Christopher Hitchens vs reszta świata (arcybiskupi itp.)
Autor |
Wiadomość |
sircalculator
zbanowany na stałe
|
 Christopher Hitchens vs reszta świata (arcybiskupi itp.)
Debata Christophera z wierzącymi http://www.youtube.com/watch?v=tayGZfRL8zghttp://www.youtube.com/watch?v=To8bn8YP ... re=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=sVlZhkRB ... re=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=6s9RTCFA ... re=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=xD469NI6 ... re=relatedJak widać powyżej Christopher znokałtował rywali głosowanie zakończone biskup powiedział że jego ojciec znał 10 przykazań zanim przeszedł na chrześcijaństwo ... czyli kościół nie ma monopolu na dobro na zło mial (krucjaty , mordy uczonych indeks ksiąg zakazancyh rzez hugentów itp) Czy kosciół katolicki jest siłą dobra w świecie tak : 268 nie : 1876 niezdecydowanych : 24 Po obejrzeniu tej debaty nie mam wątpliwości że jestem za nie  Kolejny ciekawy film to to tłumaczenie 10 przykazań ( które się zmieniały) http://www.youtube.com/watch?v=IcytjwsAQyka tu przykłądy jego nokałtów http://www.youtube.com/watch?v=NOSM5GikQUAten filmik to ciekawy film ale najciekawsza według mnie jego czscia jest to gdy ktoś kłąmie ( chrzescijanin) i twierdzi ze Hitler byl ateista .,.. w 1 rozdziale hitler pisze ze niszczac zydow wypelni wole boska kazdy oficer armii musiał ślubować : " w imieniu wszechmogącego boga przysięgam że będę służył lojalnie firerowi " na klamrze pasa każdego nazistowskiego żołnierza pisało Bóg po naszej stronie pierwszą umową hitlera była umowa z watykanem kościół co roku celebrował urodziny hitlera a tu część 2 http://www.youtube.com/watch?v=D4B2Uo1R_cka tu bardzo fajny wywiad z nim gdy jest śmiertelnei chory http://www.youtube.com/watch?v=eeAoJ3dj ... ideo_titlehttp://www.youtube.com/watch?v=m4pRQ9Hz ... ure=relmfuhttp://www.youtube.com/watch?v=FxmZScFB ... ure=relmfua tu o istnieniu boga http://www.youtube.com/watch?v=JlwMRCdt ... re=relateda tu o cudach http://www.youtube.com/watch?v=oSe55G2P9XIi o zmartwychwstaniu dużo ludzi według biblii zmartwychwsawało w dniu ukrzyżowania otworzyły się wszystkie groby w jerozolimie ( ładne kłamstwa tak jak z jezusem) ZAŁOŻYŁEM JUŻ TEN TEMAT NA INTERNET ALE STWIERDZIŁEM ŻE POPEŁNIŁEM BŁĄD
_________________ "Latarnie morskie są pożyteczniejsze od kościołów" Benjamin Franklin "Byłby to najlepszy ze światów gdyby nie było w nim religii" John Adams "Chrześcijaństwo to najbardziej wypaczony system, jaki widział świat"Thoma Jefferson
|
Cz paź 20, 2011 18:30 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Christopher Hitchens vs reszta świata (arcybiskupi itp.)
sircalculator napisał(a): ZAŁOŻYŁEM JUŻ TEN TEMAT NA INTERNET ALE STWIERDZIŁEM ŻE POPEŁNIŁEM BŁĄD Masz 100% racji. Nie uczysz sie na błędach?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz paź 20, 2011 19:01 |
|
 |
sircalculator
zbanowany na stałe
|
medieval_man napisał(a): sircalculator napisał(a): ZAŁOŻYŁEM JUŻ TEN TEMAT NA INTERNET ALE STWIERDZIŁEM ŻE POPEŁNIŁEM BŁĄD Masz 100% racji. Nie uczysz sie na błędach? w jakim sensie mistrzu stwierdziłem że bardziej pasuje do tego tematu temat w dziale INTERNET został usunięty prawdopodobnie z powodu tego co zacytowałeś nie masz argumentów i próbujesz robić chryje ? Ładnie Hitchens pokonał w debacie biskupa ? Wyraźna wygrana rzec można przez K.O Oglądałeś chociaż te filmy (debatę z biskupem lub arcybiskupem i inne ?)
