Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 czmu wierzycie w cos 
Autor Wiadomość

Post czmu wierzycie w cos
co jest tylko ludzkim wymyslem ? sami dobrze wiecie ze bibile napisal czlowiek dysponujący wiedza z tamtych czasów. wedlug dawnych chrzescijan wszystkie religie sa tylko ludzkim wymyslem. z punktu widzenia wyznawcy kazdej religi jego religia jest prawda a inne sa wymyslem. a czemu chrzescijanstwo akurat jest prawda ?

N sty 28, 2007 15:28

Z powodu tego,że sam Bóg przyszedł i o tym pouczył.Religia to nie własny wymysł-to Bóg powołuje do wiary.Pytasz o stosunek do innych religii-poczytaj Sobór Watykański II.Jeszcze raz pisze:chrześcijaństwo jest prawdą,ponieważ Chrystus jest jeden i się objawił-to nasza wiara.

N sty 28, 2007 17:09
Ja bym nie tyle pytał w co? ale jak? Bo mam wrażenie, że gdybyś Ty uwierzył w Boga, to dla Ciebie byłby to jakby kres, kres poznania, kres myślenia. A to dlatego że wróciłbyś do tego, co odrzuciłeś.

Dla mnie pojęcie Boga nie posiada precyzyjnej treści, gdyż myślę nieskończoności umysł ludzki nie zgłębi.

My ludzie mamy różne swoje miałkie wyobrażenia o świecie. Prawdę Prawdziwą zna tylko Bóg, a przedstawiona jest ona nam tylko za pomocą różnych metafor, przypowieści. Nie wiem jak ten przekaz się odbywał. Kimkolwiek człowiek jest, jest z pewnością kluczem do tajemnicy bytu. Jak znasz obecne granice poznania fizyki, to zauważysz, że w człowieku istnieją pewne rzeczy, których fizyka nie potrafi opisać. Chodzi mi o to co przeżywamy jako "swoją świadomość". Brakuje nam praw fizycznych, które by taki konstrukt opisywały. Pewnie się tu ze mną zgodzisz, że w obrazie świata jaki mamy w obecnej fizyce, w owej fizycznej materii, świadomości nie ma. Więc człowiek jest jakby najbliżej owej tajemnicy bytu. W nim jest najwięcej tajemniczości w świecie, który obserwujemy.
Więcej owej tajemniczości jest w człowieku niż w kamieniu, czy w drzewie.

Więc nie wiem jak owe objawienie religijne, które przez tysiąclecia naszej historii się odbywało. Może za sprawą jakichś głębokich intuicji ludzie zmierzają do odkrycia sensu swego życia.

A pewnie też i z drugiej strony, Bóg wyszedł nam na przeciw. Ale nie potrafię wyjaśnić jakby to miało się odbywać, bo ani nie rozumiem Boga, ani świata w którym żyję.

Więc być może już widzisz, czemu zacząłem od tego, że dla Ciebie uwierzenie w Boga, byłoby kresem. Dla mnie uwierzenie nie koliduje ze świadomością tajemnicy świata. A Boga traktuję trochę jak teologowie apofatyczni. Bóg jest sprawiedliwy, ale nie po ludzku, nie tak jak zazwyczaj rozumiemy sprawiedliwość. Bóg kocha, ale też nie rozumiemy dokładnie jak. Czyli dobrze jest pamiętać o swoich ograniczeniach intelektualnych.
A istnieje też wiara polegająca na takiej pysze umysły; że już rozumiemy wszystko. To pomyłka. Może nawet grzech?

Więc dobrze pamiętać, że Biblię pisał człowiek. Człowiek, który jest jedynym źródłem to tajemnicy bytu. Który jest bardzo związany z najgłębszymi tajemnicami świata. Biblia zawiera bardzo głębokie intuicje o świecie. Dlatego jest ożywcza. To jest wchodzenie w tajemnicę świata. Ona ma inspirować, a nie blokować poznanie. Gdybyśmy dziś zaczęli jeszcze raz szukać sensu świata, to być może znowu napisalibyśmy w ciągu kolejnych tysiącleci inną Biblię. Inna narracja by była i inne wydarzenia, ale najgłębszy sens mógłby być całkiem podobny. To o to w tym chodzi, żeby czytać ją i próbować zrozumieć o co naprawdę w tym wszystkim chodzi.

