dlaczego ta religia, a nie inna ?
Autor |
Wiadomość |
dejwid
|
 dlaczego ta religia, a nie inna ?
Pytanie moje jest takie: co spowodowało, że staliście się Katolikami, a nie np. Muzułmanami ? Przypuszczam, że odpowiedzi będą takie że to wychowanie rodziców w wierze katolickiej albo świadectwa innych. Jednak czy wiara w Boga ma opierać sie na tym - bo wychowali mnie tak rodzice, albo czy też na świadectwach, które jak sądze występują winnych religiach ? Dzieki za ospowiedź. pozdrawiam.
_________________ szukać i znaleźć !
|
Pt sie 27, 2004 13:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dejwid
Bycie muzulmaninem w krajach gdzie Islam (buddyzm, hinduizm..) jest "religia" dominujaca....tez jest uwarunkowane wychowaniem.
To, ze u nas mozna byc muzulmaninem, buddysta czy wyznawca Manitou...swiadczy jedynie o tolernacji religijnej.
Popatrz co sie dzieje z chrzescijanami w krajach gdzie panuje Islam ...
To chyba wystarczy za komentarz...
pozdrowka
|
Pt sie 27, 2004 13:47 |
|
 |
dejwid
|
ale chyba nie zrozumiales o co mi chodzi....
nie pytam sie o procentowy udzial danego wyznania w różnych częściach świata, ale o to co zdecydowalo - decyduje- że jesteście chrześcijanami. Na czym opieracie swoją wiarę.
|
Pt sie 27, 2004 13:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na Biblii i Tradycji Kosciola...
pozdrowka
|
Pt sie 27, 2004 13:52 |
|
 |
dejwid
|
inne religie też mają przecież swoje pisma i tradycje...
|
Pt sie 27, 2004 13:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No wlasnie...inne tez maja....ale wedlug nas to nasza jest ta prawdziwa...
Masz jakies konkretne pytania?
Bo tak ogolnie to mozemy sie przerzucac setkami jednozdaniowych postow.
pozdrowka
|
Pt sie 27, 2004 13:57 |
|
 |
dejwid
|
pytanie jest takie. Czemu ta religia a nie inna ? Czy zbadales pozostale religie i doszedles do wniosku ze one sa nieprawdziwe ?
|
Pt sie 27, 2004 14:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nikt nie jest w stanie zbadac wszytkich religii swiata....to przerasta mozliwosci pojedynczego czlowieka.
Moja wiare opieram na tym, ze szukam odpowiedzi na najwazniejsze pytania wlasnie w Niej.
Powiem ci jedno....im bardziej sie zglebiam, tymbardziej jestem przekonany, ze ide Dobra Droga i ze to wlasnie ta Droga jest prawdziwa.
Byc moze muzulmanie, buddysci itp. moga sadzic inaczej....ale ja odnajduje wszystkie odpowiedzi na dreczace mnie pytania, wlasnie w tej "mojej" chrzescijanskiej wierze.
Niepotrzebne mi wiec szukanie gdzie indziej.
pozdrowka
|
Pt sie 27, 2004 14:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
..no zapomnialem
Chcialem ci powiedziec, ze nie jestem teologiem ani zadnym wybitnym znawca chrzescijanstwa.
Jestem zwyklym szarym czlowiekiem, ktory stara sie szukac odpowiedzi...
Szukam jej w konkretnym miejscu i co najwazniejsze ZNAJDUJE.
Gdybym zaczal skakac po wszystkich mozliwych religiach, to poznalbym je tylko z wierzchu...czy cos takiego ma sens?
Czyz nie lepiej wglebic sie w jedna...zamiast rozdrabniac na setki innych?
Polecam wglebienie sie w chrzescijanstwo.....tam naprawde mozna znalezc wiele odpowiedzi....i nie trzeba szukac gdzie indziej
pozdrowka 
|
Pt sie 27, 2004 14:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zacznijmy od tego, że "Chrześcijanami", "Muzułmanami" można pisać z małych literek i nikt się nie obrazi 
Co do islamu sprawa jest prosta. Rozmawiałem z muzułmanami i po pierwsze oni twierdzą, że chrześcijanie wierzą w trzech bogów. I nie ma znaczenia, że będę mówił, że wierzymy w Jednego Boga w Trzech Osobach. Oni wiedzą lepiej, bo mają tak zapisane w Koranie. A zatem... skoro Koran twierdzi, że chrześcijanie wierzą w wielu bogów, a chrześcijanie wierzą w Jednego Boga w Trzech Osobach, to islam ma problem. Ponadto... oni mine próbowali przekonywać, że ich religia jest udowodniona z tą samą mocą z jaką udowadniają swoje tezy nauki przyrodnicze. Miałoby to się opierać na tym, że w Koranie są wypowiedzi o świecie takie, o jakich tamtejsi ludzie wiedzieć nie mogli. Czyli zatem Allah jest według nich udowdniony z równą mocą jak to, że Ziemna jest kształtu zbliżonego do kuli. Zatem muzułmanin uważa, że on WIE, że islam jest prawdziwy i WIE, że Allah istnieje. Ja WIERZĘ w istnienie Boga, oni twierdzą, ze WIEDZĄ. Ja WIERZĘ w istnieine Boga, a dowód na Jego istnienie traktuję tylko jako indukcję. Dla nich zaś Allah jest udowodniony z siłą dowodów empricznych czy dedukcyjnych.
No i widzisz twórco wątku. Oceniasz innych podług siebie. Myślisz, że skoro Ty nic nie wiesz o islamie, to i inni nic nie wiedzą.
|
Pt sie 27, 2004 14:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlatego wierzę, "Dejwidzie", że uznaję to, że syn Boży z miłosci do człowieka poddał sie męczeńskiej śmierci.
I zarówno swoim życiem jak i nauczaniem dał nam przykład do naśladowania - jak żyć, by żyć w zgodzie z Bogiem i ludźmi.
A potwierdził to swoje nauczanie męczeńską śmiercią.
Wierzę również w to, że po smierci moje postępowanie zostanie przez Boga osądzone
Bowiem:
"Bóg jest sędzią sprawiedliwym który za dobre wynagradza, a za złe - karze".
Wierzę w to, że Chrystus jest Mesjaszem - Bogiem i jednocześnie człowiekiem, który zstąpił na ziemię.
By tworzyć cywilizację Miłosci.
|
Pt sie 27, 2004 17:12 |
|
 |
PugCondoin
|
Tia, myślę, że Dejwid miał na mysli coś dość oczywistego. Wasza wiara jest bezpośrednim następstwem tego, że urodziliście się w Polsce i że otaczają was ludzie którzy wierzą w to samo. Nie ma w tym wielkiej prawdy ... w różnych częsicach świata ludzie wierzą w inne rzeczy zapewne równie mocno. To bardziej sprawa konformizmu, relacji z innymi ludźmi, potrzeby przynależności, mniej sensu czy jakości danej ideologii. Oczywiście niektórzy ulegają fascynacji samej ideologii próbując wcielac w życie jej założenia. Ale rzeczywistość jest najlepszym dowodem jak naiwne jest takie podejście ...
|
Pt sie 27, 2004 17:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A Ty, Pugu chyba należysz do niezarejestrowanej (jeszcze) sekty ...
"Antyklerykałów" ...
Piszesz mnóstwo postów -większość opartych na stwierdzeniu "Nie wierzę, bo nie chcę", motasz się i zaprzeczasz czasami sam sobie...
To, ze uznajesz zasady tylko z jednego czy dwóch Bożych przykazań (dobrze zapamiętałem ?), jesteś po studiach i dużo piszesz - to wcale nie znaczy, że mas rację 
|
Pt sie 27, 2004 17:44 |
|
 |
PugCondoin
|
Nie wierzę bo nie muszę ... ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif) to różnica ...
Skoro twierdzisz, że się "motam" to mam nadzieję, że potrafisz powiedziec w którym miejscu ... nie chcę być złośliwy ... ale czytasz ty czasem swoje teksty ... ?
Nie uznaję, żadnych "bożych" przykazań ... mam własne zasady ...
|
Pt sie 27, 2004 20:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A choćby w tym, ze nie wierzysz bo nie musisz ...
ja też nie muszę - a wierzę.
I co ma to do rzeczy 
|
Pt sie 27, 2004 20:36 |
|
|
|