Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 30  Następna strona
 dywagacje wokół wiary, cierpienia i przeznaczenia 
Autor Wiadomość

Jeśli nikt nie wie co zrobie za chwilę, łącznie z Bogiem, to wolna wola jest faktem.

Oczywiście, że nie. Gdyby nawet Bóg nie wiedział co się stanie w przyszłości, nie dowodziłoby to tego, że wszechświat nie jest zdeterminowany, tylko, że Bóg nie jest wszechwiedzący.
To czy wszechświat jest zdeterminowany nijak się ma do tego czy ktoś o tym wie czy nie.

Pn sie 07, 2006 22:11

To czy wszechświat jest zdeterminowany nijak się ma do tego czy ktoś o tym wie czy nie.

Zdeterminowany, to znaczy realizowany ściśle według scenariusza który ktos napisał, nic nie może sie wydarzyć ponad to co jest w scenariuszu.

Jeśli Bóg nie zna tego scenariusza to nie jest zdeterminowany. Kto poza Bogiem mógłby taki scenariusz napisać ?

Pn sie 07, 2006 22:20

No i wychodzi szydło z worka - Ty nie rozumiesz co to jest determinizm.
wikipedia napisał(a):
Determinizm (łac. determinare — oddzielić, ograniczyć, określić) — koncepcja filozoficzna, według której wszystkie zdarzenia mają zawsze swoją przyczynę, a zatem znając stan wszechświata w danym momencie można teoretycznie przewidzieć wszystkie przyszłe wydarzenia i nie ma tu miejsca na przypadkowość czy działanie wolnej woli.

WIEM napisał(a):
Determinizm, w filozofii i nauce - pogląd głoszący, że fakt, moment i miejsce zajścia każdego zdarzenia oraz jego przebieg określone są jednoznacznie przez zdarzenia, które je poprzedziły w czasie i które z nimi współwystępują.

Determinizm nie zakłada postępowania według scenariusza tylko według reguł, dlatego zdeterminowany nie określa realizowanego według planu tylko realizowanego poprzez ciąg przyczynowo-skutkowy.
Aby wszechświat był deterministyczny nie potrzebny jest żaden scenariusz, potrzebne są tylko reguły wedle których wszechświat potem zmienia się sam, mechanicznie.
Zapamiętaj czym naprawdę jest determinizm i przeczytaj całą dyskusję raz jeszcze.

Pn sie 07, 2006 22:29

Jeśli Bóg nie zna tego scenariusza to nie jest zdeterminowany. Kto poza Bogiem mógłby taki scenariusz napisać ?

Sami ludzie, Bóg go tylko przeczytał :)

Pn sie 07, 2006 22:30

Cytuj:

Sami ludzie, Bóg go tylko przeczytał :)

Brawo. Tylko wtedy mamy wolną wolę. :D

Pn sie 07, 2006 22:36

jesli zna przyszłość człowieka to ją determinuje

A dlaczego? Uważasz że nie umie panować nad sobą i nie potrafi powstrzymać się od manipulowania ludźmi?

Pn sie 07, 2006 22:43

wikipedia napisał(a):
Determinizm (łac. determinare — oddzielić, ograniczyć, określić) — koncepcja filozoficzna, według której wszystkie zdarzenia mają zawsze swoją przyczynę, a zatem znając stan wszechświata w danym momencie można teoretycznie przewidzieć wszystkie przyszłe wydarzenia i nie ma tu miejsca na przypadkowość czy działanie wolnej woli.

Nie widzę sprzeczności :D

Najważniejsze jest:

nie ma tu miejsca na przypadkowość czy działanie wolnej woli

I determinizmem jest takze realizowanie wszechswiata wedłu ścisłego scenariusza Boga.

Determinizm scenariusza Boga jest nawet nieporównywalnie wiekszy, tu nie ma miejsca na słowa "można teoretycznie przewidzieć" tu jest absolutna pewność, że wszystko co napisano w scenariuszu sie wydarzy !

Tak uważam ja, Zbój i inni - poczytaj sobie wyżej co powiedział Zbój i nie tylko on w moim linku.

Kidy powstała ta koncepcja filozoficzna ? Za tą modyfikację która tu zrobilismy pewnie wszyscy w tamtym czasie spłonelibysmy na stosie :D

Pn sie 07, 2006 22:48

Cytuj:
jesli zna przyszłość człowieka to ją determinuje

A dlaczego? Uważasz że nie umie panować nad sobą i nie potrafi powstrzymać się od manipulowania ludźmi?

Jesli założysz, że zna przyszłość to juz przed stworzeniem wszechświata wie kiedy ty sie urodzisz, kiedy umrzesz i gdzie trafisz, do nieba czy piekła - ty nie masz nic do powiedzenia, i tu nie chodzi o powstrzymanie sie od czegokolwiek.

Pn sie 07, 2006 23:00

Co do kwestii mojego urodzenia nie mam nic do powiedzenia - istotnie. Moi rodzice częściowo.

Co do kwestii mojej śmierci - do pewnego stopnia, to znaczy nie mogę jej powtrzymać, mogę przyspieszyć.

Co do trzeciej kwestii - to wynika tylko z Twojej niewiary że można po prostu dać komuś wolność. Tyle tylko, że robi to kazdy rodzic, gdy dziecko uczy się chodzić. Musi je puścić i dziecko musi sie przewrócić. To już jest pewien zakres wolności i decyzji. Zrobić krok.