Ale też nie ma sensu się na Biblii zatrzymywać. Ja osobiście nie żyję Biblią stale. Co jakiś czas ją czytam, ale chyba nie jestem człowiekiem jednej księgi. Bo to i nie o to chodzi.

A inne religie są też pewną drogą wgłębiania się w tajemnicę świata. Zawsze. One się często opierają na bardzo szlachetnych pragnieniach. One nie są po prostu głupstwem. Z nich można się wiele nauczyć. Bardzo wiele.

Natomiast w chrześcijaństwie dochodzi do pewnego zgorszenia umysłu. Bóg, o którym starożytni myśleli jak o mitycznym Demiurgu, odległym i majestatycznym, staje się człowiekiem i umiera na krzyżu. Dokonuje się na naszych oczach jakaś gra wartości, tajemnica, której ja przyznam się nie rozumiem. Patrzę się na to i nie rozumiem, ale widzę że człowiek dla Boga jest czymś ważnym.

Reasumując to wszystko masz rację, że Biblię napisał człowiek (wielu ludzi na przestrzeni tysiącleci) mający wiedzę stosowną do swych czasów, masz rację, że religie są wymysłem ludzkim, tak jak wszelkie pojęcia o świecie, który ludzi umysł tworzy.

N sty 28, 2007 17:20

Dla mnie pytanie to raczej odnosi się do drugiego człowieka. Tym "cosiem" jest nauka tworzona przez ludzi. Jeśli udowodnione zostanie istnienie siły wyższej, być może innej cywilizacji, czego wcale nie odrzucam zacznę w to "cos" wierzyć. Jak na razie pozostaje mi wiara w ludzki rozum i w naukę.
Cytuj:
Reasumując to wszystko masz rację, że Biblię napisał człowiek (wielu ludzi na przestrzeni tysiącleci) mający wiedzę stosowną do swych czasów, masz rację, że religie są wymysłem ludzkim, tak jak wszelkie pojęcia o świecie, który ludzi umysł tworzy.
Jeśli dobrze zrozumiałem to widzę że podzielasz mój pogląd na sprawy religii. Niestety ja musiałem do tego sam dochodzić, że religia jest wymysłem ludzkim i może zostać tak samo łatwo obalona jak stworzona. Posługując się językiem ulicy: Chrześcijaństwo miało farta a inne religie zonka. 8)

N sty 28, 2007 17:33
Dla mnie pytanie to raczej odnosi się do drugiego człowieka. Tym "cosiem" jest nauka tworzona przez ludzi. Jeśli udowodnione zostanie istnienie siły wyższej, być może innej cywilizacji, czego wcale nie odrzucam zacznę w to "cos" wierzyć. Jak na razie pozostaje mi wiara w ludzki rozum i w naukę.

Wcale mnie nie rozumiesz. Czym byłby dowód czy jakiś ślad istnienia Pana Boga? To musiałoby być coś takiego w universum, co by się jakościowo odróżniało od otoczenia. Coś z nalepką "Wyprodukowane przez Boga". Problem polega na tym, że cały świat jest "wyprodukowany przez Boga". Stąd się też bierze duża trudność, że nie dostrzegamy w universum niczego jakościowo innego - boskiego, ale też nie spodziewamy się - podchodząc do sprawy racjonalnie - niczego takiego spostrzec. Trzeba mieć jakby wyczulenie na całość, żeby móc we wszystkim dostrzec Boga.

N sty 28, 2007 17:42

Rozumiem to że religia stworzona przez ludzi nie jest jedyną drogą prawdziwą i słuszną. Jako wymysł ludzki może się mylić.

N sty 28, 2007 17:46
Tak sformułowane zdanie jest prawdziwe, ale z niego nie wynika, że posiadamy coś więcej co głębiej wniknęło w tajemnicę bytu.