_________________ "Latarnie morskie są pożyteczniejsze od kościołów" Benjamin Franklin "Byłby to najlepszy ze światów gdyby nie było w nim religii" John Adams "Chrześcijaństwo to najbardziej wypaczony system, jaki widział świat"Thoma Jefferson
|
Cz paź 20, 2011 19:29 |
|
|
|
 |
WIST
|
Trudne domyśleć się który z tematów chciałeś pozostawić, więc został ten jeden. I uwierz mi, że ciężko się czyta Twoje wypowiedzi gdy brakuje w nich kropek. Oczywiście czym innym są zastrzeżenia co do sposobu pisania, a czym innym sama treść. Po prostu treść Ci się gubi w niestarannej formie. Popracuj nad tym i podejdź do sprawy spokojnie - chyba że chcesz się tylko kłócić i udowadniać nam jakimi jesteśmy dziwakami.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz paź 20, 2011 20:57 |
|
 |
sircalculator
zbanowany na stałe
|
WIST napisał(a): Trudne domyśleć się który z tematów chciałeś pozostawić, więc został ten jeden. I uwierz mi, że ciężko się czyta Twoje wypowiedzi gdy brakuje w nich kropek. Oczywiście czym innym są zastrzeżenia co do sposobu pisania, a czym innym sama treść. Po prostu treść Ci się gubi w niestarannej formie. Popracuj nad tym i podejdź do sprawy spokojnie - chyba że chcesz się tylko kłócić i udowadniać nam jakimi jesteśmy dziwakami. oglądałeś tą debatę z biskupem ? Christopher go tak wypunktował że nie było co po nim zbierać ( przenośnia nie chce nikogo urazić) Jak nie oglądałeś to obejrzyj na spokojnie zajadając popcorn
|
Cz paź 20, 2011 21:01 |
|
|
|
 |
WIST
|
Średnio mnie to interesuje. Codziennie ktoś tu podsuwa swoje myśli, lub jakieś linki. Nie jest możliwe żebym za każdym razem je gruntownie przeglądał. Napewno zniechęca mnie przedstawienie tego jako jakiejś walki i wieliego zwycięstwa nad katolikami. Dla mnie to dziecinne. Ludzie po prostu rozmawiają i moga bez potrzeby reperowania swojej pychy, pokazać sobie że umieją się szanować. A takie pojedynki, to chyba tylko dla tłumów są dobre. Pomijam już że to nadal niewiele zmienia.
WIST
|
Cz paź 20, 2011 21:14 |
|
 |
Johnny99
|
I co, długo się jeszcze będziesz tym podniecać?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt paź 21, 2011 8:26 |
|
 |
grzmot
|
Johnny99, WIST, medieval_man: poziom merytoryczności Waszych wypowiedzi w tym wątku wprost oszałamia. Nie można by chociaż jednego argumentu we trójkę podać na temat?
_________________ A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39
|
Pt paź 21, 2011 10:26 |
|
 |
WIST
|
Przecież ja nie biorę udziału w tej dyskusji. Odpowiedziałem jedynie na pytanie autora. Nie wiem o co Ci grzmocie chodzi... A że inni ta reagują, to też można zrozumieć. Jasne że powinno się tu uzyć mocnych argumentów, bo twierdzenie że Hitler był wierzący, bo na pasach żołnierzy niemieckich był napis który się do Boga odwołuje... Ciężko nawet na to odpowiadać, bo po pierwsze nie ma to znaczenia jaki był Hitler, a po drugie marny to argument, szczególnie dla tych którzy rozumieją co to propaganda, oraz kreowanie wizerunku wodza i niezwyciężonej armii. Nie muszę być wierzący aby wykorzystywać do tego również religię. Ile można dyskutować z kolejnymi przekonanymi że pokonali samego Boga? Niektórym się widocznie już nie chce.
WIST
|
Pt paź 21, 2011 10:32 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
grzmot napisał(a): Johnny99, WIST, medieval_man: poziom merytoryczności Waszych wypowiedzi w tym wątku wprost oszałamia. Nie można by chociaż jednego argumentu we trójkę podać na temat? Poziom merytoryczności mojej odpowiedzi i tak bije na glowe poziom merytoryczności postu autora wątku. Nie ma sensu dyskusja na temat jakichś debat i głosowania przypadkowych ludzi co do tego czy KK jest dobry czy zły.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt paź 21, 2011 12:25 |
|
 |
Johnny99
|
grzmot napisał(a): Nie można by chociaż jednego argumentu we trójkę podać na temat? Ale argumentu na co? Czy ja coś twierdzę? Mnie to lata i powiewa, czy Hitchens "znokautował" jakiegoś biskupa czy nie, mnie jedynie dziwi, że kogoś to tak podnieca.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt paź 21, 2011 12:33 |
|
 |
vahoo
|
@sircalculator nie mow, ze Krzysiu zniszczyl biskupa. ten biskup to jakis pionek. moze nie w sensie funkcji, lecz przygotowania do europejskich dyskusji. jak sam zaznaczyl, pochodzi z Afryki i pewnie zarabial na zycie fizyczna praca a nie zlotymi ustami. mysle, ze ma wieksze doswiadczenie w realnym organizowaniu, niz mowieniu. tutaj mial sie zmierzyc z dziennikarzem i komentatorem... bardzo wyrownana walka. juz ta pani parlamentarzystka byla bardziej wygadana. jesli sie myle i ten biskup faktycznie jest takim "mowca" KK, to powinni go zmienic  takie debaty milo sie oglada [nie wazne, kto wygra], ale tylko z powodu popisow krasomowczych obydwu stron. tu mielismy tylko jedna strone.
_________________ nie jestem swiadkiem jehowy i nie sypie cytatami z rekawa...
|
So paź 22, 2011 4:34 |
|
 |
grzmot
|
Sama debata jest na niespecjalnie wysokim poziomie, raczej rozrywkowa niż merytoryczna (chociaż tytułowe pytanie nie jest złe). Mnie zastanawia tylko tak mocna zmiana wyników głosowania przed i po debacie. Prawie 2/3 tych, którzy byli za KRK, zmieniło zdanie na przeciwne, plus praktycznie wszyscy niezdecydowani, mimo, że w debacie nie padły jakieś odkrywcze argumenty - to co, oni wszyscy od urodzenia żyli w piwnicy bez telewizji, czy tak zmieniają zdanie co godzinę bez żadnej przyczyny?
_________________ A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39
|
So paź 22, 2011 6:27 |
|
 |
Alchemiczka
|
Podobnie jak vahoo uważam, że w debacie szanse były bardzo nierówne. Ze strony Katolickiej można było wybrać kogoś o wiele bardziej bystrego, kogoś, kto przynajmniej mówi poprawnie po angielsku. W przeciwieństwie do grzmota uważam też, że temat dyskusji jest słaby, bo właściwie sprowadza się do wyliczanki, co dobrego, a co złego zrobił Kościół. To nie jest w zasadzie temat na dyskusję, ale na opracowanie statystyczne.
Tematy, które dotyczą wszystkich poruszonych kwestii już na forum istnieją i nie widzę potrzeby ich powielania. Problem widzę w tym, że wielu Katolików nie potrafi, bądź nie chce spojrzeć na instytucję Kościoła z boku i zobaczyć, jak ogromne cierpienie ta instytucja powoduje. Oczywiście po pierwszym szoku każdy się przyzwyczaja do tematów gwałconych dzieci, czy umierających na AIDS Afrykańczyków. Ale czy to jest słuszne? Czy rzeczywiście powinno się do tych tematów "przywyknąć". Czy zło wyrządzone przez Kościół nie powinno być przyczyną stanowczego "NIE" ze strony każdej osoby ludzkiej o zdrowych zasadach moralnych?
_________________ Dwie osoby pojmują tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się wątpliwość, czy to istotnie ta sama sytuacja. Mnie, jednej i tej samej osobie, zdarza się pojmować jedną i tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się pytanie, czy chodzi o tę samą osobę.S.M.
|
So paź 22, 2011 7:55 |
|
 |
sircalculator
zbanowany na stałe
|
Alchemiczka napisał(a): Podobnie jak vahoo uważam, że w debacie szanse były bardzo nierówne. Ze strony Katolickiej można było wybrać kogoś o wiele bardziej bystrego, kogoś, kto przynajmniej mówi poprawnie po angielsku. W przeciwieństwie do grzmota uważam też, że temat dyskusji jest słaby, bo właściwie sprowadza się do wyliczanki, co dobrego, a co złego zrobił Kościół. To nie jest w zasadzie temat na dyskusję, ale na opracowanie statystyczne.
Tematy, które dotyczą wszystkich poruszonych kwestii już na forum istnieją i nie widzę potrzeby ich powielania. Problem widzę w tym, że wielu Katolików nie potrafi, bądź nie chce spojrzeć na instytucję Kościoła z boku i zobaczyć, jak ogromne cierpienie ta instytucja powoduje. Oczywiście po pierwszym szoku każdy się przyzwyczaja do tematów gwałconych dzieci, czy umierających na AIDS Afrykańczyków. Ale czy to jest słuszne? Czy rzeczywiście powinno się do tych tematów "przywyknąć". Czy zło wyrządzone przez Kościół nie powinno być przyczyną stanowczego "NIE" ze strony każdej osoby ludzkiej o zdrowych zasadach moralnych? Kto wyświęcił tego świętego co było o, nim w debacie, że palił ludzi na stosach za to, że czytali ewangelie w języku ojczystym ? Zaraz przesłucham jeszcze raz i postaram się sprawdzić jak ten 'święty" z Bożej łaski miał na imię ;0 o znalazłem Thomas Moore ... w Londynie kazał ludzi palić na stosie że czytają ewangelie w języku angielskim  ale to nie jedyny przypadek takich kanonizacji Thomas Moore - palił ludzi na stosie za to, że czytali Biblię po angielsku. Został świętym patronem polityków. José de Anchieta - "Miecz i żelazny pręt to najlepsi kaznodzieje", za jego sprawą zginęło kilkadziesiąt tysięcy Indian. W roku 1980 nazwany przez JP II "największym apostołem Brazylii". Ja się pytam, czemu ci ludzie są święci?
|
So paź 22, 2011 10:21 |
|
|
|