Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 5:21

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
 Maria Simma 
Autor Wiadomość

Post Maria Simma
Hej!
Wlasnie czytam ksiazke "Moje przezycia z duszami czsccowymi" Marii Simmy.
Doszlam do ciekawego frgamentu o dzieciach w czysccu:

Czy dzieci tez ida do czyscca?
Co dzieje sie z dziecmi nie ochrzczonymi, jezeli umra przed przyjeciem sakramentu chrztu? Te dzieci maja rowniz swoje "niebo", sa szczesliwe, ale nie moga ogladac Boga. Jednak wiedza o tym tak niewiele, ze sadza, iz spotkalo je cos najpiekniejszego, co moglo im sie przydarzyc.

No przepraszam, ale gdzie jest wina dzieci, ze nie zostaly ochrzczone, przeciez one na to wplywu nie mialy! I nie pociesz mnie fakt, ze maja swoje "niebo"

I jeszcze jedno.
Czy takze ludzie innej wiary trafiaja do czyscca?
Tak, nawet tacy,ktorzy nie wierzyli w czysciec. Nie cierpia jednak tam tak ciezko jak katolicy, poniewaz brak im bylo w zyciu tej samej laski. Jednak nie osiagna oni tej samej szczesliwosci wiecznej.

No i znowu podzial. A czy to wina tych ludzi innej wiary, ze urodzili sie w takiej a nie innej rodzinie? Byc moze i ja, gdybym nie urodzila sie w katolickiej rodzinie, to wierzylabym w cos innego bo byloby mi to wpajane od malego. Jestem katoliczka ale czasami mam mnostwo pytan, no bo jak mozna dzielic ludzi na rownych i rowniejszych i ci mniej rowni nie osiagna tej samej szczesliwosci wiecznej.

Moe te pytania wydaja sie komus glupie, ale jednak prosze o odpowiedzi.
Dziekuje

Wt lut 02, 2010 15:34

Post Re: Maria Simma
Pytanie czy swoją wiedzę czerpiesz jedynie z tej książki? Bo z tego co ja wiem, a co stanowi naukę Kościoła co do zbawienia, właściwie każdy, również człowiek innej wiary, gdy nie miał takiej moźliwości, ma szanse na zbawienie, oraz bycie z Bogiem przez wieczność, czyli to co nazywamy niebem.

Wt lut 02, 2010 15:55

Nie, nie czerpie tylko z tej ksiazki. Przeczytalam o niej wlasnie na forach katolickch, niektorzy pisali jak to zmienila ich ta ksiazka (oczywiscie na lepsze) itd. Dlatego zainteresowalam sie i zaczelam czytac. Postaram sie poszukac czegos wiecej na temat tej ksiazki i czy Kosciol katolicki ja uznaje.

Wt lut 02, 2010 16:06

O tzw. "Limbus puerorum" istnieje już wątek - viewtopic.php?f=48&t=11768
Tak samo o możliwości zbawienia ludzi innych religii - viewtopic.php?f=48&t=20736

Proponuję tam kontynuować dyskusję, żeby nie mnożyć bytów

Wt lut 02, 2010 16:17
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 4 ]