zefciu czasem polityka nie pozostawia wyjscia niektórym osobom i daje wybór:
albo ustapia, albo zrobią coś zlego...
i wyobraź sobie, że często i gesto czynia tacy ludzie właśnie zło
ostatnio niesamowicie sie zdziwiłem po obejrzeniu dobrego filmu tkwiacego w zasadach pewnej cywilizacji, kregu kulturowego
myslę, że na tyle wiernie oddawał tło sytuacji panującej wśród samurajów, ze dzięki temu mogłem zrozumiec pewna kwestię dotyczaca własnie dziejów powstawania i krystalizowania sie kultur w krajach dalekiej Azji
reżyser dobrze sie widac znał na rzeczy
i przekazał to co chciał w dobry sposób
oczywiście wpadacie do watku o filmach więc wiadomo jaki to był filmik...
Azumi2
jestem zaskoczony tym w jaki sposób dzieje pewnych ludów w naszym rozumieniu złe walcza swoimi metodami ze złem pojmowanym w ich rozumieniu i panującym u nich samych
powstawanie nawet kondotierstwa we Włoszech ma swoje historyczne uzasadnienie
rycerze-rabusie [raubiter] mają swoje uzasadnienie kulturowe w Niemczech tak samo jak i polityka różnych krajów prowadzona z pokolenia w pokolenie czasem skutecznie czasem bezskutecznie
tyle sie mówi i pisze o ideach które nie nalezy porzucac
papiez wołał wróćcie do korzeni
mamy wykształcone i u nas pewne pojęcia które przestrzegane dają swoje konsekwencje
myśle,ze Żydzi wpadli nie raz w swoje prawnicze nastawienie iscie faryzejskie
faryzeusze sa wprost samą smietanką mysli Żydowskiej
tak samo jak Hitler czy Bismarck w Niemczech albo czy niektórzy tego chcą lub nie tacy jak Jagieło , Wałęsa, Wojtyła, Wyszyński w Polsce
porzucając naszą kulturę i dorobek nie można być pożytecznym
można być tylko szkodnikiem
przypominacie sobie w Starym Testamencie scene przedstawiona również pieknie w filmie gdy jeden z królów układa się z wrogiem jak z przyjacielem
przychodiz kapłan i ... scina mu głowe
to niebywałe
cała polityka prowadzona w strone pokoju nagle legła w gruzach
dlaczego?
bo wynikła z ideii i prowadzenia doktrynersko pewnego pradu politycznego
Żydzi to rozumieli, że nie będa silni gdy się będa układac nawet sterując swoim wrogiem
tak się widocznie nie dało...
myślicie , ze pokój jest możliwy teraz w Palestynie?
ja w to nie wierze
właśnie dlatego, historia nas uczy wprost idealnie o tym jak będzie się dany lud zachowywać
można powiedziec, ze raz to jest przypadek, dwa razy wypadek, trzy razy - no to się zdarzyło, ale jesli zdarza się z pokolenia w pokolenie po kilka razy to oznacza jedno:
nurt ideii lub ideologi wedłu naszych pojęc i wpływ kulturalny pewnej cywilizacji
a cywilizacja która porzuci swoje korzenie UMRZE!
zginie , zastygnie do momentu az jakies zrzeszenie nie podłapie tych ideii
tyle razy się zdarzało wedłu Konecznego w historii tak, że lud który podbijał inny lud i go wręcz eksterminował przejął cywilizację pokonanych...
śmieszne? Ale za to prawdziwe
jak to było z zabijaniem dzieci?
Żydzi utkneli w pewnym pradzie kulturowym który wkręcił im się w ich sakralną cywilizacje
nie mogli powstrzymac tego, nawet gdyby chcieli!
ich cywilizacja jest zła po prostu według naszych pojęć
próby zrobienia Świątyni w samym Izraelu wiecie czym mogłyby się skończyc w naszych czasach?
wtedy dokładnie gdy tyle mówi się o odczuwaniu przez zwierzęta bólu?
istna krwawa jatką!
wyobraxcie sobie jak miliony Żydów ida złożyć po gołąbku w ofierze do swojej świątyni...
widzicie te czerwone z krwi ulice? I to w XXI wieku!
ale zmuła, no nie?
dlatego uważam, ze sami Żydzi co rozumniejsi by blokowali odbudowę świątyni
ich interpretacje w golusie jesli trafia i wpłyna na Żydów niegolusowych może się udać to czy tamto
jednak tak oczywiste przepisy prawa Mojzeszowego tkwiace w zawieseni dzięki rabinom w golusie nie dadza rady odwołac ich w ich kolebce
etyka okolicznościowa Żydów pregra na swoim terenie
gdyż okoliczności odwołujących pewne przepisy nie będzie
beda musieli stosowac... ofiary
dokładnie tak jak to robili we wiekach wczesniejszych