Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Wiara a Uniaeuropejska 
Autor Wiadomość

Post Wiara a Uniaeuropejska
Czy kiedy wejdziemy do UNIEUROPEJSKIEJ, co jest juz nie uniknione, czy zostanie zachowana wiara naszych ojców, MIESZKA I ktory ja zapoczatkował w naszym narodzie i to zawsze było naszą chlubą, gdyz pod sztandarem wiary nie raz nasz narod został ocalony, chociażby Częstochowa: Szwedzi probowali, Hitler probował, Stalin probował a Czestochowa jak stała tak stoi. Wiara zawsze byla i jest nasza chlubą i tożsamością, a mam takie wrazenie że Unia europejska wogole sie z tym nie liczy. CZY MY DZISIAJ DAMY RADE OBRONIĆ NASZA WIARĘ ?. Pozdrawiam.[/b]

Wt lis 18, 2003 16:37

Mojżesz, szczerze mówiąc nie wiem dokładnie o co Ci chodzi... :?

Porównujesz UE z ekspansją hitlerowską itp. Dlaczego? UE nie jest żadnym agresorem, który wydrze pazurami "naszą" wiarę. Spójrz na inne kraje, wchodzące w skład Wspólnoty Europejskiej? Czy one zmuszone były do wyzbycia się swoich przekonań? Oczywiście, że nie!

Twoją obawę uznaję więc za nieuzasadnioną.

Pozdrawiam!

Wt lis 18, 2003 17:20
Zobacz profil YIM

Napewno nie chcialem i nie mam takiego zamiaru porownywac UE z Hitlerem. Moze bardziej chodzi mi o to, czy to co niesie ze soba UE jest zgodne z nasza wiarą.UE neguje w Konstytucji odniesienie do Boga, popiera aborcję, eutanazję, zwiazki homoseksualne, czy to nie prowadzi do zniszczenia wiary i wartości, ktore wiara ze sobą niesie

Wt lis 18, 2003 17:53

Moze bardziej chodzi mi o to, czy to co niesie ze soba UE jest zgodne z nasza wiarą.UE neguje w Konstytucji odniesienie do Boga, popiera aborcję, eutanazję, zwiazki homoseksualne, czy to nie prowadzi do zniszczenia wiary i wartości, ktore wiara ze sobą niesie

Nie wiem, czy można tak powiedzieć... W końcu jeszcze nie weszła w życie nowa Konstytucja UE, a to, czy będzie tam odniesienie do wartości chrześcijańskich nadal jest przedmiotem dyskusji.

Nie można też stwierdzić jednoznacznie, że UE popiera aborcję itp. Przecież UE składa się z autonomicznych, wolnych krajów. UE nie moża narzucać krajom członkowskich zdania w takich kwestiach i nie może wymusić np. legalizacji narkotyków miękkich albo aborcji.

To jest sprawa tylko i wyłącznie danego kraju. Spójrz choćby na Irlandię - tam nadal są zachowywane prawa, które zostały ustalone przed jej członkostwem w UE (choćby w sprawie aborcji), co do tych kwestii.

Tak więc póki co, możesz spać spokojnie. :)

Pozdrawiam!

Wt lis 18, 2003 18:02
Zobacz profil YIM

Mojżesz, w dziale "Kościół" jest aż kilka tematów poświęconych kwestii Kościoła, wiary, wartości i UE. Niektóre mają po kilkanaście stron. Nie zaczynajmy tego od nowa, bo tam zostało to już dokładnie przewałkowane. Zapraszam do lektury i życzę przy niej dużo cierpliwości.

Wt lis 18, 2003 19:27

Mojżesz, mając tak piękne imię, nie wątpię, że jesteś znawcą Biblii i na pewno wiesz, że Żyd nie mógł dotknąć zwłok, czy trędowatego, czy krwi, bo stawał się nieczysty. Nieczystą była krwawiąca kobieta. Nieczysty był trędowaty. I nagle przyszedł na świat Bóg wcielony, Jezus. Dotknął zmarłego i zamiast samemu stać się nieczystym, przywrócił go do życia. Dotknął trędowatego i oczyścił go z trądu. Zetknął się z krwawiącą kobietą i jej choroba opuściła ją. Ale Jezus był święty. Faryzeusze nie.
Jak z tego jest dla nas nauczka? Nie bójmy się UE. Stańmy się święci, jak Jezus. Unia w porównaniu z Rzymem z pierwszego wieku naszej ery to "mały pikuś". A ta garstka niedouczonych rybaków z Galilei nie tylko nie stała się nieczysta w kontakcie z tym trądem, ale była w stanie całe cesarstwo Rzymskie oczyścić i nawrócić. Oczywiście, zapłacili za to wielką cenę, nieliczni chrześcijanie w pierwszych wiekach umierali ze starości, znacznie częściej stawali się deserem dla dzikich zwierząt w koloseach rzymskich. Pytanie jest tylko, czy i my jesteśmy na to gotowi? Czy też raczej wybierzemy innego boga. Zacytuję tu fragment z Księgi Machabejskiej, to czasy poprzedzające przyjście Mesjasza i fragment ten pokazuje, na jaki grunt trafiło chrześcijaństwo, jak wielka była wiara Żydów w tamtym okresie. Uczmy się od nich i wtedy nie będziemy się musieli bać Unii:

