Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 13:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Świadomość - co jest jej przyczyną ? 
Autor Wiadomość
Post Świadomość - co jest jej przyczyną ?
Mam dwa bardzo związane ze sobą pytania:
1. Co jest odpowiedzialne za świadomość ? Czyli za to że wiemy, że jesteśmy, że myślimy i rozumiemy. Że zdajemy sobie sprawę z własnego istnienia ?
2. Czy ludzie w raju (po śmierci) będą świadomi ?

Wt lis 13, 2007 15:55

Post >
Patrz na to co napisałem w tym temacie: viewtopic.php?t=14301 .

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Wt lis 13, 2007 19:00
Post Re: >
Widzę, że nie ma odpowiedzi. A wywody 'Myślącego' są pokrętne. Może zadam dodatkowe (pomocnicze) trzecie pytanie, bardzo podobne do pierwszego:

3. Co jest odpowiedzialne za świadomość zwierząt, takich jak psy, koty itp. ?? Skąd wiedzą, że mają jeść polować, bawić się z ludźmi, smucić się gdy ludzie wyjeżdżają, cieszyć jak dostają jedzenie lub widzą właściciela ?

Proszę o odpowiedź na te trzy pytania.

Wt lis 13, 2007 21:30

Zaczne od pytania 2 - człowiek po swojej śmierci jest nadal świadomy i zachowuje wiedze o swoim życiu na Ziemi. Wydaje mi się że jesteśmy tymi samymi ludzmi, pamiętamy wydarzenia i innych ludzi, ale żyjemy w nowej lepszej rzeczywistości, sami będąć odnowieni.

Pytanie 1 - Nie chce wchodzić teraz w dyskusje o duszy, ale na poziomie materii świadomość, myślenie itd. to procesy zachodzące w mózgu.

Pytanie 3 - Nie wiem na ile zwierzętą są śwaidome, ale zdaje się że każdy z nas rodzi się z tym że czując głód wie że ma jeść itd. to rzeczy wrodzone. Zabawa jako rzecz sprawiająca przyjemność jest tym do czego wszyscy i zwierzęta też dążymy. Podobnie swoiste uczucia jakie zwierzętą darzą swoich włąścicieli są wynikiem pewnej świadomości że ta osoba zapewnia mi bezpieczeństwo itd. Skoro mamy pozytywne bodzce z zewnątrz i wiążemy je z daną osobą, czy rzeczą, to naturalnie odnosimy się do nich z sympatią, a na poziomie materii przejawia się to odpowiednimi reakcjami chemicznymi w ciele.

Jeśli się myle poprawcie mnie. Odniosłem się tutaj do materii.

Wt lis 13, 2007 22:03
Po śmierci do świadomości/myślenia człowieka nie jest potrzebny mózg ? Wystarczy sama dusza ? Chyba dobrze rozumiem.
Natomiast na ziemi, człowiek do myślenia, do świadomości potrzebuje mózgu ?
Rodzi się kolejne pytanie:
Skoro po śmierci bez ciała, ludzie (a raczej ich dusze) będą mogli swobodnie myśleć, być świadomymi itd. To po co człowiekowi i zwierzętom mózgi, skoro i bez nich mogą rozumować, myśleć, być świadomymi ??

Śr lis 14, 2007 8:14

Obok człowieka tylko człekokształtne a dokładniej goryle i szympansy mają samoświadomość- rozpoznają swoje odbicie w lustrze i wiedzą, że:"ja , to ja".
Człowiek samoświadomość osiąga między 20 a 24 miesiącem życia.

Śr lis 14, 2007 14:39

Po śmierci zdaje się mamy otrzymac nowe ciało inne od tego które mamy teraz. Mózg, podobnie jak serce, wątroba, nerki to akurat nie problem. Chyba że nie mając materialnego serca w niebie wszyscy pomrzemy. Tamta rzeczywistośc jest poprostu inna.

Na Ziemi za to gdzie materia nas otacza, z niej jest nasza powłoka, mózg też. Niebo to inny stan, materia tam jest już niepotrzebna. Natomiast to co stanowi o człowieku, jego tożsamość, pamięć, charakter jest jakby poza tą materią. Ma zapewne swoje miejsce gdzieś w materii pod postacią impulsów mózgowych, ale jesteśmy tym samym człowiekiem niezaleźnie od wieku i ewentualnych strat w narządach. Możemy zmieniać charakter, coś dodac ująć, ale nadal to my jesteśmy nie ktoś inny. Ta elementarna podstawa, to ja to jesteśmy my. Jeśli przyszyją nam ręke kogoś innego, to czy będziemy innymi ludzmi? W materii tak, ale w naszej istocie to nic nie zmienia.

Zwierzęta nie ida do nieba, zatem ich jedyną moźliwością istnienia jest materia.

Śr lis 14, 2007 14:40
Obok człowieka tylko człekokształtne a dokładniej goryle i szympansy mają samoświadomość- rozpoznają swoje odbicie w lustrze i wiedzą, że:"ja , to ja".

ciekawe jak badacze stwierdzili, ze goryl jest samoświadomy?? Ktoś wie, kto to stwierdził i kiedy??

Śr lis 14, 2007 18:41

Cytuj:
Pytanie 3 - Nie wiem na ile zwierzętą są śwaidome, ... Jeśli się myle poprawcie mnie. Odniosłem się tutaj do materii.

To jest mój (poprawiony) cytat z tej strony: viewtopic.php?t=13338&start=0 .