N sty 28, 2007 17:50
Poza tym jak wyrazu "wymysł" nie używam w tonie pejoratywnym. Każde pojęcie ludzkiego umysłu to jego wymysł. Mam nadzieję Jasonie, że rozmawiasz odnosząc się do treści, którą przedstawiłem .

N sty 28, 2007 18:01

chrześcijaństwo jest prawdą,ponieważ Chrystus jest jeden i się objawił-to nasza wiara.
------------------------------------------------------------------------------------

a budda i mahomet ? oni tez sie objawili. tez byli na ziemi podobnie jak Jezus. tylko budda najmniej zaszkodzil swiatu bo mowil o istocie ktorej jestesmy niewolnikami i ktora od nas wymaga milosci i strachu jak mahomet.

deizm to religia ktora czci boga jako stworce przyrody i wszechswiata. taki stworca nie wymaga odemnie zebym potepial homoseksualistow ani zebym nie uprawial seksu z kobieta ktora kocham ale nie mam z nia slubu.

N sty 28, 2007 19:32

taa... tylko po co nazywasz siebie deistą? wiesz chociażby cóż to takiego? Mów za siebie, mnie nikt się nie objawiał i nie uważam Chrześcijaństwa za religię prawdziwą :) zresztą jak każdą religię :biggrin:

N sty 28, 2007 20:08

deizm to religia ktora czci boga jako stworce przyrody i wszechswiata. taki stworca nie wymaga odemnie zebym potepial homoseksualistow ani zebym nie uprawial seksu z kobieta ktora kocham ale nie mam z nia slubu.

Dobre sobie. Deizm wogóle nie jest religią (jego założenia wykluczają go z tego zbioru). Twój bog niczego od nas nie wymaga, bo tak naprawde ma nas wszystkich gdzies, w tym i Ciebie

N sty 28, 2007 20:17
chrześcijaństwo jest prawdą,ponieważ Chrystus jest jeden i się objawił-to nasza wiara.
------------------------------------------------------------------------------------

a budda i mahomet ? oni tez sie objawili. tez byli na ziemi podobnie jak Jezus. tylko budda najmniej zaszkodzil swiatu bo mowil o istocie ktorej jestesmy niewolnikami i ktora od nas wymaga milosci i strachu jak mahomet.

Mahoment się nie objawił. Budda też się nie objawił. A już napewno nie "pobodnie jak Jezus". I nie byli na ziemi "podobnie jak Jezus".
O jakiej to według Ciebie istocie mówił Budda? :-D Takiej która wymaga od nas miłości i strachu jak Mahomet? :-D Zacznij czytać, może z czasem przestaniesz pisać brednie. To znaczy... pojęcia nie masz o rzeczach o których z taką pewnością piszesz.
Ale myślę, że czujesz się z tym dobrze.
Pozwolisz, że będę Cię jednak ignorował na tym forum. Wiem, że nie zrozumiesz jak głęboko od rzeczy piszesz i że wbijesz się w głęboką dumę. Ale wiedzy Ci to nie przyniesie.

N sty 28, 2007 21:55

Pytać wyznawcę danej religii która jest prawdziwa to tak jak oglądać reklamę proszku do prania: producent ci powie, że ten jego firmy jest najwspanialszy w wybielaniu plam i odświeżaniu tkaniny, przy czym wszystkie inne to "zwykłe proszki" które na podzielnym ekranie zajmują tą połówkę na której bluzka nadal poplamiona - z tym że taki w tym problem, iż producent każdego proszku tak mówi ;-)

N sty 28, 2007 22:14
Zobacz profil WWW

Ciasteczkowy, a nie bierzesz pod uwagę, że ktoś może np. starać się kogoś przekonać do swojego wyznania przy pomocy racjonalnych argumentów, a nie tylko propadandowej reklamy?

N sty 28, 2007 22:17

wierzymy w tego samego Boga tylko wy w inny sposob. a budda i mahomet zyli naprawde.

Pn sty 29, 2007 13:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona