Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
 W czym katolicyzm się myli? 
Autor Wiadomość

Post W czym katolicyzm się myli?
„Historia zweryfikowała jako fałsz wiele rzeczy, które głosili teologowie na przestrzeni wieków, a władze kościelne wprowadzały w życie”. -z niedoszłego przemówienia papieża na universytecie La Sapienza.

W związku z tym moje pytanie,w czym tkwiły błędy kościoła i co zostało zmienione.Wolałbym wiedzieć,żeby nie zostać później zaskoczonym.

http://www.maskulizm.blog.onet.pl http://religiabezwiary.blog.onet.pl/ http://politykaspoleczenstwo.blog.onet.pl/ http://www.wolnafilozofia.blog.onet.pl http://www.maskulizm.pl http://www.maskulizm.org

Wt sty 22, 2008 2:26
Zobacz profil WWW

Post Re: W czym katolicyzm się myli?
HajdukAdam napisał(a):
„Historia zweryfikowała jako fałsz wiele rzeczy, które głosili teologowie na przestrzeni wieków, a władze kościelne wprowadzały w życie”. -z niedoszłego przemówienia papieża na universytecie La Sapienza.

A mógłbyś podać źródło

Wt sty 22, 2008 17:41

Z materialnego punktu widzenia obecnej nauki jest heliocentryzm,chociaz można przyjąć punkt odniesienia ziemię i będzie geocentryzm.
Natomiast z duchowego punktu widzenia KRK ma rację,bo na ziemi a nie na słońcu przyszedł na świat Zbawiciel i stąd biblijnie rzecz ujmując ziemia przez ten fakt jest centrum świata.Przed narodzonym na ziemi Jezusem zegnie się kolano istot niebieskich,ziemskich i podziemnych.
Patrzenie jedynie przez pryzmat aktualnej nauki na sprawy biblijne jest wielkim nieporozumieniem.
Może też chodzi o stosy.
Współczesna część 'postępowych' naukowcow odrzuca opętanie.Uważa to za chorobę psychiczną,ale wyleczyć nie potrafi.A egzorcysta pomaga takiemu nieuleczalnie choremu.
Jednak stosów nic nie jest w stanie wytłumaczyć poza dręczeniem demonicznym tych,ktorzy tak dzialali.
Kolejny punkt to powstanie świata.
Biblia opisuje powstanie świata pod względem duchowym a nie materialnym stąd problemy.Nietety nawet 'teolodzy' biorą ten opis jako materialny nic nie rozumiejąc z jego glębokiej treści przekazu.
:razz:

Wt sty 22, 2008 17:42

Kolejny punkt to powstanie świata.
Biblia opisuje powstanie świata pod względem duchowym a nie materialnym stąd problemy.Nietety nawet 'teolodzy' biorą ten opis jako materialny nic nie rozumiejąc z jego glębokiej treści przekazu.
Czyzbyś miał wiekszą wiedzę na temat Biblinego Stworzenia Swiata od uczonych teologów?Skoro sądzisz ,że teologia się myli ,że świat nie powstał tak jak to widać w Biblii to powiedz sam w jaki sposób powstał swiat ?Tylko nie odpowiadaj wykretnie ,ze powstał inaczej i ,ze to jak powstał to nie ma żadnego znaczenia ,bo takie jest własnie stanowisko teologii .W ten sposób zaprzeczył byś sobie.

Śr sty 23, 2008 10:47

Post Czyją mocą to czyni egzorcysta?
"Współczesna część 'postępowych' naukowcow odrzuca opętanie.Uważa to za chorobę psychiczną,ale wyleczyć nie potrafi.A egzorcysta pomaga takiemu nieuleczalnie choremu."

Jeżeli z uwagą zostanie odczytane poniższe wyjaśnienie, to raczej nie będzie problemu z odpowiedzeniem na pytanie - czyją mocą egzorcyści uleczają opętanych:
Po jednym z takich uzdrowień wrodzy Jezusowi faryzeusze oświadczyli: „Ten człowiek nie wypędza demonów inaczej, jak tylko za sprawą Beelzebuba, władcy demonów”. Ale Jezus, „znając ich myśli, rzekł do nich: ‚Każde królestwo wewnętrznie podzielone pustoszeje i żadne miasto czy dom wewnętrznie podzielone się nie ostoją. Tak samo jeśli Szatan wypędza Szatana, podzielił się wewnętrznie; jakże więc ostoi się jego królestwo? Ponadto jeśli ja wypędzam demony za sprawą Beelzebuba, to za czyją sprawą wypędzają je wasi synowie? Dlatego oni będą waszymi sędziami’” (Mt 12:22-27).

Faryzeusze musieli przyznać, że do wypędzania demonów potrzebna jest moc nadprzyrodzona. Nie chcieli jednak, żeby ludzie uwierzyli w Jezusa, więc przypisali tę moc Diabłu. Wtedy Jezus wykazał, jak nielogiczne są ich zarzuty. Gdyby był narzędziem Diabła, lecz niweczył jego dokonania, znaczyłoby to, że Szatan działa przeciw samemu sobie (czego nie robiłby żaden król) i wkrótce poniesie klęskę. Poza tym Jezus zwrócił uwagę na ich „synów”, czyli uczniów, którzy twierdzili, że również wypędzają demony. Gdyby faryzeusze mieli rację, mówiąc, że demony wypędza się mocą Szatana, ich uczniowie także podlegaliby jego władzy, a z tym oczywiście faryzeusze nie chcieli się zgodzić. Jezus dodał, że ci „synowie” będą ich sędziami — osądzą i potępią ich samych oraz ich zarzuty. Potem oznajmił: „Ale jeśli ja duchem Bożym wypędzam demony, to istotnie zaskoczyło was królestwo Boże” (Mt 12:28).

Jezus argumentował dalej, że przecież nikt nie może wejść do domu siłacza (Szatana) i zabrać jego rzeczy, jeśli nie ma siły, żeby go związać. Z powodu tych fałszywych zarzutów faryzeuszy ostrzegł przed grzechem przeciwko duchowi świętemu. Skoro wypędzał demony mocą tego ducha, słowa faryzeuszy nie były zwykłym wyrazem nienawiści do samego Chrystusa, lecz stanowiły krytykę oczywistych przejawów działania świętego ducha Bożego (Mt 12:29-32).

Jednakże wypowiedź Jezusa Chrystusa o wypędzaniu demonów nie sugeruje, jakoby „synowie” faryzeuszy i wszyscy inni, którzy utrzymywali, że wypędzają demony, faktycznie reprezentowali Boga. Jezus wspomniał, że niektórzy zapytają: „Panie, Panie, czyśmy w twoim imieniu nie prorokowali i w twoim imieniu nie wypędzali demonów, i w twoim imieniu nie dokonywali wielu potężnych dzieł?” Ale on im odpowie: „Nigdy was nie znałem! Odstąpcie ode mnie, czyniciele bezprawia” (Mt 7:22, 23). Skoro ci „czyniciele bezprawia” nie byli prawdziwymi uczniami Jezusa Chrystusa, musieli należeć do dzieci Diabła (por. Jn 8:44; 1Jn 3:10). Jeśli zatem twierdzili, że wypędzają demony, stanowili narzędzia w ręku Diabła, nie Boga. Kiedy Szatan posługuje się egzorcystami, nawet działającymi w imię Jezusa (por. Dz 19:13-16, gdzie opisano próbę podjętą przez siedmiu synów Scewy), nie jest wewnętrznie podzielony. Dokonując takich pozornie dobrych dzieł, jak uwalnianie opętanych, przeobraża się w „anioła światła”, co pozwala mu rozszerzać swe wpływy i zdobywać władzę nad tymi, których zwodzi (2Ko 11:14)."
Czy w świetle Pisma Świętego nie jest to wyjaśnienie prawdziwe?[/u]