Cytuj:
2 Mch 7:24,30,37,39-40
24. Antioch był przekonany, że nim gardzono i dopatrywał się obelgi w tych słowach. Ponieważ zaś najmłodszy był jeszcze przy życiu, nie tylko dał mu ustną obietnicę, ale nawet pod przysięgą zapewnił go, że jeżeli odwróci się od ojczystych praw, uczyni go bogatym i szczęśliwym, a nawet zamianuje go przyjacielem i powierzy mu ważne zadanie.
...
30. Zaledwie ona skończyła mówić, młodzieniec powiedział: Na co czekacie? Jestem posłuszny nie nakazowi króla, ale słucham nakazu Prawa, które przez Mojżesza było dane naszym ojcom.
...
37. Ja, tak samo jak moi bracia, i ciało, i duszę oddaję za ojczyste prawa. Proszę przy tym Boga, aby wnet zmiłował się nad narodem, a ciebie doświadczeniami i karami zmusił do wyznania, że On jest jedynym Bogiem.
...
39. Wtedy król rozgniewał się i kazał go poddać straszniejszym męczarniom niż innych. Gorzkie mu bowiem były wyrzuty.
40. Tak więc i ten zakończył życie czysty i pełen ufności w Panu.
(BT)

Zapraszam na swoje forum, gdzie można przeczytać wszystkie moje felietony, pooglądać zdjęcia z niekończącej się podróży dookoła USA i nawet zobaczyć na żywo obraz z kamery na moim trucku: www.katolik.us

So gru 06, 2003 5:22

tak chcialbym podsumowac dyskusje wiara a polityka

Pt gru 12, 2003 23:00

Ech, Imadlo. W naszym żyznym kraju mamy podpisany Konkordat, co oznacza że władze naszego państwa dogadały się z władzami Kościoła i sfery religii i władzy przenikają się wzajemnie.
Nie mówię, że tak być powinno, mówię jak jest.

Mogę jednak podpsać się pod "Twoim" hasłem jako pod apelem.

N gru 14, 2003 14:20

Oczywiście, że powinniśmy "oddać co należy do Cezara Cezarowi, a co do Boga, Bogu", ale jest jedno ale. Ten werset, moim zdaniem, mówi o czymś zupełnie inym. Żeby wytłumaczyć, co mam na myśli, zacytuję jakiś autorytet... hmmm... kogo by tu wybrać? Może siebie :lol: :

Cytuj:
Gdy Bóg stworzył człowieka, stworzył go „na swój obraz”. Co to znaczy? Czy Bóg wygląda tak, jak Kowalski z sąsiedniego bloku? Gdzie jest takie sformułowanie jeszcze użyte, żeby nam wyjaśniło to podobieństwo? W Księdze Rodzaju, 5:3 Adamowi urodził się syn „jako jego obraz”. Czyli to podobieństwo sugeruje, ze Bóg, stwarzając nas na swoje podobieństwo stal się naszym ojcem. Żadne inne zwierze nie jest obrazem Boga, tylko człowiek. Jest jeszcze jedno miejsce, w Nowym Testamencie, gdzie Jezus nawiązuje do obrazu. Pamiętacie jak faryzeusze chcieli „podchwycić Go w mowie” i zapytali, czy wolno płacić podatek Cezarowi. Jezus zapytał ich: „Czyj jest ten obraz i napis?” I potem rzekł: „Oddajcie Bogu to, co należy do Boga, a Cezarowi to, co należy do Cezara.” Wiekszosc komentarzy, z jakimi się spotkałem, tłumaczy to tak, ze Jezus mówi, ze trzeba płacić podatki. Dla mnie jest to zupełne nieporozumienie. Podatki trzeba płacić, ale ten werset mówi o czymś zupełnie innym. Mówi, ze jak jesteśmy dziećmi Bożymi, jak jesteśmy obrazem Boga, to Jemu się mamy oddać. Gdyby w faryzeuszach pozostał obraz Boga, poszliby za Jezusem, zauważyliby w Nim Boga, a nie szukaliby pułapek, jak Go przyłapać, by mieć pretekst do wydania Go władzom Rzymskim. W przeciwnym razie stali się oni dziećmi szatana, jak Cezar. I myślę, ze właśnie tak to faryzeusze zrozumieli. Łukasz pisze dalej: „I nie mogli podchwycić Go w żadnym słowie wobec ludu. Zmieszani Jego odpowiedzią, zamilkli”

