Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Wiara i Prawda 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Wiara i Prawda
Pytania do wszystkich.

Jak oceniacie - co jest dla Was ważniejsze a/i czego w Waszym życiu jest więcej - wiary czy prawdy? Wiary w prawdę czy prawd wiary?

So lis 08, 2008 13:02

To proste - jeśli nie ma wiary, to nie ma też żadnej prawdy. Dla tego, kto nie wierzy, żadna prawda nie istnieje.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So lis 08, 2008 13:18

Wiara jest środkiem do poznania prawdy. Są to różne płaszczyzny, których nie sposób ze sobą zestawiać i porównywać

So lis 08, 2008 14:22
zbanowany na stałe

Wiara jest środkiem do poznania prawdy.

Wiesz, są tacy co uważają,że raczej środkiem - zastępczym... Jak wg. Ciebie wiara pośredniczy w poznawaniu prawdy?

So lis 08, 2008 14:29
wiara jest tam gdzie nie ma wiedzy, czyli prawdy.

So lis 08, 2008 14:50
Wiara jako kryterium prawdy - hmm ciekawe :)

So lis 08, 2008 15:18

@Dagon - wiedza nie jest tożsama z prawdą

@Judasz - rozumiem to tak, jak rozumiał to Jan Paweł II, i jak opisał to w swojej encyklice "Fides et Ratio" o wzajemnych relacjach wiary i rozumu. "Wiara i rozum są jak dwa skrzydła, na których umysł ludzki wznosi się do kontemplacji prawdy". "Wiara jest pewnością tego, czego się spodziewamy, dowodem tych rzeczywistości, których nie widzimy" Hbr 11,1

So lis 08, 2008 15:41
wiedza to:
prawdziwe dobrze uzasadnione przekonanie.

fakt, nie jest wiedza tożsama z prawdziwymi przekonaniami gdyż jest ich podzbiorem właściwym (może najwłaściwszym ;-) ).

So lis 08, 2008 15:44

Hmm czy o wiedzy można w ogóle mówić jako o przekonaniu... Wiedza może dotyczyć np. faktu, że liście latem są zielone. To nie kwestia przekonania...

So lis 08, 2008 17:46

Dla mnie Prawda jest najważniejsza, oczywiście wraz z Dobrem i Pięknem.

So lis 08, 2008 18:27
Hmm czy o wiedzy można w ogóle mówić jako o przekonaniu... Wiedza może dotyczyć np. faktu, że liście latem są zielone. To nie kwestia przekonania...
a wiedza o liściach to jest co?
stan psychiczny że pewien fakt ma miejsce w świecie. żadnych metafizycznych bytów w rodzaju WIEDZY nie ma i do niczego nie służą.

So lis 08, 2008 18:43
zbanowany na stałe

@Judasz - rozumiem to tak, jak rozumiał to Jan Paweł II, i jak opisał to w swojej encyklice "Fides et Ratio" o wzajemnych relacjach wiary i rozumu.

?

Kamyk,ale ja się spytałem o wiarę i prawdę, a nie rozum ... nie o relację dwóch narzędzi. prawda nie jest chyba narzędziem, prawda?

hmmm, w naszym języku to jedno z tych ważnych pytań, wiecie, jak np:

dlaczego?
jak?
kiedy?
gdzie?
co?
ile?

...prawda?

ale to tylko to słowo jest narzędziem. nie sama prawda.

hmm, czy tym jest dla Was Logos? żywe Słowo, które nie jest narzędziem?

So lis 08, 2008 20:49

@Judasz - rozumiem to tak, jak rozumiał to Jan Paweł II, i jak opisał to w swojej encyklice "Fides et Ratio" o wzajemnych relacjach wiary i rozumu. "Wiara i rozum są jak dwa skrzydła, na których umysł ludzki wznosi się do kontemplacji prawdy"

Jakbyś tą całość zacytował, to może znalazłbyś tu moją odpowiedź na Twoje pytanie ;) dalej rozwiniętą w cytowanym fragmencie Listu do Hebrajczyków

So lis 08, 2008 22:35

ale to tylko to słowo jest narzędziem. nie sama prawda.

hmm, czy tym jest dla Was Logos? żywe Słowo, które nie jest narzędziem?

Czuję, że próbujesz zdemaskować prawdę, dotknąć „Ją”, wielu tego próbowało i jakoś jeszcze nikomu się to nie udało. :)
Logos, słowo, umysł, myśl, świadomość, istnienie, to różne aspekty tej samej wewnętrznej rzeczywistości, Boskiej rzeczywistości i w zależności od kontekstu wypowiedzi można ich używać zamiennie. Pytasz co jest narzędziem, środkiem do celu a co samym celem, czyli ostatecznym Logosem. Sprawa nie jest taka prosta i jednoznaczna, wszystko komplikuje fakt wielowymiarowości każdej prawdy, ponieważ zmienia się ona wraz z płaszczyzną której dotyczy, czyli każda prawda posiada pewną wewnętrzną głębię. Można powiedzieć, że ta najbardziej zewnętrzna płaszczyzna to narzędzie prawdy (czyli środek do celu) a wewnętrzna to cel, jeśli tych płaszczyzn jest wiele to narzędzie i cel wzajemnie się przeplatają, nadrzędne zawsze jest celem „Logosem” a podrzędne środkiem do celu.

Cz lis 13, 2008 14:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]