Godzien jesteś, Panie i Boże nasz, odebrać chwałę i cześć, i moc, boś Ty stworzył wszystko, a dzięki Twej woli istniało i zostało stworzone.Ap 4:11(BT)

Śr sty 23, 2008 12:40

http://wiadomosci.onet.pl/1,15,11,39564 ... forum.html
...Wielka Mistyfikacja KK

Śr sty 23, 2008 16:11

Dobrze, że właśnie to jest już dostrzegane. Nie wszystko, co przez wieki było przedstawiane przez KK i inne kościoły "chrześcijaństwa" jako białe, faktycznie takim jest. :o

Godzien jesteś, Panie i Boże nasz, odebrać chwałę i cześć, i moc, boś Ty stworzył wszystko, a dzięki Twej woli istniało i zostało stworzone.Ap 4:11(BT)

Śr sty 23, 2008 17:24

http://wiadomosci.onet.pl/1,15,11,39564467,107581462,4468831,0,forum.html

A moze by tak coś nowego i konstruktywnego, zamiast powielać wciąz te same oklepane hasełka

Śr sty 23, 2008 18:08

Post Re: Czyją mocą to czyni egzorcysta?
annabart1 napisał(a):
Czy w świetle Pisma Świętego nie jest to wyjaśnienie prawdziwe?[/u]
Nie jest.
Konfrontacja Jezusa i Szatana byla na poziomie dwoch potęg diametralnie rożnych od siebie.Egzorcysta wyrzuca Szatana nie swoją mocą,lecz mocą Jezusa.Mogą do Niego odwolać się jedynie ci,ktorzy Nim żyją na co dzień i działają w Jego Duchu.Natomiast w Dz.19 mamy przyklad proby pokonania demona przez osoby,ktory chcialy wykorzystać Jego imię jako zaklęcie i efekt byl wiadomy.Należy pamiętać,że robili to oni dla pieniędzy czyli dla siebie oraz wiedzieć,że poziom wiary w Jahwe byl wowczas znikomy-w historii narodu wybranego oddawano cześć bożkom nawet w Świątyni.
W ich przypadku byla to walka jak między Hitlerem a Stalinem.Starly się 2 potęgi demoniczne w walce o wladzę.Tak więc na 'niższych' poziomach demony walczą o władzę.Podobnie walczą politycy nawet w jednej partii aby osiągnąć szczyt.
:razz:

Śr sty 23, 2008 19:25

Podobno owe "oklepane hasełka" są w większości zgodne z prawdą. Cóż, nie mnie to oceniać, nie mniej wierzę, że kościół katolicki zrobił na swą korzyść tyle, ile to tylko było możliwe. Jest tylu "Bogów" na świecie... Który jest tym właściwym? Mam wrażenie, że wszyscy ci Bogowie są jednym i tym samym... Istota ludzka ma jednak to do siebie, że jest egoistyczna i nigdy nie można być w 100% pewnym jej zamiarów. Już od zarania dziejów ludzie wierzyli w "siłę wyższą". Dla mnie jest jeden bóg - wszechobecna moc i miłość.

Śr sty 23, 2008 19:29

eldan napisał(a):
Podobno owe "oklepane hasełka" są w większości zgodne z prawdą

Odsyłam tutaj:
http://zapytaj.wiara.pl/?grupa=6&cr=0&k ... 1123365535

Śr sty 23, 2008 19:55

eldan napisał(a):

