| Autor |
Wiadomość |
|
Jerzy_67
|
 Re: Niezmienność piekła?
Inny_punkt_widzenia - tak z ciekawości zapytam: Czy każde zdanie w Apokalipsie i każdy wyraz tam zapisany, odczytujesz i rozumiesz wyłącznie dosłownie? Czyli: nie widzisz w Apokalipsie żadnej symboliki? (tak: żadnej, żadnej!)
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
| Śr kwi 05, 2023 12:49 |
|
|
|
 |
|
Wybawiony
|
[quote="Inny_punkt_widzenia] Symbol jest lekceważeniem i zmniejszeniem znaczenia Słowa Bożego. Jeżeli będziemy prowadzić taką politykę teologiczną że ta Księga jest symbolem tamta jest symboliczna, a w tamtej to, to i to jest tylko symboliczne więc nie ma się czym przejmować i należy to potraktować jako bajkę. [/quote] No nie! To, że w Biblii (np. w księdze Daniela bądź Apokalipsie) jest pełno symboli, nie oznacza, że rzeczy które one obrazowo przedstawiają są jakąś baśnią. Zatem jeśli druga śmierć jest przedstawiona jako jezioro ognia, to owa śmierć jest czymś jak najbardziej realnym i to jest najistotniejsze.
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
| Śr kwi 05, 2023 18:13 |
|
 |
|
Saqura
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): eżeli będziemy prowadzić taką politykę teologiczną że ta Księga jest symbolem tamta jest symboliczna, a w tamtej to, to i to jest tylko symboliczne więc nie ma się czym przejmować i należy to potraktować jako bajkę. Tak naprawdę cała Biblia zostanie sprowadzona do dzieła bajkowego , bo kto mi zagwarantuje że coś z tej bajki po latach pozostanie prawdą? O czym Ty piszesz? Jeśli nie widzisz w smoku z Apokalipsy symbolu to sam czynisz z niego smoka wawelskiego(bajkowego) Inny_punkt_widzenia napisał(a): Nie wiem kim ty jesteś ale podejście do Biblii masz bardzo lekceważące. Lekceważeniem byłoby pominąć słowa Pisma, że owy smok to "wąż starodawny"(czyli był to symbol/a nam dano wytłumaczenie tego smoka), co zresztą tyczy się również jeziora ognia(te również zostało wytłumaczone jako śmierć druga)
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
| Cz kwi 06, 2023 7:26 |
|
|
|
 |
|
Jerzy_67
|
Saqura - popieram ogólnie, co piszesz, a żeby to jeszcze lepiej uwypuklić, że masz rację, pisząc tak: Saqura napisał(a): Lekceważeniem byłoby pominąć słowa Pisma, że owy smok to "wąż starodawny"(czyli był to symbol/a nam dano wytłumaczenie tego smoka), co zresztą tyczy się również jeziora ognia(te również zostało wytłumaczone jako śmierć druga) zacytuję to: Ap 12,3 BT5 (3) I inny znak się ukazał na niebie: Oto wielki Smok barwy ognia, mający siedem głów i dziesięć rogów - a na głowach jego siedem diademów.
Ap 12:9 BT5 (9) I został strącony wielki Smok, Wąż starodawny, który się zwie diabeł i szatan, zwodzący całą zamieszkałą ziemię; został strącony na ziemię, a z nim strąceni zostali jego aniołowie.Widać, jak na dłoni, że opisany w Ap 12,3 Smok, to jest nie tylko Smok, ale te Wąż starodawny... Mało tego! To nie jest tylko Smok i Wąż starodawny, ale też diabeł... Ale i to nie wszystko - ów Smok, Wąż starodawny i diabeł, to jest też szatan!... Pytanie do Inny_Punk_Widzenia: Czy masz tu 4 różne postacie?! Czy masz tylko jedną postać, ale opisaną w sposób symboliczny aż czterema określeniami?!... -------------------------- Odnośnie do jeziora ognia i siarki - to też nie ma tam tylko jednego określenia, bo czytamy: Ap 20:14 BT5 (14) A Śmierć i Otchłań wrzucono do jeziora ognia. To jest śmierć druga - jezioro ognia.