"I nie można mówić że zwierzęta nie mają duszy i stąd wolno je zabijać (jak głosi Kościół katolicki), bo to przeczy Pismu Świętemu i nauce nowoczesnej (: bo w czym różni się mózg człowieka od mózgu szympansa (albo wielkiego mózgu wieloryba)? co zresztą naukowo udowodniono że takie prymaty mają wysokie zrozumienie świata i możliwość do abstrakcyjnego myślenia; na przykład rozumieją że jak się schowa coca-colę w miniaturze pewnego pokoju, to że ona będzie w tym samym miejscu w rzeczywistym pokoju). A to na przykład mówi Pismo Święte na np. temat świadomości zwierząt =
" 23 Gdy oślica zobaczyła anioła Pana stojącego z wyciągniętym mieczem na drodze, zboczyła z drogi i poszła w pole. Balaam uderzył ją, chcąc zawrócić na właściwą drogę.
24 Wtedy stanął anioł Pana na ciasnej drodze między winnicami, a mur był z jednej i z drugiej strony.
25 Gdy oślica zobaczyła anioła Pana, przyparła do muru i przytarła nogę Balaama do tego muru, a on ponownie zaczął bić oślicę.
26 Anioł posunął się dalej i stanął w miejscu tak ciasnym, że nie było można go wyminąć ani z prawej, ani też z lewej strony.
27 Gdy oślica ujrzała znowu anioła Pana, położyła się pod Balaamem. Rozgniewał się więc Balaam bardzo i zaczął okładać oślicę kijem.
28 Wówczas otworzył Pan usta oślicy, i rzekła do Balaama: Cóż ci uczyniłam, żeś mnie zbił już trzy razy?
(= Nie przemówił przez jej usta, ale otworzył jej usta.)
29 Balaam odpowiedział oślicy: Dlatego żeś sobie drwiła ze mnie. Gdybym tak miał miecz w ręku, już bym cię zabił!
30 Oślica jednak rzekła do Balaama: Czyż nie jestem twoją oślicą, na której jeździsz, odkąd jesteś, aż po dzień dzisiejszy? Czyż miałam zwyczaj czynić ci coś podobnego? Odpowiedział: Nie!
31 Wtedy otworzył Pan oczy Balaama i zobaczył on anioła Pana, stojącego na drodze z obnażonym mieczem w ręku. Ukląkł więc i oddał pokłon twarzą do ziemi.
32 Anioł zaś Pana rzekł do niego: Czemu aż trzy razy zbiłeś swoją oślicę?
(= Sam Anioł go karci za to że bił oślice; że widocznie BÓG nie chce cierpienia zwierząt (sprawiedliwych) też, nie tylko ludzi.) Ja jestem tym, który przyszedł, aby ci bronić przejazdu, albowiem droga twoja jest dla ciebie zgubna.
33 Oślica ujrzała mnie i trzy razy usunęła się z drogi. Gdyby się nie usunęła, byłbym cię dawno zabił, a ją przy życiu zostawił. 34
" (Księga Liczb 22). Zwierzęta też mogą być sprawiedliwe jak napisałem na górze, bo po pierwsze jest przykład dobrej oślicy, a po drugie to zwierzęta mają też własne Przykazanie =
" 5 Upomnę się o waszą krew przez wzgląd na wasze życie - upomnę się o nią u każdego zwierzęcia. ...
9 Ja, Ja zawieram przymierze z wami i z waszym potomstwem, które po was będzie;
10 z wszelką istotą żywą, która jest z wami: z ptactwem, ze zwierzętami domowymi i polnymi, jakie są przy was, ze wszystkimi, które wyszły z arki, z wszelkim zwierzęciem na ziemi.
" (Rdz 9).
I Przykazanie o Szabacie dotyczy nawet zwierząt =
" 13 Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką twą pracę,
14 lecz w siódmym dniu jest szabat Pana, Boga twego. Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służąca, ani twój wół, ani twój osioł, ani żadne twoje zwierzę, ani obcy, który przebywa w twoich bramach; aby wypoczął twój niewolnik i twoja niewolnica, jak i ty.
" (Księga Powtórzonego Prawa 5). I patrzcie co JEZUS Mówił o Głoszeniu Dobrej Nowiny =
" 15 I rzekł do nich: Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! " (Dobra Nowina (Ewangelia) wg św. Marka 16). To chyba na pewno oznacza zwierzęta też, że one wtedy nie są tylko smacznym i pożytecznym mięsem na czterech nogach, ale istotami do których też powinna docierać Dobra Nowina, a jak Ona nie może dotrzeć do nich przez Słowa o Miłości (...BOGA do nasz, że Nawet Syna Swego ON...), to powinna dotrzeć do nich przez uczynki Miłości, jak się też dzieje przez różne grupy co opiekują się nawet dzikimi zwierzętami co są na przykład zranione, albo domami dla niepotrzebnych/starych zwierząt z cyrków (i tak dalej...)."

WIST:
Cytuj:
Zaczne od pytania 2 - człowiek po swojej śmierci jest nadal świadomy i zachowuje wiedze o swoim życiu na Ziemi. Wydaje mi się że jesteśmy tymi samymi ludzmi, pamiętamy wydarzenia i innych ludzi, ale żyjemy w nowej lepszej rzeczywistości, sami będąć odnowieni. ...
Po śmierci zdaje się mamy otrzymac nowe ciało inne od tego które mamy teraz. Mózg, podobnie jak serce, wątroba, nerki to akurat nie problem. Chyba że nie mając materialnego serca w niebie wszyscy pomrzemy. Tamta rzeczywistośc jest poprostu inna.

WIST:
Cytuj:
Zaczne od pytania 2 - człowiek po swojej śmierci jest nadal świadomy i zachowuje wiedze o swoim życiu na Ziemi. Wydaje mi się że jesteśmy tymi samymi ludzmi, pamiętamy wydarzenia i innych ludzi, ale żyjemy w nowej lepszej rzeczywistości, sami będąć odnowieni. ...

Ale w Niebie nie jest nam najlepiej, bo inaczej zmartwychwstanie ciał przy Końcu tego Świata byłoby niepotrzebne, widocznie to duszy brakuje ciała. I patrz na to=
(9) A gdy otworzył pieczęć piątą, ujrzałem pod ołtarzem dusze zabitych dla Słowa Bożego i dla świadectwa, jakie mieli. (10) I głosem donośnym tak zawołały: Dokądże, Władco święty i prawdziwy, nie będziesz sądził i wymierzał za krew naszą kary tym, co mieszkają na ziemi? (11) I dano każdemu z nich białą szatę, i powiedziano im, by jeszcze krótki czas odpoczęli, aż pełną liczbę osiągną także ich współsłudzy oraz bracia, którzy, jak i oni, mają być zabici. (12) “ (Apokalipsa (Objawienie) 6, Biblia Tysiąclecia) = Że widocznie tak dobrze im nie jest w Niebie jak się skarżą.

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Śr lis 14, 2007 19:24

Kościół Katolicki naucza że zwierzęta mają dusze, ale innego typu niż ludzie, nie mogą wejść do nieba.

Już ten fragment kiedś przytaczałeś, ale jak widać sytuacja nie jest w nim typowa. Interpretujesz ten fragment tak jakby oślica była jego głównym bohaterem, co mam nadzieje zgodzisz się, prawdą nie jest. Łatwo też wywnioskowac że zarzucając Kościołowi kłamstwo, sam dopuszczasz się nadinterpretacji. Pokaż mi jakąkolwiek oślice która mówi. Żadna nie mówi i wątpie aby sama z siebie była w stanie choćby w procesach myślowych formułować tego typu co w tym fragmencie wypowiedzi.

Przerabialiśmy też to że mózg jakiegokolwiek zwierzęcia różni się od mózgu ludzkiego i różne pojedyńcze cechy mógów zwierzęcych, nie dorównują wszystkim moźliwością mózgu ludzkiego.

Faktycznie, Ewangelie dla każdego stworzenia, ale nie wyobrażam sobie głoszenia Ewangeli słoniom, krokodylom itd, zatem jasnym jest że źle, zgodnie z Twoją teorią dopasowując do niej Biblie, rozumiesz te słowa. Niekiedy popadasz w wielkie absursy i one powinny skłonić Cie jednak do zawieszenia takich interpretacji.

Dziwna teoria że przy Bogu Ojcu może być troche lepiej, lub troche gorzej.

Cz lis 15, 2007 1:53

ciekawe jak badacze stwierdzili, ze goryl jest samoświadomy?? Ktoś wie, kto to stwierdził i kiedy??

Wysłałem Ci na prywatną wiadomość kilka art.,aby tu niepotrzebnie nie zajmować miejsca.

Cz lis 15, 2007 8:15

Cytuj:
Skoro po śmierci bez ciała, ludzie (a raczej ich dusze) będą mogli swobodnie myśleć, być świadomymi itd. To po co człowiekowi i zwierzętom mózgi, skoro i bez nich mogą rozumować, myśleć, być świadomymi Pytajnik

My jesteśmy duchem-duszą,która wciela się w fizyczne ciało,aby podczas pobytu na ziemi uwalniać dusze od grzechu.Celem wiary jest zbawienie duszy,tak jak pisze w NT,bo ona jest grzeszna.Tak aby się stała bez grzechu jak duch.

Ciało fizyczne przez swoje choroby i cierpienia,pomaga duszy uwalniać się od grzechu.

Sam mózg,bez obecnego w fizycznym ciele ducha-duszy,nie ma żadnej świadomości.

Cz lis 15, 2007 18:53

Mam nadzieje że nie wypowiadam herezji, ale jak dla mnie świadomość w pełni może mieścić się w materii i czynienie ciała swopistym workiem, nie swoistą autonomiczną jednostką wydaje mi się jednak błędne.

Cz lis 15, 2007 21:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]