Czemu nie wierzysz, że Bóg może z nami postąpić tak samo - tylko w nieco innym zakresie?

Pn sie 07, 2006 23:07

I determinizmem jest takze realizowanie wszechswiata wedłu ścisłego scenariusza Boga.

Tak może wyglądać determinizm, ale to tylko jedna z wielu możliwości, konkretny przykład.
rafal3006 napisał(a):
Determinizm scenariusza Boga jest nawet nieporównywalnie wiekszy, tu nie ma miejsca na słowa "można teoretycznie przewidzieć" tu jest absolutna pewność, że wszystko co napisano w scenariuszu sie wydarzy !

Tak uważam ja, Zbój i inni - poczytaj sobie wyżej co powiedział Zbój i nie tylko on w moim linku.

Mam gdzieś to co "ty, Zbój i inni" uważacie. Choćby dziesięć milionów ludzi tak uważało i tak bezsensowne pozostanie wybieranie jednego szczególnego przypadka determinizmu i formułowanie na tej podstawie wniosków na temat determinizmu w ogóle. Równie bezsensowne jest mieszanie w determinizm jakiegoś przewidywania, które nie ma z nim nic wspólnego.

Pn sie 07, 2006 23:16

Jotka, zgodzisz sie chyba że jeśli Bóg zna przyszłość bo jest wszechwiedzący, to zna całe twoje życie w dowolnej chwili poprzedzajacej - nawet na poczatku wszechświata.

I tu twoi rodzice nie maja nic do powiedzenia - czy mogli cię nie urodzić skoro Bóg wiedział że się urodzisz ? .. itd

Ty nie znasz swojej przyszłości, ale twierdzisz że Bóg ja zna, czyli twoja wolna wola jest równa zeru. Bóg zna twoja przyszłość i załóżmy że wie, iż za dwa lata będziesz ateistką - co ty masz do gadania, totalnie nic ! - to musi sie stać jeśli Bóg ma tak w swoim scenariuszu twojego życia.

Pn sie 07, 2006 23:18

Mam gdzieś to co "ty, Zbój i inni" uważacie. Choćby dziesięć milionów ludzi tak uważało i tak bezsensowne pozostanie wybieranie jednego szczególnego przypadka determinizmu i formułowanie na tej podstawie wniosków na temat determinizmu w ogóle. Równie bezsensowne jest mieszanie w determinizm jakiegoś przewidywania, które nie ma z nim nic wspólnego.

Ale ja nie neguje determinizmu wg wikipedii, to też jest determinizm, tylko nieporównywalnie słabszy "mozna teoretycznie przewidzieć" natomiast w scenariuszu Boga jest "absolutna pewność".

Pn sie 07, 2006 23:22

Jesli założysz, że zna przyszłość to juz przed stworzeniem wszechświata wie kiedy ty sie urodzisz, kiedy umrzesz i gdzie trafisz, do nieba czy piekła - ty nie masz nic do powiedzenia, i tu nie chodzi o powstrzymanie sie od czegokolwiek.

To kwestia dekompozycji systemów jakimi jesteśmy my, ludzie. Ja i ty jesteśmy zbiorem regół które wykształciły się w wyniku naszych interakcji z otoczeniem i być może genów. Te reguły no nasza osobowość, którą potrafimy zdekomponować w stopniu bardzo niedoskonałym. Te wszystkie reguły które tworzą nas niczym elementy składowe to w rzeczywistości my. Dlatego też jeśli nasza reakcja dla Boga jest jasnym zadziałaniem tych najbardziej drobnych reguł, dla nas jest ona po prostu naszą decyzją, podobnie jak dla nas smażenie schabowego na patelni to smażenie schabowego, a dla Boga są to jakieś reakcje chemiczne, transfery energii i reakcje na poziomie atomowym. Sami dla siebie zawsze pozostaniemy tajemnicą. Reguły które mamy w sobie to właśnie to co mamy do powiedzenia, a części z których się składamy to my. My, wynalazek Boga.

Pn sie 07, 2006 23:25

Ale ja nie neguje determinizmu wg wikipedii, to też jest determinizm, tylko nieporównywalnie słabszy "mozna teoretycznie przewidzieć" natomiast w scenariuszu Boga jest "absolutna pewność".

To co napisałeś brzmi jak "ja nie neguję liczb rzeczywistych, to też liczby rzeczywiste tylko nieporównywalnie słabsze niż stoczterdzieści". Nie ma innego determinizmu niż ten opisany w wikipedii, bo to jest definicja pojęcia, a ten twój determinizm scenariusza Boga się w nim po prostu zawiera, jest konkretnym przypadkiem (który w niczym nie jest silniejszy, bo determinizm nie ma miary intensywności) determinizmu tam definiowanego, a nie jakimś innym determinizmem.

Pn sie 07, 2006 23:28

wikipedia napisał(a):

Nie widzę sprzeczności :D

Najważniejsze jest:

nie ma tu miejsca na przypadkowość czy działanie wolnej woli

O determiniznie decydują te słowa, a to jak to jest osiagnięte nie ma zadnego znaczenia.

Jeśli Bóg zna twój życiorys w najdrobniejszym szczególe, to ty masz zero do powiedzenia, jesli w scenariuszu Boga jest napisane że jutro zginiesz w wypadku, to ze 100% pewnością to się stanie. Masz jakies watpliwości ? To własnie jest determinizm :D

Pn sie 07, 2006 23:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 30  Następna strona