Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 NA CZYM OPIERA SIE MOJA WIARA 
Autor Wiadomość

Post NA CZYM OPIERA SIE MOJA WIARA
musze napisac na przygotowanie do bierzmowania na czym opiera sie moja wiara. I nie bardzo wiem jak, chodzi oczywiście o wiare religijna w Boga itd. pomorze ktos prosze ;]

Pn lis 26, 2007 17:32

Post Re: NA CZYM OPIERA SIE MOJA WIARA
daga15 napisał(a):
musze napisac na przygotowanie do bierzmowania na czym opiera sie moja wiara.

Chcesz przystąpić do sakramentu dojrzałości chrześcijańskiej, a nawet nie potrafisz sama na pisać na czym Twoja wiara się opiera?
ŻENADA :zniesmaczony:

Pn lis 26, 2007 17:37
Heh jeżeli ktoś nie wiem na czym opiera sie jego wiara i kimjest Bóg to z całym szacunkiem ale po co ci sakrament bierzmowania?

Pn lis 26, 2007 19:40

Pn lis 26, 2007 19:50

Pomijając problem ortodysleksji, (bo specjalnie nie popełniasz chyba błędów), napisz to co czujesz, czyli dlaczego wierzysz, dlaczego i poco ci sakrament bierzmowania. To co w sercu, to na papierze i będzie dobrze.

Pn lis 26, 2007 21:12
Zobacz profil WWW

Idać za przedmówcami, to niestety nagminne że ludzie przystępując do sakramentu bierzmowania mogą nie wiedzieć w co wierzą i czym właściwie jest ten sakrament.
Natomiast skoro pytanie już padło to spróbuje pomóc, aby przynajmniej to stało się jaśniejsze. Popieram to co napisał kefas_piotr, natomiast bez obrazy, ale mam nadzieje że autorka ma wiare w sercu, bo inaczej to będzie musiała poprostu pozmyślać i straci czas. Wiara to zuafanie, bo ufasz w to że ci którzy wiare Ci przekazali nie mylili się, i tak to zaufanie rozciąga się aż do świadecwa Apostołów. Nie masz dowodów, ale uważasz że wiarygodni ludzie, przekazali Ci wiarygodne informacje. Czujesz wewnętrznie więż z Bogiem, oraz uważasz że jesteś już świadomą Katoliczką gotową na przyjęcie Ducha Swiętego. Świadomym to znaczy że na Msze chodzi się co niedziele, natomiast na samym chodzeniu się nie kończy.

Wt lis 27, 2007 0:12

Prosiłbym o zamieszczanie uwag merytorycznych i na temat. W przeciwnym razie będę usuwał, tak jak ostatni post jotena

Śr lis 28, 2007 18:45

Słowo wiara to pojęcie ogólne. Wiara w Boga to wiara w Jego inteligencję i moc oraz w Jego zapewnienia. Aby poznać Boga mamy do tego Pismo Święte które podaje nam przykłady wiary ludzi którzy żyli przed nami. Na tej podstawie i na podstawie obserwacji życia i dzieła stworzenia możemy sobie sami wyrobić swoją prawdziwą wiarę w Boga.
Wiele nauk o Bogu głosił Jezus, zwany Chrystusem, Mesjaszem. Czytając Ewangelię mamy gotowe prawdy o Bogu i życiu oraz jego przykazaniach, czyli dobrych wskazówkach jak można podobać się Bogu.
Każdy sam musi posiadać swoją indywidalną wiarę.
Hebr. 11:3
3. Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk.

Śr lis 28, 2007 20:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]