Ap 21:8 BT5 (8) A dla tchórzów, niewiernych, obmierzłych, zabójców, rozpustników, guślarzy, bałwochwalców i wszelakich kłamców udział w jeziorze gorejącym ogniem i siarką. To jest śmierć druga.Znów pytanie do Inny_Punk_Widzenia: Czy masz tu dwa różne miejsca, czy jedno, ale nazwane na 2 sposoby: jako jezioro ognia i siarki, oraz jako śmierć druga?...
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
| Cz kwi 06, 2023 8:30 |
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
A i sama śmierć zostanie wrzucona do jeziora ognia i siarki, czy to znaczy że śmierć poniesie śmierć, tylko która i którą. No chyba że i śmierć jest symboliczna tylko która pierwsza czy druga? Ach wy symboliści, powiedzcie mi co jest tutaj symboliczne?
|
| Pt kwi 07, 2023 15:58 |
|
|
|
 |
|
Jerzy_67
|
Inny_punkt_widzenia - a zechcesz się do mojego komentarza odnieść? Jeśli to zrobisz - ale tak solidnie - to i ja się do Twego odniosę...
|
| Pt kwi 07, 2023 16:05 |
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
Jerzy_67 Wydaje mi się że inaczej interpretujemy te znaczenia, wydaje mi się że inaczej interpretujemy Pismo Święte, mamy inny pogląd na symbolikę, ja odczytuję tą symbolikę i nie pozostawiam ją bez znaczenia. Pradawny smok, wąż, diabeł , owszem ta sama postać, lecz jej wygląd niesie głęboki sens, wczytuję się w ten sens. Autor nie zadawał by sobie tyle trudu gdyby to był tylko diabeł, napisał by po prostu diabeł i koniec, lecz widzimy zupełnie coś innego, Apostoł widzi zupełnie coś innego, widzi diabła a widok ten jest przerażający, bo i okoliczności są wyjątkowe. Czy wobec takiej wizji mamy przejść obojętnie i powiedzieć sobie, to tylko symbolika? Takie podejście to lekceważenie i nie odczytywanie TREŚCI Słowa Bożego.
Podobnie rzecz ma się z Gorejącym Jeziorem i nie bez powodu piszę z dużej litery gdyż jest to nazwa miejsca wieczystej kaźni . Gdyby była to tylko druga śmierć i nic więcej to Autor napisał by po prostu druga śmierć i koniec, lecz sprawy mają się inaczej, bo to nie jest tylko śmierć i w żaden sposób pierwszej śmierci nam nie przypomina. Gdyby była to po prostu tylko śmierć to Autor nie musiałby niczego dopisywać i tak szczegółowo obrazować. Lecz Jezioro to pełne jest ognia, jest miejscem spoczynku ostatecznego i wiekuistego w dokładnym tego słowa znaczeniu - to jest prawdziwe Piekło, jak nazwa wskazuje, piec będą się tam ludzie i nie tylko ludzie i nie jest to żadna symbolika, której chcieli by oponenci Piekła.
|
| So kwi 08, 2023 7:55 |
|
 |
|
Jerzy_67
|
Inny_punkt_widzenia - brak mi teraz czasu na dłuższą odpowiedź, ale chcąc poznać Twój sposób czytania Biblii, zapytam: - czy jest w Biblii coś, co odczytujesz symbolicznie (czy 100% bierzesz tylko dosłownie)?
- czy Wąż starodawny i Smok opisani w Apokalipsie (o których piszemy) żyją sobie gdzieś na ziemi, czy poza nią?
- jak pojmujesz ten opis: Ap 12,1-2 BT5 (1)Potem wielki znak ukazał się na niebie: Niewiasta obleczona w słońce, i księżyc pod jej stopami, a na jej głowie wieniec z gwiazd dwunastu. (2)A jest brzemienna. I woła, cierpiąc bóle i męki rodzenia.
Czy była/jest gdzieś we wszechświecie taka rodząca kobieta, która jest większa od ciał niebieskich: słońca, księżyca i gwiazd (przypomnę, że są w kosmosie tak ogromne gwiazdy, przy których nasze poczciwe słonko wygląda jak mrówka przy słoniu!)?
|
| So kwi 08, 2023 8:20 |
|
 |
|
Wybawiony
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Gdyby była to po prostu tylko śmierć to Autor nie musiałby niczego dopisywać i tak szczegółowo obrazować.
Przeciwnie. Gdyby Jan widział tylko obraz, bez wyjaśnienia co on oznacza, to pozwalałoby to na snucie różnych domysłów, np. takich jakie snujesz Ty.
|
| N kwi 09, 2023 16:30 |
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
Jerzy Przecież to ty zdradzasz że ten Tekst rozumiesz dosłownie, księżyc jako księżyc słońce jako słońce, gwiazdy jako gwiazdy , to ty widzisz w tym Tekście ciała niebieskie i to takie w dodatku jeszcze, jakie znamy dzisiaj, bo zastanawiasz się nad ich wielkością i masą, mi nigdy by do głowy nie przyszło aby czytając ten Tekst zastanawiać się czy człowiek jest większy od gwiazdy czy mniejszy? W życiu nie postawiłbym takich naiwnych dziecięcych pytań. Tak samo z tym smokiem i wężem nie przyszło mi nigdy do głowy aby pytać kogo kolwiek czy to wąż z ziemi , morza czy kosmosu? Naprawdę, nie wiem dlaczego masz takie dosłowne podejście do tej wizji?
|
| N kwi 09, 2023 18:14 |
|
 |
|
Jerzy_67
|
Inny_punkt_widzenia - nie umiem z Tobą się dogadać... Gdy np. napisałeś: Inny_punkt_widzenia napisał(a): Lecz Jezioro to pełne jest ognia, jest miejscem spoczynku ostatecznego i wiekuistego w dokładnym tego słowa znaczeniu - to jest prawdziwe Piekło, jak nazwa wskazuje, piec będą się tam ludzie i nie tylko ludzie i nie jest to żadna symbolika, której chcieli by oponenci Piekła. to myślałem, że dosłownie pojmujesz nie tylko to jezioro, ale i inne treści w Apokalipsie... Dlatego zapytałem o Smoka/Węża o Niewiastę/słońce/księżyc/gwiazdy... - jak Ty to pojmujesz? A Ty mi teraz piszesz, że to ja dosłownie coś traktuję... No, nie! Właśnie, że nie! Widzę symbilikę Smoka/Węża czy Niewiasty/słońca/księżyca/gwiazd... Wracając do kwestii Jeziora ognia i siarki, które to jezioro nazwane jest też: Druga śmierć - to jeśli dosłownie traktujesz to Jezioro, to jak traktujesz Drugą śmierć? Czym jest wg Ciebie ta Druga śmierć?
|
| Pn kwi 10, 2023 4:44 |
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
Jerzy Druga Śmierć, pojawia się ze względu na pierwszą śmierć. Autor wie że ludzie wiedzą czym jest śmierć i znają tą śmierć i to co widzi przyrównuje do końca jakie niesie znana nam śmierć , lecz jest to koniec tylko zła a nie tak jak pierwsza śmierć końcem zła jak i dobra. Śmierć jest końcem wszystkiego lecz nie w przypadku Jeziora Ognia i Siarki , tutaj kończą tylko źli , zło , przeciwnicy Boga a nawet sama śmierć, ta pierwsza śmierć. Lecz należy zadać sobie pytanie dlaczego oni kończą w gorejącym jeziorze, czy nie mogli by skończyć np. w wodzie albo w ziemi , dlaczego ten koniec jest taki straszny, przecież wiemy czym jest ogień , a tutaj mamy płynny ogień przypominający gardziel wulkanu z płynną lawą! Bo to jest przestroga, to ma wywołać w nas poczucie lęku i strachu, mamy bać się tej zagłady bo jest ona niewyobrażalnie straszna , to w niczym nie przypomina nam śmierci którą znamy . Następną sprawą nad którą należy się pochylić jest to że znana nam śmierć też zostanie zlikwidowana , a więc to co przynosi kres i koniec zostaje unicestwione i ukarane, a skoro tak to i kres i koniec zostaje zlikwidowane co znaczy że pozostanie tylko WIECZNOŚĆ. A więc mamy znany nam obraz wiekuistego piekła oraz nieba które jest przeciwieństwem wiekuistej męki. Czy są to obrazy symboliczne , tak są, ale tylko dlatego że gorszych nie możemy sobie wyobrazić i jeżeli ktoś może wyobrazić sobie i opisać wieczną zagładę i piekło w jeszcze gorszych i bardziej strasznych barwach to taki opis też będzie prawdziwy. Nie zatrzymujmy się na tym opisie jako na czymś konkretnym lecz sami próbujmy wyobrazić sobie wieczne męki i piekło, użyjmy własnej wyobraźni i własnej wiedzy o rzeczach tak strasznych jak to tylko możliwe, nie litera i tekst jest ważny lecz treść Słowa Bożego, Słowa Żywego które ma w nas działać i żyć i tak będzie jeżeli będziemy czytać z uwagą i zastanowieniem nie dla wiedzy ale dla życia. Słowo Pisma Świętego prowadzi nas bo jest żywe i działa w nas .
