Miłosierdzie Boga a piekło...
Autor |
Wiadomość |
Bozon
|
Zero pokory i jeszcze obraża.Wstydź sie chrześcijanko i przeproś No.
_________________ bessa wszystkich wessa
|
Pt sie 11, 2006 17:17 |
|
|
|
 |
Incognito
|
Lucyna napisał(a): Samo posiadanie argumentow i przedstawienie ich niedowiarkowi nie wystarczy. Jezeli nie wierzy on Bogu, jak moze uwierzyc czlowiekowi?
Tak... Słynne "wiem, ale nie powiem". Lucyno, nie jesteśmy w przedszkolu, aby ktoś się nabrał na takie hasła.
Widzisz, cała sprawa sprowadza się do tego, że w każdej chwili mogę Ci przytoczyć kilka argumentów za tym, że Twoja religia jest wewnętrznie sprzeczna, a to w co wierzysz nie ma sensu. Argumenty których nie będziesz w stanie odeprzeć, bo w przeciwieństwie do Twoich nie opierają się na wyobrażeniu sobie czegoś i wierze, tylko logice i obserwacji rzeczywistości.
To jest właśnie Prawda, która broni się sama. Ty możesz jedynie zatkać uszy i krzyczeć udając, że nie słyszysz.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt sie 11, 2006 17:33 |
|
 |
No
|
Cytuj: No, Bog do Ciebie przemawia a Ty niechcesz sluchac wiec ja nie mam zadnych szans, Unikasz odpowiedzi Cytuj: i mam tez wrazenie, ze to by bylo "rzucanie perel przed wieprze".
A ja mam wrażenie, że tak naprawdę nie masz nic do powiedzenia 
|
Pt sie 11, 2006 17:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No, dlatego tego niech kazdy pozostanie przy swoim.
Wolna wola nam na to pozwala.
|
Pt sie 11, 2006 18:32 |
|
 |
Incognito
|
Tak, niech każdy zostanie przy tym, z czym mu dobrze i co umożliwia mu rozwój  Nie ma sensu narzucać komuś na siłę swoich przekonań, jeśli ta osoba jest szczęśliwa i realizuje się w swoim światopoglądzie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt sie 11, 2006 18:35 |
|
|
|
 |
No
|
Lucyno
Nie chciałem cię na siłe przekonywać do swoich bezbożnych racji a jedynie poznać twoje argumenty (może ich jeszcze nie słyszałem) ale skoro nie chcesz mi ich zdradzić to nie będę naciskał...
|
Pt sie 11, 2006 18:43 |
|
 |
akacja
|
Lucyna napisał(a): Akacjo, to wszystko o czym pisze nie zaprzecza temu, iz Stworca stwarzajac czlowieka na swoj obraz i podobienstwo obdarzyl go wolna wola. Nie stworzyl niewolnika lecz czlowieka, ktory moze wybierac. Czlowiek musi zrozumiec jedno, ze bez Boga jego wolnosc ulega roznym iluzjom. Czlowiek ma wolna wole rowniez i po to, by z wlasnego wolnego wyboru zyc tak, by wola Boga w jego zyciu, byla tym czym on sie kieruje.
To że Bóg obdarzył stworzenie wolną wolą sprawiło że ludzie i aniołowie zbłądzili, źle wykorzystując dar wolności i dlatego na świecie pojawiło się zło. Tak naprawdę to chyba wolałabym nie mieć wolnej woli a żyć w raju, w bliskości Boga w wewnętrznej harmonii niż tak jak jest obecnie mieć wolną wolę i doświadczać zła i cierpienia. Przez zło człowiek jest zniewolony dlatego pełną wolność uzyska w Chrystusie a nie może osiągnąć tego teraz na ziemi ze względu na skutki grzechu pierworodnego które determinują jego działanie.
Ale nie można przypisywać wolnemu wyborowi człowieka każdego zła którego się dopuszcza. Bo dlatego że cżłowiek urodził się w takim świecie gdzie jest wiele zła to w znacznym stopniu determinuje jego wybory. Mogę podawać tu wiele przykładów. Gdyby wszystko przypisać wolnemu wyborowi człowieka to zdecydowaną większosć ludzi należałoby włożyć do piekła. Ale to że cżłowiek ulega złu jest wynikiem różnych okoliczności i zagubienia się w życiu, często nie są decyzje w pełni wolne, dlatego cżłowiekowi należy pomagać w takiej sytuacji a nie mówić "taka była twoja wolna wola" bo to rani takiego człowieka.
|
Pt sie 11, 2006 18:52 |
|
 |
Incognito
|
akacja napisał(a): Gdyby wszystko przypisać wolnemu wyborowi człowieka to zdecydowaną większosć ludzi należałoby włożyć do piekła.
Ty naprawdę uważasz, że za jakąkolwiek zbrodnię należałoby człowieka włożyć do piekła? Na męki trwające wieczność, bez końca? 
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt sie 11, 2006 18:56 |
|
 |
akacja
|
Nie.
Stwierdzam że człowiek który dopuszcza się zła nie czyni to w pełni z wolnego wyboru gdyż różne czynniki na to wpływają, dlatego ten fakt należy uwzględnić by zmniejszyć wielkość jego winy, aż do jej zredukowania w niektórych przypadkach.
|
Pt sie 11, 2006 19:02 |
|
 |
Incognito
|
Uważasz, że gdybyś doszła do wniosku, że człowiek tak naprawdę nie ma wolnej woli, a jest ona tylko pojęciem wynikającym z uogólnienia, byłabyś mniej szczęśliwą osobą?
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt sie 11, 2006 19:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Akacjo, spojrz na sylwetke sw. M. M.Kolbego. W obozie zaglady, gdzie bylo tyle zla, nienawisci do czlowieka i do Boga, oddaje on swoje zycie za drugiego czlowieka.
To wlasnie wolna wola pozwala mu na ten wybor. Wokol niego szalala okropna wojna, wydawalo sie niektorym, ze zlo zwycieza, a on potrafil wybrac dobro.
Dlaczego On potrafil?
A my, tak czesto tlumaczymy sie, ze jestesmy czyms zdeterminowani, szukamy wymowek, ktore wytlumaczylyby nasze zle wybory.
|
Pt sie 11, 2006 19:15 |
|
 |
Bozon
|
Każdy zły wybór człowieka można potraktować jako zbłądzenie.
Przecież w świadomości nasze wybory dla nas samych są zawsze słuszne
i dobre.Nie istnieje zbrodnia którą byłby wstanie dokonać człowiek
i której w ten sposób nie dałoby się usprawiedliwić.Zastanawia przezto
dlaczego chrześcijaństwo tak bardzo upiera sie przy karze trwającej
wiecznośc za skończone winy.Każdy grzech jest determinowany w
jakimś stopniu przez czynniki niezależne od człowieka.Chociażby
przypadkowy fakt urodzenia sie w złym miejscu i czasie.Jakim
człowiekiem byłby Hitler gdyby urodził sie np.w 2000r.Czy popełniłby
wtedy wszystkie swoje zbrodnie?
|
Pt sie 11, 2006 19:17 |
|
 |
Incognito
|
Dlaczego tak wybrał? Bo doświadczył w swojej przeszłości rzeczy które wykształciły w nim współczucie, bo został wychowany w wierze katolickiej.
Widzisz Lucyno - to że nie potrafimy odpowiedzieć na to pytanie wynika z tego, że nie wiemy wszystkiego o jego życiu. Gdybyśmy mogli obejrzeć życie św. M. Kolbe jak film i jeszcze wysłuchać jego myśli, z pewnością doszlibyśmy do tego dlaczego tak postąpił. Nie masz chyba wątpliwości, że ów święty nie postąpił tak z jakiegoś losowego powodu, ale dlatego bo uznał takie zachowanie za słuszne? To zaś jakie zachowania człowiek uważa za słuszne, wynika z jego doświadczenia, wychowania itd.
Brak wolnej woli nie powinien nigdy być traktowany jako wytłumaczenie. Jeśli wszystko jest ciągiem przyczynowo-skutkowym to nie widzę powodu aby w wymierzaniu kary czynić wyjątek i nie traktować jej jako skutku zbrodni.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt sie 11, 2006 19:20 |
|
 |
No
|
Ważne jest też miejsce w jakim się urodziliśmy/dorastaliśmy, w jakim środowisku się wychowaliśmy to wszystko ma wpływ na naszą osobowość a przez to na nasze wybory np.jaki wybór ma dziecko wychowane na ulicy w Brazylijskiej faweli kraść albo umrzeć z głodu co to za wybór?
Dlatego twierdze, że świat jaki stworzył Bóg wymusza istnienie zła.
|
Pt sie 11, 2006 19:27 |
|
 |
Bozon
|
To ze postąpił tak Kolbe nie jest niczym dziwnym.Przecież był mnichem
i zrobił tylko to co wymagała od niego wiara w miłosiernego Boga.
A to ze wydaje sie to niezwykłe raczej nienajlepiej świadczy o większości
chrześcijan.
|
Pt sie 11, 2006 19:31 |
|
|
|