eldan napisał(a):
Podobno owe "oklepane hasełka" są w większości zgodne z prawdą

Odsyłam tutaj:
http://zapytaj.wiara.pl/?grupa=6&cr=0&k ... 1123365535

Właściwie, co tamta obszerna odpowiedź miała wyjaśnić?
Można dojść do wniosku, że nie powinniśmy brać pod uwagę wypowiedzi, w których nie podawane są materiały źródłowe podawanych cytatów. Pragnę zaznaczyć, że dyskusja tocząca się na tym forum dotyczy wiary. Skoro jestem chrześcijanką, to dla mnie najwyższym i jedynym autorytetem jest Słowo Boże, bo to Bóg przekazuje w Nim swoją wolę.
Tamten artykuł jest odpowiedzią na taki krzyk rozpaczy: "Wiem że to kłopotliwe o co proszę ale bardzo mnie zaniepokoiły słowa wypowiedziane na fowum, zwłaszcza to, że nikt prawie nie odpowiedział na zarzuty stawiane Kościołowi. Bardzo, BARDZO proszę, aby Odpowiadający napisał, co śadzi na temat tego, co napisał Kallikrades na stronie na......."

Pragnę zauważyć, że autor tamtych słów BARDZO prosi Odpowiadającego, aby napisał co on sadzi na dany temat.
W tamtym artykule zatem zawarta jest opinia Odpowiadającego na dany temat, wjęc dlaczego miała bym brać tamtą wypowiedź za autorytatywną!?
Ja mówiąc o Bogu i sprawach wiary za autorytet uznaję Biblię, posługuję się Biblią i do Biblii odsyłam. Moje odczucia i zdanie w takich sprawach jest najmniej ważne.
Szczerze polecam aby osoby, mające wątpliwości, czy w danym kościele, coś jest zgodne, prawdziwe z naukami Jezusa Chrystusa i wolą Boga - sprawdzały to w Jego Słowie a nie szukały porad u ludzi.

Cz sty 24, 2008 11:19
Szczerze polecam przeczytanie odpowiedzi, a nie ograniczanie sie do samego pytania. Odpowiadający podaje FAKTY (w rodzaju"W połowie V wieku dzień 15 sierpnia staje się świętem Wniebowzięcia"), a nie swoje osądy (w stylu "według mnie święto to powstało w V wieku").
Jak protestant stawia bzdurne zarzuty Kościołowi Katolickiemu to jest ok (to nie jest jego zdanie, ani osąd, ani kłamstwo). Jak katolik na te bzdury odpowiada przedstawiając fakty to już jest jego własne zdanie i jest niewarte żeby je brac pod uwagę. Rewelacja po prostu!

Cz sty 24, 2008 12:49

Moniko! pozostając już przy tej krótkiej wypowiedzi -
"Odpowiadający podaje FAKTY (w rodzaju"W połowie V wieku dzień 15 sierpnia staje się świętem Wniebowzięcia"), a nie swoje osądy (w stylu "według mnie święto to powstało w V wieku"). "
Co to właściwie ma do rzeczy- czy to jest stwierdzenie, czy tylko przypuszczenie akurat w tym temacie, jeżeli to święto nie jest świętem biblijnym. Skoro nie jest, to wolą Boga, aby taki dzień uświęcać, ale wolą człowieka?
Ja uważam, że katolik, protestant, prawosławny, czy ktoś z innego kościoła podającego się z chrześcijański nie powinien czynić niczego, co byłoby sprzeczne ze Słowem Bożym, albo nie ma w nim poparcia. Najlepiej korespondują z tym te słowa:"I tak przez waszą tradycję unieważniliście słowo Boga. Obłudnicy, Izajasz trafnie prorokował o was, mówiąc ;Lud ten okazuje mi szacunek swoimi wargami, ale ich serce jest ode mnie bardzo oddalone. Lecz na próżno mnie czczą, gdyż jako nauk uczą nakazów ludzkich&. (Mat 15:6-9)
Właśnie, aby te słowo nie odnosiły się również osobiście do każdego z nas, jest ważne a nie polemiki o to kto jest "świętszy".

Cz sty 24, 2008 13:58

wiesz... podobno Słowo Boże zostało swego czasu tak spreparowane, że boskość Jezusa jest równie mistyfikacją co niepokalane poczęcie Maryi.
To by pasowało do programu w stylu "nieprawdopodobne historie" na National Geographic...

Cz sty 24, 2008 19:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona