Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 3:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 czy Bóg jest doskonały? 
Autor Wiadomość

Post czy Bóg jest doskonały?
jeśli tak: to do czego są mu potrzebni ludzie?

jeśli nie: to by znaczyło, że nie jest Bogiem?

N sie 26, 2007 21:48

Ludzie potrzebni są do tego ,aby dążyli do doskonałości ,gdyż doskonałością jest Bóg.

N sie 26, 2007 22:09

Ludzie potrzebni są do tego ,aby dążyli do doskonałości ,gdyż doskonałością jest Bóg.

pięknie powiedziane, ale przeczysz sam sobie

Bóg jest doskonałością, albo nie jest - zdecyduj się?

N sie 26, 2007 22:21

Post ...
Już na to odpowiedziałem w tym twoim temacie: viewtopic.php?t=13327&postdays=0&postorder=asc&start=30 .
Ale krótko mówiąc to ja wierzę że BÓG Jest Najbardziej Doskonałą ISTOTĄ we Wszechświecie, ale nie że jest "nieskończenie (: co znaczy?? : brzmi nielogicznie...) Doskonały" jak teolodzy mówią, bo to brzmi jak niezrozumiały absurd, ani że jest “doskonale Doskonały”: np. że Jest Doskonale Szczęśliwy, bo inaczej, jak właśnie mówisz, czemu miałby Stworzyć cokolwiek, np. ludzi, to byłoby nielogiczne jakby mu doskonale nic nie brakowało Do SWOJEGO WŁASNEGO Szczęścia.

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

N sie 26, 2007 23:23

Post Re: ...
myślący napisał(a):
Już na to odpowiedziałem w tym twoim temacie: viewtopic.php?t=13327&postdays=0&postorder=asc&start=30 .
Ale krótko mówiąc to ja wierzę że BÓG Jest Najbardziej Doskonałą ISTOTĄ we Wszechświecie, ale nie że jest "nieskończenie (: co znaczy?? : brzmi nielogicznie...) Doskonały" jak teolodzy mówią, bo to brzmi jak niezrozumiały absurd, ani że jest “doskonale Doskonały”: np. że Jest Doskonale Szczęśliwy, bo inaczej, jak właśnie mówisz, czemu miałby Stworzyć cokolwiek, np. ludzi, to byłoby nielogiczne jakby mu doskonale nic nie brakowało Do SWOJEGO WŁASNEGO Szczęścia.

w takim razie Bóg jest skończenie czy nieskończenie doskonały?

N sie 26, 2007 23:32

skończenie

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

N sie 26, 2007 23:34

Cytuj:
skończenie

idźmy dalej tym tropem skoro jest "skończenie" to musi być jakiś początek i koniec, więc słucham, gdzie się zaczyna a gdzie kończy doskonałość Boga?

N sie 26, 2007 23:38
zaczyna się tak koło alfa centauri a kończy sie na Bielanach krakowskich... albo jakoś tak

jakie pytanie taka odpowiedź!

Pn sie 27, 2007 0:01
zbanowany na stałe

...i na jednym końcu ma garnuszek złota a na drugim taki wielki kamień,że nie może go przesunąć.

Pn sie 27, 2007 7:04
Bóg nie może być doskonały, gdyż istota doskonała była by w stanie stworzyć doskonałego człowieka.
Natomiast jemu się to nie udało. Człowiek, którego stworzył, uległ pokusie w raju, pozatym grzeszy ile wlezie.
Więc tutaj pojawia się pytanie:
Czy bóg chciał stworzyć doskonałego człowieka (i mu się nie udało) czy też może nie chciał (a wtedy jak może mieć do nas pretensje, że jesteśmy nie doskonali) ??

Pn sie 27, 2007 7:21
zbanowany na stałe

wysyła ludzi do piekła z pełnym zrozumieniem.

Pn sie 27, 2007 7:25

Bóg nie może być doskonały, gdyż istota doskonała była by w stanie stworzyć doskonałego człowieka.

skoro nie jest doskonały wymień jego wady

Aztec napisał(a):
Natomiast jemu się to nie udało. Człowiek, którego stworzył, uległ pokusie w raju, pozatym grzeszy ile wlezie.

akceptujesz ewolucje, bo nie wiem czy mam dalej pytać?

Aztec napisał(a):
Więc tutaj pojawia się pytanie:
Czy bóg chciał stworzyć doskonałego człowieka (i mu się nie udało) czy też może nie chciał (a wtedy jak może mieć do nas pretensje, że jesteśmy nie doskonali) ??

po co Bóg miał tworzyc czlowieka?

Pn sie 27, 2007 8:05

jaki człowiek jest doskonały?
Bez wolnej woli czy bez pokus cielesnych (odrzucasz cielesnosć? :o ).

Coś co mnie zawsze zadziwia, to Wasze dążenia do odhumanitaryzowania człowieka - powinien być bez uczuć, bez cielesności, idealna maszyna, nicht wahr ?

Pn sie 27, 2007 8:06
Zobacz profil ICQ WWW
zbanowany na stałe

ja jestem niedoskonały i doskonale się z tym czuję

Pn sie 27, 2007 8:19

Post Re: czy Bóg jest doskonały?
kyob napisał(a):
jeśli tak: to do czego są mu potrzebni ludzie?

jeśli nie: to by znaczyło, że nie jest Bogiem?

Bo taki jest Boży zamysł.

Bóg stworzył świat i władzę nad tym światem dał człowiekowi, najdoskonalszemu stworzeniu które wyszło z Jego rąk.

Bóg dał człowiekowi świat, bo go kocha, i chce aby żyjąc na tym świecie osiągał zbawienie. Owszem - ktoś powie - Bóg mógłby po prostu stworzyć człowieka i od razu go zbawić. Ale najwyraźniej - jego zamysł był inny.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn sie 27, 2007 8:42
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona