Co "ateizm" wniósł dla świata
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Co "ateizm" wniósł dla świata
Prowadzonych jest m.in. na tym forum wiele dyskusji - praktycznie "lwia " cześć z nich opiera się na wmawianiu nam, katolikom, że jesteśmy nic nie warci, Kościół jest "be" bo .. (cośtam) i tak dalej - innymi słowy jedt to obrona Wiary na katolickim forum. Proponowałbym się tymczasem zastanowić nad innego rodzaju problematyką: -Co "ateizm" wniósł dal świata.  W moim przekonaniu sam "ateizm " jako taki nie tylko nie wniósł nic pozytywnego (wręcz przeciwnie - szerzenie "ateizmu" związane było z wojnami szerzeniem "ogólnoświatowej rewolucji" i wprowadzaniem anarchii - nieładu i rozłamu w społeczeństwach). Ateizm jako taki wprowadził wojny mordy, tortury i ludzką krzywdę na niespotykaną skalę pod pięknymi obietnicami "robienia raju na ziemi". Dla mnie to nic dziwnego - sam "ateizm" to bowiem tylko czynnik destabilizujący.. i nic więcej ...Mam również wrażenie, że lepsza jakakolwiek religia (za wyjątkiem może niektórych wierzeń pierwotnych) od "ateizmu". Nie ukrywam jednak, że bywa, iż wielu "ateistów" bywa bardzo porządnymi ludźmi z których zdaniem się co prawda nie zgadzam jednak ich szanuję. Nie wiem jednak dlaczego "ateizm" próbuje sie propagować jako jakieś 'dobro" ... a o postępowaniu "ateistycznym" często wpiera się ze to postępowanie "racjonalne" .. choć racjonalizmu - takiego na dłuższą mete w postępowaniu "ateistów cześto nie widać żadnego ... Sam "ateizm" przybiera różne formy - począwszy od "odmian" pozornie "niegroźnych" (jak np. "tylko" zaparcie się Boga jednak przy uznawaniu chrześcijańskich zasad moralnych) - aż po komunistyczne obozy śmierci w XX wieku ... Budowanie przez "ateistów" społeczeństwa opartego na ciągłej walce o prymat w oparciu o samemu sobie ustalane zasady moralne uważam za bezsens ... Który realnie przyniósł tylko wiele nieodwracalnych wręcz szkód całej ludzkości ... No cóż - może się jednak mylę :coo: Zapraszam do dyskusji 
|
Pn maja 21, 2007 10:26 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Już nie raz powtarzałem, że jak ktoś chce wierzyć i ta wiara zapewnia mu w życiu szczęście to nic mi do tego
Ba, gdyby ludzie nagle dowiedzieli się że naprawdę nie ma życia pozagrobowego, to by dopiero była panika. Wydaje mi się, że większość ludzi nie jest na to przygotowana.
Wymieniasz tak wymieniasz te konsekwencje, a religia też miała swoje mroczne czasy i dobrze wiesz jakie, bo był tu powtarzane nie raz 
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pn maja 21, 2007 10:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dobry_dziekan napisał(a): Już nie raz powtarzałem, że jak ktoś chce wierzyć i ta wiara zapewnia mu w życiu szczęście to nic mi do tego  Czyżbyś uważał, że to tylko życie na ułudzie daje ta namiastkę szczęścia .. ? Można i tak ... dobry_dziekan napisał(a): Ba, gdyby ludzie nagle dowiedzieli się że naprawdę nie ma życia pozagrobowego, to by dopiero była panika. Wydaje mi się, że większość ludzi nie jest na to przygotowana. Widzisz - tak się składa, że nauczanie Chrystusa w pełni się sprawdza Cytuj: "Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia albo z ostu figi?" Te akurat Chrześcijaństwo ( jak i sama wiara w "życie pozagrobowe" przyniosła jak najlepsze jednak: dobry_dziekan napisał(a): Wymieniasz tak wymieniasz te konsekwencje, a religia też miała swoje mroczne czasy i dobrze wiesz jakie, bo był tu powtarzane nie raz  Bardzo bym prosił o "nie odbijanie piłeczki" lecz o rozmowę na podany tematO tym co Wiara (a szczególnie - chrześcijaństwo) już wniosło dla Świata było i nadal toczy się wiele rozmów. Ten temat z założenia chciałbym by był odmienny .. By po prostu porozmawiać o tym, co tak naprawdę "ateizm" wniósł dla świata ...[/quote]
|
Pn maja 21, 2007 10:55 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
ddv163 napisał(a): Czyżbyś uważał, że to tylko życie na ułudzie daje ta namiastkę szczęścia .. ? Można i tak ... Nie. Nie tylko, ale niektórym jest to naprawdę potrzebne. Cytuj: "Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia albo z ostu figi?" Wygodne. Nie sądzisz?  ddv163 napisał(a): Te akurat Chrześcijaństwo ( jak i sama wiara w "życie pozagrobowe" przyniosła jak najlepsze jednak
Dobry slogan reklamowy, założenia i już jesteś pierwszy na rynku
A co wniósł ateizm do świata? Hm... było w ogóle jakieś państwo ateistyczne? Jeżeli tak, ja takiego nie znam.
Tak jak i religii nie można wciskać na siłę, tak jak i ateizmu. Oba działania doprowadzą do np. rewolucji.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pn maja 21, 2007 11:03 |
|
 |
filippiarz
|
Nie ma znaczenia, kto co wniósł dla świata, bowiem Królestwo Boże nie jest z tego świata...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pn maja 21, 2007 11:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dobry_dziekan napisał(a): [ A co wniósł ateizm do świata? Hm... było w ogóle jakieś państwo ateistyczne? Jeżeli tak, ja takiego nie znam. Tak jak i religii nie można wciskać na siłę, tak jak i ateizmu. Oba działania doprowadzą do np. rewolucji.
1. kraje b. "bloku komunistycznego" (a szczególnie - ZSRR w których w bardzo czynny sposób "szerzono ateizm".
Obecnie - Kuba Korea Płn. oraz np. Chiny w których dość aktywnie (choć nie tak oficjalnie jak w b. ZSRR) walczy sie z Wiarą ...
|
Pn maja 21, 2007 11:08 |
|
 |
dobry_dziekan
|
No właśnie... walczy się. Wszędzie tylko chcą mieszać ludziom w umysłach na siłę.
Też jestem ciekaw jak by wyglądało takie "czyste" państwo ateistyczne.
|
Pn maja 21, 2007 11:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
masz - Korea Płd i kraje b. Bloku wschodniego ...
Tak wyglądają kraje oparte "na ateizmie" ...
|
Pn maja 21, 2007 11:19 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Korea południowa
46% Koreańczyków nie określa przynależności religijnej, 26% (2004) wyznaje chrześcijaństwo, kolejne 26% buddyzm, a 1% konfucjanizm
Hm.. nie wygląda mi to na czysto ateistyczne państwo.
|
Pn maja 21, 2007 11:27 |
|
 |
psalmopoeus
|
ddv163 napisał(a): Obecnie - Kuba Korea Płn. oraz np. Chiny w których dość aktywnie (choć nie tak oficjalnie jak w b. ZSRR) walczy sie z Wiarą ...
mam rozumiec ze wiarą dla Ciebie jest jedynie katolicyzm/chrześcijaństwo? Nie mam ochoty sprawdzać, ale stawiam, że w Chinach spora część ludzi jest wierząca.
|
Pn maja 21, 2007 11:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Co "ateizm" wniósł dal świata
ddv163 napisał(a): Ateizm jako taki wprowadził wojny mordy, tortury i ludzką krzywdę na niespotykaną skalę...
Na takie czyny prawa autorskie ma jednak religia. Można conajwyżej zarzucić ateistom że walczą z religią jej własną bronią.
A co dał światu? Np. wyzwolenie nauki z kajdanów nieracjonalnej religii.
|
Pn maja 21, 2007 12:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dobry dziekanie !
Dość oczywista "literówka" z mojej strony - chodziło mi oczywiście o Koreę Północną nie południową gdy pisałem m.in. o obozach koncentracyjnych.
LAF - Wiara niesie ze sobą określony ładunek moralności.
Jak dla mnie - to oczywiste, że po odrzuceniu moralności i ustalaniu sobie samemu moralności wg. własego "widzimisię" dochodzi do całego szeregu strasznie "niekorzystnych" zachowań.
Do wszystkich:
Nie zapominajmy o tym, że obecna cywilizacja - ta w której my tu i teraz żyjemy - została oparta na Chrześcijaństwie.
Nie zapominajmy również i o celu tego tematu - mnie interesuje dyskusja na temat co wniósł "ateizm" dobrego dla świata..
Bo ja nic takiego nie dostrzegam za bardzo ..
Jedne co widzę co może stanowić pewną wartość jest jedynie odbiciem zasad chrześcijańskich - ale o tym później może, dobrze ?
Interesowałyby mnie również np. dokonania krajów których systemy zostały oparte na "ateiźmie" w porównaniu z krajami których moralność oparta jest na określonych systemach religijnych - ale również o tym może troszkę później ... 
|
Pn maja 21, 2007 12:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ddv163 napisał(a): Wiara niesie ze sobą określony ładunek moralności. Jak dla mnie - to oczywiste, że po odrzuceniu moralności i ustalaniu sobie samemu moralności wg. własego "widzimisię" dochodzi do całego szeregu strasznie "niekorzystnych" zachowań. Widocznie wiara nie niesie ze sobą moralności, skoro historia religii to historia wojen, mordowania, prześladowań, tortur, stosów, cenzury itp, itd. Cytuj: Nie zapominajmy o tym, że obecna cywilizacja - ta w której my tu i teraz żyjemy - została oparta na Chrześcijaństwie. Jaka cywilizacja? Europa ma równie dobrze jak judeo-chrzescijańskie, także korzenie pogańskie i muzułmanskie, a także ateistyczno-agnostyczne. Cytuj: Jedne co widzę co może stanowić pewną wartość jest jedynie odbiciem zasad chrześcijańskich Ateizm nie odbija żadnych zasad chrześcijańskich, jest ich zaprzeczniem. Dlatego współcześnie (przynajmniej w Europie) np.kobiety są równe mężczyznom, naukowców nie pali się na stosach, można nie zgadzać się z watykańskimi urzędnikami i nie grozi nam wyrwanie żywcem jelit czy nie karze się sodmitów i onanistów. Cytuj: Interesowałyby mnie również np. dokonania krajów których systemy zostały oparte na "ateiźmie" w porównaniu z krajami których moralność oparta jest na określonych systemach religijnych
Pewien kraj oparty na ateiźmie poszczycił się pierwszym lotem człowieka
w kosmos a wierzący jeszcze niedawno myśleli że w chmurach mieszka bog :)
|
Pn maja 21, 2007 13:16 |
|
 |
No
|
ddv163 napisał(a): masz - Korea Płd i kraje b. Bloku wschodniego ... Tak wyglądają kraje oparte "na ateizmie" ...
Nie Płd. tylko Płn. jeśli już  i nie "ateizm" tylko socjalizm a konkretniej "dżucze" ateizm jest tylko jednym z elementów tej ideologi wcale nie najważniejszym.
|
Pn maja 21, 2007 13:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
LaF !
Z dość oczywistych faktów proponuję zapoznać się ze "sprawą Lavoisiera"
Cytuj: „Republika nie potrzebuje uczonych” - brzmiała niezmiennie odpowiedź wysokiego trybunału na liczne petycje i prośby o ułaskawienie skazanego na śmierć jednego z twórców współczesnej chemii. Stracił głowę na gilotynie w 1794 r., podczas rewolucji francuskiej.
Kilka miesięcy wcześniej uchwałą Konwentu zamknięto wszystkie uniwersytety, jako „siedliska zacofania i kultu przywilejów". Równocześnie na ołtarz paryskiej katedry Notre Dame wywindowano posąg personifikujący Rozum, do którego wznoszono modły.
Antoine Laurent Lavoisier był tym, który uformował zalążek wewnętrznego szkieletu współczesnej chemii. Uważał, że w pracy naukowej trzeba opierać się na wynikach doświadczeń. W jednej ze swych książek tak o tym pisał: „(trzeba) postępować wyłącznie od znanego ku nieznanemu, nie wyprowadzać żadnego wniosku, który by nie wynikał bezpośrednio z doświadczenia i obserwacji, nie wnioskować nic ponadto, co wykazuje doświadczenie i nic nie dorzucać tam, gdzie fakty milczą". Postępując zgodnie z tą zasadą, jako pierwszy wyjaśnił, że palenie ciał polega na ich łączeniu się z tlenem, obalając tym samym obowiązującą wówczas teorię flogistonu. Posługiwanie się stale wagą i miarkami doprowadziło go do odkrycia prawa zachowania materii - fundamentalnej zasady chemii. Pierwszy ustalił skład chemiczny wody, dwutlenku siarki, kwasu siarkowego, dwutlenku węgla, kwasu azotowego i dziesiątków minerałów.
http://www.sprawynauki.waw.pl/?section= ... art_id=428
Tyle z podstawowych "dokonań ateizmu i "krzewienia nauki" przez "ateistów"..
Reszta z tego co piszesz - weź sobie między bajki dla niegrzecznych dzieci ..
|
Pn maja 21, 2007 13:54 |
|
|
|