|
| Pt kwi 21, 2023 15:50 |
|
 |
|
Wybawiony
|
Skoro niebo jest miejscem dla tych, którzy odziedziczyli życie wieczne, to jezioro ognia i siarki nie może być również miejscem życia, tyle że wyglądającego inaczej. O ile można sobie wyobrazić śmierć w płomieniach, to trudno wyobrazić sobie życie w nich.
|
| Pt kwi 21, 2023 19:15 |
|
 |
|
HenrykK
|
[quote="Wybawiony"]
Po zmartwychwstaniu będziemy mogli przebywać w każdym miejscu bez szkody dla naszych ciał. Nawet w centrum Słońca nie będziemy czuli gorąca. Dotyczy to jednak tylko tych którzy zasłużą na Niebo.
|
| Pt kwi 21, 2023 19:59 |
|
 |
|
Jerzy_67
|
Wybawiony napisał(a): Skoro niebo jest miejscem dla tych, którzy odziedziczyli życie wieczne, to jezioro ognia i siarki nie może być również miejscem życia, tyle że wyglądającego inaczej. Tak samo uważam! Zobaczmy (cytuję z dosłownego przekładu): 2Tes 1,6-10 SNPD (6) skoro jest rzeczą słuszną ze strony Boga odpłacić uciskiem tym, którzy was uciskają, (7) a wam, uciskanym, sprawić ulgę wraz z nami, przy objawieniu się z nieba Pana Jezusa wraz z aniołami Jego mocy, (8) w ogniu płomienistym, jako Tego, który wymierzy odpłatę tym, którzy nie uznali Boga, oraz tym, którzy nie okazują posłuszeństwa ewangelii Pana naszego Jezusa. (9) Poniosą oni karę: wieczną zgubę – od oblicza Pana i od potęgi Jego chwały, (10) gdy przyjdzie w tym dniu, aby doznać chwały wśród swoich świętych i być podziwianym wśród wszystkich, którzy uwierzyli, gdyż uwierzyliście naszemu świadectwu pośród was.
J 3,16 SNPD (16) Tak bowiem Bóg ukochał świat, że Syna Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne.
Rz 6,23 SNPD (23) Gdyż zapłatą za grzech jest śmierć, lecz darem łaski Bożej jest życie wieczne w Chrystusie Jezusie, naszym Panu. Co jest przeciwieństwem życia wiecznego wg tych tekstów? Zguba i śmierć! (Apokalipsa nazywa to "drugą śmiercią"). Czemu tak? Bo potępieni będą odłączeni od "źródła" życia wiecznego, czyli od Boga!Nie ma opcji, by można żyć/bytować/istnieć bez końca, gdy nie jest się połączonym ze źródłem życia! (jak długo naładowany telefon będzie funkcjonował bez ładowania?... Do czasu!). To samo z potępionymi będzie: ich los będzie skończony, bo nie dostaną "zasilania" od Boga, gdyż On nie obiecał wiecznego życia potępionym, ale wyłącznie zbawionym!!!Jezus posłużył się przypowieścią o krzewie winorośli (Jan 15 rozdz.) - gdzie jasno napisane jest, co czeka tych, którzy zostaną odcięci od ożywiającego źródła... ---------- HenrykuK - napisałeś: "Dotyczy to jednak tylko tych którzy zasłużą na Niebo."Możesz napisać też, jak pojmujesz to zasługiwanie sobie na niebo? Tak praktycznie na czym to ma polegać? (jak Ty to realizujesz, to o czym piszesz?).
|
| So kwi 22, 2023 5:14 |
|
|
|