Patrząc więc na kontekst tego wersetu widzimy, że Jezus nawoływał tam do świętości, nie do oddawania niczego Cezarowi. Wracam więc do swego argumentu z poprzedniego postu. Gdy będziemy obrazem Boga w całym naszym codziennym postępowaniu, nie musimy się bać Uni. Jedyne co nas może spotkać, to to, że staniemy sie narzędziem w rękach Boga w dziele nawrócenia neopogańskiej Europy. Ale jak będziemy "obrazem Cezara", czy to w Uni, czy bez niej, to mamy większy problem. I polityczna przynależność Polski do takiego, czy innego bloku niewiele tu zmieni.

PS Cytat był z pierwszej części "Rozważań o Biblii" na mojej stronce, link poniżej. Pozdrawiam.

Zapraszam na swoje forum, gdzie można przeczytać wszystkie moje felietony, pooglądać zdjęcia z niekończącej się podróży dookoła USA i nawet zobaczyć na żywo obraz z kamery na moim trucku: www.katolik.us

Pn gru 15, 2003 2:45

Post Re: Wiara a Uniaeuropejska
Mojżesz Wawrzinek napisał(a):
Czy kiedy wejdziemy do UNIEUROPEJSKIEJ, (...) czy zostanie zachowana wiara naszych ojców (...)

Czy Twoja "wiara" zależy od przynależnosci Polski do UE?

--
explorer

Wt cze 01, 2004 7:31

Czy obronimy naszą wiarę? Nie wiem. Nie mam natomiast wątpliwości, że stoimy z naszym katolicyzmem gdzieś o krok przed próbą wiary. Nikt nie pielgrzymuje po naszym padole wiecznie. Papież również kiedyś będzie musiał złożyć urząd i stanąć przed Stwórcą. Jan Paweł II jest dla nas duszpasterzem - co będzie jak go zabraknie? W jaki sposób oprzemy się modzie na wyzucie naszego życia z Boga? uwierzcie mi u mnie w pracy taka moda panuje! Jak myślisz inaczej to zastajesz na marginesie jak trędowaty - nie ma miejsca na wiarę. No ale kto ma tę wiarę do miejsca pracy zanosić? Niedzielna msza gromadzi 30% wiernych i 70% bezkształtnej masy, która nie śpiewa, nie odpowiada na wezwania kapłana a znak pokoju przekazuje niczym smutną powinność. NOże sam jestem skażony niewiarą dlatego tak piszę? Moze właśnie będize inaczej? Nie wiem ale obawiam się, że będzie nam cięzko.

Wt cze 01, 2004 10:23

[color=blue]W moim przekonaniu UE jest dużym zagrożeniem dla naszej wiary. Wchodząc do struktur unijnych rząd postawił przed nami- katolikami nie lada zadanie. Zaistnienie na arenie europejskiej nie gubiąc przy tym naszych przekonań religijnych. UE to organizacja o charakterze ekonomicznym i w interesach nie ma sentymentów. Liczy się kasa. I aby Polska zbliżała się do innych krajów musi walczyć. Tylko czy warto za cenę kilku marnych euro dla rolnictwa, odłożyć wiarę w kąt...????[/color]

Śr cze 02, 2004 16:51

Siostro Chmurko - nic bardziej błędnego. To co piszesz, piszesz jak by Boga nie było i Jego Opatrzności. Chciałbym Ci nieśmiało zasugerować byś poczytala coś o pierwszych wiekach Ko

Śr cze 02, 2004 18:35

Jeśli prześladowania pierwszych chrześcijan nic dla Ciebie nie znaczą, bo Oni naprawdę oddawali na Nią życie, nie jednokrotnie w męczarniach. To czym UE może wieryuch Jezusowi straszyć?. To się nie trzyma kupy, lecz powielasz opinie ludzi bez wiary i RM slogany.

Śr cze 02, 2004 18:38

Jeśli prześladowania pierwszych chrześcijan nic dla Ciebie nie znaczą, bo Oni naprawdę oddawali na Nią życie, nie jednokrotnie w męczarniach. To czym UE może wieryuch Jezusowi straszyć?. To się nie trzyma kupy, lecz powielasz opinie ludzi bez wiary i RM slogany.

Spytaj się w kościele stojącego obok ciebie człowieka - Jesteś gotów umrzeć jeszcze dziś za swoją wiarę? jak myślisz ile procet osób odpowie ci - tak? I to chyba jest istotna różnica między kościołem dziś a kościołem w pierwszych wiekach Chrześścijaństwa.

Cz cze 03, 2004 8:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona