Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 21:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 To nie opinia ale święta prawda 
Autor Wiadomość

Post To nie opinia ale święta prawda
Nie raz się spotkałem z twierdzeniem, że to co ja głoszę to opinia. A to co pisze mój adwersarz to nie opinia a Prawda. Prawda bo pochodzi ona z Biblii.
Tylko czy uznawanie za prawdziwie zdania: "To co twierdzi Biblia jest prawdą" nie jest również opinią? Czy możemy twierdzić coś co nie jest opinią? Niektórzy jakby nie uwzględniają swojej decyzji uznania czegoś za twierdzące prawdę lub kłamiące. Jak to jest? Przecież ktoś może wyskoczyć i stwierdzić ze Koran tak pisze a skoro tak to jest to prawda. Najpierw jednak musi uznać to, że Koran pisze prawdę. Czyż nie tak? Na jakiej podstawie to zrobił? Swojej opinii?

Wt lip 24, 2007 15:20

w bibli historia czesto przeplata sie z teologia i trudno oddzielic od siebie te dwie sfery.Mozna powiedziec ze wzjaemnie sie uzupełniają i przeplatają. I tak chyba nalezy na to patrzec, biorac pod uwage cel powstania pisma. A racje ma ten co wierzy, to normalne na forum katolickim ;) Na forum ateistycznym byloby odwrotnie ;)

Wt lip 24, 2007 17:06

Ja bym się powstrzymał od nadawania swojej czy czyjejś wypowiedz znamion prawdy czy opinii. Prawda jest zawarta tylko w dogmatach i orzeczeniach nieomylnych. Dla samej kultury wypowiedzi, dla dobra dyskusji lepiej trzymać się swoich argumentów i głównego wątku, a nie wyrzucac sobie kto pisze prawde, a kto tylko wyraża opinie. Zależy z kim dyskutowałeś, bo jeśli to był inny Katolik, a to co twierdziłeś jest nauką Kościoła to nie może to być opinia. Za to w rozmowie z ateistą sytuacja jest inna. Podobnie z innowiercą, także to zależy od tego z kim i o czym rozmawiasz.

Wt lip 24, 2007 20:39

Tylko jak poznać, że orzeczenie jest nieomylne? Jak poznam, że poznałem. To stare pytanie o kryterium prawdy.

Wt lip 24, 2007 20:59

Według mnie to kwestia z kim i o czym dyskutujemy. W ramach wiary musimy uznać pewne podstawy, te nieomylne, pewne, jeśli wogóle chcemy o czymś dyskutować. Tutaj Bóg stoi za nami abyśmy byli nieomylni. Innym razem rozumem i wiedzą dążymy do prawdy, lecz tutaj raczej żadko jeśli wogóle, stwiredzamy że prawde osiągneliśmy. Raz uznajemy że wiara i Biblia, oraz Tradycja jest prawdą, ale z niektórymi ludzmi trzeba używać argumentów logicznych, bo prawdy wiary oni nie uznają, a sam temat może mieć np. za zadanie poddanie ich w wątpliwość.

Wt lip 24, 2007 21:21

stwierdzenie: to co mówi biblia to prawda, jest kłopotliwe dla głoszącego a nie jego oponentów w dyskusji.
Biblia mówi prawdę:
1. był sobie Adam i Ewa.
2. coś tam zjedli i stali się smiertelni
3. świat ma 6000 lat
itd itd...

widać że biblia to metafory prawdy o tym że:
- człowiek i wszelkie stworzenia wywodza się z prostszych form
- więc nic nie musieli jeść by stracić smiertelność bo wszystkie formy żyjące są śmiertelne od momentu powstania
- świat ma okoł 4,5 mld lat.

"biblia mówi prawdę" jest chłytem małketingowym i służy do dezinformacji ludzi normalnie myślacych.

Wt lip 24, 2007 23:04

Tak, zawsze mówiła prawde o Bogu. Adam i Ewa to opowieść która tłumaczy nie jak powstał świat tylko że świat mógłby być lepszy gdyby nie ludzkie nieposłuszeństwo wobec bożego nakazu, który zrealizowany oszczędziłby ludziom cierpień. Sprawa jest prosta, jakby każdy każdego szanował, to nie było by prześladowań.
A ludzie normalnie myślący potrafią korzystać i z odkryć nauki i zasad moralnych i teologicznych związanych z ich wiarą w Boga.

Wt lip 24, 2007 23:16
Słowa zawarte w Piśmie Świętym podobnie jak Pan Bóg mogą mieć nieskończoną liczbę znaczeń.

Śr lip 25, 2007 7:15

Tak, zawsze mówiła prawde o Bogu. Adam i Ewa to opowieść która tłumaczy nie jak powstał świat tylko że świat mógłby być lepszy gdyby nie ludzkie nieposłuszeństwo wobec bożego nakazu, który zrealizowany oszczędziłby ludziom cierpień.

dlatego katolicy żyją z kompleksem winy w przeciwieństwie do ludzi.

WIST napisał(a):
Sprawa jest prosta, jakby każdy każdego szanował, to nie było by prześladowań.
A ludzie normalnie myślący potrafią korzystać i z odkryć nauki i zasad moralnych i teologicznych związanych z ich wiarą w Boga.

w średniowieczu teologia była powszechna a kościół miał ogromną władzę... jakoś nie słyszałem żeby wtedy ludziom żyło się jak w raju...
za to były wojny religijne, prześladowania, brak wolności, kościół mordował dla pieniędzy, ogólnie: głód, smród i żaby...

mariolcia napisał(a):
Słowa zawarte w Piśmie Świętym podobnie jak Pan Bóg mogą mieć nieskończoną liczbę znaczeń.

czyli są bajką jak krasnoludki i latajace wróżki...

Śr lip 25, 2007 7:49

WIST napisał(a):

w średniowieczu teologia była powszechna a kościół miał ogromną władzę... jakoś nie słyszałem żeby wtedy ludziom żyło się jak w raju...

Co w ogóle nie zaprzecza temu co napisał Wist.
Nie wiem czy to do końca wiarygodne, ale pewne pojęcie o myśleniu w Średniowieczu daje "Imię Róży" (książka - film mniej). Z tym Kościołem, władzą, stosami i dogmatami to nie taka prosta sprawa jakby się wydawało.

Śr lip 25, 2007 8:06

Biblia jest stara. Koran jest stary (choć młodszy). Zastanawia mnie jak ludzie rozpoznają która z tych ksiąg jest prawdziwym Słowem Bożym (o ile ktoraś z nich nim jest). Choć pewnie większość przejmuje wiarę od rodziców i nigdy konkurencyjnych ksiąg nie zobaczy. Przecież gdyby chcieć sprawdzić swoją wiare to mozna by spędzić na tym całe życie i a ono by mogłoby nie starczyć by zyskać uzasadnioną pewność ( bo nieuzasadniona można mieć jak po niektorych wypowiedziach widać) A ludzie wierza w niesprawdzone rzeczy i jeszcze wymagaja wiary od innych. Czy to odpowiedzialne i rzetelne?
Nie twierdze ze trzeba odrzucać to czego sie nie sprawdziło i zostawać ateistą. Czasem maja miejsce zdarzenie po ktorych mysle sobie ze gdyby byl bóg to nie zaistniałyby. Ale przecież mogę się mylić. Sadze ze należy wstrzymać sąd. Jest tyle wyznań do wyboru? Jak je wszystkie sprawdzić?

Wiem ze znajda sie tacy co stwierdza ze ten kto normalnie myśli czyli myśli tak jak oni wybierze te co oni religię. bo tylko ona jest prawdziwa. tylko ja pytam - skąd oni maja prawo tak twierdzić. czego trzeba by uznać za tego ktory dobrze wybrał. Zarozumiałości ?

Śr lip 25, 2007 10:04
Cytuj:
za to były wojny religijne, prześladowania, brak wolności, kościół mordował dla pieniędzy, ogólnie: głód, smród i żaby...

A wiek XX był wiekiem rozumu i ateizmu i proszę- tylko dwie wojny światowe :) To co napisałeś Neutron to bzdura.

Neutron pisze dalej:

Cytuj:
dlatego katolicy żyją z kompleksem winy w przeciwieństwie do ludzi.

Nie z kompleksem tylko ze świadomością skłonności człowieka do grzechu. Dlatego łatwiej im być dobrymi i wartościowymi ludźmi niż ateistom. :)

Śr lip 25, 2007 10:43

Dlatego łatwiej im być dobrymi i wartościowymi ludźmi niż ateistom. :)

W takim razie to dziwne, że pomimo takiego ułatwienia to bycie im wcale lepiej nie wychodzi niż ateistom.

Śr lip 25, 2007 11:17

neutron NWO myśle że po czyichś wypowiedziach można rozpoznać nie tylko wiedze, ale też poziom kultury. Poprzestań zatem prosze na zwykłej dyskusji, bo tego typu bzdurne stwirdzenia że Katolik, w odróżnieniu od ludzi? (bo Katolik to nie człowiek?) żyje w kompleksie winy nie świadczą dobrze. Jakiej winy, przecież każdy Katolik został ochrzczony.

To masz mylne pojęcie na temat średniowiecza. To epoka tak rozległa czasowo, że takie jednzonaczen określenie jej zakrawa o brak wiedzy. Gdzie teologia była rozpowszechniona? Wśród księży i wykształconych może. AS to akurat mniejszość była. Myślisz że wraz z pojawieniem się Chrześcijaństwa w Polsce w 966 r. cała Polska i jej ludność nagle stały się wierzące? Proces ten trwał wiele wieków, a władza to już inny temat, ale czy naprawde miał ogromną? Wątpie. Kolejny wierzący że całe zło świata to od Kościoła jest.

Śr lip 25, 2007 18:34

Czyli miliony znaczen a to znaczy, ze Biblia zawiera 0 (ZERO) bitow informacji. To tak, jakby stan twojego konta mogl byc rozny, w zaleznosci od osoby pytajacej sie o bilans. To wtedy nie jest informacja, a DEZinformacja, i to jest wlasnie to, co naprawde zawiera cala Biblia.

Śr lip 25, 2007 20:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona