001 i schorowany papiez o stalym rytmie dnia i ciagle w podrozach, raczej nie zaczynal dnia od szukania sensacji w internecie. No tak. Bez internetu i bez wiki to żadne państwo nie mogło funckjonować 
|
So sty 25, 2020 8:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moment! Byl glowa panstwa, ktore jest smiesznie male (w sumie mieszka tam okolo tysiaca ludzi) i glowa 1 miliardowego Kosciola. 5000 biskupow, 400000 ksiezy, innych osob zakonnych nie liczac, i tych ma papiez znac osobiscie z calym zyciorysem? http://www.k-l-j.de/katholische_Kirche_Zahlen.htmKazdy jest tylko czlowiekiem i nikt nie moze ogarnac wszystkiego: skupisz sie na pracy - zawali ci sie rodzina. Zajmiesz sie jednym, slabszym dzieckiem - inne beda czuc sie odrzucone i moze przeoczysz ich powazne problemy. Masz ciezko i przewlekle chore dziecko - rezygnuj ty, albo zona z pracy. A to tylko krag kilku osob. JP II mogl np kazac (zaufanemu) Dziwiszowi szukac hakow na kazdego. No, ale raczej tego nie zrobil. Czy to blad? Moze. Ale powtorze: nikt nie moze wszystkiego.
|
So sty 25, 2020 9:28 |
|
 |
Kozioł
|
@Kael Od śledztw miał Ratzingera. Uważasz, ze "nie wiedział, bo mu Dziwisz nie powiedział"? Był marionetką? Gazet nie czytał, telewizji nie miał, odcięty od swiata i wiedział tylko tyle, co Dziwisz mu powiedział? Nie wiedział, że MMD był oskarżony o molestowanie, że Ratzinger prowadził slectwo, że zamieciono pod dywan (odstąpono od kary ze wzgl na wiek?)? To co to za przywódca! Prędzej pacynka by to była, ładna buzia mówiaca okragłe słówka. W taką wizje nie uwierzę. Mówisz o tajemniczej kurii watykańskiej jak o mafii. A przecież papiez jest w tym zwględzie jak średniowieczny monarcha - może zwalniać i zatrudniać kogo chce, może rozwiazać całą adminstrację i powołać nową. Twoja wizja bezwolnego, zniedołężniałego staruszka, któremu tylko papierki podsuwali do podpisu i wystawiali na widok publiczny jak jakaś, za przeproszeniem, babę z broda w cyrku w zaden sposób do mnie nie przemawia. Im więcej władzy, im więcej możliwości tym większa odpowiedzialność.
Ostatnio edytowano So sty 25, 2020 10:01 przez Kozioł, łącznie edytowano 1 raz
|
So sty 25, 2020 9:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael, rozumiem twój opór, bo gdyby przyjąć to za prawdę, to świat może się zawalić w jednej chwili. Z drugiej strony, widzisz na własne oczy co się dzieje, jak daleko się rozlało bagno na wszystkie kontynenty. Jak wiele osób o tym mówi. Ofiar, ich pełnomocników, dziennikarzy, ludzi. Pontyfikat JPII trwał 26 lat i 6 miesięcy i jest trzecim z najdłuższych pontyfikatów w historii papiestwa. Widzisz co robi obecny papież Franciszek. I to w o wiele krótszym czasie. Czy uważasz że niepotrzebnie, bez sensu, bezpodstawnie?
Ostatnio edytowano So sty 25, 2020 10:00 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael, generalnie problem, o który każesz nam kaleczyć sobie głowy, rozwiązał teść Mojżesza jeszcze w Księdze Rodzaju (nie pamiętam sigla). Jeżeli uważasz, że papież Biblii nie zna, albo nie potrafi zastosować w praktyce, to chyba pora przestać być katoliczką - no nie? Bo to już nawet śmieszne nie jest.
|
|
 |
Kozioł
|
Believing napisał(a): Pontyfikat JPII trwał 26 lat i 6 miesięcy i jest trzecim z najdłuższych pontyfikatów w historii papiestwa. Drugim ... Najdłuższy to Pius IX 31lat 8 miesięcy.
|
So sty 25, 2020 10:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rety, gdzie ja mam głowę. W Księdze Wyjścia oczywiście, Wj 18:13-23.
|
So sty 25, 2020 10:11 |
|
|
|